Кой какво си е купувал от aliexpress.com и други китайски сайтове?
- Каспър
- Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
- Двигател: A20NHT Turbo 250 HP
Re: Кой какво си е купувал от aliexpress.com и други китайски сайтове?
Имах предвид че има забавяне на доставките още от началото на годината и сроковете за доставка са доста по-дълги от обичайното. Не че нещо поръчано през януари все още не е пристигнало. Затова човек трябва да е готов да чака повече от обичайното, ако реши да поръчва оттам и тук е въпроса дали си струва чакането ако въпросната стока се продава и тук с няколко лева отгоре. Ако не се бърза и разликата в цената е осезаема, тогава има смисъл.
Примерно доставки през пощите преди пандемията идваха за около месец-два, сега стандарт е два-три месеца.
Доставки през пощите с Aliexpress Standart Shipping идваха за две-три седмици, сега се чака около месец и отгоре.
Доставки с DHL, UPS, TNT, EMS, Fedex и т.н. идваха за около седмица, ако не ги забавят нашите митници, сега отнема около две-три седмици.
Има и изключения на бързо пристигнали пратки, но като цяло тенденцията е неколкократно увеличаване на таксите и сериозно забавяне в транспортирането.
Примерно доставки през пощите преди пандемията идваха за около месец-два, сега стандарт е два-три месеца.
Доставки през пощите с Aliexpress Standart Shipping идваха за две-три седмици, сега се чака около месец и отгоре.
Доставки с DHL, UPS, TNT, EMS, Fedex и т.н. идваха за около седмица, ако не ги забавят нашите митници, сега отнема около две-три седмици.
Има и изключения на бързо пристигнали пратки, но като цяло тенденцията е неколкократно увеличаване на таксите и сериозно забавяне в транспортирането.
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
Хм,а поръчвал ли си с експресната доставка на юпс,дхл,федех?
Защото икономичните нямат гарантиран срок за доставка. На същите фирми.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
При тях забавянето е същото. Питал съм китайците. Не ги слагат първи на самолета, ако това си мислиш, Здравко.
- Каспър
Zdravko Zankov написа:Хм,а поръчвал ли си с експресната доставка на юпс,дхл,федех?
Работя с DHL Worldwide Express от няколко години, никога не е имало такова огромно забавяне. Сроковете са както съм ги описал по-горе. И проблема не е в DHL, а в начина по който пратката стига до тях, от там идва забавянето. В Китай малките търговци нямат сметка да отидат директно до DHL и да пуснат пратка защото цената е убийствена. За целта предават пратките си на 4PX (в масовия случай) и се консолидират докато се събере едно количество от няколко тона което се предава на DHL примерно за да се използва голяма отстъпка от тарифата им.
Това е едната причина водеща до забавяне. Другата е, че полетите са силно ограничени. А една от причините за поскъпването на доставките е че се събират много пратки в складовете на куриерите, но няма самолети които да превозят тези пратки навреме, така складовете се пълнят бързо и се плащат сериозни складови такси които се изчисляват на килограм и на ден престой в склада.
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
Та понеже това работя,до ви разясня. Това групиране си е чисто въздушно карго. Няма нищо общо с експресна куриерска услуга, която от Китай до Европа, голяма част от градовете,е 2-3 дни. Полети от/до Китай има редовно. Погледнете цените за късите срокове,3-5 дни. Ма няма да ви харесат. И още нещо,тия цени са по тарифите. А съответния магазин ползва доста добра отстъпка,ако работи с конкретен куриер.
Ето конкретен пример. За пратка до 0.5кг.
Ето конкретен пример. За пратка до 0.5кг.
- Каспър
Мисля, че това което написа, не се различава от това което аз казах. Написах по-горе че причината за забавянето не е в DHL, а в начина по които стоката стига до тях. Преди това се случваше за около 5-7 дни, сега се чака около 10-15 дни. Предадена веднъж на DHL после е при мен за около 3 дни. Разбира се търговеца може да я предаде директно на DHL без посредници като 4PX, за да дойде по-бързо, но поради малкото тегло няма да има отстъпка и цената за доставка ще е голяма. Тоест дадена стока може да дойде и за 3 дни до БГ и после още 2 дни на митница, но цената й заедно с транспорта ще е равна или по-висока от тази на същата стока закупена от България без да се чака няколко дни, и тогава вноса се обезмисля. Ако въпросната стока я няма в БГ и трябва да дойде до тук спешно, тогава вече е друг въпрос.
