Зимни гуми - кой с какви - оценка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
netizen
VW експерт
VW експерт
Автомобил: ID7 Pro Tourer
Двигател: APP550
Контакти:

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот netizen » Вто 17 сеп 2019 15:53

И аз съм на това мнение. По-добре е прясна евтина гума от хубава залежала. Особено пък зимни.
След няколко коли с Hankook зимни, мисля за тази зима да пробвам Fulda.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Вто 17 сеп 2019 16:57

Зависи колко евтина е прясната и колко залежала е хубавата. Ако хубавата е от 2016, а прясната е Корморан - по-добре залежалата.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 17 сеп 2019 17:30

Да кажа аз за Нокиан-а - моите sa WR SUV , купени чисто нови, правени в новия им завод в Русия, преди две зими. Като цяло не съм доволен. Без да минавам през дупки (по-големи от обичайните разбира се), едната гума след първата зима вече едвам влиза в нормите за баланс, защото се разкривила (при това беше задна). Надуваш я на 7 атмосфери, да се разпъне, сваляш си я на 2.2, на колкото трябва да се карат и после 2-3 седмици е ок, след което постепенно поддава отново и започва отново да тресе полека. Това говори за лош материал на самата гума (имал съм същия проблем с други гуми). На мокър път (без сняг и без лед - асфалт с вода), не държат особено при по-екстремно спиране или по-рязка маневра (летните Мишелини при +1 градус околна температура, държат много по-добре на същия път, от колкото зимния Нокиан, на една и съща кола). Иначе се държат добре в дълбок сняг и са добре при заледен път, но ако пътя е само мокър, поднасят лесно.
За гумите е много важно и къде са произведени - примерно Континентал, който е правен в Румъния (а в България масово се внася такъв), не са с нужното качество и показатели за тази марка... Същото важи и за полския Мишелин и т.н. и т.н. Явно и при Нокиан-а е така, защото съм карал с финландски Нокиан на Пасата преди години (преди да имат уж най-модерния руски завод) и бяха много по-добри.
По върпоса за залежаването - всеки производител си дава данни колко години може да му седи гумата, преди да се скапе (ако се съхранява правилно, а не на колата пред блока или 20 гуми една върху друга и тем подобни). За повечето модели на Мишелин, срока е 5 години. Има се предвид, че ако е произведена 2015г. и седи в склад по предписания начин, ако я извадиш и я монтираш през 2020г. , ще има същите качества и показатели на пътя, както през 2015г. Тъпото е, че почти никой доставчик и търговец на гуми, не ги съхранява по предписания начин и стават на нищо - твърди на пън, криви и какво ли още не, след което правят отстъпка, защото са със стара дата на производство и никой не ги иска, понеже хората знаят как неправилно ги съхраняват...
:beer

Потребителски аватар
svenn1
Автомобил: VW Passat B7
Двигател: CFGC

Мнениеот svenn1 » Вто 17 сеп 2019 19:17

Това трябва да е теста на adac за 2018 в размер 16ки:
https://riepuzinas.lv/2018-adac-winter- ... 05-55-r16/
От това, което тестват в средния клас наистина май е най-добре клебер...

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Вто 17 сеп 2019 20:10

zfa159 написа:За гумите е много важно и къде са произведени
:beer

Важно е Стеф... да не са правени в мада раша или в срапските заводи на Ковачки... От летния Нокиан правен в раша сумати колеги се включиха и със снимков материал - гуми на 1-2 сезона, нацепени като 10 годишни.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 17 сеп 2019 20:30

Да. И аз помня един колега беше снимал. Не приличаха на нищо гуми на 1 сезон. Да не би и тези да са руски, които са по 150лв. ? Относно стария дот - големите производители, от ранга на Мишелин, Континентал, препоръчват гумите да се сменят, когато достигнат 10-годишна възраст, без оглед на състоянието им (може да изглеждат като нови). Четох го някъде, не помня къде, в нещо като бюлетин, относно старите гуми. Имаше някъде из нета твърдение, че гума, съхранявана правилно година е със същите качества на гума, карана месец (от същия модел, разбира се). Т.е. ако се изходи от това сравнение, гума на 5 години съхранявана правилно би означавало, че е като гума търкаляна един сезон (зимен или летен).

