Зимни гуми - кой с какви - оценка
- joro_kem
- VW експерт
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка
Тя цялата тема става излишна...
- Курт Деликуртев
- предупреждение за БАН
- Автомобил: Passat Variant 2001
- Двигател: AWT
Писал съм и друг път, всеки си прави преценка и си купува зимни гуми според опита в шофирането, и донякъде според кесията. Но дори тези с най-скъпите гуми винаги трябва да имат едно на наум при шофиране в зимни условия.
Но някой да ме убеждава в тази тема, че Джета 2 е по-добра от нов автомобил ми дойде в повече!
Но някой да ме убеждава в тази тема, че Джета 2 е по-добра от нов автомобил ми дойде в повече!
-
- Автомобил: C220
- Двигател: CDI 2007
Курт Деликуртев написа:...Но някой да ме убеждава в тази тема, че Джета 2 е по-добра от нов автомобил ми дойде в повече!...
Това от пръстите ли си го изсмука? Няма да си ти, ако не се включиш във всяка тема с напълно излишен коментар.
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
То угода няма.Що си купували китайки на новите коли,що на старите ръсели пари за премиум гуми.Ами пичове,ръся щото мога.Карам 15-ки и зимата и със сигурност мога да ги сложа и на по-нова кола.Проблема е,че мисля за себе си,мисля и за околните.По въпроса с беговете и системите ми е напълно ясно,че ако се изцапа един тир челно в мен,гумите ще са най-малкия проблем.
Още повече,че питах да ми препоръчат гуми назад в темата и ме посъветваха именно за тия,като от надежните в тестовете.Що тогава не ми погледнахте аватара и не ми предложихте китайки,ами сега ръсите глупости.Каквато и да е колата,хубавите гуми са просто задължителни.Щото като ви изскочи дете на пътя,едва ли ще е от значение, колко бега и къде ги имаш.По подразбиране не си караме курниците с космически скорости,аналогии за разумно шофиране са излишни.Както и приказките за задкормилни устройства 10ти дан,които едва ли не и с летни галоши са виртуози.Дрънкате пълни глупости.Който може или иска да си позволи нещо го прави,другите що злобеят с насмешливи коментари незнам.В най-големите виелици тия дни карах по деня и нощите в сняг и лед,сигурно вместо гуми трябваше да сменя пиропатроните.Апропо,сигурен съм,че работят,не че нещо ама да знаете.
Още повече,че питах да ми препоръчат гуми назад в темата и ме посъветваха именно за тия,като от надежните в тестовете.Що тогава не ми погледнахте аватара и не ми предложихте китайки,ами сега ръсите глупости.Каквато и да е колата,хубавите гуми са просто задължителни.Щото като ви изскочи дете на пътя,едва ли ще е от значение, колко бега и къде ги имаш.По подразбиране не си караме курниците с космически скорости,аналогии за разумно шофиране са излишни.Както и приказките за задкормилни устройства 10ти дан,които едва ли не и с летни галоши са виртуози.Дрънкате пълни глупости.Който може или иска да си позволи нещо го прави,другите що злобеят с насмешливи коментари незнам.В най-големите виелици тия дни карах по деня и нощите в сняг и лед,сигурно вместо гуми трябваше да сменя пиропатроните.Апропо,сигурен съм,че работят,не че нещо ама да знаете.
stefan4o написа:. Колегата Дон Кихот леко подигравателно загатна за активната и пасивна безопасност - затова и го попитах, какво трябва да направят собствениците на стари автомобили. От него не получих отговор, както и очаквах. Ако искаш опитай ти да отговориш вместо него?
