карам с масло 5W-30, което не е в стандарта за колата ми Golf 4q TDI, AHF
карам с масло 5W-30, което не е в стандарта за колата ми Golf 4q TDI, AHF
Здравейте , днес след като се поинтересувах малко разбрах че вече 6000 км. карам с масло 5W-30 което е за стандарт VW 504.00 , 507. 00, а не както е записано за моята кола 505.00 За тези километри съм добавил към 300-400 мл. масло. Притеснявам се дали това няма да се отрази на двигателя и дали да не го сменя веднага, а да не чакам да станат километрите 10000
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Re: карам с масло 5W-30, което не е в стандарта за колата ми Golf 4q TDI, AHF
Ауууу... сменяш го!
Аз за това не искам 8 000 лв заплата, че ще ми е прекалено хубаво и може да се повредя нещо, та карам на под 1/10 от тази сума
С други думи -> Я не се гъбаркай!
Какво може да й стане на колата от хубавото?!?
Аз за това не искам 8 000 лв заплата, че ще ми е прекалено хубаво и може да се повредя нещо, та карам на под 1/10 от тази сума

С други думи -> Я не се гъбаркай!
Какво може да й стане на колата от хубавото?!?

- vlado_tonev
- Автомобил: GOLF MK4 1.9TDI
- Двигател: ALH 2000
- Контакти:
Според мен може спокойно да си го караш до към 8000 км.После си сложи 5W40.....5W30 е малко тъничко за топлите месеци,ама не е фатално и разхода при теб не е фрапиращ
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
може да караш предполагам че щом е 5w30 отговаря на 507 00 който е по-висок и надгражда 505 00
Последна промяна от tdi fen на Чет 06 юли 2017 21:40, променено общо 1 път.
- Водния дух1
- Автомобил: Golf 3 variant
- Двигател: 1Z
Не се филмирай-изкарай си пробега спокойно. 

-
- Автомобил: VW BORA
- Двигател: AUS 2000
Да използвам темата на колегата, за което му се извинявам, но каква е разликата между масло отговарящо на стандарт 501.01 + 505.00 и изискване за 502.00? В смисъл, второто (изискващото се) ли е по-добро?
- Darkbound
- Автомобил: Golf 4 V6 204HP 4Motion
- Двигател: BDE
Индекса ти малко бяга, 504 и 507 е за коли с DPF, но 5W30 си е по спецификацията на двигателя. Позволено е в два случая:
- Всякакви температури с стандарт 505.01
- Външна температура над 15 градуса с стандарт 505.00
Тези изисквания(стандарти) не е от значение кое си мислим, че е по-добро, от значение е какво се предписва за колата, двигателят е проектиран по такъв начин, че при дадени условия да работи с дадено масло, това, че ние си мислим, че едното уж е по хубаво от другото, не е вярно и няма никаква логика. Вярно е за някои други коли които са правени по този другият стандарт. (това за въпроса на barutchiev)
Същото важи и за визкозитета, от визкозитета зависи колко е "тежко" маслото, съответно от там вече могат да се появят доста проблеми в бъдеще. Простичкият отговор е карайте с това което е предписано, тия работи като "аз ще карам сега с 10в40 вместо 5в40 'щот колата вече е стара" са пълни глупости и безсмислици (най-вече защото разлика между 5в40 и 10в40 има само в първите 10 минути, след като маслата се загреят имат еднакъв визкозитет).
Това е моето лично(!) мнение по въпроса, на база на моите знания.
Тези изисквания(стандарти) не е от значение кое си мислим, че е по-добро, от значение е какво се предписва за колата, двигателят е проектиран по такъв начин, че при дадени условия да работи с дадено масло, това, че ние си мислим, че едното уж е по хубаво от другото, не е вярно и няма никаква логика. Вярно е за някои други коли които са правени по този другият стандарт. (това за въпроса на barutchiev)
Същото важи и за визкозитета, от визкозитета зависи колко е "тежко" маслото, съответно от там вече могат да се появят доста проблеми в бъдеще. Простичкият отговор е карайте с това което е предписано, тия работи като "аз ще карам сега с 10в40 вместо 5в40 'щот колата вече е стара" са пълни глупости и безсмислици (най-вече защото разлика между 5в40 и 10в40 има само в първите 10 минути, след като маслата се загреят имат еднакъв визкозитет).
-
Re: RE: Re: карам с масло 5W-30, което не е в стандарта за колата ми Golf 4q TDI, AHF
Напълно съм съгласен с теб. По всички книги пише точно така, но практиката ПРИ МЕН показва, че с 10w40 двигателя работи доста по-тихо, дори и когато загрее напълно колата, от 5w40.Знам,че след това стават еднакво течливи, но въпреки това изглежда, че има разлика в гъстотата и уплътняването.Darkbound написа:Индекса ти малко бяга, 504 и 507 е за коли с DPF, но 5W30 си е по спецификацията на двигателя. Позволено е в два случая:
Идеята ми е относно разликата в използването на масла с изисквания 502.00 и 501.01. Просто имам едно с 501.01 и до колко е добре да го ползвам
- radotom
- Модератор
Re: RE: Re: карам с масло 5W-30, което не е в стандарта за колата ми Golf 4q TDI, AHF
barutchiev написа:... практиката ПРИ МЕН показва, че с 10w40 двигателя работи доста по-тихо, ...
Не е коректно да сравняваш шумове при едно масло, което е работило едни 12-13к км (примерно) и това, което си налял току-що.
Сигурно и с 15W40 щеше да чуваш по-малко шумове (за кратко! )
Избягвай да цитираш предходно мнение, освен ако целта не е да акцентираш върхи точно определена част от него (нарочно те цитирах аз, за да покажа како имам предвид), както и спри си подписа от Тъпталка, моля. Забранени са от правилата
-
Не, говорих за шумове, които ги има още след наливането. И до края на маслото двигателя ми е по-тих(не само в началото). Не напразно уголемих "при мен"
Сега ще видя от къде, че тая нова версия е отврат. Благодаря
Сега ще видя от къде, че тая нова версия е отврат. Благодаря
- radotom
- Модератор

- Darkbound
- Автомобил: Golf 4 V6 204HP 4Motion
- Двигател: BDE
Има значение и какво масло наливаш, на старият ми Голф (1.9 тди 90 к.с. AGR) когато му налях кастрол (магнатек не едж) работеше по шумно от колкото с Тотал Кварц който налях след кастрола. Кастрола го и гореше, за 10к км долях сигурно около литър, Тотала за 5к км не мръдна и работеше по тихо (последните 5к не знам какво е ставало, продадох го) И двете бяха 5 на 40.
-
Май ще си сложа това 10/40 сега(няма да го хвърлям я хи хи) , а тъкмо за зимата пак едно на Мотул 5/40 от клубния и така...
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”