Летни гуми - кои според вас са най-добрите
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Re: Летни гуми - кои според вас са най-добрите
Мерси за информацията, Здравко. По принцип по-еко гумите са с по-малко износване (по-голямо число), отколкото тези, които "лепнат" за асфалта (но пък те се износват по-бърже). Примерно Еко Контакт 5, който наскоро взех е с 300, а Премиум Контакта, който ми е от миналото лято е с 240 ли беше или 280. Но пък Унирояла имат сякаш по-дълбок грайфер от Континентал - говорим за нова гума същия размер 

-
- Автомобил: Golf 4
- Двигател: AHW 2000
Колега,какъв е модела и размера на Унирояла,ако може и цена?Благодаря!
- stefan4o
- Контакти:
Uniroyal RainSport 5. Размер 205-55-16, цената му е 110лв. бройката от Диана. Оттам го и купих (с лека отстъпка ми дойдоха на 100лв. бройката). Скоростен индекс V, гумите са произведени във Франция последните седмици на 2019г.
Одеве, като ходил баща ми на гумаджия му рекъл (гумаджията) - "Тези гуми май са китайски". И съответно получих незаслужен укор - "Стефане, нали се разбрахме да не купуваме китайски гуми"
Разбира се не пропуснах да го нахраня подобаващо
Направо не ми се иска да вярвам, че гумаджия ще види гума с марката Унироял и ще я помисли за китайска
Или баща ми ме пързаля нещо и ме тества 
Одеве, като ходил баща ми на гумаджия му рекъл (гумаджията) - "Тези гуми май са китайски". И съответно получих незаслужен укор - "Стефане, нали се разбрахме да не купуваме китайски гуми"

- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Гумаджиите са рядко не отбиращи от гуми хора... 

- vannkkata
- Автомобил: Passat 1996
- Двигател: 1Z
Тази година смених Унироял Рейн експерт 3 с Унироял Рейн експерт 3. Сигурно не са най добрите на пазара, но за парите си са много прилични.

