Вибрации при висока скорост

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
emdless4
Автомобил:
Двигател:

Вибрации при висока скорост

Мнениеот emdless4 » Сря 29 ное 2006 16:53

Та след като решихме проблема с двигателя, да ви споделя и още нещо, което забелязах, и исках да го обсъдя с вас, но заради пустата му гарнитура ми излезе от главата.

При скорост от 110-120 км в час започва да се усеща едно съвсеееем леко вибриране във волана, като че от небалансирани гуми.

Друго - при 160 км в час изведнъж започват много големи вибрации по арматурното табло - предимно от касетофона, но ми отне доста време да открия че точно той трака зверски - освен него обаче таблото си вибрира видимо, като самолет при излитане. Интересното е, че тази вибрация се появява и изчезва от само себе си - примерно кача 160 км/час, започва да вибрира - след 10 минути спира да вибрира, през това време съм сменил настилката - ремонтирали са асфалта на магистралата да речем, но вибрациите не се влияят от него, след време пак почва. През това време не усещам нищо в предницата или кормилната система - вибрацията, която е започнала при 110 си остава ама е съвсееем лека.

И друго нещо - при по-рязко намаляне на скоростта, примерно от 130 до 90, са чува едно виене откъм спирачките - не можах да установя точно предни или задни, от типа на "Вууууууууууу...", и като ги отпусна изчезва - това от какво може да бъде?

Ще правя гуми тия дни и мисля след това да направя и един реглаж на предница, и да проверя в събота как се държи на магистралата, ако се оправи добре, ама ако продължават някои от описаните симптоми ще търся проблеми другаде.

Поздрави на всички! :applause:

Потребителски аватар
stanimir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanimir » Сря 29 ное 2006 17:45

И реглаж правих, и гуми сменях, и балансирах, и джанти изкривявах......вибрациите във волана и съединителя си остават.
Последно ми казаха,че едната джанта предна е с яйцевидна форма,и гумите не били добре балансирани...
а за вибрациите в съединителя ми казаха,че няква предна макара е пред 'заминаване', но теб тв ане те касае поне де

така че - не знам бро, ако някой някога установи кое от какво е.......ще е супер!

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Сря 29 ное 2006 19:45

И аз го имах този проблем. С зимните гуми сега изчезна. Обяснението което ми изглеждаше най логично е че летните са били твърде меки и понеже бяха second hand в зависимост от температурата са се кривили различно. Факт беше че това тресене го имаше в различна степен според колко топло беше навън. Сега с чистак новите зимни на същите криви джанти нп. Имам предвид спомени и с какви гуми си. Много е важно в гумаджииницата да си познават машината за баланс че иначе не е ясно какво става.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Чет 30 ное 2006 9:51

:офф Ми не вдигай 160! Ако дръпнеш по-силно щурвала, ще го вдигнеш и при по-ниска скорост!
А иначе, всичко говори за криви джанти/гуми.
Вероятно за това шумят и спирачките.

Потребителски аватар
bad_mad
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bad_mad » Чет 30 ное 2006 9:58

:idea: Шума при натискане на спира4ките най-вероятно е от калпави и/или износени накладки!Провери го в най-скоро време.

Потребителски аватар
blagoykata
Автомобил: Пасат
Двигател: АФТ 1996

Мнениеот blagoykata » Пон 26 фев 2007 8:23

За да не пускам нова тема:
С предишните си гуми, при каквато и да е скорост нямаше никакви вибрации! Сега, след като си купих нови, летни, в диапазона около 90 км/ч се появяват вибрации! Гумите са балансирани! Всичко е точно! (при баланса всичко показваше "0")
С предишната кола имах същия проблем - само, че там скоростта при която се появяваха вибрациите беше 100-120км/ч (същата ситуация след смяна на стари с нови гуми!!!).
Някои казват че новата гума трябвало да се прогони поне 300 км (пробег) - да ама и след това разстояние няма промяна!
Тресе при 90км/ч :!:
До колкото зная гумаджиите балансират при скорост 50-60 км/ч (ако не се лъжа), и не могат да хванат вибрации при 90км/ч (например) :evil:

Идеи? :roll:

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Пон 26 фев 2007 8:43

blagoykata написа:За да не пускам нова тема:
С предишните си гуми, при каквато и да е скорост нямаше никакви вибрации! Сега, след като си купих нови, летни, в диапазона около 90 км/ч се появяват вибрации! Гумите са балансирани! Всичко е точно! (при баланса всичко показваше "0")
С предишната кола имах същия проблем - само, че там скоростта при която се появяваха вибрациите беше 100-120км/ч (същата ситуация след смяна на стари с нови гуми!!!).
Някои казват че новата гума трябвало да се прогони поне 300 км (пробег) - да ама и след това разстояние няма промяна!
Тресе при 90км/ч :!:
До колкото зная гумаджиите балансират при скорост 50-60 км/ч (ако не се лъжа), и не могат да хванат вибрации при 90км/ч (например) :evil:

Идеи? :roll:

