Cross Touran 140 коня, 2.0 TDI, DSG, 2008 Бял пушек под ппредния капак

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
in4hi
Автомобил:
Двигател:

Cross Touran 140 коня, 2.0 TDI, DSG, 2008 Бял пушек под ппредния капак

Мнениеот in4hi » Вто 18 фев 2020 22:05

Здравейте,

Моята кола е VW Cross Touran 140 коня, 2.0 TDI, DSG, 2008 г. Карам го аз - жена и съм много внимателна и в карането и в поддръжката му. Следя си течностите, мия го редовно, гуми - нови, гориво - хубаво. Като цяло нямам някакви оплаквания, до миналата седмица когато го закарах в сервиз да му сменят маслото (слагам му Кастрол - каквото си пише за модела), дори не бях стигнала 10 хил. километра, маслото му като консистенция и мирс си беше както си беше когато го смениха, и като ниво не беше го близнал даже.
Закарах го в сервиза и им казах да ми погледната накладките, че ми светна един-два пъти за кратко лампата за ръчната на таблото, да сменят маслото, филтри -- маслен, горивен, купе (та каквото се сменя заедно с маслото) и да видят защо като завивам и леко ми простъргва кормилото (таково усещане имах). Иначе си бях много доволна от колата, сутрин и при -7 ми пали от раз, загрява, вози добре.
И така закарах им я сутинта и ми казаха да мина следобяд да си я взема. Отивам аз и ми казват, че са сменили всичко (масло, филтри), задните накладки - като питах защо не и предните ми казаха, че са добре и могат да изкарат поне още 6-7 хил. км., сменили са лагер на Макферсон (от това било усещането във волана), прегледали са нивото на всички други течности и като цяло колата била добре, ходовата част, спирачки всичко 6.
Вземам си я аз от сервиза и за 7 км. до вкъщи само къде не получих инфаркт. На всеки ляв завой такова свирене и стържене от волана (няма съпротивление, само страшен сърцеръзирателен звук), а като засили ход се чува шум като от локомотив на бър ход, като я забавя - и шума се забавя. После се появи едно стъргане като на ламарина по асфалт. Вече не издържах - спрях и слязох да видя, да не се влачи нещо от колата - нищо не се влачеше (температурата все още не беше се повишила до 90 градуса). После отидах при едни приятели на кафе и помолих един от тях да се качи в колата да направи едно кръгче и да ми каже какво мисли той. Да, обаче колата не издаде нито звук повече. Предположих, че е възможно новата част нещо да се напасва, моля да не се смеете, и заради това да е бил този шум). На следващия ден излязох рано сутринта, запали си от раз, но като пуснах климатика и обдухване на предното стъкло, колато леко изпуши повече от обикновено от към ауспуха първо после и под предния капак, като покарах малко и загря колата пушека не се виждаше вече, но в купето ми мирешеше на нафта, на масло. На следващия ден я покарах за 30 минути без да пускам климатик - не съм забелязала нещо. На третия ден обаче, качвам се сутринта, паля, включвам след две минути да ми обдуха стъклото и пушеци, пушеци, отпред под капака - като дракон - странично дими. Бял гъст дим, спрях я. Отворих я с еин съсед и видяхме, че капе нафта върху горивния филтър и олива леко отстрани. Обадих се в сервиза, те ми казаха да я закарам на собствен ход, но мен ме беше страх и извиках пътна помощ. Погледнаха я и казаха, че било някакво уплътнение, смениха го и си взех колата не пушеше. Днес сутринта обаче същата работа, включвам климатроника и докато чакам на светофара, прекадих съседните коли, изключих парното пушека намаля, когато колата вече загря нямаше проблем. Обадих се в сервиза и те ми казаха, че са я оправили, но все пак е текло нафта и докато обгори така щяла да припушва. Това не ми се струва нормално обаче. Освен това да кажа не знам защо но са ми сложили друга масло, въпреки, че и преи съм ползвала техните услуги - някакво Fusch или нещо такова .
Много дълго стана, но кажете ми какво може да е, найстина ли е защото е била облята с нафта и сега ще пропушва няколко дни? Какво да правя? Масло, антифриз - всичко си е както си трябва, не е намаляло, не капе. Какво може да е?

