Въпрос за предимство
- goppa
- VW експерт
- Автомобил: Sharan
- Двигател: AFN 1997
Re: Въпрос за предимство
Видях я след като побликувах мнението. Твоята картинка е достатъчно подробна за да видя, че нищо не задължава движещия се във външния кръг да напусне кръговото от първия изход. Човека е бил с предимство пред теб, както ти обясних по-горе.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Еми гледам снимката, гледам,и не виждам от какъв зор трябва да си с предимство ! Ако и там откъде идваш ти, има същата маркировка която се вижда в посоката от Румънското нагоре и обратно значи от лявата лента нямаш право да излизаш веднага в дясно камо ли да си с предимство 

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Не е схема, а снимка, явно е правена от кулата. Зелените и червените чертички не съм ги рисувал аз. Снимката я свих от форума на Рено от една подобна тема с идентичен случай.
Това безусловно е най-логичното кръгово, през което някога съм минавал. Този дето го е мислил е знаел, че магарето се слага пред каруцата и си е свършил добре работата.
Ама.......... масово се кара по "инерция"...... В резултат опашките за влизане и в това кръгово са по-големи в дясната лента, като на всички останали кръгови в Бг. Просто шофьорите "знаят" кое, как и защо и не могат да схванат, че във вътрешната лента са с предимство.
Въпреки страхотните задръствания, много ленти си остават почти неизползвани, точно щото се кара по "инерция" без да се мисли.
Жалко, че този дето е рисувал маркировката не е имал повече боя да нашари повечко кръстовища в София, аз бих му подсказал поне десетина, които хем са много задръстени, хем имат малко използвани ленти.
Като се направи читава маркировка, трябва и поне една седмица да има катаджии да глобяват такива, като Стиви и гоппа, че не разбират какво означават белите чертички по асфалта.
Това безусловно е най-логичното кръгово, през което някога съм минавал. Този дето го е мислил е знаел, че магарето се слага пред каруцата и си е свършил добре работата.
Ама.......... масово се кара по "инерция"...... В резултат опашките за влизане и в това кръгово са по-големи в дясната лента, като на всички останали кръгови в Бг. Просто шофьорите "знаят" кое, как и защо и не могат да схванат, че във вътрешната лента са с предимство.
Въпреки страхотните задръствания, много ленти си остават почти неизползвани, точно щото се кара по "инерция" без да се мисли.
Жалко, че този дето е рисувал маркировката не е имал повече боя да нашари повечко кръстовища в София, аз бих му подсказал поне десетина, които хем са много задръстени, хем имат малко използвани ленти.
Като се направи читава маркировка, трябва и поне една седмица да има катаджии да глобяват такива, като Стиви и гоппа, че не разбират какво означават белите чертички по асфалта.
- anrus
- Автомобил: Golf2 10Millionen и Golf2 Country
- Двигател: RF-1988 и 1P-1991
Нарушил си правилата за влизане в кръговото, тъй като пътната маркировка със стрелки ясно показва, че лявата лента не е за първия изход. Другият водач обаче е нарушил правилата за движение в кръговото, защото според маркировката излизащите от вътрешната лента са с предимство. Трябва също да подаде ляв мигач, защото излиза от лентата си.
- betaserk
- Автомобил: Renault Zoe
- Двигател: electric 2014
- Контакти:
Тоя в дясната и той е за е.ане, какъв к.р търси да обикаля кръговото в дясната лента 

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
И кое по-точно от маркировката показва, че лявата лента не е за първия изход
По моя маршрут, лявата лента се разклонява два пъти. И аз два пъти мога да избирам в коя лента да продължа
Дясната лента не се разклонява, тези които не искат да излязат през първия изход, трябва да дадат ляв мигач, щото сменят лентата, и да дадат предимство тези във вътрешната лента. Или бъркам

По моя маршрут, лявата лента се разклонява два пъти. И аз два пъти мога да избирам в коя лента да продължа

Дясната лента не се разклонява, тези които не искат да излязат през първия изход, трябва да дадат ляв мигач, щото сменят лентата, и да дадат предимство тези във вътрешната лента. Или бъркам

