VW Golf IV 1.8 VS 2.0 дайте ми съвет!

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
K22
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005

Мнениеот K22 » Сря 28 фев 2007 14:16

brabus написа:Винаги многоклапановият двигател е по-икономичен от обикновения поради по-високото КПД. Дали стават за газ!? Не знам коректен отговор на този въпрос. Ако аз трябваше да избирам между тези двата бих взел 1.8 20V.
Ще кажеш доводите какви са ми. Ами доста обикновени. Този мотор категорично е по-модерен. 2.0 като изключим някои промени по електрониката реално е създаден през 1991 г., което го прави доста морално остарял. Верно, че самия факт, че се вгражда и след 2000 г. е доказателство, че е един от най-"дуракоустойчивите" двигатели т.е. няма разваляне. Тук се сещам за един израз, който редовно се използва в американския форум за VW, че осем клапановите двигатели никога не умират.
Да се върнем на избор. Според мен заложи на по-модерната технология :!:

Много добро сравнение! На тази база бих избрал 2,0.
От 2000 обем са изкарани 115коня, а от 1800 изстискани 125, което ме кара да мисля че той ще има по-кратък ресурс на експлоатация.
2,0 няма разваляне и е с по-евтина подръжка.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 28 фев 2007 14:29

Не забравяй, че тенденцията в европейското автомобилостроене е да се правят двигатели с повече конски сили за единица обем, а не обратното! Сигурно има причина!

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Сря 28 фев 2007 14:36

k22 това което казваш е логично ,но в повечето случей не важи за моторите.По новите мотори са с по-качествени материали,отстранени проблеми и системи за управление на горивото което води до по качествен горивен процес.От там цялото КПД ,а не че мотора е "изпилен".Това важи когато сравняваш нормален мотор и такъв със спортна насоченост/или два мотора през 60-те години/-в случея и двата са за нормална експлоатация.Давам ти един личен пример-когато си вземах ТДИ-то всеки ме съветваше да зема 90 коня щото те били олекотен 110 /или напомпан 1.9 ТД/-пълни глупости :lol: Още тогава знаех че не е вярно ,но просто можах да си позволя 90 ,а не 110.Сега като чета из форума се убедих ,че 110 не само че не е по-издръжлив ами и е по надеждан защото са отстранени стари недостатъци на 90ката/да не говорим в сравнение с ТД с разбиващата се шайба на ремъка/,а мощноста идва от разлики в помпата ,турбо с променлива геометрия и още куп важни дреболии които се знаят от инженерите на ФВV

Потребителски аватар
K22

Мнениеот K22 » Сря 28 фев 2007 14:37

Според моето скромно мнение , причината е хората да си сменят колите на 10години, а не да ги карат до като навъртят 500000км.Освен това не съм чул да са въведени някакви нови технологии при изработка на блок, бутала, и др. движещи и износващи се части. Подобрен е горивния процес-желязото си е същото.

Последна промяна от K22 на Сря 28 фев 2007 14:43, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Сря 28 фев 2007 14:41

k22 написа:Според моето скромно мнение , причината е хората да си сменят колите на 10години, а не да ги карат до като навъртят 500000км.

Причината е тази заради която не караме Волги с мотор от Зил и разход 20,а Голфове с разход 6-10 и двойно по-голям вървеж.Тя е че не сме 1970 ,а 2007 :wink: Иначе малките мотори витнаги са една идея по ненадеждни и с неспокоен ход от големите,ама в случея нито 1.8 нито 2.0 е малък.

Потребителски аватар
K22

Мнениеот K22 » Сря 28 фев 2007 14:46

Е ,ами има две различни гледни точки -човека да мисли и да избира :wink:

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Сря 28 фев 2007 14:51

Vlad777 написа:Не забравяй, че тенденцията в европейското автомобилостроене е да се правят двигатели с повече конски сили за единица обем, а не обратното! Сигурно има причина!

Причините са ясни,но има две от тях които са крайно неприятни за купувача:
1.Икономия на суровини
2.Намаляване моторесурса на двигателя с комерсиална цел-нали и новите коли трябва да се продават.
Лично аз предпочитам двигател от стария американски тип-относително по-голям обем,по-малко конски сили,но максимален въртящ момент във възможно най-ниския диапазон на оборотите!
Само,че никой не ни пита нас купувачите а ни набутват лъскави пърдялки със свръхдинамични качества дето се издухват за пет години и хайде тръшкай пак пари за нова!!!

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Сря 28 фев 2007 14:55

petev написа:
Vlad777 написа:Не забравяй, че тенденцията в европейското автомобилостроене е да се правят двигатели с повече конски сили за единица обем, а не обратното! Сигурно има причина!

1.Икономия на суровини
2.Намаляване моторесурса на двигателя с комерсиална цел-нали и новите коли трябва да се продават.
Лично аз предпочитам двигател от стария американски тип-относително по-голям обем,по-малко конски сили,но максимален въртящ момент във възможно най-ниския диапазон на оборотите!
Само,че никой не ни пита нас купувачите а ни набутват лъскави пърдялки със свръхдинамични качества дето се издухват за пет години и хайде тръшкай пак пари за нова!!!

