VW Golf 4 1.9 TDI 101ph - проблем с динамото

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Don_Pesholini
Автомобил:
Двигател:

VW Golf 4 1.9 TDI 101ph - проблем с динамото

Мнениеот Don_Pesholini » Съб 21 дек 2019 13:19

Здравейте колеги, предварително се извинявам на админите, ако съм объркал мястото на темата, тепърва се регистрирах. Проблемът е следният динамото ту зарежда до 14,2 - 14,4 при включени консумативи, ту пада до 11,5-11,7 пак при всичко включено. При форсиране на място вдига нормални стойности, при потегляне след 5 км ми светва лампата за ESP и след нея ABS, изфорсирвам и изчезват. Спирам замервам 11,3-11,5. Пробвах със чисто ново динамо, по спецификация, същата работа. Даже и майсторът се кълнеше, че досега никога не е попадал на динамо, което ту зарежда, ту не...Клемите към акумулаторът не са клеясали, аболютно чисти са. Масата е наред, защото колата пали от раз. Замерихме тока при динамото (14,4), но при акумулаторът е 11,3-11,5. Къде може да е цялата грешка. Изчетох абсолютно всичко във форумът за проблемите свързани с динамото, но като моят не намерих.Някакъв съвет?
PS: Моля, ако някъде не съм се изказъл неправилно или грешно, без подигравки. Коли и камиони карам постоянно, но не мога да ги оправям и съм пълен аматьор :)

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Re: VW Golf 4 1.9 TDI 101ph - проблем с динамото

Мнениеот ktamen » Съб 21 дек 2019 15:11

Динамо имаше Москвич 408, много отдавна се слагат само алтернатори в леките коли.
Твоя алтернатор очевидно е в пълна изправност. Проблемът, най-вероятно, идва от лоши връзки по дебелите кабели. Най-често проблем прави кабелът от минуса на акумулатора към купето и двигателя. Така или иначе трябва внимателно да прегледаш всички връзки на дебелите кабели между алтернатора и акумулатора.
Търсиш хлабава и/или корозирала и/или замърсена връзка.
Ако ти или майстора знаехте как се ползва мултицет щеше да е много по-лесно да намерите проблема, ама и без мултицет не е толкова сложно.
Не знам как точно е опроводяването на този голф, ама в масовия случай дебелите кабели са 4 броя.
1 алтернатор - стартер
2 стартер - акумулатор плюс
3 акумулатор минус - купе
4 купе - двигател

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 21 дек 2019 15:42

Щом играе и аз бих те насочил към хлабава/окислена връзка. И да, не е динамо, а е генератор/алтернатор. Не е срамно човек да не знае.
А този майстор, по-добре го пропусни следващия път. Щом не му идва на акъла, къде и как да премери - ако имате на генератора стабилни 14+ волта, а на акумулаторa достигат 11. Явно не е електричар.

Последна промяна от stefan4o на Съб 21 дек 2019 20:55, променено общо 1 път.

Don_Pesholini
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Don_Pesholini » Съб 21 дек 2019 19:57

Благодаря за мненията. Ще се опитам да направя проверката и се надявам всичко да се получи :)

Потребителски аватар
stardreamer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stardreamer » Нед 22 дек 2019 8:52

Колега, за съжаление майсторът ти или увърта/не му се занимава или не разбира.
Само се увери за всеки случай, че в един и същ момент има разлика в тези стойност - закачете 2 мултицета едновременно, за да си сигурен, че е проблемна връзка до акумулатора.

Иначе да се мени зареждането - ту да зарежда, ту да е под нормите май не е рядко явление. Единственият път, когато правих генератор беше точно такова, имаше изгорял диод (или друго по системата, която регулира) и на студено зареждаше супер, на топло време или при топъл двигател падаше на минимума и под него.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 22 дек 2019 9:28

Колега каза, че на генератора е 14+, а на акумулатора - 3 волта надолу. Ако е мерено по едно и също време - проблемът би следвало да е в кабелажа генератор-стартер-акумулатор.

Потребителски аватар
quattro^^
Автомобил: audi a6 c5
Двигател: AJL

Мнениеот quattro^^ » Нед 22 дек 2019 14:33

Като взех сегашната кола имаше проблем с зареждането, кербовката на оригиналната клема правеше проблем и грееше клемата яко. Смених я и се оправи. Предполагам П и теб може би е ще е същият проблем за толкова голям пад няма какво друго.

Don_Pesholini
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Don_Pesholini » Пон 23 дек 2019 15:13

Благодаря колеги, за изчерпателната информация, сега по празниците, ще имам повече и каквото ми е способностите, ще направя и при добър завършек на мисията, ще докладвам резултатите и къде е бил проблемът. :) Весели празници на всички :)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”