Проблем с прегряване на golf 6 1.6 tdi 105hp

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
ЕрджанИсмаил
Автомобил:
Двигател:

Проблем с прегряване на golf 6 1.6 tdi 105hp

Мнениеот ЕрджанИсмаил » Вто 30 апр 2019 19:03

Здравейте, имам голф 6, 1.6 тди, 2009 г. Имам проблем, на който сервизите нямат отговор (поне на тия дето съм ходил). Проблемът е следния: Губи ми антифриз, но нямам никакви течове, постоянно прегрява на ниски обороти, като я изфорсирам температурата от 110-120 градуса спонтанно пада на 90 градуса. Подаването на повечко газ винаги помага да смъкна температурата на водата. Смених термостат и водна помпа, ефект няма. Другото което забелязах, е че при температура на водата е над 100 градуса, всички маркучи към радиатора са студени, но перките се въртят на втора степен, както и радиатора е студен. А този маркуч където е горе и излиза от главата (предполагам където е датчика за температура) е топъл, а след разклонението към радиатора става студен. Зимата пък парното ми духа хладно (абе направо си е студено). И искам да добавя последно на всеки 850 км ми светва дпф-а и след 50 км. влиза в сервизен режим и трябва да пусна ръчна регенерация от компютър (автоматично не регенерира).

nikname
Автомобил: vw golf mk5 2006
Двигател: 1_6i BSE

Re: Проблем с прегряване на golf 6 1.6 tdi 105hp

Мнениеот nikname » Вто 30 апр 2019 22:15

Здравей,прочети тази чужда тема особенно последната страница https://www.briskoda.net/forums/topic/4 ... 16-tdi-15/
Мистерията май е в тази част 04l129766n,междинен охладител и явно от него идват ядовте.

Потребителски аватар
PzKpfW
Автомобил: Golf 6
Двигател: CAYC
Контакти:

Мнениеот PzKpfW » Вто 30 апр 2019 23:59

Това го има на много по-нови коли, при него и при мене интеркулера си е обикновен (ако кода на двигателя е CAYC).

Аз бих започнал с тест за наличие на изгорели газове в охладителната система с помощта на специализиран уред с течност. Ако има СО2 вариантите са глава/гарнитура или EGR модул. Гофрираната тръбичка на EGR преди клапата се сваля лесно и може да се прегледа за следи от антифриз.

Този двигател има допълнителна електрическа водна помпа. Не мога да кажа кога работи, но може да и се подаде ток и да се види дали е здрава.

Притеснителното са студените маркучи към радиатора. Аз бих проверил термостата във вряла вода дали отваря и също така бих проверил дали през радиатора преминава вода (чувал съм за пластмасови части от вътрешността на радиатора, които се разпадат и блокират циркулацията). Друг вариант е отлагания от гаден антифриз да запушат радиатора (виждал съм го на радиаторче за парно на камион).
Много е вероятно DPF-филтъра да е безвъзвратно повреден от антифриз, който двигателя е изгорил. Също така е възможно поради блокиран DPF двигателя да е прегрян и като следствие да са се появили другите проблеми.
Това е неприятен проблем и изисква търпение и разглобяване, за са се открие. Дано моите насоки са полезни.

Последна промяна от IvanMan на Сря 01 май 2019 5:32, променено общо 1 път.
Причина: Не е необходимо да цитираш предишното мнение. Използвай бутон "нов отговор".

Потребителски аватар
ЕрджанИсмаил
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ЕрджанИсмаил » Сря 01 май 2019 12:08

Здравей PzKpfW, благодаря за отговора.

Да, кода на двигателя е CAYC. Днес ще ходя при един майстор, ще му предложа да направим тест за изгорели газове в охладителната система.

За допълнителната водна попма и правихме тест, работи.

Пазя си статия термостат пуснах я във вряла вода, и се отвори около 1-2мм. Ще пробвам и тази дето е в колата.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Сря 01 май 2019 13:33

Охладителя на егр се предлага и афтърмаркет на поносими цени. За начало може да го байпасираш, откачи двата маркуча от него и ги вържи с подходяща връзка един за друг. Не е проблем известно време да няма охладител.

Потребителски аватар
PzKpfW
Контакти:

Мнениеот PzKpfW » Сря 01 май 2019 14:29

Спирането на водата към EGR охладителя е добра идея, но задължително трябва да се блокират механично и газовете, защото има риск от стопяване и повреда на охладител, който иначе може да е здрав.
1-2мм са прекалено малко ако термостата е потопен във вряща вода.

Ето в това видео е показано колко е хода на отваряне на термостата:
https://www.youtube.com/watch?v=RDacej0nEGU

Потребителски аватар
ЕрджанИсмаил
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ЕрджанИсмаил » Сря 01 май 2019 19:33

Здравейте, благодаря за отговорите.
Днес пак я по огледах малко и пак забелязах, че при 90 градуса радиатора е напълно студен, както и горният и долният маркуч са студени. Покарах я малко и пак вдигна температура 110 градуса, спрях веднага перките се въртят на макс, но радиатора и маркучите са студени. Ще проверя радиатора да не би да е запушен и ще махна термостата ще оставя само корпуса, предполагам няма да е проблем да я карам без термостат няколко дена. Какво ще кажете ?

Потребителски аватар
PzKpfW
Контакти:

Мнениеот PzKpfW » Сря 01 май 2019 19:58

Идеята е добра, няма да има никакви проблеми да работи без термостат.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 03 май 2019 2:34

Тези градуси как са измерени, или се вярва на таблото?
Термостатът не е кран, а разпределител. Ако се свали трябва да се отклони всичката вода да минава през радиатора :exclaim
Ако не разбираш какво съм написал, по-добре не го сваляй.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пет 03 май 2019 9:06

За точно измерване на градусите предполагам ползваш сервизното меню на климатроника?

http://www.my-gti.com/2513

при голф6 температурата на антифриза е на канал 29.2
- лявата врътка на климатроника сменя каналите, т.е. въртиш докато стане 29.0 (стойността където попринцип показва градусите при шофера)
- бутона за силата на духане сменя субканалите, цъкаш докато стане на 29.2
- гледаш стойността над дясната врътка (където попринцип се показват градусите на пасажера). Тя ще покаже реалната температура, която е или в градуси или фаренхайт (ако е американка).

* някои канали показват статично инфо, което не може да се променя, докато други позволяват промяна на стойността, което става с дясната врътка. Така че не пипай дясната врътка ако не знаеш какво правиш. В интернет има списъци на всички кодове от климатроника, ако ти е интересно потърси и свали.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”