Хора, това с удължения интервал за смяна и Long Life маслата ми е малко объркано... В моята сервизна книжка(колата е Golf7 GTI, 11.2015), има 2 варианта за смените на масло - фиксиран интервал или променлив интервал. Това второто е въпросния удължен интервал, но не е дефиниран обезателно като такъв.
Какво става на практика. Компютъра ми си прави постоянно някаква естимация, кога трябва да сменя маслото. С фабричното, определяше първа смяна на 21-22 000км. Смених го на 14К, а интервала беше нулиран. Следващата смяна си я поиска само 8500км по-късно, но бяха минали около 14-15 месеца. Колата не беше карана толкова на къси разстояния, колкото рядко. Сега маслото ми е на около 10 000км, навъртам повечко извънградско и ми дава право(гаранционна е) да карам още толкова с него. Аз ще си го обслужа, когато стане на 14-15К, но до колкото знам, всички мотори, на всички производители, които предписват LL масла към момента, работят не толкова с удължен, а именно с променлив интервал?

От друга страна, колата на баща ми(Октавия 2фл 2011г, 1.6ТДИ), никога не е сигнализирала за обслужвания и си ходеше на 25 000км докато беше нова. Да не би в последствие тази политика на удължени интервали да е променена към променливи интервали, поради очевидните недостатъци на първия вариант?