Зимни гуми - кой с какви - оценка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
i.stojanov
Автомобил: Golf 5 TDI
Двигател: BXE 2007

Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот i.stojanov » Вто 24 окт 2017 22:31

По накоя малка уличка, където ти трябват 20 метра за да излезеш на почистеното, но “шоферите” с “гуми” и “умения” като изпилят до ЛЕД (газ до ламарината щото няма тръгване) всичко и няма излизане се чудиш - шипове ли да слагаш, какво да правиш ... :/
ПП: във връзка с предния пост - абсолютно това имах предвид!

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот Iezekil » Сря 25 окт 2017 1:51

По моя край зимата е предимно лед.Между блоковете по кварталите не се чисти,падат сянки,снега се утъпква и леда се задържа дълго.Покрай морето пък сега не се задържа дълго,но високата важност и ниски температури постоянно образуват поледици.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Сря 25 окт 2017 6:42

$100 написа:В 99% от случаите може да нямаш нужда от еди какви си гуми. Само че е достатъчно само веднъж да имаш лош късмет в останалия 1% и язък за всичките тънки сметки и изчисления колко дни от годината има непочистени улици.

Както написах по-напред, всички зимни гуми са добри ЗИМНИ гуми. Всички ще те измъкнат от кварталната уличка без съществени разлики. След това идват по-важните им качества. Иначе аз съм последния човек който си прави тънки сметки, нямам нужда от тях. Просто това е реалноста и намирам за тъпо всяка есен да се спори, коя гума от какви преспи изкарала еди кой си с еди каква си кола.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Сря 25 окт 2017 7:55

Точно така.До сега залагах на добра шарка + канал за вода/киша,но определено ще търся нещо за лед.Бихте ли ми препоръчали тип грайфер примерно,както и дали би било по-добре да се кара с по-широка гума/специално за лед/.Обмислям смяна на цолажа и за зимата...

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 25 окт 2017 7:56

Имало и други на моето мнение :th_up
Зимната гума далеч не е само да рови в снега, като незаменимо качество. Поне не и с нашия климат. :beer
Iezekil написа:Бихте ли ми препоръчали тип грайфер примерно,както и дали би било по-добре да се кара с по-широка гума/специално за лед/.Обмислям смяна на цолажа и за зимата...

Гуми за лед - с шипове само, типът шарка не мисля, че е от значение. Вероятно тези с по-мекия каучук като руските Кордиант може(в което не съм сигурен) да са маааалко по-добре на лед от някои по-"европейски" модели. Относно цолажа - карай си със заводски предписания размер, според мен така е най-удачно.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 25 окт 2017 9:16

MMX написа:
kris11 написа:Нямат с товарен индекс 95 и нагоре, за руска гума за лекотоварни не бих купил.

Не знам дали преди и след запетаята се говори за едно и също, но изглежда имат над индекс 95, ако са верни данните:

http://www.gumi-act.com/Tyreinfo.aspx?tyre=1260

провери за 195/65/15/ 95 и Виати.

Последна промяна от kris11 на Сря 25 окт 2017 9:21, променено общо 1 път.

gugun4u
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: 1.9 TDI 2007

Мнениеот gugun4u » Сря 25 окт 2017 9:20

Ето и по детаилна разбивка на класацията на ADAC от тази година, за може би най - популярния размер гуми: https://www.tyrereviews.co.uk/Article/2 ... 65-R15.htm
За лед има значение основно смеските. Противно на много разбирания, не е все тая с какви гуми си на лед :) Пред мен са закъсвали и са ме запушвали коли с галоши на лед, на места на които след като с групова помощ сме помагали по неволя на провинилите се, аз лично съм тръгвал, и съм бил способен да спра... естествено тегаво но...
Иначе да, по булевардите в София дните със СП на година може и да са и 5 и 10, ама по кварталните улички е друга бира. А все пак и по тях е важно да можеш да тръгнеш и най - вече да спреш, че хората по улиците, каквито по платното в междукварталните са нормално явление, масово очакват, че като излезнат пред тон и нещо желязо по затрупана улица, това желязо някакси ще спре, все едно е сухо. Та както се спомена вече, най - добрата гума за нашите условия е гумата адекватна за всички условия. Не случайно и в класацията на АДАК, Нокиан - ите са чак към 10 - то място. Да ОК, за скандинавските страни може би е най - добрата, ама тука няма сняг от октомври до април.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Сря 25 окт 2017 9:33

