Passat B3 1.8 RP - бие волан и спирачки леко - решен

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Re: Passat B3 1.8 RP - бие волан и спирачки леко

Мнениеот инжектопляктор » Пон 24 апр 2017 21:03

dreadx написа:Ето това е типичен пример, че не може читателят точно да си представи...

Преди зверски биеше в спирачките и волана, все едно ще се счупи нещо.
В момента се чува бучене като от лагер при завой се усилва, но и едно потракване/чукане периодично, което изчезва/слива се с фоновият шум при скорост над 80км/ч.
Когато спирачките позагреят се усеща леко биене при спиране както в педала на спирачките(макар и много много слабо), така и слабо във волана, но такова има и се усеща особено като се кара дълго и загреят спирачките навярно.
Това ми говори за 2 проблема. Аз не обичам да описвам проблемите си с измислени термини, освен да направя нов аудиозапис и да го публикувам. Той сам ще обясни повече, отколкото аз мога.
Обаче за да тресе леко волана при по-дълго каране, загряване на спирачки и спиране, значи действително е от предницата тоя проблем. Понеже ако беше заден спирачен апарат нямаше да ми тресе волана.
Аз съм имал лагер на главина повреден, имал съм криви гуми, криви дискове и проблемни карета. Истината е, че шумовете които чувам ги определям като "шум", защото са сбор от няколко, които ми е трудно да определя. Това не е напрежение да го измериш с волтметъра..

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Пон 24 апр 2017 21:35

инжектопляктор написа:Шум, който прилича на лагер, но има има и компонент на леко биене/тракане. .

Така.Щом включваме и тракане и след като всичко възможно е проверено и пробвано,се сетих за нещо ново.Все пак,както отбелязах,шума е важен като шум и тракането ми отвори нова перспектива.
Моя пасат,понеже май сравнително често му сменям супортите,има навика да трака с тях.Направо го усещам точно като разбит шарнир,колелото трака по неравности.Влизаш на канал,хващаш някак апарата и го лашкаш да чуеш трака ли.Другия вариант е вдигаш колелетата и тъпчиш водачите с грес.Спре ли звука-те са.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пон 24 апр 2017 21:51

Действително на супортите от едната страна като сменях накладките видях, че едната втулка леко хлопа. Да не би от това да може да чука в движение в съчетание с естествената кривина на диска?(нали той не е идеално прав, за да бута накладките)
А при мен не трака при неравности, просто си трака между 40 и 80км/ч и толкова.
Значи може да е съпорт на апарата и лагер?

cekoman
Автомобил: Opel Astra G
Двигател: DTI
Контакти:

Мнениеот cekoman » Пон 24 апр 2017 22:02

При мен се бяха прецаквали точно тези гумените уплътнения на болтовете и дрънчаха здраво апаратите при неравности!Смених ги,но нито намаля биенето при спиране,нито при нормално карана,единствено не дрънчаха!Ако искаш ги смени 12 лв са даже в опаковката имаш и нови болтове,но не мисля че от това може да чука в движение!Опитай като минаваш през неравности да натиснеш спирачката леко и слушай дали чука,ако не чука значи е от тях,но при мен дрънчаха само при неравности!

Последна промяна от cekoman на Пон 24 апр 2017 22:07, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Мнениеот Vasseto » Пон 24 апр 2017 22:07

muns61 написа:...Инак знам за един, който смени първо предните гуми, после лагерите и накрая разбра, че виенето е от предната напречна греда на багажника на покрива. :biggrin

Гумаджията ми сподели, че са отваряли скоростна кутия на някаква кола заради шум от гуми.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Пон 24 апр 2017 22:59

Е,и аз смених половин предница заради не сложени разпорни втулки на задните тампони на носача.
инжектопляктор написа: Да не би от това да може да чука в движение в съчетание с естествената кривина на диска?(нали той не е идеално прав, за да бута накладките)

Ми не,пък и казах как се пробват.А крив диск бие във волана при спирачка.Накладки също хлопат,направо дРънчат.Купувал съм 2 пъти нови,заради дрънчене на първите.Но това се чува по неравности.Пак там се чуват и тампоните на макферсона понякога,ако са много свършили.При скорост 40-80 може да е лагер,ама той бучи....

dreadx
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dreadx » Пон 24 апр 2017 23:41

я вижте една интересна тема за размисъл: viewtopic.php?f=6&t=386843

А от темата във форума "направи-сам" разбрах, че Пасатът на колегата няма хидравлика на волана - това предполага ли, че кормилната система е по-натоварена - може ли да има луфтове в кормилно каре и др. такива? - в смисъл дали дават проблеми по принцип в тази част - при някои коли е рядко срещано явление, при други редовен номер.
(- аз подозирам, че може да има и някакво незначително луфтче около кормилната рейка. - ама това ще е последната грижа, след като провери и задното окачване.)