Напротив , получи отговор, но се врътнахте в друга тема и почнахте да се заяждате на тема "пластмасарници" ... Хич не съм загатнал подигравателно. В прав текст го казах, че като застраховаш живота си с гуми, ангажимента към себе си не приключва с гумите. Щом приоритет е живота трябва да знаеш, че има много други фактори. Защото ако ще караш мотор с 300 това , че си инвестирал в най-скъпата каска не означава нищо... И за да отговоря директно на въпроса ти, не не смятам че трябва да сложиш ЕСП, еърбег и да оправиш деформационните си зони, мисля че не съм го и намеквал, че да си го помислиш.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
DoH_KuXoT написа:stefan4o написа:. Колегата Дон Кихот леко подигравателно загатна за активната и пасивна безопасност - затова и го попитах, какво трябва да направят собствениците на стари автомобили. От него не получих отговор, както и очаквах. Ако искаш опитай ти да отговориш вместо него?
В прав текст го казах, че като застраховаш живота си с гуми, ангажимента към себе си не приключва с гумите. Щом приоритет е живота трябва да знаеш, че има много други фактори.
Сега и аз в прав текст ще те питам. Ако имаме скАла от 1 до 10 по отговорност спрямо себе си и останалите то:
1. Лек автомобил на преклонна възраст в лошо състояние, каращ с гуми втора ръка на слик
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10. Последно поколение автомобил с всички нужни системи за активна и пасивна безопасност с премиум гуми нови.
Ти на кое място в тази скала би определил себе си? Или с други думи казано - ти смяташ ли, че твоят личен ангажимент към себе си и останалите е на 100% след като караш с най-евтините нови гуми на пазара?
Да, смятам. Ще ти кажа и защо. Като купих колата беше януари с доста сняг. Първото място, което посетих след регистрирането беше човек продаващ джанти с гуми втора употреба , като гумите бяха в цената , аз купувах джантите. Следващото място беше мой приятел гумаджия с който съм отраснал и ми се е доказал многократно през годините. Доста известен във форумните среди , но не смятам да го вкарам в този разговор, приемаме, че е гумаджията Х. Отидох и му казах давай 4 нови гуми че купих тоя варел отвън. Ето тук нося джанти, сега ги взех не знам дали са прави, дай първо да ги завъртим. 4 джанти на конец прави с гуми на 3 години. Гледа ги той и вика, че те са с перфектни гуми карай с тях, меки са имат стабилен грайфер пък и оставаха 1-2 месеца зима...някакъв Барум. Казах му да ги сваля и че са му подарък . Почна да преглежда какво има налично или с бърза доставка. Пита имам ли бюджет, отговорих че не. Имаше почти всички, все пак сезона по лудите смени беше отминал, спокойно си цъкаме каталози и ревюта и пием кафе. В един момент той ми вика я излез покарай мойта кола, с гуми дет не си ги чувал е, но ги слагам втора зима и нямам недоволен клиент. Diolomat, made in germany..., изсмях се и му викам да да да те вече всички са или немски или по лиценз на топ брандовете, скапани гуми вече няма, той вика бе излез покарай има доволно сняг и ако ти харесва как се държат ще ти сложа две отпред въпреки, че е грехота да хвърляме твоите, но щом си рекъл да сложиш нови нама да спорим. Пък ако си доволен, за оставащите 1-2 месеца до март април ще дойдеш другата зима и ще ги метнем задни пък отпред пак ще сложим нови, ако не си доволен слагаме каквото си наумил 4 нови и приспадаме цената. Викам виж сега чужди коли не обичам да карам мятай тоя измислен дипломат две отпред, убеди ме, знам че мога да ти вярвам. През зимата им завъртях около 14хил км къде ли не ходих , така се стекоха обстоятелствата, рожденни дни по хижи, ски... Не е като да не го тествах подобаващо. Единствено задницата я чувствах особена, отдадох го на комбито, не бях свикнал още и приех че тая кола си е с по лигава задница,но тоя Барум на 3 години ми беше трън в очите. Очаквано с началото на този зимен период отидох и ги смених както се бяхме разбрали. Сложих още два дипломата и реших да Ви пиша че са ок. От там се почнаха остроумията... "От кое съм бил доволен, от цената ли, евтините гуми били за Бургас и Петрич, то като не знаеш какви хубави гуми има и от летни си доволен, как съм застрашавал на всички живота..." всеки реши да ми дава наклон без реално да е направил моя тест към който и аз бях скептичен в началото, защото бях отишъл за висок клас гуми... Но така стана че си пречупих малко призмата и реших да Ви споделя ей така някой , ако се колебае за конкретните гуми да има и едно положително мнение. Вече който каквото му е на сърце, хора и идеали всякакви
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Значи щом смяташ, че с най-нисък клас гума си на 100% повече няма какво да коментираме.
