Логически задачи
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- anrus
- Автомобил: Golf2 10Millionen и Golf2 Country
- Двигател: RF-1988 и 1P-1991
Re: Логически задачи
Разликата в скоростта на изстиване идва от различната повърхност на топлоотдаване в двата случая. При един и същ обем течност (кафе + мляко) повърхността на топлоотдаване е по-голяма, когато са разделени.
тая задача е повод за заиграване :)
обикновено млякото стои в хладилника, т.е. температурата му е около 4-6 градуса, т.е. по-ниска от стайната.
Ако оставя кафето и изляза докато ме няма то ще изстине някъде до към стайна температура и със сигурност ще е по-студено, ако му сипя млякото след това.
Докато ако първо сипя млякото, кафето ще изстине най-много до стайна температура :)
Т.е. 10 минути е достатъчно време течност в една кафена чаша да изстине/стопли до стайна температура.
Не мога да го сметна, просто така го чувствам :)
обикновено млякото стои в хладилника, т.е. температурата му е около 4-6 градуса, т.е. по-ниска от стайната.
Ако оставя кафето и изляза докато ме няма то ще изстине някъде до към стайна температура и със сигурност ще е по-студено, ако му сипя млякото след това.
Докато ако първо сипя млякото, кафето ще изстине най-много до стайна температура :)
Т.е. 10 минути е достатъчно време течност в една кафена чаша да изстине/стопли до стайна температура.
Не мога да го сметна, просто така го чувствам :)
- relaxxx
- Автомобил: 4x4
- Двигател:
- Контакти:
Поразрових малко.. поради 3 причини ще се запази кафето по-дълго, по - топло, ако му налеете студено мляко.
1. Кафете е тъмно на цвят и топлоотдава по бързо от колкото, когато е смесено с мляко и е по-светло.
2. По-топлите повърхностти топлоотдават по бързо, т.е. когато му налеете мляко му сваляте скоростта на топлоотдаване.
3. По-течливите течности топлоотдават по-бързо чрез изпарение, а когато добавим мляко ства по гъсто.

1. Кафете е тъмно на цвят и топлоотдава по бързо от колкото, когато е смесено с мляко и е по-светло.
2. По-топлите повърхностти топлоотдават по бързо, т.е. когато му налеете мляко му сваляте скоростта на топлоотдаване.
3. По-течливите течности топлоотдават по-бързо чрез изпарение, а когато добавим мляко ства по гъсто.

- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Според мен е еднакво безразлично кога ще налееш млякото.Студената течност пада,топлата се качва и топлоотдава.Се тая.
- ogogin
- Автомобил: Vw Golf MKV
- Двигател: BWA
Когато бях на 6 сестра ми беше на половината ми години. Сега съм на 70, на колко години е сестра ми?
-
- Автомобил: VW BORA
- Двигател: AGR 98
- goppa
- VW експерт
- Автомобил: Seat Alhambra
- Двигател: CFFB
Iezekil написа:Според мен е еднакво безразлично кога ще налееш млякото.Студената течност пада,топлата се качва и топлоотдава.Се тая.
Освен ако не ги разбъркаш с лъжичка.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
anrus написа:Разликата в скоростта на изстиване идва от различната повърхност на топлоотдаване в двата случая. При един и същ обем течност (кафе + мляко) повърхността на топлоотдаване е по-голяма, когато са разделени.
Никак не съм убеден, че разликата в повърхността е по-важна от разликата в температурата. И не е много правилно да смятаме и повърхността на млякото, щото неговият топлообмен е в посока на загряване. Макар, че и то може да е вряло..........
За мен условието е кафето в чашата, а млякото си чака в хладилника.
Ако и млякото е на масата е добре да се знае дали е в кутия, бутилка или малка чашка, дали е от хладилника или от печката, бутилката докъде е пълна и още куп подробности.
Разликата в повърхността ми се струва маловажна, ако я сравним с разликата в скоростта на изпарение. Кафе с мляко ще се изпарява много по-бавно от чисто кафе. А охлаждането от изпарението може да е много по-голямо от охлаждането от топлообмен.
Вариантът на тази задачка в моята книжка включваше и захарта и лъжичката........
И в крайна сметка се получава страхотна сложнотия. Съгласен съм, че първият ми отговор не е изчерпателен, ама и към твоя има много за допълване.
ПП Разделът в книжката е озаглавен - Бушуваща стихия в чаша чай........
- anrus
- Автомобил: Golf2 10Millionen и Golf2 Country
- Двигател: RF-1988 и 1P-1991
Излиза, че поради непълни начални условия всеки решава задачата според това как той си пие кафето.
Ако намесим топлотехниката и механиката на флуидите (за процеса на смесване на двете течности) съвсем ще се оплетем. Хайде стига толкова.

Ако намесим топлотехниката и механиката на флуидите (за процеса на смесване на двете течности) съвсем ще се оплетем. Хайде стига толкова.
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
goppa написа:Iezekil написа:Според мен е еднакво безразлично кога ще налееш млякото.Студената течност пада,топлата се качва и топлоотдава.Се тая.
Освен ако не ги разбъркаш с лъжичка.
за въпросните 10 минути се е отложило студеното на дъното,топлото е горе и отдава.Аз бих налял млякото кото се върна.
- goppa
- VW експерт
- Автомобил: Seat Alhambra
- Двигател: CFFB
В задачата не се пита как предпочитате кафето, а в кой случай щее по-топло.
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
Естествено че ще е по-топло кафето,ако си налееш млякото след като се прибереш.Ако си оставил кафето напр. на 60гр. и излезеш -след 10 мин ще е 50гр. примерно.
Ако обаче в 60гр. кафе налееш 5 градусово мляко от хладилника,веднага общото количество пада с 10 гр. примерно. Излизаш за 10мин. и като се прибереш пиеш кафе с мляко на 40гр......примерно.
Ако обаче в 60гр. кафе налееш 5 градусово мляко от хладилника,веднага общото количество пада с 10 гр. примерно. Излизаш за 10мин. и като се прибереш пиеш кафе с мляко на 40гр......примерно.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”