Абе от всичките класации изводът е, че няма какво да мислите - ако няма пари за Континентал или Мишелин, значи Клебер. А ако смята някой, че има нещо съмнително, тогава няма какво да гледа класации.

Svetlix
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: 1.9 TDI AFN

Мнениеот Svetlix » Сря 25 окт 2017 9:47

Преди да си купя зимни гуми четох доста. Даже аналитичните разбивки от теста на АДАК си ги бях изпринтил и ги разглеждах детайлно (не ме мислете за луд).

Специално за Гиславед и Нокиан се чух с мой приятел от детските години, който от години живее и работи във Финландия. Живее в Лахти и кара бус. Шофира предимно в града и в селищата около него. Като споменах, че ще си купувам зимни гуми на Клебър и той подскочи. По-скоро му стана смешно и каза "Светльо, стига глупости! Новият Нокиан е върха! Ако не - поне Гиславед, а ако нямаш пари - Кордиант." След като поприказвахме известно време и стана ясно, че там карат при доста по-различни условия от нас. Реално пътищата само ги разриват и хвърлят луга. Само извънградско се обработват с препаратите и всичко е на асфалт. Но по неговите думи това бяха гумите.

В България обаче условията са много различни. В София снегопочистването е мечта в сравнение с Плевен, Русе и Велико Търново. В Плевен поне е равно почти навсякъде. Но примерно в градове като Свищов и Търново си е весело като падне сняг. На всичкото отгоре в градовете, които споменах честичко имаме периоди в които температурите падат под -20 градуса и най-лошото - задържа се! Тук може би си заслужава да вземеш гума, която се представя най-добре на сняг и лед. Докато примерно в Благоевград (пътувам сравнително често до там), температурите рядко падат толкова ниско, снежна покривка има рядко. Тук се кара предимно на сухо и чат-пат на мокра настилка. Естествено тук ще търсим гума, която е силна на сухо и мокро.

Въпросът е всеки според типичните си маршрути и климатичните условия да избере подходящата гума. Аз лично винаги търся баланс.

И за не съм голословен, ще там един субективен пример:
На бензиновата ми евридейка (японка от сегмента на Голф) бях купил Semperit Master-Grip. Типичните зимни маршрути бяха: градско в Плевен, чести пътувания от Плевен до Благоевград, Плевен - Габрово - Търново, Плевен - Свищов и Плевен София. 4-5 пъти на сезон се преминаваха старопланински проходи. Реално около 6-7 000 км на зимен сезон.
Впечатленията ми са на база 4 сезона каране с тях. Като цяло съм доволен. Ако трябва да ги оценя с оценка от 1 до 5 (като 5 най-висока оценка), спокойно мога да им дам 4-ка.

Купих ги чисто нови от МединаМед, със съвсем пресен ДОТ. На сухо и на мокро тръгват и спират доста добре. От всичко най-много се кефя на това, че са супер тихи. На сняг са средна хубост. От към потегляне ми се струваха леко слаби, но от към спиране Семперита бе добър. Сравнявайки ги с Ласата, които бяха преди това - чувствително по-тихи, по-добри на мокро, но при потегляне на сняг по-слаби. От миналата година съм с UltraGrip 9. Тук още събирам впечатления.

