Audi A3 2002 1.9TDI ASZ - Масло в ЕГР-а - нормално или не?
- wolfhunt
- Автомобил: A3
- Двигател: ASZ 2002
Audi A3 2002 1.9TDI ASZ - Масло в ЕГР-а - нормално или не?
Здравейте! От доста време имам теч от ЕГР-а, но тези дни реших да се заема с проблема и да видя откъде точно сълзи. След като почистих хубаво с обезмаслител и покарах малко, установих че капе масло от самата сребриста капачка на ЕГР-а (по-долу съм приложил снимка). Четох доста по форумите, включително и чуждестранни, и доколкото разбрах има няколко възможности за теч от ЕГР-а: 1. уплътнението (О-пръстен) към входящия колектор; 2. уплътнението между ЕГР и тръбата, идваща от изпускателния колектор; 3. "вентилационните" 2 отвора на самия ЕГР, служещи за изравняване с атм. налягане (най-често според прочетеното); и явно 4. някъде от самата "капачка". Доколкото разбрах, ако не тече от някое от уплътненията (точки 1 и 2), значи си е заминала вътре "диафрагмата" на ЕГР-а, т.е. - трябва нов ЕГР. Въпросът ми обаче е дали е нормално изобщо да има масло вътре в ЕГР-а? Че не е нормално да тече - не е, но откъде идва това масло в ЕГР? Да не е да купя нов ЕГР и да протече и той? Забелязах, че на местата на снадките на дебелия черен маркуч, идващ от кулера и отиващ към ЕГР (и най-вече там, където влиза в ЕГР), има леко омасляване. Това значи ли, че в кулера има масло и той ми пълни ЕГР-а? Иначе колата си върви отлично, отзад не пуши грам (карал съм и аз зад нея да гледам, и баща ми е гледал докато я тормозя), на 10 000км доливам около 700мл 5W-30, и катализатора й още си седи. Въпросът е дали с новия ЕГР ще спре теча или причината за него е някъде другаде?
- Vasseto
- Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
- Двигател: CFFB AVF BXE
Re: Audi A3 2002 1.9TDI ASZ - Масло в ЕГР-а - нормално или не?
Това масло идва от картерните газове и от турбината. При мен мотора е AVF, който е същия като при теб. EGR е затапен, но има абсолютно същия теч. Не барай нищо.
- toraborat
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: ASZ 2002
При мен с хубаво почистване на ЕГР значително намаля течът.
- dalgia-73
- Автомобил: VW Touran
- Двигател: BKC
Ами ако иска да му е мазен мотора да не бара нищо.Ако ли пък не сменя ЕГР-а.Незнам ако се разкапсулова и се смени уплътнението вътре дали няма да стане.
Върни се в “Дизелови агрегати”