ГО и бонус малус системата

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
chriss
Автомобил: VW MK4
Двигател: ATD PD TDI

Re: ГО и бонус малус системата

Мнениеот chriss » Чет 29 ное 2018 14:29

Докато не влязат в затвора 2/3 от управлявалите последните 28 години и им бъде конфискувано всичко няма да има никакъв ефект.

Mishonti
Автомобил: C220
Двигател: CDI 2007

Мнениеот Mishonti » Чет 29 ное 2018 14:49

chriss написа:
Mishonti написа:За това вдигат застраховките, данъците, от което ефект смятам ще има. Няма да е толкова лесно един потенциален убиец да се качи на автомобил и да убива наред.

И как точно повишените данъци и застраховки ще спрат един потенциален убиец да се качи на автомобил ??
Страшен дразнител си, съвсем отговорно го заявявам.

Ми така, че няма да може да си плати гражданската и няма да се качи да шофира. Примери ли искаш? Мога много да дам.
Аз кво да направя, че се дразниш, споделям си мнението, мисля че имам право на такова. Дали съм прав или не, не ти решаваш.
За основните проблеми на никой не му пука.
Последния проблем ми е ГО - като не мога да си я платя, няма да шофирам, мога без автомобил, но без здраве не мога.
И аз се дразня на това, че някви си решават да протестират за горивата и блокират пътя, да не мога да изляза от града?.?.?... безумие...

Потребителски аватар
Бай Иван
Автомобил: Skoda Fabia I Seat Alhambra
Двигател: ASY AWC

Мнениеот Бай Иван » Чет 29 ное 2018 15:00

Колега, "те" без номера карат ти викаш гражданската ще ги спре.... :mhihi
МанГо няма лична карта, камоли шофьорска книжка...
И как няма да протестирам, като ми писна да ми съдират кожата (то не остана вече), а дефакто и деюре нищо не се е променило за "по-хубаво"?
Колегата "Лупендер" много хубаво го е написал, едната партия плюе а другата го гълта...

Сега ще ме посъветваш ли да си търся нова скъпоплатена работа или да емигрирам?

Mishonti

Мнениеот Mishonti » Чет 29 ное 2018 15:33

Ами защо не протестирате срещу шефовете ви, че ви дават малко пари?
Всеки е свободен да протестира, не съм против протестите, но нека са малко по-логично измислени, не цял ден да са блокирани пътищата.
За последно ще го напиша - звучи ми несериозно да се оревава света за 100лв отгоре годишно за ГО, наистина!

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Чет 29 ное 2018 15:44

Ти май си скран с четенето или математиката. Ако беше 100лв никой нямаше да мрънка. Те и без това вече я вдигнаха от 1 г насам с почти 100лева.
Коментира се за неправилния бонус-малус, стопляш ли? Не че ще го има а безумния начин на определянето му с което ГО може да ти стигне и 1200лв, като и това че намесват колата, която изобщо няма отношение.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Чет 29 ное 2018 16:03

Vlad777 написа:А глобите се качиха 5-10 пъти и е видно, че това изобщо не е намалило произшествията по пътищата
Точно 2010 ми бяха последните 2 глоби за превишена скорост,за 27км. отгоре беше 100лв.Може и да бъркам с 1 година примерно,но не виждам покачване,че и в пъти.За онзи момент 100лв. на минимална РЗ от 240лв. са си над 40%.И нямаше бонуси за бързо плащане,напротив,имаше такса поне 6лв...
Колкото до ефекта-при мен със сигурност имаше.И да,това е начина да се възпита водача,да си спазва задълженията.В смисъл то друг не краен начин няма.Дали ще вдигнат глобите 10 пъти,дали ще въведат бонус-малус,все ще се протестира и да,това е краен начин.Но е начин.

Mishonti

Мнениеот Mishonti » Чет 29 ное 2018 16:21

Andonov написа:Ти май си скран с четенето или математиката. Ако беше 100лв никой нямаше да мрънка. Те и без това вече я вдигнаха от 1 г насам с почти 100лева....

Е, айде да не почвам да цитирам мнения на потребители, които не спряха да мрънкат, моля те.
И 1200лв да стане ГО , тя ще е за хора, които нарушават правилата. Може и аз да съм този нарушител, идеята е че всеки ще си носи последствията.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Чет 29 ное 2018 17:18

Piqndurnik написа:Докато не почне да се влиза в затвора за неплатени глоби и шофиране без книжка, повишението на глобите няма да има много голям ефект.