Последна промяна от Каспър на Нед 26 апр 2020 20:08, променено общо 1 път.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
brum написа:По-скоро от февруари насам. От януари всичко поръчано е дошло.
Моята беше от 17 януари .
- k_garchev
- Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
- Двигател: AGZ
- Контакти:
Забелязвате ли как в последно време почти всички стоки в алито са с доставка!Преди повечето бяха с free shipping,а сега дори на малки по размер работи има доставка.
- Barboukov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Zdravko Zankov написа:Хм,а поръчвал ли си с експресната доставка на юпс,дхл,федех?
С DHL от Китай до България за 36 часа... Това миналата година. В България 4 дни (включвам плащане на ДДС и доставка до Русе).
-
- Автомобил: Golf Mk4
- Двигател: AGU
Ако идеята е да се види колко отнема DHL по принцип - март месец, не точно Китай, а от Хонконг - на 23ти тръгна, на 26ти беше доставено на адрес.
- Каспър
Каспър написа:Това са маските:
https://a.aliexpress.com/_dWOKOro
Вчера поръчах и 10 щита от Франция на цена около 2 лв. бройката:
https://a.aliexpress.com/_d8g5D8W
Пристигнаха маските и щитовете които поръчах в началото на месеца. 27 дни доставка и на двете неща, едното от Чехия, другото от Франция. И двете влезнаха в България със Спиди. Щитовете бяха в най-близкия офис на Спиди до мен, а маските ги доставят лично до адрес, без да дължа нищо за доставката и без да се занимавам с обаждания по офиси, пренасочвания и т.н. ДДС също не се дължи.
Към днешна дата щитовете са по-скъпи с 1 USD със същата безплатна доставка от европейски склад, а маските са по-евтини с 2 USD, но доставката им от европейски склад е по-скъпа с 7 USD.
Извода е че, дали с Aliexpress Standart Shipping или с доставка от европейски склад, пак се чака около месец, но когато е от Европа, поне няма да се занимаваш с митницата, за сметка на малко по-скъпата доставка.
-
Един месец е прекалено много за доставки от Чехия. По-скоро е заради драмите с вируса сега.
Последната пратка от Чехия тръгна на 28 март и беше тук на 7 април. Предишните 3 които съм поръчвал от там са идвали за 6-7 дни.
Последната пратка от Чехия тръгна на 28 март и беше тук на 7 април. Предишните 3 които съм поръчвал от там са идвали за 6-7 дни.
- Каспър
Да, твърде много е ако се случваше по друго време, но в положението в което сега се намира целия свят е абсолютно нормално. Написаното от мен в предния пост е в контекста на настоящата ситуация.
Тия дни един продавач ме прецака с 7 долара, купих едно нещо което беше на последните промоции намалено от 10 долара, след като свърши промоцията тоя най "учтиво" ме помоли да отменя покупката, аз се направих на интересен и не го направих, та тоя уж прати продукта с някакъв тракинг, и изведнъж ми излиза известие, че пакета е доставен на някакъв адрес в САЩ, пуснах веднага диспут, защото тоя отказа да ми върне парите, ноо решението на диспута е, че е стоката е доставена, пуснах обжалване със скриншотове на адреса ми, който е в БГ, и на адреса на който пише, че е доставена. Но уви, и на обжалването ми написаха, че пакета е доставен. Край. Писах и на съпорта им, но нямам отговор, а и да има, явно няма да е по различен.
Така, че имайте едно наум, пазарувайте от проверени продавачи, и с добър рейтинг, от повече хора. След стотици безпроблемни поръчки и диспути явно се отпуснах и гласувах прекалено голямо доверие на и на продавачи, и на Алито.
Така, че имайте едно наум, пазарувайте от проверени продавачи, и с добър рейтинг, от повече хора. След стотици безпроблемни поръчки и диспути явно се отпуснах и гласувах прекалено голямо доверие на и на продавачи, и на Алито.
-
Каспър написа:Извода е че, дали с Aliexpress Standart Shipping или с доставка от европейски склад, пак се чака около месец, но когато е от Европа, поне няма да се занимаваш с митницата, за сметка на малко по-скъпата доставка.
Добре де - ще го кажа по друг начин. В момента с Aliexpress Standard Shipping нещата не идват за 1 месец. Това е на база на 15тина пратки поръчани преди около 1.5 - 2 месеца. Направил си си извод на база на 1-2 пратки и според мен той е грешен.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”