Един мой познат спира пред квартален магазин.Вижда, че магазина е затворен, оглежда се и тръгва назад.Тогава се появява някаква патка(жена) с друга кола и следва удар.Викат КАТ.Полицая пита жената дали не го е видяла че тръгва назад.Тя отговаря, че го е видяла но мислела, че ще го заобиколи.Полицая пише акт и на двамата за по 20лв.След това на четири очи полицая е казал на моя човек, че според него жената е виновна но такъв е закона.Застрахователите отказват да платят на моя човек по ГО на другата кола.
В случая застрахователя има ли право?
ПТП с взаимна вина и ГО
- Курт Деликуртев
- предупреждение за БАН
- Автомобил: Passat Variant 2001
- Двигател: AWT
Re: ПТП с взаимна вина и ГО
Щом застрахователите на колата на жената отказват трябва да се види какво пише в Протокола за ПТП.
И аз имах подобен случай преди години, само че "патката" беше отпред. На заледен път за хижа Здравец тя губи контрол (летни гуми), колата тръгва назад, аз карам зад нея и тя ме натриса със щети на Пасат Б3 за 5000 лева. В протокола полицията я беше определила като виновник.
И аз имах подобен случай преди години, само че "патката" беше отпред. На заледен път за хижа Здравец тя губи контрол (летни гуми), колата тръгва назад, аз карам зад нея и тя ме натриса със щети на Пасат Б3 за 5000 лева. В протокола полицията я беше определила като виновник.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Не става ясен механизма на удара за да гадаем кой е виновен ! Това "тръгва назад,появява се патка и следва удар" е доста неясно
-
- VW експерт
- Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
- Двигател: AVF
Понякога КАТ пишат т.нар. "съвина". Демек, че и двамата са виновни. Тогава е естествено да има проблем с ГО.
- ivan_pop
- Автомобил: OVB
- Двигател: X18XE1
Stivi написа:Не става ясен механизма на удара за да гадаем кой е виновен ! Това "тръгва назад,появява се патка и следва удар" е доста неясно
Въпроса ми не беше кой е виновен.Писан е акт и на двамата, следователно и двамата са виновни.Моята логика е, че трябва да се изплати ГО и на двамата от застраховката на другия.
Ама май не е така?
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Ами когато си виновен за ПТП-то....не взимаш пари от ГО,в случая логично и двамата пият по една студена вода ако нямат Каско !
- Andonov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
И бих добавил че жената дошла ОТЗАД, не патка, по скоро той паток.
Вината е изцяло негова.
Вината е изцяло негова.
При съвина и два автомобила без каско, всеки един от автомобилите посещава застрахователя на другия водач. При изчислена щета в X размер се изплаща 50% от X
ivan_pop написа:Един мой познат спира пред квартален магазин.Вижда, че магазина е затворен, оглежда се и тръгва назад.Тогава се появява някаква патка(жена) с друга кола и следва удар.Викат КАТ.Полицая пита жената дали не го е видяла че тръгва назад.Тя отговаря, че го е видяла но мислела, че ще го заобиколи.Полицая пише акт и на двамата за по 20лв.След това на четири очи полицая е казал на моя човек, че според него жената е виновна но такъв е закона.Застрахователите отказват да платят на моя човек по ГО на другата кола.
В случая застрахователя има ли право?
За случаи по взаимна вина мисля, че ясно се пише 50/50% в протокола. Съответно ГО ще ти плати половината на оценената сума. Да не са го писали като виновник с устно успокоение, че всъщност май не е.
- ivan_pop
Полицая е написал по един акт и на двамата.Следователно и двамата са виновни.Какво пише в акта на моя познат, мога да видя.А какво е написано в акта на жената, няма как да разбера.
Това не е съвина, единия акт може да е за неносене на лична карта например. Прочетете го този акт вътре си пише всичко, няма защо да се гадае. Приятеля ти го е и разписал, значи трябва да е прочел, разбрал и да е съгласен с написаното, поне такава е презумпцията.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ivan_pop написа:Какво пише в акта на моя познат, мога да видя...
A какво пише все пак?
- ivan_pop
Питах го какво пише.Той не можа да ми каже.Не ми се занимава да му чета акта.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Забавно. Не може да каже какво пише в акта, но иска да знае застрахователят има ли право да откаже обезщетение?
Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”