Защо са толкова трудни тези кръгови?
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Защо са толкова трудни тези кръгови?
Ако има знаци за предимство - важат те. Ако няма - важи правилото на дясно стоящия. Аз кръгово без да е регулирано със знаци почти не съм виждал. Направо да бяха оправили тъпия закон, така че при кръговите кръстовища да са с предимство тези вътре и толкова. Ама някой трябва да налапа обществена поръчка за знаци...
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
инжектопляктор написа:Ама някой трябва да налапа обществена поръчка за знаци...
Избухна точно навреме, оправи ми настроението.

- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
Zdravko Zankov написа:Избухна точно навреме, оправи ми настроението.
Според теб, ако тези в кръговото чакат тези да влизат, а пък не могат да излязат, как по-точно ще се освободи кръговото от коли? Тогава почваме да работим по "неписани правила". Защо се налага?
А защо се налага на всяко кръстовище умишлено да има един куп знаци, които могат да бъдат спестени с промяна на закона? За мен това си е нарочно.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
инжектопляктор написа:...Направо да бяха оправили тъпия закон, така че при кръговите кръстовища да са с предимство тези вътре и толкова....
Чувал съм от баща ми, че до преди петдесетина години по закон предимството е било на движещия се в кръговото. След доста катастрофи(понеже това практически си означава предимство на левостоящия) понятието "предимство в кръгово кръстовище" е било изхвърлено от закона. Не зная доколко е вярно.
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
icoico написа:...е било изхвърлено от закона. Не зная доколко е вярно.
Последният път, когато аз гледах закона, не е било изхвърлено. Де факто си е същото, само дето на всяко кръстовище са нахакани по 50 килотрама знаци, които циганите свалят, за да пекат пипер.

Те са заобиколили проблема, но утре ако се пръкне едно кръгово, на което няма никакви знаци и някой реши да спазва закона до точката, ще видиш каква касапница ще стане.

- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
инжектопляктор написа:icoico написа:...е било изхвърлено от закона. Не зная доколко е вярно.
Последният път, когато аз гледах закона, не е било изхвърлено....
Я да видим какво си гледал?
инжектопляктор написа:...Те са заобиколили проблема, но утре ако се пръкне едно кръгово, на което няма никакви знаци и някой реши да спазва закона до точката, ще видиш каква касапница ще стане.![]()
Няма. Щото точката на закона гласи, че навлизането в задръстено с други автомобили кръстовище е забранено

- anrus
- Автомобил: Golf2 10Millionen и Golf2 Country
- Двигател: RF-1988 и 1P-1991
В нормативните документи не се среща понятието "кръгово кръстовище". Има "участък с кръгово движение". За всяко едно кръстовище от този участък са в сила правилата за преминаване пред кръстовище.
И аз мислех да пускам подобна тема. Всеки ден минавам поне едно кръгово и редовно си опъвам нервите. Може би главната грешка, която се прави (не е нарушение, защото формално не е забранено) е да се изпреварва в кръговото. Караш си, наближаваш поредната отбивка, която не е твоята - в това време някой по-назад от вътрешен кръг те изпреварва и засича. Той искал да излиза през текущата отбивка и е 100% сигурен, че и ти си за там щом си му отдясно. Решавам въпроса като давам газ щом вляза и гледам никой да не ме настига, но е тъп и дразнещ начин. Иначе най-редовно заварвам някои прясно ударили се в кръговото.
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
icoico написа:Няма. Щото точката на закона гласи, че навлизането в задръстено с други автомобили кръстовище е забранено
Под касапница имам предвид 3-4 водача да си помислят, че все те са с предимство, заради това недоразумение.

- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
НАЙ-големия проблем на натоварените кръгови е ,че почти никой не сигнализира накъде мисли да кара,и трябва да си малко екстрасенс 

- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
инжектопляктор написа:...Под касапница имам предвид 3-4 водача да си помислят, че все те са с предимство, заради това недоразумение...
Какво недоразумение? При нерегулирано кръстовище на равнозначни пътища предимство има десностоящият, сам си го написал по- горе. Това, че половината от т.нар. "водачи на МПС" нямат понятие що е то ЗДвП, яде ли се, пие ли се, пуши ли се, е една съвсем различна тема на разговор. Има връзка с напоследък все по разпространяващото се явление "функционална неграмотност", тоест когато човекът може да прочете даден текст, но не може да го осмисли

- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
icoico написа:Какво недоразумение? При нерегулирано кръстовище на равнозначни пътища предимство има десностоящият, сам си го написал по- горе...
Недоразумението е в това, че днес знака е там, утре го няма. Някой пече пипер на него. Съответно тоя, който влиза в кръговото си мисли, че е с предимство, защото е отдясно на тоя, който вече е в кръговото. И става една...
А другото е, че човек има привичка. Кръговите масово са със знаци и трябва едно, което няма, за да може някой който е свикнал да направи грешка и да стане мазало. Освен това не регулираното кръгово предразполага към задръствания.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
инжектопляктор написа:...Недоразумението е в това, че днес знака е там, утре го няма. Някой пече пипер на него. Съответно тоя, който влиза в кръговото си мисли, че е с предимство, защото е отдясно на тоя, който вече е в кръговото...
Tова важи за всяко регулирано със знаци кръстовище, не само за кръговото движение. Вчера съм бил отдясно без предимство, днес знакът е заминал за Халуминиевия Рай. Какво предлагаш?
П.С. Реална случка от неголям родопски градец със всичкко на всичко 2 светофара:
На миджо Мусте му светва зеленото и тръгва на ляв завой, подлагайки калник на идващия отсреща ТИР. На оглушителния клаксон се отговаря с:
-Тоя па кво иска сега, на мен ми е зИлено?
-Мидже, ми и на него му е зелено и има предимство, щото кара направо.
-Ко? Кво предимство бе, яз ке минам пРъви оти на мен ми свети зИлено

Последна промяна от icoico на Пон 27 фев 2017 14:36, променено общо 1 път.
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
icoico написа:Tова важи за всяко регулирано със знаци кръстовище, не само за кръговото движение. Вчера съм бил отдясно без предимство, днес знакът е заминал за Халуминиевия Рай. Какво предлагаш?
Да, ама тогава de jure и de facto се разминават. Ако се ударите, оня може да извади плана на града и да каже, че тия 2 улици не са равнозначни, различни категории са. Това, че няма знак не означава, че в плана на града не е иначе. И да си изядеш акта, ако те замотаят юристите. Имаше един такъв случай.
Аз казах какво предлагам - всички кръгови кръстовища да са с изрични предимство за тия в тях. Просто е и решава много проблеми, много "ако"-та и прочие.

- Andonov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Обезмисля се функционалността на кръговото като стане регулирано с пътни знаци или светофари. Като ще е така щяха да си останат кръстовищата.
На клипа, който постах не видях да има задръсване. Основателите на кръговото движение (англичаните) са будали като са ги оставили да са нерегулирани според теб, така ли?
Кръговото движение само по себе си е регулирано и без знаци и светофари.
На клипа, който постах не видях да има задръсване. Основателите на кръговото движение (англичаните) са будали като са ги оставили да са нерегулирани според теб, така ли?
Кръговото движение само по себе си е регулирано и без знаци и светофари.
Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”