Ако знаеш какви безхаберници са гумаджиите.....Въобше не разчитай,че си ходил на баланс..Щом при 90 км тресе гумите със сигурнот не са балансирани!
А че гумаджиите са мошеници можеш да се увериш сам.....иди с едни и същи балансирани??? гуми при различни стендове и ще ти срложат разичен баланс и на различно място!!!Аз един прежалих 40 лв и с едни същи гуми ходиш при 4 гумаджии....трагедия братко...!!!Баланса варираше от 15 до 150 гр.,а местоположнието му на джантата...разминаваше се с по 90-100 градуса!
ТАКА, ЧЕ ЖАЛКО,НО ХОДИШ ОТ БАЛАНСЬоР НА БАЛАНСЬОР ДОКАТО СЛУЧИШ И СПРЕ ДА ТРЕСЕ - пълниш им джобовете и това е -тяхната м..ка-----У НАС Е ТАКА ЗА СЪЖАЛЕНИЕ!!!Никой не контролира качеството на автоуслугите.......или пък цените им

Потребителски аватар
qnkeca
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот qnkeca » Пон 26 фев 2007 13:51

Незнам до колко качествено ще се намеся в темата,но да споделя един проблем който имах и аз с тресенето.
При мен вибрацийте се появяваха още при 70-80км/ч. по таблото и волана.Отидох да правя баланс на гумите,обаче всъщност се оказа,че съм имал луфт между джантата и колелото и то 10 милиметра и затова тресеше още от 70-80.Разрешинето при стругаря Бай Митьо-честния(Заралии може да го знаят) и фтулки;)

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Пон 26 фев 2007 14:43

qnkeca написа:Незнам до колко качествено ще се намеся в темата,но да споделя един проблем който имах и аз с тресенето.
При мен вибрацийте се появяваха още при 70-80км/ч. по таблото и волана.Отидох да правя баланс на гумите,обаче всъщност се оказа,че съм имал луфт между джантата и колелото и то 10 милиметра и затова тресеше още от 70-80.Разрешинето при стругаря Бай Митьо-честния(Заралии може да го знаят) и фтулки;)

Не можах да схвана къде точно е бил луфта-нали гума+джанта=колело?

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Пон 26 фев 2007 14:50

Иска да каже между центр.дупка на джантата и главината. :wink:

Потребителски аватар
jvs
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот jvs » Пон 26 фев 2007 14:59

Аз също го имах този проблем - леко тресене при 90 -120 и след това неустоимо цялостно разтрисане включително и на таблото - е след смяната на гумите с нови и предупреждение от майсторите че нито една от джантите не е права се оказа че колата вече и при 200 си седи мирна без нито грам вибрация или тресене .... гуми и маистори :)

Потребителски аватар
blagoykata
Автомобил: Пасат
Двигател: АФТ 1996

Мнениеот blagoykata » Пон 26 фев 2007 15:41

Знае ли някой с каква скорост я въртят гумата при баланс - или с каква трябва да я въртят???
Ако при 90 км/ч ми се появяват тези вибрации, а гумата е въртяна на баланс с 20 км/ч (и всичко беше нули по уредите), то това според мен значи, че има лек, неотчетен от машината, дисбаланс (може би в третия знак :roll: ), който се натрупва и става осезаем при 90 км/ч?
Или не съм прав?!
Нека се изкаже някой по-знаещ :wink:

Потребителски аватар
el.jay
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот el.jay » Пон 26 фев 2007 17:48

ей..ще ме накарате да ида в гумаджийницата до нас. И аз имам едно тресане след 80 км/ч ама последното, което ми дойде за идея да са от гумите. Но като ви четох темата :idea: :!: проблема го имам точно откакто сложих зимните след коледа...А ако се окаже това, ще говоря с имена и факти :twisted: :evil:

Bodhid
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bodhid » Вто 10 апр 2007 19:44

И аз ще напиша нещо макар и малко със закъснение. Същата работа, като на колегите по-нагоре. Слагам 15" Al.джанти с нови гуми Barum отпред и тресе при около900-100 км/ч. Връщам се при гумаря - е, оказва се , че едната не балансирана с около 7гр. / било нормално / , а другата с около 14 гр. Тука си призна грешката. И пак има малко тресене - според гумаря било ми от предницата. Как питам аз допреди това със зимните гуми пак на Al. джанти , но 14'' нямаше проблем ??? е, има малко разлика в гумите:зимни 185/60/14, а летните 195/50/15. Да приемем, че 50 са ниски и хващат неравнистите по пътя в по-голяма степен....... :D Все пак сме в България. :P

Потребителски аватар
edition
Автомобил: VW Passat 5.5
Двигател: AVF

Мнениеот edition » Вто 10 апр 2007 20:23

Относно шума при спиране!
Колега аз също имах тоя проблем при спиране от висока скорост 150-180 км/ч. Проблема е или в запалене накладки или изтъняли дискове. При мен се оказа накладки. Сложих Lukas и проблема изчезна, а стрите накладки просто се бяха запалили макар че бяха хубави PAGID

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”