Може да гасите ламБите от 02.03.07

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
CRX Racing
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот CRX Racing » Чет 01 мар 2007 16:08

Ще преценявам според условията навън как да карам. Но на такова слънце като днес няма да ги пусна :!:
В това време риска някой да не ти види стоп светлините е по-голям от този да ти види фаровете :idea:

Потребителски аватар
Plarol
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plarol » Чет 01 мар 2007 16:23

CRX Racing написа:Ще преценявам според условията навън как да карам. Но на такова слънце като днес няма да ги пусна :!:
В това време риска някой да не ти види стоп светлините е по-голям от този да ти види фаровете :idea:

И аз мисля така

Междо другото докато беше "сезона" знаете ли колко шофьори видях да карат без светлини и то в сумрак,дъжд и снеговалеж.Така че айде...

А сега ще стане по интересно ; ако някой си е изградил навика да се оглежда само за фарове , не ми се мисли

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Чет 01 мар 2007 16:56

kiril_p написа: Цъфнали сме я и сме я вързали че единствения проблем на обстановката по пътищата да е това че караме без пуснати светлини през деня на слънцето!! Аман от тъпи закони, наредби и прочее! Да оправят дупките по пътищата, да въведат ред по кръстовищата пък тогава да ни карат да си пускаме фаровете задължително през деня!

че малък проблем ли е, че се избиваме по улиците повече отколкото на война ? че не може жената с количката да пресече на светофар камоли на пешеходна пътека от олигофрени шофьори,и тотално комплексари за които няма закони , няма правила ????? какво ти пречи , че ще ти светят фаровете ? електромер ли имаш в колата и ти, или нямаш 5 лв за крушка ??????
друг се сърди . че колан го задължават да слага! сигурно се чудиш - ще ти кажа на теб и на други дето не знаят - така е защото като се треснеш челно или някой отзад те омаа и излетиш през прозореца , т.нар. спешна помош дето ще ти трябва (затова , че си бил без колан) се плаща от държавата - затова тя ти казва - карай с колан , карай със светлини не карай със 100 в града и т.н.
аман от пилоти изтребители и безсмъртни всезнайковци

Потребителски аватар
kiril_p
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kiril_p » Чет 01 мар 2007 17:14

И като карахме 4 месеца всички с фарове войната по пътищата спря, по пешеходните пътеки всички си пресичаха нормално и всички карахме с 50 из града? Айде да се събудим най-после а?!
Това че не искаме да караме с фарове през деня не означава че не спазваме закони не мислиш ли? И с фарове колата определено гори повече. Това е факт колкото и да го отричат много хора! А и както казаха много от колегите: много добре мога да преценя кога има нужда от фарове и кога не и няма нужда някакви тъпи кратуни да ми набиват в главата на сила да си пускам фаровете през деня! Коланите вече са друго нещо и аз лично винаги слагам колан.
Да се правят сравнения по другите държави как е като се движат с фарове целогодишно е меко казано смешно! Там и пътищата са им наред, и културата им на движение е съвсем друга и т.н. и т.н. А при нас какво? "На крива ракета космоса и пречи"
И преди 2-3 години когато да видиш кола на фарове през деня беше рядкост, тогава точно изтребителите си пускаха фаровете за да можем всички обикновени шофьори с обикновени коли да се изпарим щото приближава самолет!

Atanas14
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Atanas14 » Чет 01 мар 2007 17:20

one написа:

че малък проблем ли е, че се избиваме по улиците повече отколкото на война ? че не може жената с количката да пресече на светофар камоли на пешеходна пътека от олигофрени шофьори,и тотално комплексари за които няма закони , няма правила ????? какво ти пречи , че ще ти светят фаровете ? електромер ли имаш в колата и ти, или нямаш 5 лв за крушка ??????
друг се сърди . че колан го задължават да слага! сигурно се чудиш - ще ти кажа на теб и на други дето не знаят - така е защото като се треснеш челно или някой отзад те омаа и излетиш през прозореца , т.нар. спешна помош дето ще ти трябва (затова , че си бил без колан) се плаща от държавата - затова тя ти казва - карай с колан , карай със светлини не карай със 100 в града и т.н.

