Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
ssssl
Автомобил: Волво ЕХ30 428 коня
Двигател: CJXC

Re: Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Мнениеот ssssl » Нед 03 май 2020 15:34

Не е никакъв бушон. Точно той определяше какви да са "мерките", но в един момент се видя, че прекалено стегнато си е вързал гащичките. Дали поради некомпетентност, дали поради друго..... :gruebel

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Нед 03 май 2020 16:10

Сигурен съм ,че генерала е против смегчаване на мерките,ама от друга страна на Горанов му трябват приходи и Бойко, ще,не ще охлабва положението.

бат рамбо
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот бат рамбо » Нед 03 май 2020 16:37

Защо се залъгвате , че нашите сами решават нещо . На тях им се казва какво и как ,защото повечето телевизори са по- умни от тях

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пон 04 май 2020 11:10

И какво стана сега ! Карантофилите ревнаха "Виждате ли бе,докторите умират заради вашата безотговорност" ,пък то не били компютри ,а компоти и нямало вирус а белодробна емболия ! Преди нова година близък приятел си отиде по същия начин-изписан след същото лечение в добро състояние от болницата,но след седмица както си седи тръгва тромба и ...умира,ако беше по време на "епидемията" щеше да мине за жертва на Ковид-а !Такива случаи остават голямо съмнение ,за достоверността на всичко което слушаме и четем за този вирус !
https://www.24chasa.bg/novini/article/8533731

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пон 04 май 2020 13:28

hvp800 написа:... генерала им пречи да си живеят щастливо .

Точно!
Но простичкия мироглед има нужда от конкретно име и лице за бедите. Да може лично да го напсува :icon_lol
Трудно ни е да разбираме абстракции, а икономиката се движи от такава - оптимизъм.

И независимо от мерките на конкретна страна, икономическата криза е факт и ще бъде факт.
Колко ще е тежка кризата за дадена страна зависи и от още абстракции - гъвкавост, дисциплина и т.н.
И в почти никаква част от мерките, които е предприела.
Някой може ли да даде пример за държава, която е намерила начин да съхрани икономиката си, заради действия по карантинните си мерки?
Експортно ориентираната Швеция сигурно?
Не съм ровил достатъчни за да ангажирам с мнение, но на пръв поглед в Швеция се очаква около 10% безработица. В България - 8%. Фактори много и не се наемам с анализ. Но за момента може да се предположи, че и без да се въвеждат мерки, кризата в икономиката пак я има.
Видяхме много страни с различни подходи и промени в мнението. Но навсякъде резултатът е един по отношение на икономика.
Времето ще покаже все пак.
Рано е за изводи.

Хейтим си на локално ниво, независимо на колко езика четем, защото си свеждаме цялото критично мислене до нашите лични нужди и желания.
Ок, нормално, може би.
Но мрънкането не е помогнало на никой.
Поне аз не знам за такъв.
А щом стигаме дотам, че за загубените 2 месеца от винетката да мрънкаме, значи сме си професионални мрънкачи.
Дано има някаква скрита полза от това :bishop

И последно:
Тъпо е да се делим на карантофили и карантофоби.
Още по-тъпо е някой да си налага мнението и да казва на другите, че са тъпи овце. Сигурен съм, че и от двете гледни точки, другите изглеждат 'тъпи овце'.
Тъпо е, защото сме в един кюп.
А какво ще се случи с този кюп, не зависи от личното ни мнение и дори от това на някой си генерал.

п.с. Аз не съм от нито един от лагерите. Още в началото се отказах да имам мнение и още по-малко, да изразявам такова. Защото пречи на приема на информация.
Това, в което обаче вярвам, е че само законите и спазването на правилата ще ни спаси от хаоса на анархията. Последното нещо, от което имаме нужда сега!

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 04 май 2020 15:58

Наблюдавам данните в световен мащаб за текущо заразените (тези, които в момента са заразени и все още не са излекувани или починали) и забелязвам, че намалява процентът на тежките случаи.

