Дизелова добавка Юнак

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Re: Дизелова добавка Юнак

Мнениеот Zdravko Zankov » Вто 10 дек 2019 11:46

ktamen написа:
Най-големите врагове на околната среда са екоактивистите, екопартиите и екопротестите, защото се отнема вниманието и ресурсите от това наистина да се решат проблеми и те се прахосват в това просто да се вика, да се правят кръгли и маси, на които да се прахосват пари

Поне за това съм 100% съгласен с въпросния мермерски.

https://darikradio.bg/meko-vreme-do-kol ... arent=show
Поста е продължение на предходните.
Слушайте към края.

Последна промяна от Zdravko Zankov на Вто 10 дек 2019 14:36, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 10 дек 2019 12:41

group® написа:
Stivi написа:
Крисчън написа:Това да триеш всички негативни мнения е символ за комплексарщина и за селяндурско поведение.

А да плюеш нещо което не си пробвал, да обиждаш без основание и да използваш крайно неприличен език изглежда е символ на много висок интелект...респект !

Както ти на 1ва страница ли?

Факт ! Както и това че на трета страница /специално помолих да се отключи темата/ след като вече съм ползвал добавката си взимам думите назад и съжалявам за ироничните забележки /направени все пак без нецензурни думи/ ! А вие мислите ли че големите дистрибутори на добавки /от които съм сигурен че правят яки маржове/ няма да организират антикампания на някой който се опитва да им отхапе от мазната баница ?? И хора работещи в тези фирми няма да пишат от фейсбук профилите си колко е опасно да ползваш тази добавка....айде моля ви се ! Десетки хиляди хора в България ползват BDC без да усещат някакъв ефект,но не го пишат по форумите,просто понеже се знае че това се слага превантивно а не за да усетиш подобрение /и аз в това число...до скоро/ . Но понеже е световноизвестен производител значи няма как да не ОК,а видиш ли това на българския производител 100% е боклук с цел бърза печалба. Само се чудя Мермерски като е такъв изпечен измамник що не го пусна евтино това нещо, та да има търсене,ами му е сложил такава висока цена ? Знам че и затова ще има отговор-продава го скъпо понеже така всички ще си мислят че е много добро,ако беше евтино нямаше и да го пробват,точно като вица за заека,дето и със шапка и без шапка...все ядял бой :)

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Вто 10 дек 2019 13:02

Не е ясно защо толкова яростно защитаваш Мемерски/Юнака?

Никой не говори срещу Мемерски/Юнака, а срещу обещанията на Мемерски.
Когато обещаеш икономия на гориво, екология и т.н., но крайния потребител не я получи, то това е измама.
Както той се подиграва с другите добавки, така и напр. аз мога да се подигравам с неговата..

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Вто 10 дек 2019 13:44

Що спорите, с тестове се решава колко е читава добавката. Ама обективни.
Щом има забележим ефект, ще има и съвсем обективно-измерими промени в някои от основните показатели на горивото и съответно на двигателите.
Каквото се мери на дизеловото гориво, може да се измери и след третиране с добавката.
Параметри на ДВГ, в това число и разход, даже шум, също са измерими. Барем в Техническия университет, а някога и в техникумите имаше лаборатории...сега не знам, но пък всеки рейсър се пъчи с тестове за мощност от стендовете на тунинг фирми... Демек, при желание има начин.
А Мермера ако беше пич, сам щеше да предложи теста, още повече, че ако твърденията за продукта са що-годе верни, той би имал най-голяма полза от такава евтина и безпристрастна реклама в средите на автомобилните фенове.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Вто 10 дек 2019 16:21

Стиви, чак се питам какъв % ти дадоха :mrgreen
И по-важния въпрос - за мен няма ли? :Mr Green Fun

Скоро четох тест на ADAC за т.нар. премиум горива.
Заключението беше, че повишаването мощност, икономия и екология са в толкова незначителен %, че няма никаква логика.
За нашиО юнак - плащаме по 20-30ст. за премиум гориво и те не могат да измислят какво да сложат в него, че да има смислен ефект, а нашиО намери ... Какво намери всъщност?
Формула? Някаква вълшебна смес от познати вещества, които работят уникално добре, но Шел, ОМВ и т.н. не могат да я докарат?
Или някаква вълшебна съставка, която е топ секрет? Едва ли.