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пон 24 апр 2017 23:51

Интересни мнения
viewtopic.php?p=4010656#p4010656
viewtopic.php?p=4475205#p4475205
Само че моето не е Б 5.5 Ще взема да купя едни втулки да рециклирам апаратите. може и те да си дрънчат с честотата на въртене на гумата или част от нея... :screwy
Ама пък нямаше ли да се усети вдигната като я запаля и въртя...

dreadx
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dreadx » Вто 25 апр 2017 0:17

Друго едно интересно наблюдение на колега от онази тема е, че като си наумим предно и сменяваме всичко по три пъти - а то може да е в задно окачване проблемът. И като следиш внимателно през какви неравности преминават колелата, може да се окаже, че всъщност когато задното минава през съответната неравност, тогава се чува нещо.
Един беше писал как най-накрая си решил всичките проблеми, като вдигнал задните колела и подмушил една дъска да ги вдига дали хлопат нагоре-надолу и се оказали тампони на задни амортисьори някакви.

- я ако може, когато ти падне, пробвай и дали има засилено хлопане при леко каране по паваж - там специфичното е, че не е като на обикновен гладък път колелата поотделно да минават през единични неравности, а всяко паве подхвърля отделно колело в различна посока - дори ако има минимални луфтове в рейката, пак се усеща като че караш каруца.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Вто 25 апр 2017 5:34

Кви втулки за апарати?То да не е Опел...На оригиналните ми супорти се бяха разбили дупките на водача.Сега купих от колега супорти от голф,там пък бяха изтънели самите водачи,дупките здрави.Едвам издържах да отмине дъждовното време и бегом на стругар.Баси лопането.Иначе сложил италианеца нови накладки,пък водачитее сухи....това,дето го е имало като грес някога,беше се втвъдило на камък...няколко трошички под маншона.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 25 апр 2017 11:47

Iezekil написа:Кви втулки за апарати?

В авточастите го водят "комплект водещи втулки" Иначе, ако лопа от тях, няма да е постоянно, периодично, но не и когато колата е вдигната?
На тези коли се слагат 2 вида апарати - TRW и още някакъв странен. Двата имат напълно различни системи за захващане на т.нар "съпорт"
Моите апарати са с ето такива втулки...
Изображение

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Вто 25 апр 2017 12:04

Апаратите са Лукас или Гирлинг54,това са водачите.Както казах,разбиват се предимно самите дупки на елипса,най-вече долните и си тропат.Влизаш на канал и симулираш с ръка лашкане на самия супорт.
Другото упражнение за проверка та тампони да кажем-хващате двама юнака единия калник и яко клатене на колата нагоре/надоле,третия се ослушва в канала.

cekoman
Автомобил: Opel Astra G
Двигател: DTI
Контакти:

Мнениеот cekoman » Вто 25 апр 2017 13:21

При мен се бяха втвърдили и изтънели самите гумички на втулките и след поставяне на новите спря да хлопа при неравности!Просто с времето са спрели да уплътняват добре!

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 25 апр 2017 14:00

Вдигнах хубавичко колата. И в двете задни гуми като ги клатя усещам лек луфт.
Но от страната на лявата гума усещам шум, когато я развъртя по-бързо с ръка.
Шумът вероятно идва от лява задна гума. Дясната се върти почти безшумно, докато дясната има шум.
Освен това откъм лявата гума жилото за ръчната ми е скъсано, така че не може да задържа тя.
Все се каня да оправя и ръчната - да сменя лявото жило и все не ми остава време.

Потребителски аватар
goppa
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Sharan
Двигател: AFN 1997

Мнениеот goppa » Вто 25 апр 2017 14:05

Те ти сгоден момент да направиш и това.

Върни се в “Passat”