Потребителски аватар
dispatch
Автомобил: Passat В6 HighLine 2010
Двигател: CBBB DSG6 02Е

Re: Cross Touran 140 коня, 2.0 TDI, DSG, 2008 Бял пушек под ппредния капак

Мнениеот dispatch » Вто 18 фев 2020 22:59

Тези облаци бял дим могат да се получат от това, което ти обесняват от сервиза. Нафтата бавно съхне и като загрее миризмата е специфична; при по-видока температура може и да пуши.
А другите проблеми оправиха ли се? Стърженето... волана?

in4hi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот in4hi » Сря 19 фев 2020 8:23

Благодаря за бързия отговор.
На въпроса за звуците - няма вече никакви звуци, колата върви добре, дори сега отчитам, че вози по-добре (сигурно заради смяната на този лагер)
Но остава проблема с пушека, особено сутрин на всеки светофар като спра съм като барутник, ще умра от страх и от срам, а на всичкото отгоре возя и малкото си дете в колата. Затова писах тук във форума по-опитните да ми кажат, това нормално ли е? Сега излизам и ще видя как ще е днес, първо ще проверя всички течности и ще огледам под капака дали не е текло нещо.

Потребителски аватар
vankat-2
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vankat-2 » Сря 19 фев 2020 9:01

in4hi написа:Но остава проблема с пушека, особено сутрин на всеки светофар като спра съм като барутник, ще умра от страх и от срам, а на всичкото отгоре возя и малкото си дете в колата. Затова писах тук във форума по-опитните да ми кажат, това нормално ли е? Сега излизам и ще видя как ще е днес, първо ще проверя всички течности и ще огледам под капака дали не е текло нещо.

Колега да не ти пуши печката. Я погледни отпред в дясно до носача има ли една тръба да не пуши от нея това е ауспуха на печката и тя така смърди. Печката се пуска под пет градуса външна темп.

in4hi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот in4hi » Сря 19 фев 2020 12:25

Пак ходих до сервиза, този път забелязах, че и снощи и онази вечер е капало малко масло под колата (колкото грейпфрут). Човека гледа и под капака и под колата и каза, че няма теч, а това е било масло събрно в колата, каза тази вечер да го наблюдавам пак. Днес не е пушила и тракала, но не съм пускала климатика.
На въпроса за печката, аз май нямам печка. Утре като се чуя с този от сервиза ще го питам.

Потребителски аватар
vankat-2
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vankat-2 » Сря 19 фев 2020 13:04

in4hi написа:Пак ходих до сервиза, този път забелязах, че и снощи и онази вечер е капало малко масло под колата (колкото грейпфрут). Човека гледа и под капака и под колата и каза, че няма теч, а това е било масло събрно в колата, каза тази вечер да го наблюдавам пак. Днес не е пушила и тракала, но не съм пускала климатика.
На въпроса за печката, аз май нямам печка. Утре като се чуя с този от сервиза ще го питам.

Кво да го питаш наведи се и погледни то се вижда като навиеш пълен ляв и погледнеш от дясната страна към носача се вижда бурията-кюнеца как стърчи под носача. Не е пушила защото беше 6+ градуса тая сутрин говоря за София и не е тръгнала печката.

in4hi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот in4hi » Сря 19 фев 2020 17:29

Ще погледна. Какво правя ако е тази печка? Колко струва, нова ли трябва, ремонт на старата ли? Мога ли да карам колата или веднага трябва да я сменя(печката де, не колата)? Някакви насоки какво да кажа в сервиза, че искам да направят, колко долу-горе е нормално да платя за да се оправи проблема?