За убити хора не успяват да вкарат в затвора, ти говориш за каране без книжка. Може да говорим и за гилотиниране, но е ясно, че са празни приказки. Реално и ефективно решение за каране без книжка е конфискация на МПС-то. Без значение виновникът собственик ли му е, на баща му ли е или на приятел. Хващат те без книжка - конфискация. Ако удариш в дърво с тотална щета колата на баща си или на приятел да не би някой да я плаща, защото собственикът не е виновен? Който допусне човек без книжка да му пипа колата, да знае че рискува да я изгуби. Да видим тогава разни тъпаци как ще се оправдават, че сина му взел колата без да го пита, той иначе нямало да я даде. В същото време е и много справедливо като размер на наказанието - ако е 1000лв глоба, за един ще е дране, за друг дребно дразнение. А така - имаш кола за 2000 или за 100,000 - значи удар според възможностите.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 29 ное 2018 17:23

MMX написа:Без значение виновникът собственик ли му е, на баща му ли е или на приятел.

И що да е без значение? Аз съм давал една от колите на познат, който си имаше книжка. Дадох му я за няколко месеца и са го хванали веднъж с алкохол. Нито съм му наливал, нито съм му я дал, за да кара пил, нито съм знаел, че е пил, но ето - станало. И кво? Да ми я конфискуват? Все пак живеем в свободна държава (засега) и имам право да давам колата си на когото си искам и да се разпореждам с нея както преценя! Защо държавата ще ми вменява вина? Ми нека го глобят като е бил пиян. Нека му вземат книжката, апартамента, в затвора да го вкарват, да го колят и убият... Колата не е негова собственост, а собствеността е неприкосновена!

Все едно да теглиш заем и да не го връщаш и банката да ти вземе апартамента, в който си под наем, щото видиш ли наемодателят ти е дал жилището си и отговаря за това какво правиш - пълна и тотална глупост е това! :banghead

От 2010 г. насам ЗДвП е променен над 40 пъти! :screwy И както се вижда от статистиката - неуспешно!

Сега с този бонус-малус очакваме поредният провал. Просто такива са ни тиквите и кратуните начело - кофти материал.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Чет 29 ное 2018 17:40

Говорим за каране без книжка, а не пиян. Но по принцип какъв е проблемът с приятеля ти? Като му даваш колата му казваш "давам ти я, но знаеш каква отговорност носиш". Хващат го примерно с отнета книжка (предната седмица са му я взели за нарушение, оня знае, че вече е без книжка, но все пак кара чужда кола - твоята). Конфискуват я. Каква е драмата? Имаш 2 варианта за действие - ако ти е голям приятел му теглиш една майна и прежалваш загубата заради приятелството ви (подразбира се, че той е неплатежоспособенм, иначе заради същото приятелство ще ти я плати). Вторият вариант да не ти е чак толкова голям приятел, но все пак си му се доверил. Съдиш го за претърпени загуби за цената на колата, осъждаш го, плаща ти. Всеки си носи отговорността и нещата са чисти. А и нямаше така да даваш кола, ако имаше такива закони. Пак повтарям писаното по-горе - ако познатият ти ти разбие колата и не подлежи на ремонт какво ще правиш? Има ли разлика.

Последна промяна от MMX на Чет 29 ное 2018 17:48, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Чет 29 ное 2018 17:41

Въобще някой мисли ли ,че шофьора х ,на който Г.О. ще стане 1200лв ,ще я плати . Аз съм сигурен,че 90% от тия хора няма да платят тази сума. Просто ще си карат (поради това,че са си джигити) без застраховка. И понеже събираемостта ще падне главоломно- пак ще вдигнат застраховките.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 29 ное 2018 17:46

MMX написа:Говорим за каране без книжка, а не пиян. Но по принцип какъв е проблемът с приятеля ти? Като му даваш колата му казваш "давам ти я, но знаеш каква отговорност носиш". Хващат го примерно с отнета книжка (предната седмица са му я взели за нарушение, оня знае, че вече е без книжка, но все пак кара чужда кола - твоята). Конфискуват я. Каква е драмата? Имаш 2 варианта за действие - ако ти е голям приятел му теглиш една майна и прежалваш загубата заради приятеството ви (подразбира се, че той е неплатежоспособен). Вторият вариант да не ти е чак толкова голям приятел, но все пак си му се доверил. Съдиш го за претърпени загуби за цената на колата, осъждаш го, плаща ти. Всеки си носи отговорността и нещата са чисти. А и нямаше така да даваш кола, ако имаше такива закони. Пак повтарям писаното по-горе - ако познатият ти ти разбие колата и не подлежи на ремонт какво ще правиш? Има ли разлика.