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Вто 17 сеп 2019 22:06

Освен това, гумите предназначени за първоначално, заводско вграждане, са много по-качествени, от тези за вторичния пазар. В този ред на мисли, е интересно какви са партидите предназначени за нашия, български пазар...

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 17 сеп 2019 22:23

Моите са точно руски, то си пише на тях, по баркод също е руска. Уви обаче, понеже са джипови и бяха чисто нов модел тогава, струваха много пари, ама вместо да си купя Мишелинки, реших да спестя разликата от 500лв и се хвърлих на тези...
Точно затова реших да се включа в темата и да кажа моето мнение за зимните руски Нокиан-и...
Преди години за мл-а бях взел летен континентал, румънски, също много кофти гуми. Постоянно някоя имаше мужда да се добалансира. Покараш 2 седмици и на 100 леко тресе, слагат 10-15 грама и заспива, караш още 2 седмици и пак, но този път е на друга гума. В същото време същия модел гума на същия такъв джип, но правена във Франция - никакви проблеми. При тежките гуми много добре си личи кофти материала или малкото материал - лесно поддават в бордовете само от тежестта на джипа и се разкривяват за нула време...
Има и друго - ние в Източна Европа, сме някакъв третичен пазар , за тук много неща се правят с ниско качество, с цел да се докара по-ниска цена , а след това търговците тук изравняват цената с европейската и съответно печалбата е много по-голяма. Гума Мишелин, която тук струваше 400лв, в Германия струваше 210 Евро. Тукашната беше правена в Полша, онази в Германия беше правена във Франция. Цената на същата полска Мишелинка в Полша, беше 135 Евро, а на френската във Франция си беше около 200-те Евро... какво повече да се чудя :mhihi

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Вто 17 сеп 2019 22:44

#conspiracy #reptiles

Всички наши онлайн магазини са по същество price comparison търсачки, реално купуваме от немски продавачи. Това дали даден Гудиър е произведен в Германия, Унгария и прочие, зависи от модела, размера и годината. Това за гумите за първоначално вграждане също е някъде в тази сфера.

Nihorliev
Автомобил:
Двигател:

Зимни гуми за Б7

Мнениеот Nihorliev » Сря 18 сеп 2019 5:06

Здравейте колеги, я предложете марка и модел зимни гуми 215 55 16 за Пасат 7,въз основа на вашите личини наблюдения. Бюджетни по възможност.Хубав ден!

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Зимни гуми за Б7

Мнениеот stefan4o » Сря 18 сеп 2019 6:30

Nihorliev написа:Здравейте колеги, я предложете марка и модел зимни гуми 215 55 16 за Пасат 7,въз основа на вашите личини наблюдения. Бюджетни по възможност.Хубав ден!

Колега, погледни няколко странички по-назад. Има колеги с кола като твоята, изразили впечатление от бюджетен клас гуми. Може да ги прочетеш и да си прецениш. :beer
Относно производството - мой колега си взе Континентал (Еко Контакт) произведен в Румъния, внесен от немско (според продавача, ако може да му се вярва), бяхме заедно и единодушно го харесахме, момчето брои парите и си взе две бройки за отпред. В К....Р, откъдето си вземам моите пък (Премиум Контакт) са произведени в Словакия. Вземал съм и Еко Контакт от там, но не бяха румънски. Вземал съм Викинг на доста хора - попадал съм и на немско производско, чешко, виждал съм и испански. Това при един и същ вносител. Не мисля, че едните са с по-ниско качество от другите - нямам оплаквания до момента от никой колега :gruebel

Последна промяна от stefan4o на Сря 18 сеп 2019 7:25, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 18 сеп 2019 6:36

Аз се загледах за два нокиана зимни, че ще ми трябват. Излезе някакъв нов модел от тази година с доста хвалби в разни сайтове. Специално разработен за централна и източна европа с много по добро поведение на киша и т.н.т В моя размер цената му е колкото на континентал ТС86 и поради тази причина не мисля да рискувам

Потребителски аватар
Netasq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Netasq » Сря 18 сеп 2019 18:37

Колеги, на Аллтрак някой впечатления ? С условията, че ще пътуваме и по планини?

Потребителски аватар
netizen
VW експерт
VW експерт
Автомобил: ID7 Pro Tourer
Двигател: APP550
Контакти:

Мнениеот netizen » Сря 18 сеп 2019 19:02

В8 ?

Потребителски аватар
Netasq