Здравейте колеги. Не знам дали имам проблем затова търся мнения от Вас. Колата е Голф 4/90 к.с./дизел/1998 г. След "чипосването" според човека от който я купих миналата седмица е ок. 130 к.с. Думите му бяха: "Трябва да е някъде 130-150 к.с."??? Не съм специалист, но не би ли трябвало да се знае точно колко к.с. е след поставянето на чипа? Но това не е основния ми въпрос. А той е следния:
Прави ми впечатление, че като среден разход на дълъг път ми дава 4.8 - 5.0 л/100. Това разбира се според показанията на борда и според мен е нормален. По време на движение моментния разход е напълно нормален според мен, пак според показанията на бордкомпа естествено. Правя сравнения с другата ми кола какво показва като моментен разход в зависимост от това "как я натискам". НО !!! Нещото което ме озадачава е, че когато съм спрял на светофар или за по-дълго време съм спрял на място и двигателя работи, борда изведнъж започва да показва моментен разход 12-17 л/100, което за мен не е нормално. Какво мислите дали имам някакъв проблем, вероятно свързан с "чипосването" или някъде другаде е причината за този убийствен моментен разход. Когато тръгна обаче, моментния разход веднага влиза в рамките на нормалното. Как мислите?

Голф 4 1.9 90 к.с. - Мнения за след поставяне на чип
- vlado_tonev
- Автомобил: GOLF MK4 1.9TDI
- Двигател: ALH 2000
- Контакти:
Re: Мнения за след поставяне на чип
Нормално е да ти дава такъв моментен, това няма общо с чЕпа...
Обаче малко те е е позлъгал мапера с теа коне 

Около 110 може и да сте ги докарали

Обаче малко те е е позлъгал мапера с теа коне

Около 110 може и да сте ги докарали

- 
				Svetlix
- Автомобил: Passat B5 1999
- Двигател: 1.9 TDI AFN
Само с чип няма как да е 130-150 коня. Това можеш да си сигурен. Колкото до показанията на борда - божа работа. Аз лично постоянно виждам разлики от показанията на борда и реалното. Тази кола на празен ход нормално дава разход между 350-450 грама на час.

- Stoyanov_Vw
- Автомобил: Golf Mk4
- Двигател: 1.9 TDI AHF
Голф 4, AHF - Рекордът ми е 27/100 в задръстване. Не се доверявай изцяло на показанията точно на борд компютъра. Аз лично почти не го гледам. По-добре си засечи средния разход като хората.

- Курт Деликуртев
- предупреждение за БАН
- Автомобил: Passat Variant 2001
- Двигател: AWT
Когато си спрял на светофар и колата не се движи борда трябва да показва 0,8 до 1,2 литра на час!

- kochtrela
- Автомобил: Голф 4
- Двигател: дизел 110 кончета 2002 г
Ще я проследя. Но този разход на място ми се струва невъзможен. Навремето Москвича на тате ми даваше 16/100 разход градско през зимата.  

- 
				Zdravko Zankov
- VW експерт 
- Автомобил: Skoda Octavia + Peugeot 308 T9 SW
- Двигател: AQY 2001 + Pure Tech 2017
Курт Деликуртев написа:Когато си спрял на светофар и колата не се движи борда трябва да показва 0,8 до 1,2 литра на час!
Пълни глупости.
Бензинов дава толкова.
- Курт Деликуртев
- предупреждение за БАН
- Автомобил: Passat Variant 2001
- Двигател: AWT
kochtrela написа:Нещото което ме озадачава е, че когато съм спрял на светофар или за по-дълго време съм спрял на място и двигателя работи, борда изведнъж започва да показва моментен разход 12-17 л/100, което за мен не е нормално.
Здравко, май не си чел какво е написал колегата, на място МФД-то му показва 12/17 ЛИТРА на 100 КИЛОМЕТРА!

- 
				Zdravko Zankov
- VW експерт 
- Автомобил: Skoda Octavia + Peugeot 308 T9 SW
- Двигател: AQY 2001 + Pure Tech 2017
Курт Деликуртев написа:kochtrela написа:Нещото което ме озадачава е, че когато съм спрял на светофар или за по-дълго време съм спрял на място и двигателя работи, борда изведнъж започва да показва моментен разход 12-17 л/100, което за мен не е нормално.
Здравко, май не си чел какво е написал колегата, на място МФД-то му показва 12/17 ЛИТРА на 100 КИЛОМЕТРА!
На бас,че показва среден разход.
Тия дни като запаля се придвижвам до точка А,там имам работа около 20-30 минути.
Не я гася, после имам показания от сорта на 50л/ч.
Един час празен ход,98л/ч.
- vanesto
- Автомобил: Octavia 3 FL
- Двигател: DGTE 2018
Курте, какво чудно има в това, по-старите бордове, като моя на място не показват л/ч, а л/100. Моя повече от 16/100 не съм го виждал.

- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Ако е на 100км. този разход,значи има резон.Кола на обороти,ако се движи с 5км/ч,ще мине 100км. за 20 часа.Което пък прави 0,8л./час или 16/100.Хората са го сметнали.

- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
Re: Голф 4 1.9 90 к.с. - Мнения за след поставяне на чип
На 1.9 90 к.с. само с чип тавана му е 120 к.с. по графика,а реално е не повече от 115.
Веднъж си направих дръпка с един нахъсан младеж с една чипосана пушеща 4-ка и не можа да ме мине,а бях със 17-ките и на газ После в един сайт му видях колата като реклама и уж я бяха направили 122 к.с.
 После в един сайт му видях колата като реклама и уж я бяха направили 122 к.с.
А борда на място показва космически числа и въобще не го гледам.

Веднъж си направих дръпка с един нахъсан младеж с една чипосана пушеща 4-ка и не можа да ме мине,а бях със 17-ките и на газ
 После в един сайт му видях колата като реклама и уж я бяха направили 122 к.с.
 После в един сайт му видях колата като реклама и уж я бяха направили 122 к.с.А борда на място показва космически числа и въобще не го гледам.
- kochtrela
Благодаря Ви за мненията колеги. Няма да "му се връзвам" на показанията на МФД-то ясно. И един въпрос свързан с въпросното чипосване на което аз не съм привърженик, но понеже вече е факт, да питам. Крие ли чипосването някаква опасност относно двигател и скоростна кутия на колата. Маниера ми на шофиране е в рамките на разрешеното и малко отгоре, без резки тръгвания, въртене на гуми и други такива. Питам защото човека от който взех колата ми даде в едно пликче две миниатюрни квадратни частички като каза, че това са оригиналните чипове. Да си я карам ли така кротко или да ги връщам старите?

- radotom
- Модератор 
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
 Чиповете не скапват колата, просто ти дават опцията ти сам да свършиш тази работа
  Чиповете не скапват колата, просто ти дават опцията ти сам да свършиш тази работа   
 С други думи, ако си караш нормално, без да изтискваш всичко от колата, то и двигателя ще си работи нормално, без да влиза в претоварване.
Вече тръгнеш ли да натискаш педала яко, да вкарваш 1.6 бара бууст на V скорост - колата вече има възможност да го прави, ще го прави и... ще се скапе
- kochtrela
Благодаря! Бъдете здрави колеги!

Върни се в “Дизелови агрегати”