Зимни гуми - кой с какви - оценка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот muns61 » Пон 07 окт 2019 12:13

Офтопик - Регистраторите в Русия са изискване на застрахователите за коли над определена застрахователна стойност.

Потребителски аватар
Piqndurnik
Автомобил: Passat Variant
Двигател: CBAB 2010

Мнениеот Piqndurnik » Пон 07 окт 2019 12:25

gugun4u написа:... После ходи обяснявай и доказвай как той е нарушил правилника и сам си е виновен, след като се е пребил на пешеходна. :censored2 :banghead

Какво има да обясняваш? Дебилът, когато кара колелото е превозно средство и няма право да кара на пешеходна пътека. Там трябва да го бута.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 07 окт 2019 18:20

muns61 написа:Основата на безопасното каране е да наблюдаваш ситуацията и да предвиждаш развитието ѝ. Което не означава, че хардуера не трябва да е на ниво.

Да ама не. Зависи от колоездача.
Офф Днес без малко да отнеса велосипедист .Както си караше по тротоара реши да слезе от него на пешеходна пътека и да завие на 90 гр. и тръгне срещу мен насрещно. Заради пътеката бях намалил до под 20 . Добре, че в ляво от мен нямаше кола и успях да кривна.
В първия момент ми идеше да спра и да го сваля от велосипеда и да го съветвам. Но си помислих ,че пак аз ще съм виновен.
Не за ел. скутери , ами и за велосипедисти трябва да има мерки, сурови закони и сурови наказания. Тия за богопомазани - за тях няма знаци, няма правилник. Движи се срещи знак и се сърди ,че го притесняваш ,на пешеходни пътеки са уникум - от тротоара на скорост по пешеходната пътека. За тях няма жълти жилетки и каски. Дори децата си не учат на правилника за движение.
Офф и П.П. Миналата година един бързак се удари в дясната пр. гума. Изчаквам пешеходци за десен завой - оглеждам се - няма никой и тръгвам и изведнъж бам - тариката засилен по тротоара да мине през пешеходната пътека на зелено. Добре, че беше гумата , а не калник или врата.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Пон 07 окт 2019 19:05

Аз пък днес си взех 4 бр нови зимни гуми Дипломат нещо си :mhihi .За 250 лв толкова...четох не лоши мнения за тая марка.Полски са под шапката на някой си там голям производител уж.Сега сигурно ще наскачат разни защитнци,че под 100 лв бр.няма зимна гума и т.н. но не ми дреме особено.2-3 зими да изкарат ще съм доволен.Карах с едни нови Тигър и 3 зими не съм закъсал никъде с тях.Няма да ходя на рали с тях или да правя някакви екстремни изпълнения,пък и не мисля да карам тая кола още дълго време,че взе да ми писва толкова години.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 07 окт 2019 20:32

Шарката на Debica едно към едно

gugun4u
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: 1.9 TDI 2007

Мнениеот gugun4u » Вто 08 окт 2019 8:40

То това същтност е шарката на GoodYear UltraGrip 5 ... което е било хубава гума преди 15+ години. Проблема на всичките тези не е шарката, а смесите...

Потребителски аватар
Netasq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Netasq » Вто 08 окт 2019 8:48

Каква е файдата, ако си вземеше нисък клас гуми, които са хубави само първата зима , а не си вземеш Конти или Мишлин, които ще ти карат четири и сметката е същата ? Бях писал за Аллтрак, някой ако има впечатления за поведение на зимна гума ?

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 08 окт 2019 9:33

Колега, нужно ти е мнение за конкретен размер за Олтрак или питаш принципно? Щото няма много с коли, като твоята. На твое място бих заложил на доказана марка - Мишлен, Дънлоп, Конти, ГИ.

powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Мнениеот powerade » Вто 08 окт 2019 9:49

Netasq написа:Каква е файдата, ако си вземеше нисък клас гуми, които са хубави само първата зима , а не си вземеш Конти или Мишлин, които ще ти карат четири и сметката е същата ? Бях писал за Аллтрак, някой ако има впечатления за поведение на зимна гума ?

Колеги цената не определя стареенето на гумата, а естествения каучук вътре и разните противоокислителни вещества. Ако гумата не е наблъскана с разни изкуствени силикони (които се рекламират като хубаво нещо, но май май не са много хубаво) ще е трайна и след 4 сезона. Лично изпитвано от мен и приятели върху всички марки руски и украински гуми, карани поне по 3-4 сезона и имат мекота и сцепление все още.

Потребителски аватар
Netasq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Netasq » Вто 08 окт 2019 10:01

powerade написа:
Netasq написа:Каква е файдата, ако си вземеше нисък клас гуми, които са хубави само първата зима , а не си вземеш Конти или Мишлин, които ще ти карат четири и сметката е същата ? Бях писал за Аллтрак, някой ако има впечатления за поведение на зимна гума ?