- stardreamer
- Автомобил:
- Двигател:
@betaserk а къде пише в закона в коя лента се обикаля кръговото?
Не питам за конкретния случай.
Не питам за конкретния случай.
- anrus
ktamen написа:И кое по-точно от маркировката показва, че лявата лента не е за първия изход![]()
Маркировката преди кръстовището.
- dermeister
- Автомобил:
- Двигател:
Виж колко е лесно да се поставят картите на масата без да дебнеш от засада да ни хванеш в малоумие, нали?
Абсолютен факт е, че въпросното кръгово е различно от "нормалните" заради маркировката. Сега реално го осъзнавам, въпреки че съм минавал от там.
Проблемът е, че маркировката преди кръговото казва едно, маркировката в самото кръгово казва друго, а фактът, че има знак за кръгово движение допълнително усложнява тълкуването. Най-вероятно си прав в това, което твърдиш, но при една "ситуация" на пътя не мога да твърдя какво решение ще вземат "компетентните органи".
За мен основен проблем е, че хем е кръгово обозначено със знак, хем едната лента е само излизане през първия изхор по маркировка....
Абсолютен факт е, че въпросното кръгово е различно от "нормалните" заради маркировката. Сега реално го осъзнавам, въпреки че съм минавал от там.
Проблемът е, че маркировката преди кръговото казва едно, маркировката в самото кръгово казва друго, а фактът, че има знак за кръгово движение допълнително усложнява тълкуването. Най-вероятно си прав в това, което твърдиш, но при една "ситуация" на пътя не мога да твърдя какво решение ще вземат "компетентните органи".
За мен основен проблем е, че хем е кръгово обозначено със знак, хем едната лента е само излизане през първия изхор по маркировка....
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
anrus написа:Маркировката преди кръстовището.
Я пак............
Според тази маркировка, мога да завия наляво - демек да продължа да се въртя или да продължа направо - демек да изляза от първия изход.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Ако маркировката ми забраняваше излизане от първия изход, не трябва ли да изглежда по подобен начин 
Сори ама не намерих подходяща снимка.

Сори ама не намерих подходяща снимка.
- Прикачени файлове
-
- стрелка.gif (5.29 KиБ) Видяна 1300 пъти
- anrus
Според теб какво означава посоката "направо" върху дясната лента? И дали съвпада с посоката "направо" върху лявата лента?
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Не се бях замислял, очевидно е, че не съвпада. Май маркировката е сбъркана. Щото ако приемем твоето тълкуване за вярно, ще излезе, че стрелката за наляво в лявата лента означава, че мога да завия наляво срещу движението в кръговото..................
Май наистина се получи нещо като капан, но не съм го поставил умишлено, иначе нямаше да помоля колегите, дето не го познават да се въздържат от мнение. Ако знаех, че е лесно да се намери хубава снимка на това кръгово, щях да я кача в първия си пост. Извинявам се на тези дето се хванаха
Не е вярно, че дясната лента е само за излизане от първия изход. Можеш да продължиш и направо, но трябва да дадеш предимство на тези от лявата лента, които искат да излязат пред теб. Не виждам какво променя знакът за кръгово
Все пак, като пишем за "лявата" и "дясната" лента на кръговото, май трябва да слагаме кавички.
dermeister написа:Виж колко е лесно да се поставят картите на масата без да дебнеш от засада да ни хванеш в малоумие, нали?
Май наистина се получи нещо като капан, но не съм го поставил умишлено, иначе нямаше да помоля колегите, дето не го познават да се въздържат от мнение. Ако знаех, че е лесно да се намери хубава снимка на това кръгово, щях да я кача в първия си пост. Извинявам се на тези дето се хванаха

Не е вярно, че дясната лента е само за излизане от първия изход. Можеш да продължиш и направо, но трябва да дадеш предимство на тези от лявата лента, които искат да излязат пред теб. Не виждам какво променя знакът за кръгово

- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Това кръгово на кулата е част от ню ейдж вълната на пътните бояджии, която се развихри върху кажи- речи всички нови кръстовища и булевардиktamen написа:... Май маркировката е сбъркана...

- anrus
ktamen, ясно е, че не си разбрал (или не искаш да разбереш грешката си). Посоката "направо" върху дясната и лявата лента означават едно и също - следващото отклонение. Посоката "наляво" означава, че ще въртиш в кръговото.
На продължаващите "направо" от дясната лента им е осигурена видимост към идващите отляво МПС в кръговото и могат навреме да се ориентират кога да предприемат маневрата безопасно. Теб няма как да те предвидят. При ПТП ще го отнесеш така, както ако си пресякъл пътя на дясната колона от лява лента на нормално кръстовище.
На продължаващите "направо" от дясната лента им е осигурена видимост към идващите отляво МПС в кръговото и могат навреме да се ориентират кога да предприемат маневрата безопасно. Теб няма как да те предвидят. При ПТП ще го отнесеш така, както ако си пресякъл пътя на дясната колона от лява лента на нормално кръстовище.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”