Здравейте,
Нов съм във форума и имам нужда от помощ при избора на първа кола.
Спрял съм се на Golf Plus (ще ми е първа кола), обаче имам колебания относно кой двигател да избера.
След изчитане на всякаква информация, свързана с плюсове и минуси на дизелови и бензинови/газ вдигатели, достигам до извода, че повечето мнения са обвързани със силни пристрастия, и варират за всяка марка/модел.
Знам за прословутите 1.9 ТДИ двигатели на Голф, но имам едно наум, тъй като ще взема кола на около 200 000км, а потенциалните ремонти на дизелов двигател не са евтини.
Ще помоля за съвети и отзиви от колеги, които карат въпросните автомобили или имат преки впечатления.
За да не съм голословен, ще дам възможно най-детайлна информация, относно целите, за които ще се използва автомобила (и изискванията ми за автомобил като цяло).
- Живея в София, но няма да ходя на работа с автомобила. Ще се използва основно за разходки в и извън града през уикенда, пътуване до Русе (350км в посока) и т.н.
- Едва ли ще навъртам повече от 10 000км годишно.
- Година на производство 2006 - 2009, бюджет до 8500 - 9000лв.
- Не съм състезател, не държа на прекалено мощен мотор. Ще возя и малко дете в колата.
- Държа поддръжката да е сравнително евтина (една от причините да се спра на Голф)
- Колата ще се държи в подземен гараж с добра вентилация
На база на по-горните уточнения, към какъв тип мотор бихте ме насочили?
Ако съм пропуснал нещо, само питайте и ще доуточня.
Благодаря предварително!
Избор на Golf Plus (дизел, бензин или газ)
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Re: Избор на Golf Plus (дизел, бензин или газ)
tdi fen написа:1.9 tdi
Подкрепям. Щом ще се кара извънградско - дизелът ще ти е ОК, според мен.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
1,9 TDI ,105кс или 2,0 TDI с код BMM с ръчни скорости е твоя автомобил,бензинките ги забравяш !
- tomata
- Автомобил: VW Passat B5 Alhambra
- Двигател: AWT AWC
Имам голф 5 плюс 1.6 102кс с газ. Това е мотора за Сф. Харчи 10л газ.Има много теми за този мотор 102кс, потърси ги. Много колеги не го харесват, аз го харесвам, но има 5 къси скорости, погорва и масло. Извън града ако караш до 120кмч нямаш проблеми(7, 8л разход газ), след това оборотите са плашещи (разхода отива 10), също познавам един пич родом някаде от Димитровград всяка събота му дава яко газ до там и неделя наобратно значи става и за извънграда, всичко зависи и от това какво търсиш и очакваш. Аз това лято ходих с моят до Корфу, но спокойно каране спазване на ограниченията и до 120кмч, не си представям да му давам яко газ 140 150кмч постоянно. Ако нещо конкретно се сетиш питай.
П.с. сега прочетох по-замислено, че няма ходиш с него на работа. Да се включат колеги с дизели. На мене също ми е любопитно за 1.9тди 105кс (замислям се за още един, но дизел)
П.с. сега прочетох по-замислено, че няма ходиш с него на работа. Да се включат колеги с дизели. На мене също ми е любопитно за 1.9тди 105кс (замислям се за още един, но дизел)
- richko25
- Автомобил: VAG
- Двигател:
Вземи си дизел.В Европа не ги карат-на малко километри ще е. Евтина поддръжка, не се чупят никога, нямат скъпи неща като турбо, дюзи /в България нафтата е най-хубава от почти цяла Европа/, маховик - евтин е. 2.0 дизел никога не е имал проблеми с глава и т.н.Бензин 1.6 102к.с недей! Невърви изобщо, харчи масло и чупи скорости, не става на ГАЗ и е скъп за поддръжка- всичките 1.6 102 до един. Но FSI и TSI моторите са много хубави евтини и здрави. Но едно дизелче е жълтица както и да го погледнеш.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
richko25 написа:Вземи си дизел...Бензин 1.6 102к.с недей!.....Но FSI и TSI моторите са много хубави евтини и здрави.
Ако целта беше да се направиш на интересен...не ти се получи ! Ако има какво да кажеш по темата давай,ако ли не...подмини !
- richko25
- Автомобил: VAG
- Двигател:
Аз съм казал точно по темата, както и ти. Предположенията си ги запази за себе си.Поздрави!
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
Моят избор би бил следния
1. 1.6 бензин,и после читав газов инжекцион.