е не си прав колега,а и тона ти е доста краен.
това със светлините е същото като с малоумните лентички за сестрите, тъй като не ни стиска да направим нещо стойностно, нещо което наистина променя нещата, се занимаваме с дреболии. за да ни е мирна съвеста се задоволяваме с пуснати фарове и разни такива, не трудно, не ни натоварва по никакъв начин има някакъв минимален ефект.

няма да карам с пуснати фарове, забравям ги прекалено често и не виждам смисъл.

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Чет 01 мар 2007 17:24

kiril_p написа:И като карахме 4 месеца всички с фарове войната по пътищата спря, по пешеходните пътеки всички си пресичаха нормално и всички карахме с 50 из града?

kiril_p повярвай ми електромера който са ти казали , че имаш в колата отдавна не работи .....споко
или преди когато не беше задължително да се кара на светлини , беше турбо гъзарията да ги пуснеш па даже и дългите! ама сега си гъзар като не си ги запалил нали ????
значи едно елементарно нещо като пускането на фарове се оказва голям проблем за много хора !!! е как да искаме тогава по сложните неща като каране с 50 в града или спиране на червен светофар да се извършва от водачите на МПС, е не става , мноо ясно
освен грамотност и тестове за интелигентност трябва да се заложи в изпитите за книжка , и даже всички вече притежатели на книжки да ги викнат на такива изпити , щот карането на автомобил не е само ръчка и въртене на геврека......

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Чет 01 мар 2007 17:26

One написа:значи едно елементарно нещо като пускането на фарове се оказва голям проблем за много хора !!! е как да искаме тогава по сложните неща като каране с 50 в града или спиране на червен светофар да се извършва от водачите на МПС, е не става , мноо ясно
......

Това ми хареса :lol:

Последна промяна от L&R на Чет 01 мар 2007 17:33, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
kiril_p
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kiril_p » Чет 01 мар 2007 17:27

Tomcat написа:това със светлините е същото като с малоумните лентички за сестрите, тъй като не ни стиска да направим нещо стойностно, нещо което наистина променя нещата, се занимаваме с дреболии. за да ни е мирна съвеста се задоволяваме с пуснати фарове и разни такива, не трудно, не ни натоварва по никакъв начин има някакъв минимален ефект.

няма да карам с пуснати фарове, забравям ги прекалено често и не виждам смисъл.

Ама колко точно казано - точно като за сестрите дето не били сами! Напротив - точно сами са си и не можем изобщо да им помогнем ако ще и по 10 лентички да си окачим и да си ги носим и докато спим даже! Че и с фаровете същото

Потребителски аватар
kiril_p
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kiril_p » Чет 01 мар 2007 17:42

One написа:или преди когато не беше задължително да се кара на светлини , беше турбо гъзарията да ги пуснеш па даже и дългите! ама сега си гъзар като не си ги запалил нали ????
значи едно елементарно нещо като пускането на фарове се оказва голям проблем за много хора !!! е как да искаме тогава по сложните неща като каране с 50 в града или спиране на червен светофар да се извършва от водачите на МПС, е не става , мноо ясно
освен грамотност и тестове за интелигентност трябва да се заложи в изпитите за книжка , и даже всички вече притежатели на книжки да ги викнат на такива изпити , щот карането на автомобил не е само ръчка и въртене на геврека......