Именно обратно продават това което търси копувача.А то е най-много неща за най-малко пари/именно по тая причине се правят некачествени коли/.Никой не пита нас копувачите втора ръка :!: И за да разсея мита за световна автомобилна конспирация-помислете дали някой производител е на далавера да направи некачствена кола която да се скапе за 5 години и ти да идеш да си купиш от конкурента и да не повториш покупка от неговата марка :idea:

Потребителски аватар
K22

Мнениеот K22 » Сря 28 фев 2007 15:02

Rabbit_TDI написа:
petev написа:[
И за да разсея мита за световна автомобилна конспирация-помислете дали някой производител е на далавера да направи некачствена кола която да се скапе за 5 години и ти да идеш да си купиш от конкурента и да не повториш покупка от неговата марка :idea:

Ама това си е всеобща тенденция- заради новите двигатели ЕКОТЕК минах от Вектра на Пасат.Така ме посъветва моя майстор. Той също ме посъветва да си взема 1,8 90к.с , вместо Ауди с двигател 1,6 101к.с.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Сря 28 фев 2007 15:08

И аз бих предпочел 1.8 моно,Ама ако я копуваше тая кола нова съм сигурен ,че щеше да направиш точно обратното.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Сря 28 фев 2007 15:08

Rabbit_TDI написа:...световна автомобилна конспирация....

Мда, направо на такова замириса. Няма ги вече здравите автомобили от ...... година, сегашните всичките са боклуци, за нищо не стават. Електроника, въздушни възглавници, ESP, директно впръскване, 16V, ама направо на нищо не прилича. Който иска да кара двигатели от "здравите", по има няма 5 литра, дето 40 на сто за нищо ги нямат. Пък аз си предпочитам новите, модерни, високотехнологични, дизелови двигатели на VAG /в краен случай може и на Mercedes, ама то и те с техните нови технологии, изедниците.../

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Сря 28 фев 2007 15:09

Rabbit_TDI написа:
petev написа:

1.Икономия на суровини

Именно обратно продават това което търси копувача.А то е най-много неща за най-малко пари/именно по тая причине се правят некачествени коли/.Никой не пита нас копувачите втора ръка :!: И за да разсея мита за световна автомобилна конспирация-помислете дали някой производител е на далавера да направи некачствена кола която да се скапе за 5 години и ти да идеш да си купиш от конкурента и да не повториш покупка от неговата марка :idea:

Но за да бъда по-точен-никой не пита разбиращите купувачи,а замайва главите на будалите със всевъзможни екстри(най-вече базирани на евтината откъм суровиникомпютъра електроника)Суровинката брат-суровинката!!! и начина на нейната обработка-щото хората са казали ,че от фъшкии трудно стават бонбони!Тя определя качеството на колата ,а не разните там дрънкулки.Ама нейсе!!!
А кажете колко пъти в рекламите на нови автомобили се подчертава връзката на максималния въртящ момент и оборотите при които се достига с моторесура на колата!Николко!
А,че има автомобилна мафия и конспирация е съвсем видно.Не може да има петролна мафия и да няма автомобилна като тези две неща вървят ръка за ръка.Това че не се афишират не знач че не съществуват.За доказателство -питай дългогодишни собственици на прословутия Мерцедес за разликите в качествата на старите и новите модели!

Потребителски аватар
K22

Мнениеот K22 » Сря 28 фев 2007 15:18

Rabbit_TDI написа:И аз бих предпочел 1.8 моно,Ама ако я копуваше тая кола нова съм сигурен ,че щеше да направиш точно обратното.

Е да.Мисля че няма да мога да навия 200000км с нея до края на живота си :wink:

Потребителски аватар
Koksan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Koksan » Сря 28 фев 2007 16:05

Добре бе хора ... добре съветвате човека да си купи 1,8Т а никой не каза че на този мотор май май неможе да се слага газова инсталацийка ...???
Другото ... колкото повече клапани толкова по голям разход ... това всеки го знае .. а не както се писа по нагоре че водели до повишаване на КПД-то и от там до намаляване на разхода ... повече клапани ... по-голям въртящ момемт .. което до някаква степен компенсира увеличаването на разхода!
КОЛЕГА ... аз бих избрал наистина 1,8 20V защото е нов мотор ... който е направен на базата на мнооооооооого стар и доказал се .. 1,8 Моно ... после 1,8 ... 112 коня ... 1,8 16V 136к.с. и т.н. .....
За твоето редовно извънградско каране ... аз със сигурност бих избрал по-пъргавият мотор(1,8 20V)! Това е от мен! УСПЕХ с покупката!

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Сря 28 фев 2007 16:10

Е ти ме уби с това - "повече клапани по-голям разход" :wink:
Би ли ми дал пример?

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”