-
- Автомобил: Golf 4
- Двигател: AHW 2000
Благодаря,колега stefan4o!
-
- Автомобил: Сеат Ибиза
- Двигател: AGR
здравейте, колата сеат ибиза в момента е с гуми отпред ContiPremiumContact 5 и отзад KLEBER DYNAXER HP3, които са вече на 5г. и макар че имат грайфер реших да ги сменя. Преди да сложа континентал отпред също беше с клебер и след смяната видях доста голяма разлика в гумите. По принцип не останах доволен от този клебер като ги използвах и отпред, най вече при спиране не ми харесаха как се държат.
Сега съм се загледал отново в клебера KLEBER 185/60R14 82H DYNAXER HP4 като чета и положителни и отрицателни мнения за тях, ако някои ги ползва да сподели какво мисли за тях. Има ли подобрение спрямо предишния модел НР3?
Други модели на които съм се спрял са:
CONTINENTAL PremiumContact 5 185/60R14 82H
CONTINENTAL EcoContact 6 185/60R14 82H
Ако се откажа от клебера и реша да взема по-висок клас, струва ли се еко контакт да избера пред премиум контакт?
BRIDGESTONE T005 185/60 R14 82H
UNIROYAL RAINEXPERT 3 185/60 R14 82T
Пътувам често извън града и в града постоянно се ползва колата, като търся добра гума.
благодаря предварително.
Сега съм се загледал отново в клебера KLEBER 185/60R14 82H DYNAXER HP4 като чета и положителни и отрицателни мнения за тях, ако някои ги ползва да сподели какво мисли за тях. Има ли подобрение спрямо предишния модел НР3?
Други модели на които съм се спрял са:
CONTINENTAL PremiumContact 5 185/60R14 82H
CONTINENTAL EcoContact 6 185/60R14 82H
Ако се откажа от клебера и реша да взема по-висок клас, струва ли се еко контакт да избера пред премиум контакт?
BRIDGESTONE T005 185/60 R14 82H
UNIROYAL RAINEXPERT 3 185/60 R14 82T
Пътувам често извън града и в града постоянно се ползва колата, като търся добра гума.
благодаря предварително.
- stefan4o
- Контакти:
Вземай Континентала, без значение кой модел. Взех си тази година в точно този размер Еко-Контакт 5 за 80лв. парчето мисля 2016 или 2017 бяха (този модел https://medina-med.com/guma/0-01-03-0-0 ... -82h-cec5/), трябва да ги погледна, но за мен не е от голямо значение (карам три сезона и слагам следващите, не ги чакам да почне да им се ронят парчета от тях). Клеберът няма как да е конкурентна гума по никой критерий (все пак са друг клас марка - среден), освен по износването. Засега не намирам разлика в представянето спрямо Премиум Контакт 5, с който карам три сезона подред. За мен лятна гума по-добра от Континентал няма (но не ангажирам никого с мнението си, Мишлен не съм тествал, предполагам е близка като качества).
Принципно при Континентал летните гуми са степенувани по следния начин:
Еко Контакт - ясно е от името, че това е гума разчитаща на малко по-малко съпротивление при търкаляне спрямо другите модели (респективно най-дълъг пробег, но с най-малко сцепление).
Премиум Контакт - нещо като среден вариант между горната и долната.
Спорт Контакт - премиум модел на марката за по-спортни натури (не се предлага за малките цолажи по обясними причини).
Що се отнася до първите два - не зная дали може да се усети някаква разлика (засега поне не намирам такава, или ако има не мога да я усетя), но такава има със сигурност. Ще покарам това лято и ще споделя по-натам, като направя някой тегел по магистралата. С третия модел не съм карал, защото не се предлага на моя размер гуми. Преди много години си взех Еко Контакт 3 в размер 175-70-13, но нямах късмета да го карам повече от месец, понеже ме удариха (успях да спра много добре с тая гума на мокра настилка, този след мен не можа да спре така и спря в мен).
Принципно при Континентал летните гуми са степенувани по следния начин:
Еко Контакт - ясно е от името, че това е гума разчитаща на малко по-малко съпротивление при търкаляне спрямо другите модели (респективно най-дълъг пробег, но с най-малко сцепление).
Премиум Контакт - нещо като среден вариант между горната и долната.
Спорт Контакт - премиум модел на марката за по-спортни натури (не се предлага за малките цолажи по обясними причини).
Що се отнася до първите два - не зная дали може да се усети някаква разлика (засега поне не намирам такава, или ако има не мога да я усетя), но такава има със сигурност. Ще покарам това лято и ще споделя по-натам, като направя някой тегел по магистралата. С третия модел не съм карал, защото не се предлага на моя размер гуми. Преди много години си взех Еко Контакт 3 в размер 175-70-13, но нямах късмета да го карам повече от месец, понеже ме удариха (успях да спра много добре с тая гума на мокра настилка, този след мен не можа да спре така и спря в мен).
-
- Автомобил: Golf 5 TDI
- Двигател: BXE 2007
На Октавия Комби съм с Continental Premium Contact 5 и съм много доволен. Държи по завоите, тръгване и спиране съща са добре, но вече занимават - 3 години и около 40к км. Може би това им е лекият недостатък, но за сметка на сцеплението аз съм съгласен. Видимо грайфера намаля. 195/65/15 е размера