графика1.jpg
Активни случаи
графика1.jpg (47.32 KиБ) Видяна 2471 пъти

графика2.jpg
Критични случаи
графика2.jpg (49.67 KиБ) Видяна 2471 пъти

Броят на текущо заразените расте, но броят на тежките случаи намалява и към дата 3 май е 2.3%.

За сравнение преди 1 седмица е бил 2.9% (1 923 673 активни / 56 297 тежки), а преди 2 седмици е бил 3.4% (1 659 827 активни / 56 763 тежки).

Тоест хората продължават да се заразяват, но по-малко от тях влизат в интензивните отделения. Това ме навежда на мисълта, че вирусът се променя при всяко следващо пренасяне и става по-лек.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пон 04 май 2020 16:24

Чудно ми е ползването на термините "социална дистанция'' и ''социална изолация''. При положение, че става дума за физическа дистанция и изолация. Социална е съвсем друго нещо.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Пон 04 май 2020 16:42

Vlad777 написа:Тоест хората продължават да се заразяват, но по-малко от тях влизат в интензивните отделения. Това ме навежда на мисълта, че вирусът се променя при всяко следващо пренасяне и става по-лек.

И моята надежда е в тази посока.
Появяват се публикации на знайни и незнайни учени, че това е естественото развитие и отслабване на вируса. Дано!

Само малко ме притеснява едно друго наблюдение.
Има някаква връзка между разпространението и респективно тежките случаи, и климат.
Вероятно всички сме чели разни материали в тази посока и има доста противоречиви такива.
Дано затишието/отслабването не е свързано със сегашната смяна на сезони, а си е точно жизнен цикъл на вируса.
В единия случай ще е временно, а в другия може да се отървем трайно.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 04 май 2020 18:11

един коментар относно данните, които гледате имам аз ... всяка държава има собствени критерии и особености, по които рипортва различните случаи. За съжаление няма световни стандарти. Според общите представи 80% от заразените го карат на крак, без да стигнат до доктор, 15% има прояви и оплаквания, 5% стигат до медицински услуги. Примерно в БГ се гледат само много болните и техните контактни, т.е. част от 5-те% + част от 15те, и много малко от 80-те. Докато в други държави като Ю.Корея и Германия са изследвани масово много хора, с или без оплаквания. За държави като Русия, Китай и Турция изобщо не може да се говори за реални данни, но поради обема население в тези страни, тежат страшно много в общите сметки. Тези крайности няма как да се обединят в една обща статистика и тя да е коректна, а тези сайтове се опитват да направят точно това.

Колкото повече хора се изследват, толкова повече %-та на фаталните случаи ще намалява. Аз не съм сигурен, че причината е в мутация към по-добро, мисля че просто базата нараства (влизат много от 80те%)

Единствената статистика на изследвани 100% хора от дадена общност са няколко такива от различни круизни кораби. 3000 човека, 2000 човека ... от един американски самолетоносач имаше също. Та ако тези данни се използват (интерполират върху населението на една държава), тогава резултата няма нищо общо с това, което генерала говори по телевизията, и което сайтовете показват. По-късно ще пратя няколко линка, едното изследване беше съвсем официално британско, не става дума за анонимни експерти.
В България проблема е липсата на здравна система и персонал, които да поемат болните. Това е единственото оправдание за карантината. Всички цифри, които се споделят умишлено се гласят.

Реалните данни ще ги видим догодина. Когато излезе реалната бройка на починалите и сравнят спрямо миналогодишните смъртни случаи. Моите очаквания са, че ковид-19 ще се доближава много до грип-18, но да видим.

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Пон 04 май 2020 18:18

Абсолютно нормално е вируса да става по-лек за приемника. Нека не забравяме, че целта на вируса никога не е да убие приемника - в случая човека а да живее в него иначе вируса умира с него...