От време оно на дизеляците им се слага спирт, газ, мас и оцет с определена цел. Бензин сипваха, керосин и какво ли не. Аз даже не съм свидетел на цялата еволюция, защото си карах бензините, ама ей на.
Нафтата се пали от налягане в цилиндъра. Всеизвестен факт е, че така не се постига пълно изгаряне. Всяко нещо, което може да доведе до малко по-пълно изгаряне, ще вдигне мощността.
Комшията ми кара дизел на газ и е супер доволен - като го слушаш, ще кажеш как не са се сетили в завода.
Еми ... отдавна известен факт е, че миенето на колата подобрява аеродинамиката и намалява триенето с въздуха, а оттам и по-нисък разход. Сложиш ли и пружини в буталата - безмоторен самолет :icon_lol

Потребителски аватар
inspektora
Автомобил: Honda CR-V
Двигател: i_ctdi N22A2 2008

Мнениеот inspektora » Вто 10 дек 2019 21:13

Отдавна следя темата и накрая реших и аз да напиша мнението си. За да няма съмнение - никога не съм ползвал добавката Юнак. Сигурен съм, че добавката е добра и върши работа. Чел съм много интервюта на Мермерски-син и съм сигурен, че ерудиран и интелигентен човек като него не би се провалил в такова нещо, още повече, че е химик, уважаван преподавател в американски университет, а последното му появяване в Белия дом очевидно не е случайно.
НО, същевременно смятам, че да направиш добра добавка за гориво не е особено сложна работа, при условие, че рецептите за това отдавна са известни. Сложното е да я направиш на конкуртентна цена и да я продаваш в количества, достатъчни за рентабилност.
Аз традиционно ползвам BDC и съм доволен от него. Това е може би най-популярната добавка за дизел. Ползвам я винаги в зимна пропорция и за няколко десетки хил. км. съм установил, че дава около 10 процента икономия.
Нека сега да направим един математически анализ на двете добавки:
BDC 1л.=35 лв. Максимална (зимна) пропорция 1 л./500 л. дизел (по упътването) 50 л. - 0,1 л. BDC = 3.50 лв. на резервоар
Юнак 1л.=20 лв. Максимална пропорция 120 мл./10 л. дизел (по упътването) 50 л. - 0,6 л. Юнак = 12,00 лв. на резервоар
Такаа, Юнака излиза 3,4 пъти по-скъп icon_idea
Пробвал съм да слагам малко повече от BDC-то и колкото повече слагам, толкова повече се подобрява работата на мотора. Предполагам, че ако сложа 3,4 х 0,1 л. BDC на резервоар, изравнявайки цената на Юнака, колата ще литне :eek (но не бих рискувал).
Е, какво излиза - мога да купя един варел BDC, да го смеся с още толкова нафта и да го продавам на двойна цена с печалба, под каквато марка искам - Богатир, Крали Марко и т.н. И продукта ще бъде отличен, ползван в съответната пропорция.
Следите ли мисълта ми?

Потребителски аватар
p_v_a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот p_v_a » Вто 10 дек 2019 22:50

Да споделя моят опит с добавките. Това беше преди около 15 години още в университета. Имахме поръчка от българска фирма да изследваме тяхната добавка, както и други на конкуренцията. Фирмата не мога да я разкрия, но отчасти резултатите мога да споделя. Добавката беше за дизелово гориво, състав не си спомням, възможно е да не беше оповестен. Имаше изпитания на два различни двигателя, малък и голям. Добавката претендираше за по-добър разход, премахване на нагар и т.н. Опитите показаха намаляване на NOx, не помня с колко точно, разходът на гориво бих казал в рамката на грешката, но тенденциално леко надолу, така че 0.5-1 % може да се приеме. Това което имаше голям ефект беше почистването на горивната камера от нагар. Имахме снимки на цилиндрите и винаги след използване на добавката нагарът намаляваше.
Това беше преди 15 год, дпф бяха рядкост, deNOx не съществуваха още на дизелови двигатели.
Тези добавки не могат да намалят разхода на гориво, само по себе си, тъй като не увеличават калоричността на горивото. Това което могат да направят е да променят горенето и променят съотношението на premixed/diffusion горене. Тогавашните двигатели бяха без многостепенно впръскване и това има ефект - т.е. беше видим от NOx и от саждите. Съвременните двигатели използват между 3-5 впръсквания да контролират горенето. Ефектът на добавките ще бъде различен за различните двигатели, според мен ще има по-голям ефект на двигател тип помпа-дюза или за старите двигатели с механични помпи, и малък или нулев на комън рейл. При комън рейл, различните фази на горене се управляват прецизно.
На двигатели от Евро 3 до Евро 5 само с ДПФ, могат да се слагат добавки само, ако са разрешени за ДПФ. В противен случай - бързо запълване на дпф с негорими съединения - пепел (ash).
На двигатели от Евро 5 нагоре, които са с deNOx със или без рекуциращ агент (AdBlue), могат да се ползват добавки които са разрешени за дпф и SCR (обикновено на база на ванадий за големи двигатели или зеолит за малки). SCR системите, както и останалите катализатори, са чувствителни към отравящи елементи като фосфор, калий. Ако добавката съдържа метални оксиди, това също не е съвместимо със дпф системи с добавка, както при пежо и някои модели на фолксваген.
Двигателите са конструирани да работят с горивата от бензиностанциите и без необходимост от допълнителни добавки, които в дългосрочен план могат да донесат проблеми. Дори и в упътването на колата пише да не се ползват добавки за гориво.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Вто 10 дек 2019 23:17

