Andonov написа:...гумите дали са нови или на 2мм...
Разлика от 4мм в гумата е под 1% грешка при 185/70R14, което е обиколка от 620мм.
Около 8мм е максималната разлика по закон и в този размер грешката е 2%.
Тези 2% влизат в сметката за максимално допустимо отклонение.
Когато се мери разход със сравнителна цел е много по-добре да се използва километражни данни, отколкото GPS.
Отклоненията при одометър са много по-предвидими и константни, отколкото различните видове GPS устройства, използвани на различни терени.
GPS-ът използва изчисления за да се справи с разликата на височините. Тоест изчислява колко ще се промени дистанция Х, ако имаме денивелация Y.
При любителските устройства не може да се очаква голяма точност, а грешката е непредвидима.
Дали ще караш Бургас - София или Бургас - Пампорово, вероятно грешката ще е различна.
А може и да е еднаква, защото ще минеш през тунел
В същото време, ако аз съм в София, а ти в Бургас и имаме различни коли, с различно износени гуми, но с размер по предписание и въртим обиколки на стадион, разликата ще е минимална. Вероятно до 2%.
7-12%, а и повече, можеш да получиш съвсем спокойно и между два различни GPS-а, на различни терени.
п.с. Да уточня, че аз изобщо не съм фен на засичането на разход. Никога не си играя с пълно-празно, пък да прелива, да смятам и т.н. Каквото показва борда.
А и съм забелязал, че колкото сипвам, толкова харчи, независимо как се мери.