Polo 2003 1.2 12V 64hp AZQ - Съмнение в показанията на уреда за гориво

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
vampir_99
Автомобил: VW Polo 9N 2003
Двигател:

Polo 2003 1.2 12V 64hp AZQ - Съмнение в показанията на уреда за гориво

Мнениеот vampir_99 » Нед 19 май 2019 9:38

Здравейте,колеги!Днешната тема е свързана с показанията на уреда за гориво в колата ми.По принцип си зареждам колата на Петрол в Горна Оряховица и не съм имал проблеми със зареденото количество от тази бензиностанция.Дори на тази бензиностанция,на една и съща колонка съм си засичал разхода за 100км и отчете около 6,5 литра,което е нормално.Някои от Вас може и да знаят,че около Великденските празници на бензиностанции Петрол имаше отстъпка в размер на 10 стотинки на всеки литър бензин,като имаше код за отстъпка от А1.Така се случиха нещата,че резервоарът ми беше почти празен в първият ден на промоцията(25.04.2019) и имах около 10 литра,+/- 2-3 литра.И отидох да си заредя от Петрол резервоарът догоре.Колонката отчете 37 или 38 литра,не мога да си спомня точно.Но до тук добре,при обем на резервоара от 45 литра и останало в него количество от близо 10 литра е добре.Занулих си дневният километраж още преди да тръгна от бензиностанцията.Краят на промоцията беше на 07.05.2019 и бях решил,че тогава пак ще заредя догоре резервоарът,за да се възползвам от отстъпката.На 06.05.2019 отидох и заредих догоре.Дневният километраж ми беше отчел 167 километра,и аз предположих че резервоарът не би събрал повече от 10-12 литра.И тук колонката отсече цели 23 литра :redface :eek .Бях в потрес,но не казах нищо,качих се в колата,отново нулирах дневният километраж още на бензиностанцията и си карах колата до днес.Тук идва и озадачаването ми.Колата ми отчита 410,4км навъртяни от последното зареждане,а уреда за горивото ми показва повече от половин резервоар,по груби сметки около 30 литра.Значи по моята логика излиза,че някак си резервоарът ги е събрал тези 23 литра бензин.За 400км пробег по 7 литра разход на 100км,това са 28 литра изразходени,би трябвало да ми остават около 20 литра,съответно стрелката да показва половин резервоар,а тя показва над половин резервоар.Какво е вашето мнение по въпросът?Кой греши?АЗ,дневният километраж,уреда за гориво или колонката на бензиностанцията ?Извинявам се че стана толкова дълго мнението,но трябваше да обясня ситуацията.В момента не знам да се притеснявам ли,че някъде може да закъсам за гориво,или мога да карам спокойно и да зареждам когато остана на резерва?
IMG_20190519_102429.jpg

Последна промяна от hooligans на Вто 02 юли 2019 14:42, променено общо 1 път.
Причина: Оправих заглавието.

Потребителски аватар
toraborat
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ 2002

Re: Съмнение в показанията на уреда за гориво Polo 2003 1.2 12V 64hp AZQ

Мнениеот toraborat » Нед 19 май 2019 11:14

Резервоарът е с неправилна форма, отгоре имаш и гърловина, нормално втората половина от показателя да намалява по-бавно от първата... На усет и това е. При мен на полото ми се бяха прокъсали кабелите към горивната помпа и отчиташе каквото си иска. Може да ги размърдаш под седалката да видиш има ли промяна в показзанието.

Sickle
Автомобил: Polo 1_2i
Двигател: CGP447972

Мнениеот Sickle » Сря 22 май 2019 22:59

Здравей колега,

Онзи ден заредих на една от бензиностанциите на самообслужване на Петрол(2.19 лв/л 95). Уж 10 литра, но индикацията ми за гориво не мръдна като за 10л, честно казано.
Моето Polo е 6R 1.2, 2011г. и така и не мога още да засека колко побира резервоара, тъй като има и клапа за обезвъздушаване(бутонче на гърловината). Максимума май е около тези въпросни 55 л,. което е или резултат от измамите по бензиностанциите или вярно горивната система може да поеме +10л. Наистина при повече отчетено гориво расте и дистанцията, та по тази причина аз все още си гадая разхода. Може с OBD скенер да засечеш как е разхода евентуално. Иначе шашми с горивото май всички компании правят и е на късмет.

Потребителски аватар
ivuchev
Автомобил: Vw polo 1 4 8v + vw sharan 1 8 T
Двигател: АКК -2000 --------АWC -2004

Мнениеот ivuchev » Сря 22 май 2019 23:35

Много се втелясвате. Пич като се отклони стрелката към червеното отиваш и сипваш. Аз засичам на кола когато съм я взел и спирам до тук. Кви са тия сметки всеки път да си напрягам мозъчните гънки няма да стане . Моя съвет към автора да си постави една газчица и ще се роди. И моето поло харчеше 6.5= ~ 14 лв. ама извънгрядско . След поставянето на газта гори 7 ~ 7 лв. Ай със здраве.
П.с Ти с тази 3 ка с гарнитура би трябвало да мислиш за други ядове.

vampir_99
Автомобил: VW Polo 9N 2003
Двигател:

Мнениеот vampir_99 » Пет 24 май 2019 9:05

Да, по принцип си мисля за тези ядове, обаче още не са ескалирали толкова много, за което се радвам. Иначе както каза колегата по горе, при повече заредено гориво както в моя случай и дистанцията се увеличи при мен, значи все пак някъде са влезли тия литри.Принципно и аз като купих колата я засякох и след това не съм се занимавал. Просто ми направи за първи път впечатление че побра доста гориво.Затова се допитах и до Вас за мнение.

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”