Дейностите на И. Мъск ги следя и аз, от чисто любопитство. Не съм специалист по икономика, но цялата му дейност все повече ми прилича на гигантска пирамида, която се крепи на гръмки обещания, речи и субсидии. Скоро обаче сапуненият мехур може да се спука и тогава ще се повтори случката с Е-рон, ако си спомняте тази електрокомпания. Само бъдещето ще покаже дали опасенията ми са верни.
Сега за електромобилите,
при сегашното ниво на технологиите, електричките нито ще ни направят по-малко зависими от изкопаемите горива (всички знаем от къде идва тока), нито ще подобрят състоянието на околната среда. Фактите говорят, че при производството на електромобили, в околната среда се отделят повече вредни вещества отколкото за конвенционални МПС (най-вече свързани с добива и преработката на суровините за батерии, както и самото производство на такива). Като добавиш вредните отделяния за производство на по-големи количества ел. енергия (не забравяте, че част от тях отиват на халос заради загуби по мрежата), то крайният резултат за природата е негативен. Подобрение ще има на локални места като големите градове, което е добре дошло за кметовете, защото това е тяхна грижа, ако могат да се отърват от проблема на местно ниво за тях е добре дошло, а какво става на държавно и световно ниво, това вече не е тяхна грижа.
Същото е и с автомобилните производители, осъзнаха, че електричките са начин да преодолеят проблема с все по-строгите еко норми (софтуерните номера вече не действат, хванаха ги

) , като го прехвърлят към енергийните дружества, а и за всичко това ще плати в крайна сметка потребителя.
Насред цялата тази негативна реалност, разбира се съществува и нещо положително, всичко това ще даде тласък за развитие на нови технологии, които (дай боже) в бъдеще наистина ще бъдат щадящи за природата и ще имат положителен ефект. Ако погледнем 100-тина години на зад ще видим какво представлявше ДВГ-то и какво представлява днес, вероятно (надявам се) в бъдеще и нещата с производството ел. енергия и ел. автомобили да се развие в положителна насока.