- Водния дух1
- Автомобил: Golf 3 variant
- Двигател: 1Z
Аз си мисля,че ; по-добре евтини гуми,но нови ,отколкото скъпи,ама стари. Не знам дали съм прав.
- Iezekil
Въпроса е кой къде кара.Колегата с Дипломата,ако е получил някакви наклони,то е защото въпросните гуми са клас Е на мокро.Да,да катериш хижи през зимата определено е положителен тест,но както се дъвка назад,при нас снега зимата е под въпрос.Не става дума за марка като цяло,а за качества.И да,мен трудно ще ме убеди,че тия гуми са добри,като съвсем не е въпрос на цена.От моята гледна точка,гума клас В е много по-добра.И когато аз ръся повече пари за такива,не застраховам само собствения си живот и здраве,а и твоя!
В тази връзка при избора си на лятна гума се ръководих именно от фактора сцепление,купувайки гуми клас А.Не е въпроса котурника ми дали ги заслужава,а аз заслужавам ли хубави гуми,другите заслужават ли.
В тази връзка при избора си на лятна гума се ръководих именно от фактора сцепление,купувайки гуми клас А.Не е въпроса котурника ми дали ги заслужава,а аз заслужавам ли хубави гуми,другите заслужават ли.
Аз пък не се учудвам, че въпросния Дипломат има качества близки до премиум гума. Нищо чудно пенсиониран инженер-химик от Континентал да им бърка каучуковите смески...
Има и друг тънък момент, вече сме в такива времена, че тайни между производителите трудно се запазват, всичко е въпрос на икономика и напъване да те познаят като качествен продукт. Лошото на евтините гуми е че правят силен старт с добри цени, добро качество докато ги понаучат и после идва секирата, айде вече се наложихме ,сваляме качеството и вдигаме цените. Наблюдавал съм го с много нови марки след 3-5 години. Лошото е че и топ марките ползват този приом , включително и vw като марка , от която не би следвало да се очаква. Та накратко хубавите гуми би следвало да не си позволяват експерименти с качеството за да запазят клиентите, които ги уважават. Това не е малък плюс, докато с евтините гуми е малко на късмет на какво ще попаднеш, но има и добри изключения и според мен точно обратната връзка от ползватели е хубаво да я има, поне на мен ми е полезно да чукна в нета и да видя само хейтват ли се дадени продукти или има доста добри отзиви, защото на платени тестове и рекламни кампании не съм се доверявам никога.
- Iezekil
Гума клас Е...какво качество,какви смеси,това виц ли е?Да се бяха понапънали за С примерно,та да допуснем такива моменти.
-
- Автомобил: C220
- Двигател: CDI 2007
Днес сутринта като отивах на работа на моста на трапезица стана страшно меле, 20 коли една в друга. Имаше лед, кой поднесе, кой не можа да спре, страшна работа. Аз успях да спра, макар и с 3 годишния Континентал, интересно ми е на лед има ли значение с каква гума си или все тая. Щото по принцип тука много хубаво всички слагаме най-скъпите и хубави гуми, пък в Бургас всяка една настилка различна от “сух асвалт” е предпоставка за катастрофи и съм сигурен, че е защото всички карат с 10+ годишни гуми.
- Burner_inc
- Автомобил: Touran Kawasaki Versys 1000
- Двигател: BLS 2009
Закономерността е проста: По-добри гуми -> Повече сцепление -> По-добър контрол и по-къс спирачен път -> по-голяма безопасност. Останалото е лаладжийство.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”