Здравейте, кой двигател бихте избрали за VW Polo или Seat Ibiza. Колата ще се кара на не много дълги разстояния, голяма мощност не е необходима. Спрял съм се на
следните дизели:
1. 1.4 tdi PD 80hp - 3-цилиндров, единственият от темата, който е помпа-дюза. С балансиращ вал, задвижван от верига. Маслената помпа се задвижва от същата
тази верига. Понякога проблеми с верига и обтегач, при което маслената помпа не подава достатъчно налягане или спира напълно, водещо до пълна повреда на
мотор и турбо.
2. 1.2 tdi CR 75hp - 3-цилиндров, горивна система на Delphi. Соленоидни инжектори Delphi. Вихрови клапи във всмукателния колектор. С балансиращ вал, задвижван от верига. Маслената помпа се
задвижва от същата тази верига.Наследникът на горният мотор. Предполагам и подобни проблеми с веригата, модулът изглежда с непроменена конструкция.
3. 1.6 tdi CR 90hp - 4-цилиндров, горивна система на Siemens-Continental. Пиезо-инжектори Siemens, по-склонни към проблеми, според мнения от интернет.
Маслена помпа задвижвана от ремък, необслужваем. Няма балансиращи валове.
Този мотор ми е най-познат, но в 105к.с. версията. Трета година карам такъв,
нямам никакви забележки. Не е много динамичен, но напълно достатъчен, много иконoмичен.
И трите мотора са с DPF, и турбо с променлива геометрия. Комън-рейлите са EURO5, помпа-дюзата е EURO4. Като недостатък на 3-цилиндровите са по-големите
вибрации и шум, въпреки че 1.2 комън-рейла трябва да е доста по-добре в това отношение.
Клоня към 1.6 tdi, защото ми е познат, но очаквам мнения и за другите. Благодаря!
Избор на TDI двигател за VW Polo/Seat Ibiza 2008-2012
-
- VW експерт
- Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
- Двигател: AVF
Re: Избор на TDI двигател за VW Polo/Seat Ibiza 2008-2012
1,4 го има и без DPF- означение на мотора BNV.
Отделно има и 1,9 PD със 101к.с, където въпросите за техниката поотпадат. Има го също и със и без DPF този мотор. Разхода ще е с до половин литър отгоре(примерно), а проблемите по-малко. Отделно си е друга тягата...
Отделно има и 1,9 PD със 101к.с, където въпросите за техниката поотпадат. Има го също и със и без DPF този мотор. Разхода ще е с до половин литър отгоре(примерно), а проблемите по-малко. Отделно си е друга тягата...
Здравейте, колата все още не е купена, търсенето беше замразено за известно време. Но съвсем скоро трябва да бъде купена. Изборът се сведе до дизел 1,4tdi(80hp) и в краен случай бензин 1,0MPI(70hp).
Някой нещо за 3-цилиндровият двигател, освен редовният проблем с разтягащата се верига? Ако взема с такъв двигател, първата ми работа ще е смяната на веригата, зъбните колела и обтегачи.
Много гледане, много обикаляне, много километри и много износени коли. Няма почти нищо, което да хване окото, и става въпрос за коли 2009-2010год. производство. Естествено на снимките всички са перфектни, а на живо изглеждат все едно са претърпяли катастрофа.
Имам една молба към колегите от Враца - харесал съм една кола там, но не ми се ще да бия 600+км. път , само за да видя поредната трошка. Ако някой има желание да и хвърли един поглед, ще съм много благодарен. Най-добре на ЛС, да не става темата чат.
Някой нещо за 3-цилиндровият двигател, освен редовният проблем с разтягащата се верига? Ако взема с такъв двигател, първата ми работа ще е смяната на веригата, зъбните колела и обтегачи.
Много гледане, много обикаляне, много километри и много износени коли. Няма почти нищо, което да хване окото, и става въпрос за коли 2009-2010год. производство. Естествено на снимките всички са перфектни, а на живо изглеждат все едно са претърпяли катастрофа.

Имам една молба към колегите от Враца - харесал съм една кола там, но не ми се ще да бия 600+км. път , само за да видя поредната трошка. Ако някой има желание да и хвърли един поглед, ще съм много благодарен. Най-добре на ЛС, да не става темата чат.
- silent
- Автомобил:
- Двигател:
Нищо на делфи в нафтова печка ...сименс са същите лайна ....това е моето мнение....
Огромни благодарности на Zdravko Zankov, който се отзова светкавично и дори успя да направи оглед на колата.
И аз ги изключих, затова остана 1.4tdi, който е помпа-дюза и най-вероятно такава ще взема.
Като втори вариант -1.2 бензин, 70к.с. До тук съм открил "само" два сериозни проблема на този двигател - разтягащата се верига и прогарящи изпускателни клапани. Веригата е ясно, че е консуматив, въпреки първоначалният и замисъл за възел "без обслужване". Обаче това за клапаните ми идва малко в повече.
Някой с преки впечатления от този двигател?
silent написа:Нищо на делфи в нафтова печка ...сименс са същите лайна ....това е моето мнение....
И аз ги изключих, затова остана 1.4tdi, който е помпа-дюза и най-вероятно такава ще взема.
Като втори вариант -1.2 бензин, 70к.с. До тук съм открил "само" два сериозни проблема на този двигател - разтягащата се верига и прогарящи изпускателни клапани. Веригата е ясно, че е консуматив, въпреки първоначалният и замисъл за възел "без обслужване". Обаче това за клапаните ми идва малко в повече.
Някой с преки впечатления от този двигател?
Върни се в “Избор и покупка на автомобил”