Първа кола - Почти никаква идея какво да избера.

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Re: Първа кола - Почти никаква идея какво да избера.

Мнениеот cecoa1 » Сря 10 юли 2019 18:45

Ауди А3 от тия си е Голф 4. Не че е лошо де. 90 и 110 коня са роторни помпи, стария мотор, по-здрав, непретенциозен и евтин за експлоатация. 100 и 130 са PD(помпа-дюза).
При Голф 4 има още и 115 и 150 коня помпа-дюза. При Ауди А4, B5 има само 115 PD(90 и 110 са стария с роторна помпа), а B6 са само PD 100/115/130.

Плевенското Ауди, което ти е над бюджета, е много истинска кола, но няма да те убеждавам, по чисто егоистични подбуди - чудя се да я взема за себе си, но хем са ми достатъчно колите, хем не живея в България, хем май не съм още дорасъл за колекционер... Не се е разминало още де...ще видим.

А B6 по принцип не са толкова добре защитени от ръжда като B5. В този ред на мисли при Пасат е обратното B5 ръждясва повече от 5.5...между другото това също е читав вариант...там вече базата е А6...

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 10 юли 2019 18:47

Базата на Пасат б5-5.5 НЕ е А6. На удължената платформа на Голф е.

Потребителски аватар
stanislav.mitov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanislav.mitov » Сря 10 юли 2019 18:56

А какво мислите за черната А3-ка от линка на предишната страница ?

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 10 юли 2019 19:00

Избягвай тъмните цветове. Лятото е кофти.

Потребителски аватар
stanislav.mitov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanislav.mitov » Сря 10 юли 2019 19:03

Така е, но ако колата е ок механично ще го преживея.

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Сря 10 юли 2019 21:13

stefan4o написа:Базата на Пасат б5-5.5 НЕ е А6. На удължената платформа на Голф е.

Платформата е PL45 (1996) и е обща за VW Passat B5, Audi A4 B5, Audi A6 C5.
Като задното окачване на А4 е различно, от това на Пасат и А6. Затова и Пасата е по-близък до А6. Нямат общо с Голфа, моторите са надлъжни, прословутото многораменно "алуминиево окачване" дебютира с тази платформа.
Разтегнат Голф 5 е пасат B6, платформата е PQ46, но да не спамим повече, тия неща са широко известни.

А по темата... Ако тая колица ще играе роля и да се донаучиш да караш, а и да се ориентираш какво ти се иска за по-сериозна и за по-дълго време, тогава взимай от по-евтините и с минимална поддръжка. Демек роторна помпа, старото TDI. Плюсовете на помпа-дюзата са много малко, и повечето теоритични...на практика остават минусите. Уж върви малко повече, харчи по-малко и е по-екологичен. Всичко е така, ама наистина е с малко, а на километрите които идват у нас PD е по-лесно да "глътне" едни стартови 1500лв за да се вкара в час.

Потребителски аватар
stanislav.mitov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanislav.mitov » Сря 10 юли 2019 21:26

Ами значи А3/Golf4/A4 1.9TDI 90 или 110, също ще ходя да погледна една Mazda 6 136к.с която се появи в интернет(От първи собственик закупена в България и тн, абе изглежда добре)

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Сря 10 юли 2019 22:49

Мазда е най-ръждясващата кола...Опел ги оправиха отдавна.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 11 юли 2019 5:41

Цецо, Пасат ползва PL45, Ауди А6 - C5 платформата.

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Чет 11 юли 2019 9:01

C5 е модел, не платформа. Другото означение на А6 C5, е 4B. Отвори някой каталог, и виж колко от частите по окачването на b5/5.5 са с каталожни номера 4B нещо си или са заменими с такива (в зависимост и от мотор и оборудване). Може и по снимка, както и на живо.
А ако държиш на информация от нета, ползвай тази на немски - https://de.m.wikipedia.org/wiki/Plattform_(Automobil)
Да, баш PL45 е платформата, и е пусната 1996г, кой Голф от това време са "разтягали" според теб за да я направят?!
Отделно, кой Голф е с надлъжен мотор, а за разликите в окачванията и да не говорим.
В линка пише и тия означения на платформите какво означават, както и какво въобще е платформа, и доколко и кои неща се броят към определена платформа при различните производители.
Немците са доста по-точни и стриктни при даването на такава информация, макар и в такива популярни източници.

Потребителски аватар
quattro^^
Автомобил: audi a6 c5
Двигател: AJL

Мнениеот quattro^^ » Пет 12 юли 2019 21:58

Колко ще караш на година, на късо ли предимно? От тая б8ца на курса до почти 20г нафтица разликата е космос.голф 5 с 1.6то мпи няма ли за около 5к и без това сега взимаш книжка на газ вози без пари.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пет 12 юли 2019 22:36

Никога не бих купил кола ПД мотор, който е над 120 к.км. Никога. Това си е "малкия" душегуб за мен. ПД мотора няма с какво да ме впечатли . За мен тая технология винаги е била много по-подходяща за къде по-големи мотори, на камиони, трактори и т.н. За малки двигатели/коли- категорично не.
Ако ще си търсиш дизел и ще е от ФВ груп, търсиш или с роторно ГНП , или КР мотор , за второто обаче бих бил резервиран към ФВ, т.е. бих гледал на друга марка.
Ако е бензин- гледай да не е директно впръскване .
Успех.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Пет 12 юли 2019 22:56

Защо колега си резервиран към КР на Фолксваген?

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Пет 12 юли 2019 23:50

Малко са относителни нещата...
Имах Пасат 5.5 PD, на малко под 300 хиляди километра, реални, и работеше като нов. Смених му съединител с маховик и клапата на EGR-а(и някои други неща, но не по мотора), точно преди да ми го откраднат в България преди няма и два месеца. Разхода му беше супер, маслото не мърдаше, и въобще по мотора нямаше никакви проблеми, макар да го карах няколко години предимно в доста кофти режими, основно на късо. На тестовете за газовете на ТЮФ, стойностите бяха в пъти под нормите, а и никога не съм го виждал да изпушва... Читава колица беше, от първи собственик.
Сега взех на сляпо една Фабия RS пак с помпа-дюза, на реални 118 хиляди километра пак от първи собственик(почти), нищо общо с Пасата, нещо пуши, не тегли толкова добре от ниски обороти, и харчи колкото Пасата, а той беше и 4х4(не съм я засякъл още на колонка). Има и нещо, но не ми се занимава да го търся, щото и без друго тук няма да направя нищо по-сложно от смяна на някой датчик, а тях ги попрегледах и уж са си ОК.
Та нещата са индивидуални...
Но в случая и аз съм ЗА роторната помпа и стария мотор, имал съм и два такива, с кеф бих си взел пак, но около мен в Германия няма читави такива.

Комън рейла е ОК, но не бих си взел 1,6, а за 2,0 не ми се дават пари. За бюджета от темата, и без друго тия мотори на VAG няма смисъл да се коментират. Иначе има не лоши при други марки, но пак трябва да се внимава.

Потребителски аватар
quattro^^
Автомобил: audi a6 c5
Двигател: AJL

Мнениеот quattro^^ » Пет 12 юли 2019 23:59

Zdravko Zankov написа:Защо колега си резервиран към КР на Фолксваген?

Щото шанса да видиш бездънна нафтова яма е почти гарантиран.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”