ГО и бонус малус системата

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Re: ГО и бонус малус системата

Мнениеот VWGT » Пон 25 ное 2019 8:44

А аз от още по-отдавна, само че смених няколко коли през това време. Но историята няма значение, брояча започва да върти от нова година.
С толкова много камери и глупави ограничения е въпрос на време да ме отстрелят. Никога не съм ползвал радардетектор, но и това ще се промени.

Шофьори чужденци или с чужди ШК как се водят в системата?

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Пон 25 ное 2019 11:25

К.Одаджийски написа:За 10 години имам около 230-250 хил км с личната кола и нямам нито една снимка или нарушение.

Нещо съмнително звучи. Колата ти да не е с почти същия номер и модел като началника на местния КАТ?

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пон 25 ное 2019 11:36

MMX спамиш!
Аз също нямам от около 10г и имам доооста километри.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 25 ное 2019 22:06

И аз нямам, последния акт който помня е от 2009 за колан и фарове. Около 150 - 180 хиляди километра.
Струва ми се, че това се дължи повече на късмет, щото и аз си правя дребни нарушения като всички.
Иначе и аз като всички знам, че цялата дандания е да оправдаят поредното дране на шофьорите.

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Пон 25 ное 2019 22:18

ако си със златен талон, трябва веднага да има някаква отстъпка за ГО :mhihi

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 25 ное 2019 22:24

:)
за съжаление обаче златният талон е доста безсмислено нещо и по никакъв начин не влияе на бонус-малуса.

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Пон 25 ное 2019 22:42

Ми то и извън майтапа си е истина... Има достатъчно логика.
Талона няма хептен никакъв смисъл от доста време насам...това обикновения.
Поне златния ако го признаят...все пак е официален документ.
Ще е доста добре, да им се поразвалят сметките на застрахователите, с едно хубаво тълкувателно решение по този въпрос(в полза на коректните шофьори), но след като вече са измислили цялата схема....ако въобще някога де.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Вто 26 ное 2019 11:02

Докато не прехвърлят ГО да е на шофьор, а не на МПС, всичките тия бонус-малус идеи са само и единствено оправдание за удвояване цената на застраховката.

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Вто 26 ное 2019 11:22

На сравнително малко места е на шофьор, и има няколко причини да е така. У нас тоя вариант няма да е ОК, както за застрахователите, така и за много от потребителите. Иначе е нормално в автомобилен форум тази идея да е най-предпочитана.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Вто 26 ное 2019 11:28

Накратко - ако много са закъсали, (да) вдигат цените. Бонус-малус е абсолютно непрактично усложнение като знаем българската действителност с картели във всички области. В Германия може наистина да се конкурират и да смъкват цената според риска на конкретен клиент. Тук целта на занятието ще е само да се достигне по-висока цена. Да не забравяме и колко е удобно за политици и журналисти да се налива масло в огъня и да се дъвчат драматични заплахи. Накрая повишават "само" с 40% примерно и всички отдъхват. Като номера миналата година.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 26 ное 2019 16:40

социалният елемент при ценообразуването на ГО на МПС у нас е с много по-голяма тежест от пазарния.

Какви са +/- при ГО на водач вместо на МПС?

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 26 ное 2019 20:29

VWGT написа:
Какви са +/- при ГО на водач вместо на МПС?

Ситуация 1:
Семейство от трима души - детето 18+ и тримата с книжки. Но имат само една кола. Ако трябва и тримата да плащат, за да може всеки от тях да я кара... :scare3
Ситуация 2:
Един проектант с 4 коли. Едната му е за каране, другата за показване (проектче), третата да се учи на нея да ремонтира (още едно проектче), четвъртата - да има (не яде и не пие). Ако ГО е на всяка кола... олеле-майко. Но ако е на шофьор - :11
И така.

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Вто 26 ное 2019 21:07

Има и други минуси... Разни директиви искат някой да покрива щети, ако колата причини щети и без водач. Много малко вероятно, ама го има.
Отделно, риска или по-скоро размера на щетите, които дадено возило може да причини зависят до някъде и от самото возило - с голяма кола мачкаш много неща, с Трабант...в повечето други участници се смачква само Трабанта. Едни кори вдигат 300, други до 150...

Застрахователите ще искат да си запазят приходите, а колите май са повече от активните шофьори (които биха си плащали). Има служебна коли, камиони и пр.

От друга страна, личността е от най-важните фактори, и въпреки, че не е хубаво за по-бедните с една кола, всеки шофьор, който си е платил, ще може да кара и други коли...

Но като цяло и тая система е сложна за нагаждане.

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Вто 26 ное 2019 21:11

Ей тоя списък със водачи,които ще могат да управляват даден автомобил много дразни.Ами служ. автомобили.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Вто 26 ное 2019 21:19

Чувал съм че в щатите всеки доктор има застраховка която покрива искания за нанесени щети и вреди на пациенти по негова вина...според мен случая тук е идентичен..... сам по себе си автомобила не нанася щети...нанася ги шофера като о кара. ....по тази логика трябва и касапския нож в къщи да е гражданска ако взема случайно без да искам заколя съседа...или като сека свински ребра взема че отрежа и на жената пръстите....и ако е на водача то ще важи за определена категория превозно средство и вероятно гражданската ще е различна ако карам тир или лек автомобил...но ми е интересно какви са доводите това да не е така....

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”