Зимни гуми 175/65/14 или 185/60/14?
- emdless4
- Автомобил:
- Двигател:
Зимни гуми 175/65/14 или 185/60/14?
Рових из търсачката но не намерих някой със следния проблем - сложих преди 2-3 месеца 175/65/14 зимни гуми Дебица. Мислех да сложа и по-високи, но гумаджията ме разубеди. Знам от край време че зимата се кара с по-тесни и по високи гуми от лятото, за да копае по-добре снега и да не криви джанти. Летните ми бяха 185/60/14 Гудиър, държа да отбележа че с тях проблеми нямах... Колата вървеше стабилно. Това лято мисля да минавам на 15 цола. От тези 175/65/14 имам усещането че колата е доста по-нестабилна при завои и при по-високи скорости. Имам предвид - очаквано е, но аз усещам огромна разлика, сякаш съм сложил невероятно високи гуми... а като го сметна с калкулатора излиза че 175-цата е само с половин сантиметър по-високо цялото колело ... Какво ще кажете, дали мога да карам със 185/60/14 зимата, и какви са ви отзивите, някой кара ли с такива през снега? Копае ли добре колата с тях? Изобщо, много съм недоволен от поведението на колата със 175/65/14 зимни гуми.
- kokovanev
- Автомобил:
- Двигател:
Аз съм със 175/70/14 на Дебица, дори при навит до край волан предните леееко докосват пластмасата на подкалниците
. Действително има разлика в поведението в сравнение с летните /Клебер 185/60/14/, но не е чак толкова зле, колкото го описваш. М/у другото, на мокър асфалт Фригото е трагедия - едва спира... Сещаш се, че и в завой скоростта ти следва да е по-ниска, отколкото лятото, с летни гуми.
Работата е в това, че не сме имали истинска зима със сняг този сезон. Ако е заледено и ти няма да искаш да пробваш каква е най-високата възможна скорост в даден завой... Съответно - няма да имаш такива съмнения за стабилността на колата с високи, евтини /сравн./ зимни гуми...

Работата е в това, че не сме имали истинска зима със сняг този сезон. Ако е заледено и ти няма да искаш да пробваш каква е най-високата възможна скорост в даден завой... Съответно - няма да имаш такива съмнения за стабилността на колата с високи, евтини /сравн./ зимни гуми...
- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
Re: Зимни гуми 175/65/14 или 185/60/14?
emdless4 написа:Рових из търсачката но не намерих някой със следния проблем - сложих преди 2-3 месеца 175/65/14 зимни гуми Дебица. Мислех да сложа и по-високи, но гумаджията ме разубеди. Знам от край време че зимата се кара с по-тесни и по високи гуми от лятото, за да копае по-добре снега и да не криви джанти. Летните ми бяха 185/60/14 Гудиър, държа да отбележа че с тях проблеми нямах... Колата вървеше стабилно. Това лято мисля да минавам на 15 цола. От тези 175/65/14 имам усещането че колата е доста по-нестабилна при завои и при по-високи скорости. Имам предвид - очаквано е, но аз усещам огромна разлика, сякаш съм сложил невероятно високи гуми... а като го сметна с калкулатора излиза че 175-цата е само с половин сантиметър по-високо цялото колело ... Какво ще кажете, дали мога да карам със 185/60/14 зимата, и какви са ви отзивите, някой кара ли с такива през снега? Копае ли добре колата с тях? Изобщо, много съм недоволен от поведението на колата със 175/65/14 зимни гуми.
Колеги !!!! И двата вида гуми са със еднаква височина.Втората цифра означава височината на гумата ,НО КАТО ПРОЦЕНТ ОТ ШИРОЧИНАТА НА ПРОТЕКТОРА!Тоест 60% от 185 мм е почти толкова колкото и 65% от 175 мм.А,че гумите не се държат добре причината е в марката...просто тази марка не е добра!Аз предпочитам Семперит 2-ра употреба(запазени разбира се)отколкото Дебика,Ласа,Матадор и други напълнени с пластмаси боклуци нови.
Като вземаш гуми гледай да съдържат силикон(пише отстрани)-осигурява по-добро сцепление.Между другото в момента карам с нови индонезийски гуми(Индонезия е най-големия производител на каучук в света)и съм много приятно изненадан от доброто им качество.
А за зимата винаги се предпочитат по-тесни о по-високи гуми тъй като так се получава по-оптимално контактно петно с настилката при зимни характеристики.
- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
netizen написа:Карал съм и с 175/65/14 и с 185/60/14 , по моя преценка в полза на 185/60/14по стабилна е колата
Общо взето зимата 185/60/14 лятото 195/50/15
Всичко зависи от геометрията на контактното петно и характристиките на настилката.Различните видове настилки (или при различни температури)изискват различна геометрия на контактното петно.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”