Голф 4 2002 ТДИ-сее по пътя

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
valiosport
Автомобил: Golf 4 1.9 TDI
Двигател:

Голф 4 2002 ТДИ-сее по пътя

Мнениеот valiosport » Вто 20 авг 2019 11:32

От около две години ми се появи едно сеене, но мислех че винтовото окачване е заминало и тези дни си върнах оригиналното, понеже се получаваше голямо джасане в предницата.
Сложих си оригиналните амортисьори и стокови задни пружини, отпред купих червени, не знам марката, но с тях колата стои нормално висока. Нови тампони на лемфордер и лагерчета Ина за макферсоните, джасането изчезна, сега колата се движи нормално през неравности и дупки, но сеенето си остана. По предницата няма нищо разбито, тампони на носачи са сменяни преди 2 години, имат напукано но не са скъсани, кормилните накрайници са здрави, шарнирите са здрави, биалетките и те са здрави, тампони на стабилизираща щанга здрави.
Амортисьорите не са нови, но и с винтовите сееше.
Тампоните на задния мост не мога да прецена дали са скъсани но имам съмнения в тях.
Дали е възможно от тези тампони да сее?
Намислил съм да правя втулки и шпилки и да се мъча да ги сненявам.
Чух че и тампоните били два размера?

Потребителски аватар
megatronS
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Space Shuttle
Двигател:

Re: Голф 4 2002 ТДИ-сее по пътя

Мнениеот megatronS » Вто 20 авг 2019 12:36

Сеенето отзад или отпред се чувства, назад-напред или странично?
Сеене се получава от разбити носачи и най-вече напречно стабилизиращите щанги. Прегледай ги отново хубаво. От тампоните на задния мост също може, но трябва да се чува и тропане по неравностите и лашкането на автомобила се чувства осезаемо на задницата. Странично лашкане може да имаш и от гуми и джанти. Лашкане назад и напред се получава от полуоски, съединител при тръгване и при превключване на скорости, също и от тампони на двигател.

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Вто 20 авг 2019 14:23

Сеенето е странично и мисля че е отзад. Както карам направо и шавна волана ляво дясно и го изправя колата се залюлее един два пъти след като изправя волана, а не се успокоява веднага.
Особенно се усеща когато изпреварвам с яка газ и се престроявам лява дясна лента, а ако има коловози трудно оцелвам лентата, колата е мощна и има опастност да стане беля ако се качи някой който не я е карал, аз си и знам чалъмите.
Другото което прави воечетление е че ЕСП-то се включва лесно и при ниска скорост в завой

Потребителски аватар
megatronS
VW експерт
VW експерт
Двигател:

Мнениеот megatronS » Вто 20 авг 2019 14:47

Прегледайте обстойно цялото окачване отзад. Вижте закрепването на задния мост, възможно да е от него всичко. Качвате автомобила на подемник и отзад се преглежда абсолютно всичко. Виждал съм мост как се откъсва с гумите в движение и става филм на ужасите. Стабилизацията на пътя сработва на базата показания на сензорите от абс на колелата, следователно на проблемните колела се отчита различно сцепление или приплъзване за разлика от останалите, това кара системата да поеме контрол за корекция на неразумното (рисково) шофиране, така, че в това е нормално при повреда в окачването, която засяга стабилността на автомобила. Задните амортисьори също влизат в стабилизиране на автомобила странично, но главното им действие е във вертикала и по-малко в хоризонтала. Обаче при изпуснали такива и рязък завой, купето ще за залюлее и странично.

Последна промяна от megatronS на Вто 20 авг 2019 14:57, променено общо 1 път.

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Вто 20 авг 2019 14:55

То друго отзад на голф 4 освен тия тампони няма, два амортисьора и две пружини

Потребителски аватар
megatronS
VW експерт
VW експерт
Двигател:

Мнениеот megatronS » Вто 20 авг 2019 15:03

Проверка на амортисьорите, виж за счупени или омекнали пружини и най-вече окачването на задния мост. Предполагам, че от там идва страничното изместване. Хубаво е да се отиде на стенд за проверка на геометрията на задния мост, защото там машина ще го хване по-лесно, възможно е да са изгнили гредите и да е мръднало захващането. Друго за което се сещам, ако отзад си с къси пружини и ниско-профилни гуми, може да е от тях.

Последна промяна от megatronS на Вто 20 авг 2019 15:08, променено общо 1 път.

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Вто 20 авг 2019 15:07

Пружините и амортисьорите ги сложих в събота и с тези и койлоувърите колата все ср люлее отзад

Потребителски аватар
megatronS
VW експерт
VW експерт
Двигател:

Мнениеот megatronS » Вто 20 авг 2019 15:13

Стоковите на автомобила ли са били пружините и амортисьорите в момента? Ако и със стокови го прави това нещо, направо сваляйте задния мост за пълна инспекция, предполагам, че са тампоните (късат се около втулките), това им е често срещан проблем отзад.

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Вто 20 авг 2019 17:53

В момента са стоковите амортисьори и пружини, само предните пружини са някакви червени по къси имат надписи завършват на VA.
Лесно ли се избиват тия тампони или трябва да правя втулки и шпилка за вадене?

Потребителски аватар
goppa
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Sharan
Двигател: AFN 1997

Мнениеот goppa » Вто 20 авг 2019 19:57

Баланс на гумите правен ли е скоро?
Тампоните на носачите Лемфьордер ли са?

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Вто 20 авг 2019 20:44

valiosport написа:Лесно ли се избиват тия тампони или

Не!
А втулките и шпилките определено ще помогнат, но те са за да стане възможно избиването, а не за вадене :icon_lol
Поне с А3-то на сина ми си играхме 2 човека (другия - професионален механик) цял ден.
Но пък 99% съм сигурен, че в тези тампони ти е зора.

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Вто 20 авг 2019 20:54

Колега не си прави шеги с чичо Вальо :mhihi
Аз ако са ми прецакани гумите няма тема да пускам. Предните гуми са Bridgestone Turanza 245/45/17 миналата година съм ги слагал и не са мръднали( не ги яде).
Задните са чисто нови на две седмици от Диана-та на Barum 245/45/17.
Напомпени са даже днес след работа ги проверих с манометър дали са еднакво напомпени и пак правих тест на поведението... Същата история...
Тампоните на предните амортисьори са Лемфордер, на предните носачи са SWAG плътна гума от Р32 но са тръгнали да се пукат и пак ще ги сменям

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Сря 21 авг 2019 23:41

Проблема е открит, тампоните на задния мост са откъснати. Интересното е че не чука и не яде гумите.. Сега правя втулки и шпилка за вадене, свалих колелото и взех размери, тампона е 68мм. Лемфордер ли да слагам или да търся оригинални?

Моста така като го разгледах се държи само на тези два болта на тампоните и на долните болтове на амортисьорите, а планките на моста остават за купето

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Чет 22 авг 2019 7:58

Като смениш тампоните и закачиш моста към купето, да си знаеш, че мостът се стяга в "работно" положение, а не на подемника.

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Чет 22 авг 2019 8:11

Нямам подемник, щото не работа в сервиз

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”