Колеги цената не определя стареенето на гумата, а естествения каучук вътре и разните противоокислителни вещества. Ако гумата не е наблъскана с разни изкуствени силикони (които се рекламират като хубаво нещо, но май май не са много хубаво) ще е трайна и след 4 сезона. Лично изпитвано от мен и приятели върху всички марки руски и украински гуми, карани поне по 3-4 сезона и имат мекота и сцепление все още.

Стареенето се определя основно от съхранение и износване. На служебни коли съм карал всякакви измишльотини баруми, дебика, клебер, тайгър и т.н. Всеки разбира се сам си преценява, но винаги за личен автомобил съм шофирал със запазени гуми и то висок или среден клас. Гумите и спирачната системата винаги трябва да са на първо място, особено като си возиш семейството си... Личното ми възмущение е, че тук хората гледат да "спесят" и после са на улицата... Като нямаш пари за поддръжка на колата ти на кредит се возиш на градския. :mhihi

powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Мнениеот powerade » Вто 08 окт 2019 10:18

Не се възмущавай много, щото ако им махна надписите да не пише Континентал или Мишлен, дали ще направиш разлика между скъпата и по-евтината гума? Еле па ако е нещо средно като Клебер, който си споменал. Много ми е забавно като някой си мисли, че надписа отстрани на гумата вдига осезаемо качеството. Сигурен съм, че актуалния модел на Клебер ще се справи със същата успеваемост като премиалните брандове.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Вто 08 окт 2019 10:32

Няма как да ги различи на око и на пипане. Няма как и да сменя през ден различни гуми на една и съща кола, че да сравнява. Но разлика има. Може да не е точно пропорционална на цената, но съдържанието не е еднакво с разлика в надписа (поне не във всички случаи). Ползвал съм достатъчно много време Клебер - казвам го да не го ползваш като затапване. Ако искаш да усетиш разликата, сложи си Континентал/Мишелин, карай 1 месец и после сложи Клебер. Първите 2-3 дни ще усетиш разлика към дискомфорт, после ще свикнеш.

gugun4u
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: 1.9 TDI 2007

Мнениеот gugun4u » Вто 08 окт 2019 10:38

powerade написа:Не се възмущавай много, щото ако им махна надписите да не пише Континентал или Мишлен, дали ще направиш разлика между скъпата и по-евтината гума? Еле па ако е нещо средно като Клебер, който си споменал. Много ми е забавно като някой си мисли, че надписа отстрани на гумата вдига осезаемо качеството. Сигурен съм, че актуалния модел на Клебер ще се справи със същата успеваемост като премиалните брандове.

Първата година, най - много втората може би ще получиш не толкова далечни резултати, ако не ти се наложи да излезнеш от по - сложна ситулация. Въпроса е какво става масово със смесите след втория сезон. За разлика от това премиум гумите зимните спокойно карат по 3-4 сезона (естествено зависи и от пробега), а за летните и един отгоре. И третото е, че примерно премиум гума с грайфер лесно можеш да и вземеш добри пари след третия сезон (не че аз бих си купил такава, но хората го правят) и от години на сам успявам да взема минимум 40 процента от цената на гумите като нови, като дойде време да сменям. Като краен резултат освежаването на гумите с премиум такива ми струва по - малко от колкото на някой да взима бюджетни и да ги изхвърля след 3-4 години. А тези които карат зимата с нещо от сорта на КОРморан, Тигри, пък дори и с марка, която да се води премиум, по 6-7-10 сезона и казват как са ОК, даже няма да ги коментрам. Лошото е, че са и обществено опасни.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 08 окт 2019 10:56

3 сезона са много добра, да не кажа оптимална, цифра за смяна на зимни гуми (не визирам случаите, когато се минават по 30-40 000 за зимен сезон) . Аз ги купувам две по две през година, за да не товаря излишно семейния бюджет. Получава ми се, като цяло. Същото правя и с летните.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Вто 08 окт 2019 14:29

Значи 70% от шоферите вън са потенциално опасни зимата.Само погледнете колко от колите зимата имат изобщо зимни гуми и колко изобщо пък са с някакви премиум гуми?Сигурно 10% от тия които въобще са сложили зимни такива.По София процента със сигурност е по-голям,но по другите градове карат с каквото им е по джоба.За какво да набивам 400 лв за зимни гуми,като тая кола ще я карам още 2 години,я не?После тия 14-ки ще си ги държа в хола за украса.
Сигурен съм,че ще изкарат поне 3 зими тия измислени гуми,до тогава може да се променят 100 неща покрай мен.
Говорим си тука някакви форумни приказки,а на вън действителността е съвсем друга.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”