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Сря 19 фев 2020 19:48

Най-добре се върни в тоя сервиз-раззяпай се и им кажи ,че си им дала здрава кола и си я искаш такава.

Потребителски аватар
vasko__2
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasko__2 » Сря 19 фев 2020 20:51

Щом е текло нафта от филтъра трябва нов ремък на алтернатора.Право върху него тече.След време ще се скъса и парчето влиза при ангренажа.И белята става голяма. А скърцащия звук е бил от ламарината под спирачния диск.Близко е и при ремонт може да я бутнат без да искат.Престъргало се е и затова е спрял звука.Маслото отдолу също вследствие на теча на гориво- олива двигателя и го поизмива един вид. Вдигни капака и на работещ двигател виж да не тече пак от филтъра.

mshbul
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mshbul » Сря 19 фев 2020 21:01

Ако е текло върху маркучи на охлаждането и от тях може да се очакват изненади.

Аз ли не можах да разбера, но останах с впечатление, че пуши и от ауспуха много.
Както описваш пушека отпред ми се струва твърде много, за да е от теч. Не знам къде тече, но само ако е върху изпускателните колектори може чак да пуши.

Потребителски аватар
vankat-2
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vankat-2 » Чет 20 фев 2020 8:39

Пичове къде я вкарвате във филма нови ремъци нови маркучи и тем подобни простотии :stumm :stumm :stumm .
До колежката - in4hi
Печката се ремонтира не е проблем, виж само от нея ли пуши и ще те пратя при човек да я погледне, няма страшно карай си колата и си прави кефа.

in4hi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот in4hi » Чет 20 фев 2020 13:23

Много благодаря на всички за отговорите.
Информацията от днес.
Сутринта нямаше теч под колата (дори и да е имало е било няколко капчици и не съм ги забелязала). Под капака нищо необичайно - течности в нормите. Навих волана пълен ляв и погледнах под десния носач, но не видях да стърчи нещо отдолу, иначе установих че имам все пак печка, защото има маркировка на капака на колата (в тази връзка може ли да е паднала тази тръбичка на печката? или аз нещо не съм гледала добре!?). Пътувах сутринта от Пловдив до Раковски и обратно и пуснах климатика (обаче вместо AC натиснах копчето AUTO) направих го на 24 градуса и нито миришеше гадно нито пушеше - поне не съм забелязала, обаче то и навън беше 6,5 градуса, така че предполагам въпросната печка изобщо не се е включила. Колата вози гладко, няма свистене, тракане и скърцане, не придръпва. Педала на газта си върви плавно, този на спирачките също. Няма го това стъргане от волана както беше когато излезе от сервиза първия ден.
Сега може би трябва да дебна по-ниски температури и да видя какво става с тази печка като се включи.
Междувременно забелязах, че не ми свети третия стоп отзад (това не е по вина на тези от сервиза), това може ли да се оправи лесно или трябва да престои повече в сервиза? Че ми говори съседа едни, било сложно, трябвало да се отваряло да се гледало откъде е прекъснат. Може ли един стоп толкова сложно да се провери и оправи?
Ще пиша като има развитие някакво.
Отново благодаря на всички за съветите.

Потребителски аватар
vankat-2
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vankat-2 » Чет 20 фев 2020 15:08

Всичките Туарани с едни болежки :mhihi :mhihi И при мене се гъбаркаше третият стоп оказа се студена спойка на буксата на стопа /10 мин работа и свети / първо проверете там, сваля се кората от вътре около прозореца и стопа се държи на две болчета. Успех. Колата ти е много читава и здрава като модел, карай си я със здраве.

mshbul
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mshbul » Чет 20 фев 2020 20:47

От печката не може да има такива пушеци. Трябва много да не в ред и пак се съмнявам, защото там гори много малко нафта.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 20 фев 2020 20:57

Чел съм в една тема за проблем с печката и колега си пишеше,че като я пуснел си е било точно все едно се е запалил,така че май е възможно !

Върни се в “Дизелови агрегати”