Използвах през 2017 Юнака и не открих никаква разлика между дизела зареден на Shell в Унгария, дизел от Газпром-Калотина, Лукойл+Юнак и отново от Газпром-Калотина.

Използвал съм много добавки:
- BASF KEROPUR D в оригинална опаковка
Изображение
- BASF KEROPUR D в опаковка за VW, Mercedes Benz и BMW
- RAVENOL Diesel System Cleaner
- Lube1 Fuel System Cleaner
- BG 244 Diesel Fuel System Cleaner
- BG 245 Premium Diesel Fuel System Cleaner
- AMSOIL Diesel All-In-One
- Archoil AR6900-D Max Advanced Diesel Fuel Synthesis
От всички добавки съдържащи PEA и PAC наблюдавам освен всичко друго (по-мека работа на двигателя, удължен пробег между регенерации и т.н.), то и минимално намаление на разхода. За намирането на някои от горните съм участвал в групови поръчки за внос от САЩ, Англия и др. Намирането на Lube1 е почи невъзможно.., но си струва.

С Юнак, Monzol5C (разработен от motor-talk.de) и други разработки на немски форуми, тунинг студиа и др., които не се намират на свободния пазар, се усеща само по-мека работа на двигателя. Типично за добавки с главно съдържание на двутактово масло, ацетон и други подобни, които могат да се видят като съдържание в Юнак, BDC и т.н.

Нито един световноизвестен производител на качетвени добавки не обещава намаляване на разхода на гориво. Може би защото им е ясно, че е много трудно постижимо. И изведнъж идва един велик български химик, разработва добавки и масла с Плама Плевен и обещава "намаляване на разхода на гориво средно с 10-15%".
Ако наистина добавките са толкова добри, то защо не се инвестира в по-добра опаковка и да се предложи на международния пазар? Винаги когато един продукт не се предлага на свободнодостъпния пазар и не функционира на пазарен принцип, то човек трябва да се замисли защо това е така. Никога не бих си купил продукт на Avon, Oriflame, Amway, TopShop, TeleShop и т.н., който го няма извън някакви секти, фейсбуци и телевизионни предавания.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 11 дек 2019 0:37

Всъщност някой може ли да ми обясни как се получава икономия на гориво icon_idea Някакво техническо обяснение, щото единственото, за което се сещам е повишаването на калоричността на горивото или по-пълно изгаряне, ама теоретично възможните числа са много под обещаваните проценти :gruebel Нещо на магии ми намирисва. Липсата на елементарни независими тестове само потвърждават измамата.
ПП Никога не съм ползвал никви добавки и едва ли ще ползвам. А призивите да платя едни пари на меремерски за да мога да пиша в тази тема не ми се струват уместни.

Потребителски аватар
inspektora
Автомобил: Honda CR-V
Двигател: i_ctdi N22A2 2008

Мнениеот inspektora » Сря 11 дек 2019 8:49

p_v_a написа:Да споделя моят опит с добавките...

