Оборотомер при Дизел

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
vaio74
Автомобил: VW PASSAT B-5
Двигател: 1.9 AFN - 1998

Оборотомер при Дизел

Мнениеот vaio74 » Пет 11 ное 2011 6:49

Здравейте , колеги! Карам от скоро пасат B-5 1.9TDI-110-AFN.Имам следния въпрос: Интересува ме какъв е входния сигнал към оборотомера - дали е аналогов и се изразява в промяната на напрежението ,или е цифров - промяна на броя импулси подавани към него за еденица време ? Искам да я ползвам тази имформация за друга цел и трябва да знам какъв тип контролер да избера в зависимост от този сигнал. Има ли някой мнения по този въпрос? Благодаря предварително :)

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: Оборотомер при Дизел

Мнениеот radotom » Пет 11 ное 2011 9:22

Аналогов е и се взема от клема от генератора.
Това е една от разликите при бензиновите автомобили, където сигнала се взема от Хол-датчика в делкото.
За това и правилното място на темата е в Дизел-секцията ;)

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Пет 11 ное 2011 20:32

Да се намеся и аз неподготвен - това, дето го е писал преди мен уважаемият колега radotom се отнася за по-старите дизели - на които управлението им е чисто механично. Специално за Б5, където има компютър и една торба датчици, си мисля, че едва ли сигнала за оборотомера на таблото се взема от генератора. За съжаление за момента не мога да помогна повече на автора на темата по неговия въпрос. :dontknow:

Потребителски аватар
ventotdi
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: ALH 1998

Мнениеот ventotdi » Пет 11 ное 2011 21:50

B5 също има датчик на ХОЛ и също взема от него и предава през компа на таблото ;)...през генератора е моя 1.9 ТД ААЗ ;)

Потребителски аватар
vaio74
Автомобил: VW PASSAT B-5
Двигател: 1.9 AFN - 1998

Мнениеот vaio74 » Нед 13 ное 2011 9:02

Благодаря ви , колеги ,аз също знам за старите дизели , че имформацията се взема от звездния център на алтернатора , но си мисля , че в дадения случаи , при тази електроника немците на намерили по-интелигентно решение. Разбирасе най-сигурния начин ми е да сваля таблото и да закача осцилоскопа към оборотомера и тогава нещата ще станат съвсем прозрачни , но ,... надявам се , че тук , във форума някой от колегите ще ме спаси от тези гимнастики :wink:

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Нед 13 ное 2011 20:36

Я сега да ви каже къде е ключа за бараката че попиляхте врата от блъскане.
При ТДИ сигналът за оборотомерът идва от Контролера на Двигателя или иначе казано ECU-то вторият извод на генератора е за да следи компа колко е натоварването на генератора и да знае колко свещи за подгрев на охладителната течност да включи.

ШАХ scare

п.п.Вие сте на ход :P

mshbul
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mshbul » Пон 14 ное 2011 19:36

Това е ясно, колегата питаше откъде се взима сигнала - има датчик на маховика - може би на Хол, не съм чак толкова запознат.

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Сря 16 ное 2011 15:41

Може и директно от ЕКУто, само не знам коя беше жицата. Там имаш импулсен на всеки оборот на мотора. От къде ЕКУто го взема - не съм на 100%, щото има няколко датчика по мотора. Единият е вързан към гривната на коляновия вал и дава 4 пъти сигнал на всеки оборот на коляновия вал. Използва се също за следене на аванса (в комбинация с умната дюза).

Иначе тоя извод от ЕКУто отива към таблото. От него съм вадил и за диното, и за разни логъри вързани към лаптоп. Работи.

Та отговора на въпроса по-горе - аналогов, идва от ЕКУто. 1 импулс на всеки оборот на мотора.

VasilYordanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VasilYordanov » Вто 18 фев 2020 18:32

Здравейте,
Моето е по-скоро проблем отколкото въпрос. Имам B5,3 1,9 110hp 1998 и смених таблото с такова от B5,5 съответно оборотомера както и средния и моментен разход не работят. Предполагам, че има или липсващ кабел или е несъответстващ с инсталацията на колата

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Вто 18 фев 2020 21:45

Това табло е по кан шина,мисля?

VasilYordanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VasilYordanov » Сря 19 фев 2020 0:11

Здравейте,
Да, но човека който ми прави колата по принцип ми каза, че има нещо объркано по ел схемата.

Zdravko Zankov написа:Това табло е по кан шина,мисля?

В тази връзка някаква ел схема или кой пин от буксата закъде е за да мога да проследя сигнала дали идва откъдето трябва?

Върни се в “Дизелови агрегати”