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 04 май 2020 20:00

ето и няколко линка с информация, която ми се струва доста по-правдоподобна от генерал-щабната версия (не само нашите ментосват, австрийския премиер също май го изловиха).
https://www.statnews.com/2020/03/17/a-f ... able-data/ - оспорва в голяма степен данните върху които се взимат решенията.

https://cmmid.github.io/topics/covid19/ ... mates.html - статистически анализ на резултатите от единия круизен кораб, при 100% извадка съпоставени с тези от Китай

https://www.reuters.com/article/us-heal ... SKCN21Y2GB - това е нещо като анализ, на ситуацията на американския самолетоносач. Няма конкретни цифри, но и малкото данни показват, че смъртността е далеч от "официалната".

В момента нямам линкове към швейцарски анализи при над 100 проведени аутопсии на починали от вируса. Бяха очаквани, но и доста интересни. Не съм толкова на ти с немския и не мога да ги извадя като линкове, ползвах гугъл преводач и ще преразкажа най-основното ... ХОББ, СПИН и тн, като че ли не са от рисковите. Най-застрашените са хората със сърдечни проблеми, едри, дебели с А кръвна група. Проблемите се изразяват в невъзможност на белите дробове да извлекат достатъчно кислород, както и последващото му разнасяне от кръвта, поради особености на кръвната група по отношение на съсирването на кръвта. Общо взето това са специфики на вируса, на начина по който въздейства конкретно, но мнението на единият от докторите беше, че с корона или без, голяма част от хората са в толкова рискова група, че средното очакване за продължителност на живота им е до 1 година...

Като заключение си мисля, че една целенасочена карантина само на рисковата група е много по-смислено отколкото това, което се случи ...

edit: ... всъщност вече имам идея за в бг, току що чух по новините, че едни промени са окончателно приети :)

бат рамбо
Автомобил:
Двигател:

Re: RE: Re: Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Мнениеот бат рамбо » Пон 04 май 2020 22:20

lion_heart002 написа:Абсолютно нормално е вируса да става по-лек за приемника. Нека не забравяме, че целта на вируса никога не е да убие приемника - в случая човека а да живее в него иначе вируса умира с него...
Ето нещо смислено . Защото проценти, диаграми , генерали , мисирки и толупи , няма да ви обяснят , че един вирус е ЖИВ точно колкото и Вас. И то точно колкото останалите 1000.......и не знам колко вируса още . Това драги зрители е СЪЩЕСТВО ( разбирай съществува "живее"). И не на последно място. Не си мислете , че нашия живот е по важен от този на кокичето , на зелената еуглена , чехълчето или вагиналните гъбички :). А вече защо точно този вирус и защо точно сега .....предстои

Изпратено от моят A8 с помощта на Tapatalk

Потребителски аватар
ssssl
Автомобил: Волво ЕХ30 428 коня
Двигател: CJXC

Мнениеот ssssl » Вто 05 май 2020 0:24

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Вто 05 май 2020 8:40

Нещо по-различно ще спомена.
Много обичаме да се подценяваме и жалваме - малка държава сме били, всичко ни било зле, здравната ни система била тотал.
Е не съм съгласен съвсем.
Ето към 2017 данни за брой лекари на глава от население - https://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table ... 4&plugin=1

Точно колкото в Германия. И повече от много други.
Подобна е статистиката за болнични легла на глава от население.
Да, няма как да каже някой, че материалната база е добра, че заплатите са нормални, че системата функционира добре и т.н.
Но капацитета на системата ни е над или около средния по много важни за ситуацията показатели.
Зле сме превенция на заболявания, достъпност до здравни услуги и т.н. Това също е част от общата картина.
Но за ситуацията ресурс има, колкото навсякъде по света и даже над.
И да не забравяме, че медицинското ни образование е на много добро ниво и имаме много кадърни лекари.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”