Много дълго стана ... дано съм бил полезен.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Сря 25 окт 2017 9:52

Аз си мисля,че има значение смесите,шарката и ширината на гумите за лед.Шиповете не ги коментирам въобще.Та ми се струва,че заводския размер,с който карам вече 12 зими,идва неадекватен за автомобила.Прекалено лесно буксува,превърта на всяко тръгване и т.н.,а никога не съм се скъпил за гуми и винаги карам с чисто нови.Навремето имах още един Пасат,който с 15ки се държеше много по-добре от настоящия.Е,мотора бе по-голям,гумите по-широки,седан срещу комби...,което ми пречи да бъда обективен,но имам усещането,че с по-големите гуми ще подобря стабилността,пробуксуването при тръгване,че и спирането.Прав ли съм?
Понастоящем обувам DUNLOP 185/65R14 86TSP WI RESPONSE MS за предни/трета зима ще е/,но имам лошо усещане с тях.Като напомням,че в тъмната част на денонощието и предиобедните часове,температурите зимно време са отрицателни и въпросната мокра настилка и утъпкан сняг са всъщност чиста проба лед.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Сря 25 окт 2017 9:58

и аз щях да избера kleber krisalp hp3 но започват от 175/65 R15 съответно няма моят размер сигурно ще взема uniroyal ms 77

i.stojanov
Автомобил: Golf 5 TDI
Двигател: BXE 2007

Мнениеот i.stojanov » Сря 25 окт 2017 10:00

А предвид еднаквата шарка и производител, какъв е смисъла от BF и Kleber тази година ? Търдих и не намерих обяснения за разлика. Освен, че общото мнение е, че Kleber е с по-меки бордове. А това в нашата родина може да е проблем.

Потребителски аватар
vili_gti
Автомобил: Golf 2 RWD 1.8T NOS
Двигател: 1.8T

Мнениеот vili_gti » Сря 25 окт 2017 10:11

Аз карам с тези и на сухо нямам проблем :) - https://www.ebay.com/itm/Hoosier-17310- ... 1438.l2649

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Сря 25 окт 2017 10:14

Единствения недостатък който открих на Nokian WR D4 е, че се износват по-бързо,понеже имат щампи с милиметрите които при износване се изтриват мога да кажа че за 6-7 000км цифрата 8 изчезна и остана 6 ,карането ми обаче е 80% по асфалт от които доста км магистрални ! По всички други показатели са перфектни ,като за мен са по-добри от Conti TS 850 с каквито карах преди това . Това е за първата година,ще видим дали ще има промяна за втората .

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Сря 25 окт 2017 11:34

Svetlix написа:Специално за Гиславед и Нокиан се чух с мой приятел от детските години, който от години живее и работи във Финландия. Живее в Лахти и кара бус. Шофира предимно в града и в селищата около него. Като споменах, че ще си купувам зимни гуми на Клебър и той подскочи. По-скоро му стана смешно и каза "Светльо, стига глупости! Новият Нокиан е върха! Ако не - поне Гиславед, а ако нямаш пари - Кордиант." След като поприказвахме известно време и стана ясно, че там карат при доста по-различни условия от нас. Реално пътищата само ги разриват и хвърлят луга. Само извънградско се обработват с препаратите и всичко е на асфалт. Но по неговите думи това бяха гумите.

Значи отиваш във Финландия и ставаш спец по гумите. И какво хвалиш - разни марки средна хубост, че и подскачаш, ако нещо не ти хареса. Аз за Финландия знам, че снега по шосето се затъпква с нещо като валяк и карат по него до пролетта. Някак леко се разминава с твърдението за чистене, препарати и асфалт. И по-важното, избираме си гуми за България, а не за Финландия. Иначе както подозирах - явно ADAC са мега експерти, но тая зима са взели подкуп и са фалшифицирали резултатите за Клебер. Ако на тяхно място бяха Нокиан, тогава нямаше да има съмнение, че всичко е професионално измерено.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”