Колега, радвам се, че споделяш академичен опит, но съгласи се, че от изследването ЕДНА добавка не могат да се правят заключения за ВСИЧКИ добавки. Някои от добавките повишават цетановото число на дизела, с всички следствия от това. С BDC съм установил намаляване на разхода на помпа дюза на Джетата ми. С Хондата, която карам сега (комън рейл) не мога да твърдя за икономия, защото не съм карал статистически значимо без добавката, но подобряване на вървенето се усеща осезаемо. Още нещо - когато започнах да слагам BDC на Джетата, девиацията на дюзите стигаше до 0,8. 30К км. по-късно с BDC дев. беше макс. 0,35. Приодично съм я проверявал през този период и се наблюдаваше постепенно намаляване, което говори за почистване на дюзите. Поздрави!

Последна промяна от inspektora на Сря 11 дек 2019 9:18, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 11 дек 2019 9:12

inspektora написа: подобряват цетановото число на дизела, с всички следствия от това.

Какви следствия има подобряването на цетановото число?
Някой да върже дебел реотан за дизелов генератор и да изгори два резервоара с гориво, веднъж с добавка и втори път без добавка и да напише колко време е работил дизела в двата случая с едно и също количество нафта.
Силно се съмнявам някой от вас да си направи този труд, ама...... Това би било чудесно доказателство, дето ще запуши мръсните усти на неверниците :exclaim
И ако самият меремерски вярваше в чудодейните свойства на добавката, щеше сам да го направи този експеримент и и да го показва на всеки неверник.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Сря 11 дек 2019 9:47

ktamen написа:.....
Какви следствия има подобряването на цетановото число?
Някой да върже дебел реотан за дизелов генератор и да изгори два резервоара с гориво, веднъж с добавка и втори път без добавка и да напише колко време е работил дизела в двата случая с едно и също количество нафта.......

Е-е, стига де, аман от тази наука и инженерни похвати, ей тези неща развалят доброто впечатление от нещата и съсипват магията на чудесните резултати. Трябва да се забрани споменаването на думи като наука, тестове, инДЖИнери, техници и др. подобни! Само мениджмът и реклама! :biggrin
Има едни фирми дето продават тенджери и тигани по рекламни кампаниЙ :biggrin на цени по няколко хиляди лева бройката, имат си клиенти и някои дори са доволни (имаше преди време тема във форума за една клиентка, която е от единиците недоволни от сделката :mhihi )

Мисля, че тези гръмки 10-15% намаляване на разхода са точно измислица и поне заради това не бих си дал парите, дори всички други обещани ефекти да се реални.

Потребителски аватар
nikolay_ss
Автомобил: Touareg 7P6
Двигател:

Мнениеот nikolay_ss » Сря 11 дек 2019 9:53

След последният му пост и поредният доволен клиент, вече много сериозно се замислям дали да не купя един кашон!!!
79352275_572404153573699_21091334555172864_n.png

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 11 дек 2019 13:38

:arrow Темата е частично разчистена. Следващият, който започне отново да я превръща в чат на всякакви теми ще получи предупреждение. Разбрахме, че Stivi е доволен от добавката - повече не виждам смисъл да пише в темата. Нека и други хора дадат своите впечатления.

Georgi Vutov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Georgi Vutov » Сря 11 дек 2019 20:45

Според мен някой като начало да пробва добавката си е мазохизъм.Хиляди глупости изговорени от професора без абсолютно никакви факти. Защо до сега най-големите производители на добавки като Бардал , ЛикиМоли и т.н не са се сетили за тази вълшебна формула?Защо добавката се продава само в бг ? Защо не я е патентовал в САЩ например? Защо неудобните въпроси за добавката се трият моментално? Защо добавката е сипана в най-обикновенно пластмасово шише с принтиран на принер етикет?Защо ли не докаже тия 10% икономия на гориво? Мисля че ви е ясно... С кво ли не се занимава , че и до добавки стигна...
Да не говорим че и е икономически неизгодно , а не така както го изкарват в рекламите си

Да вземем пример резервоар от 50л с добавката при икономия на гориво 10% се получава 5л.При цена на дизела в момента около 2.20 се получава 11лв икономия , при цена на добавката 12.50 за 50л ( в момента на промоция за 10.50 ) си на загуба 1.50 , като в момента на промоция си 50 стотинки печалба.
А ако някой зарежда на марешки на 2.08 е още по набутан с добавката :mhihi

пп Да не говорим , че до скоро пощата им за контакт беше АБВ :mhihi :mhihi :mhihi
пп2 Ако някой се хване , няма как да не го осъди според мен ,но явно има нещо щом никой не го е направил до сега .. знам ли

Върни се в “Дизелови агрегати”