Ами дай тогава всеки да е виновен за всичко и да се съдим помежду си? Все пак има някакви основни принципи в правото. Вместо държавата да съди някой, който е виновен, трябва да го съдя аз?! Верно ли? Не думай! Наистина ли смяташ, че това е редно да се случва? Всеки да се оправя сам, защото държавата не може? :bishop

Ако те пусна да живееш у нас и водиш малолетни да ги пориш, трябва ли да ми конфискуват апартамента, пък после да те съдя?

Следващата стъпка ще е да не се преследват и кражбите, а да си търсиш сам крадеца с частна полиция и да си го съдиш после и да си платиш на частен затвор да лежи там. Следващата стъпка пък ще е за убийствата. Екстра ще е да живеем в анархия!

Явно вече нищо не може да ни учуди в България. И това пак е заради кофти тиквите и кратуните. :banghead

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Чет 29 ное 2018 17:53

Нещо отклоняваш идеята. Ще дадеш ли колата си на човек, който знаеш че няма книжка? Ако го направиш, не се обяснявай кой какви права има в някаква държава. Единственият вариант да я дадеш съзнателно и накрая да се окаже конфискувана е, познатият ти да е имал книжка и да му я вземат докато колата ти е при него. Тогава не знам що за познат е тоя и какво може да се жалваш и би ли имал скрупули да го съдиш? Ако той знае, че няма книжка, знае че колата е твоя и знае, че ако го хванат ще я конфискуват. Все едно да го пуснеш на гости и той да подпали къщата от немърливост с обяснение "абе аз запалих едни дърва до пердето и излязох за малко - то взело че станало пожар, не исках да стане така". Пак ли ще очакваш държавата да го съди, защото на теб не ти се занимава?

PS: И за да стане по-ясна идеята ще дам друг пример. Циганин А кара без книжка. Грози го конфискация при среща с КАТ. Ако оправданието "колата е на приятел" го спасява, тогава циганин А ще кара колата на циганин Б и обратното. Така и двамата са защитени "водачи" без книжки и собственици на МПС, умно заобикаляйки закона. Важното е Vlad777 да може щедро да дава една от четирите си коли на "познати" без книжка.

Последна промяна от MMX на Чет 29 ное 2018 18:08, променено общо 4 пъти.

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Чет 29 ное 2018 17:55

Всъщност,до колкото разбрах-нищо не е прието още. Да видим тиквите какви ла,,,,,,на ще из......рат

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 29 ное 2018 18:18

MMX написа:PS: И за да стане по-ясна идеята ще дам друг пример. Циганин А кара без книжка. Грози го конфискация при среща с КАТ. Ако оправданието "колата е на приятел" го спасява, тогава циганин А ще кара колата на циганин Б и обратното. Така и двамата са защитени "водачи" без книжки и собственици на МПС, умно заобикаляйки закона. Важното е Vlad777 да може щедро да дава една от четирите си коли на "познати" без книжка.

Айде да не влизаме в темата с циганите а? Държавата може тоя циганин да му вземе всичко ако реши. Като няма кола и няма собственост - за каква конфискация говорим? Въпросът е принципен и не виждам защо заради някакви цигани трябва да ми конфискуват колата, защото някой друг е нарушил закона!

Редно е който нарушава законите да бъде наказан от този, който е измислил законите, а не от мен! Това не е търговски спор, за да се съдим частно. Същото е и с кражбите, убийствата и т.н.

Айде ти не ги разбираш тия неща - ОК. Но явно и тиквите, които пишат законите не ги разбират щом са успели да променят един закон 40 пъти за 7 години и той пак не работи както се вижда от статистиката!!! :banghead ТРАГЕДИЯ!

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”