Не ме познаваш, за да казваш, че съм гъзар, че не спирам на червено и неща от сорта! А пък това, че искам да карам в светлото с изгасени фарове не мисля, че ме прави гъзар!!! И не знаех, че карането на автомобил означава да караш с фарове по светло! Явно допреди няколко месеца не са се карали автомобили :lol:

Потребителски аватар
bobo7
форумно КГБ
Автомобил:
Двигател: AGN
Контакти:

Re: Може да гасите ламБите

Мнениеот bobo7 » Чет 01 мар 2007 17:42

Pichaga написа:(3) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2006 г.) Моторните превозни средства през периодите:
1. от 2 март до 31 октомври могат да се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини;
2. от 1 ноември до 1 март задължително се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.

Който иска, има право :wink:
:wink:

Боко_76
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Боко_76 » Чет 01 мар 2007 18:12

One написа:
kiril_p написа: Цъфнали сме я и сме я вързали че единствения проблем на обстановката по пътищата да е това че караме без пуснати светлини през деня на слънцето!! Аман от тъпи закони, наредби и прочее! Да оправят дупките по пътищата, да въведат ред по кръстовищата пък тогава да ни карат да си пускаме фаровете задължително през деня!

Абе каква е връзката със светофари и пресичане с карането на фарове? За мен фаровете с абсолютно нищо не помагат. Който не гледа, няма да му помогнат. А когато е мрачно и облачно човек сам може да прецени, че е по-добре да го виждат.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 01 мар 2007 18:18

измествате темата, тя беше просто информативна :!:
а ако разтърсите ще видите доста постове на ЛР /лайт майстора/ :wink: , който със снимки е доказал по-добрата видимост на светлините.
Но избора от утре е ВАШ, докато закона не го променят-авантата на спестовните ще им бъде максимум 1 месец, така че дерзйте.
Освен основанието и довода, че фаровете качват разхода с 100 грама на 100 км бензин/нафта, и че горят може би крушките по-често-пренебрежимо дребни основания, аз друг сериозен довод не съм прочел...

Боко_76
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Боко_76 » Чет 01 мар 2007 18:31

Pichaga написа:измествате темата, тя беше просто информативна :!:
а ако разтърсите ще видите доста постове на ЛР /лайт майстора/ :wink: , който със снимки е доказал по-добрата видимост на светлините.
Но избора от утре е ВАШ, докато закона не го променят-авантата на спестовните ще им бъде максимум 1 месец, така че дерзйте.
Освен основанието и довода, че фаровете качват разхода с 100 грама на 100 км бензин/нафта, и че горят може би крушките по-често-пренебрежимо дребни основания, аз друг сериозен довод не съм прочел...

Разхода на енергия за мен е последен фактор. Ще изтъкна други 3 "против":

1) Няма никаква полза откъм забелязване и предотвратяване на ПТП. Има даже обратен ефект - като свикнеш да гледаш светещи коли, на тия без фарове не обръщаш внимание. И вероятността за ПТП се _повишава_. А все някой ВИНАГИ ще кара без фарове;

2) Доста дразнят светлините на поне 20% от колите - не знам на дълги ли карат или регулировката е лоша, но Е ФАКТ;

3) Като си забравяш редовно фаровете, акумулатора със сигурност се скапва, не като спорните ватове и миливатове загуби.

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Чет 01 мар 2007 18:35

аз ще действам според обстановката.
ако грее слънце няма да ги пускам.
между другото моя разход скочи не със сто грама, а с над половин кило в момента в който почнах да карам на фарове (същия маршрут, същите задръствания, същото време на деня, същите температури)
ако от утре ми падне с половин кило - фар ще пускам само по тъмно.

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Чет 01 мар 2007 18:53

nii написа:аз ще действам според обстановката.
ако грее слънце няма да ги пускам.
между другото моя разход скочи не със сто грама, а с над половин кило в момента в който почнах да карам на фарове (същия маршрут, същите задръствания, същото време на деня, същите температури)
ако от утре ми падне с половин кило - фар ще пускам само по тъмно.
нали беше икономично тва ренде :P

п.п. е как дойде така ще карам :lol:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”