2. 2.0 ТДИ.
За няколко месеца назад се ремонтираха няколко 1.9 ТДИ от Голф 5 поколението. Блока,ако го намериш, струва 450-600лв. Само блока.
Апропо,можеш да погледнеш и Сеат алтеа.
1. 1.6 бензин,и после читав газов инжекцион.
2. 2.0 ТДИ.
За няколко месеца назад се ремонтираха няколко 1.9 ТДИ от Голф 5 поколението. Блока,ако го намериш, струва 450-600лв. Само блока.
Апропо,можеш да погледнеш и Сеат алтеа.
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Нека първият ти критерии е общото състояние на автомобила. След това, ако попаднеш на сходно амортизирани екземпляри, решавай дали да е 1.6 с опция за газ или 1.9/2.0тди. Ето една тема с обща информация за дизелите: viewtopic.php?f=1&t=481409
-
- VW експерт
- Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
- Двигател: AVF
Парите стигат и за Туран, разходите са същите, пак си е с техниката от Голф, а може да допадне повече, или просто да разшири избора при търсене на читава бройка.
-
- Автомобил: Kia Ceed x-ecutive
- Двигател: 1600 126 hp 2010 year
Не е ли крайно време да се приключи с тоя мит, че поддръжката на Golf е евтина?
-
- VW експерт
- Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
- Двигател: AVF
Зависи с какво сравняваш. Освен това има и други фактори освен поддръжката, които влияят на избора, както обективни, така и субективни. В тая тема пък въобще не видях изискване по отношение на цени за поддръжка, така че е безпредметно да го коментираме, а и едва ли въобще става въпрос за големи разлики в тези цени, спрямо средното за този клас автомобили.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Не е ли крайно време да се приключи с тоя мит ,че подръжката на Golf е евтина?
Първо, благоря за отзивите.
Веднага уточнявам, не съм поддържал голф (или каквато и да е кола), и реално не знам колко е евтино, но мисълта ми беше да е евтино, в сравнение с груги коли от подобен клас и размери.
Първоначално се бях спрял на Mercedes A160 (след 2006та) - компактна, в бюджета и с добри отзиви, обаче консумативите на Мерцедес като цяло са по-скъпи и се ориентирах към VW.
Според често срещаните отзиви, ако ще вземам Голф, избирам 1.9 TDI и нямам ядове.
Все пак обаче купувам кола на 200 000км и не е изключено да възникнат проблеми с компа, дюзи, демпфер, турбина и т.н. Затова се замислих и за 1.6 бензин и направих тази тема с цел да видя дали притесненията ми са основателни.
Благодаря и на tomata за характеристиките отностно разход на газ.
За Touran не се бях замилял честно казано. Изглежда много практична кола, с която "да си вършиш работа", но на този етап нямам нужда от толкова голям автомобил. По-нататък ако се увеличи семейството ще се замисля със сигурност.
Относно разходите по поддръжка, ще ми е интересно колегите с такива голфове да споделят в общи линии какви разходи за поддръжка(консумативи) имат средно на годишна база.
В крайна сметка, ясно ми е, че като се купува кола на 10-15 години нещата до голяма степен опират до късмет.
Просто ми се иска да съм максимално информиран и подготвен.
- Spas
- Модератор
- Автомобил: VW Golf 2
- Двигател: 1800 RP
Alex_Marinov написа:Здравейте,
Нов съм във форума и имам нужда от помощ при избора на първа кола.
Спрял съм се на Golf Plus (ще ми е първа кола), обаче имам колебания относно кой двигател да избера.
След изчитане на всякаква информация, свързана с плюсове и минуси на дизелови и бензинови/газ вдигатели, достигам до извода, че повечето мнения са обвързани със силни пристрастия, и варират за всяка марка/модел.
Знам за прословутите 1.9 ТДИ двигатели на Голф, но имам едно наум, тъй като ще взема кола на около 200 000км, а потенциалните ремонти на дизелов двигател не са евтини.
Здрасти, Алекс,
Аз няма да ти говоря за двигателите, а за останалата периферия. Мой много близък приятел от Русе искаше същата кола (не знам какво ви харесва толкова много, но явно е от града), но помисли за следния проблем. Колата е сравнително рядка и немасова, ако има нужда от подмяна на детайли, било то и по застраховка, ще бъде по-трудно и времеемко, същевременно по-скъпо. Не е по-голяма кола от обикновен Голф, за който части има навсякъде.
А иначе аз бих взел 1,9 тди.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”