На Голф 5 съм с Falken ZE310 Eco run. Честно казано никак не съм доволен. При спиране АБС се включва, при тръгване също се включват системите, разбира се и в завоите. Общо взето не са зле! Ок са, но някак си имам едно на ум при спиране. Докато с Конти не е така. 205/55/16 е размера.
Пак бих взел Конти и не бих спестил разликата заради сигурността спрямо тези два модела. Много исках Унироял за Голф-а, но нямаше тогава, а не можех да чакам.
На Голф 5 съм с Falken ZE310 Eco run. Честно казано никак не съм доволен. При спиране АБС се включва, при тръгване също се включват системите, разбира се и в завоите. Общо взето не са зле! Ок са, но някак си имам едно на ум при спиране. Докато с Конти не е така. 205/55/16 е размера.
Пак бих взел Конти и не бих спестил разликата заради сигурността спрямо тези два модела. Много исках Унироял за Голф-а, но нямаше тогава, а не можех да чакам.
- group®
- Темерут
- Автомобил: Passat B8 Alltrack
- Двигател: DFCA
Нещо съм в голяма дилема, какво да взема за пасатЯ.
Чудя се дали да спазвам размера за летни - 245/45 R18 или да увелича до 245/50 R18.
Разликата е 24мм. Вероятно пак няма да има проблеми, защото зимните са 225/55 R18 - 27мм по големи.
Определено ми харесва с по-големи гуми, чисто визуално.
Сега сложих тези, с които дойде колата, колкото да видя как е, но ще ги махам - еко контакт са и не ме кефят. Почти не усещам разлика във возията заради размера. Вероятно има.
Но остава визията.
Въпросът ми тук е - ако се спра на 245/50 кои тестове да гледам? За леки коли или за СУВ?
Реално е един никакъв размер и не знам откъде да се водя в избор на марка и модел.
А и в този размер изборът е ограничен.
Ясно, че и цените са други и ще дам с поне 100лв на гума повече.
За капак се чудя и на 235/50 R18. Там са по средата нещата. Ама май със широчината не ми се прави компромис. Не знам колко ще го усетя този 1см.
Иначе там цената е най-добра. Даже бих се спрял на рейнспорт 5 за 220лв парчето, което е с около 150лв по-малко от 245/50 бриджстоун, континентали и т.н.
Плюсовете за по-големите са:
+ визия
+ вероятно повече се щади окачването по черните пътища, на които карам
+ около 1см просвет - винаги е полезен
Минуси:
- не са ми адекватни данните за скорост, пробег, разход и т.н. - вероятно може да се направи адаптация, ако се спра трайно на този размер
- колата е в гаранция и ако се наложи да влизам в сервиз трябва да въртя гумите, защото вероятно ще се заядат.
- вероятно при застрахователно събитие също може да имам проблеми
- сигурно оказват негативно влияние на вървежа - не мога да преценя
Някой да наклони везните?
И за тестовете - кои да гледам?
Чудя се дали да спазвам размера за летни - 245/45 R18 или да увелича до 245/50 R18.
Разликата е 24мм. Вероятно пак няма да има проблеми, защото зимните са 225/55 R18 - 27мм по големи.
Определено ми харесва с по-големи гуми, чисто визуално.
Сега сложих тези, с които дойде колата, колкото да видя как е, но ще ги махам - еко контакт са и не ме кефят. Почти не усещам разлика във возията заради размера. Вероятно има.
Но остава визията.
Въпросът ми тук е - ако се спра на 245/50 кои тестове да гледам? За леки коли или за СУВ?
Реално е един никакъв размер и не знам откъде да се водя в избор на марка и модел.
А и в този размер изборът е ограничен.
Ясно, че и цените са други и ще дам с поне 100лв на гума повече.
За капак се чудя и на 235/50 R18. Там са по средата нещата. Ама май със широчината не ми се прави компромис. Не знам колко ще го усетя този 1см.
Иначе там цената е най-добра. Даже бих се спрял на рейнспорт 5 за 220лв парчето, което е с около 150лв по-малко от 245/50 бриджстоун, континентали и т.н.
Плюсовете за по-големите са:
+ визия
+ вероятно повече се щади окачването по черните пътища, на които карам
+ около 1см просвет - винаги е полезен
Минуси:
- не са ми адекватни данните за скорост, пробег, разход и т.н. - вероятно може да се направи адаптация, ако се спра трайно на този размер
- колата е в гаранция и ако се наложи да влизам в сервиз трябва да въртя гумите, защото вероятно ще се заядат.
- вероятно при застрахователно събитие също може да имам проблеми
- сигурно оказват негативно влияние на вървежа - не мога да преценя
Някой да наклони везните?

И за тестовете - кои да гледам?
- stefan4o
- Контакти:
Спази си размера, мен ако питаш. Тези, които са проектирали автомобила са наясно, за какво ще се ползва.
- group®
- Темерут
След тази разпалена дискусия 245/50 отпада
Остава да се чудя между 245/45 и 235/50 - 17мм разлика.
За гумата, на която почти 100% се спрях, почти няма разлика в цената - GOOD YEAR F1 ASYM 5 FP XL (задължително ще е XL, въпреки минусите за комфорт и т.н.).

Остава да се чудя между 245/45 и 235/50 - 17мм разлика.
За гумата, на която почти 100% се спрях, почти няма разлика в цената - GOOD YEAR F1 ASYM 5 FP XL (задължително ще е XL, въпреки минусите за комфорт и т.н.).
- hooligan_sk
- Модератор
А дали няма да стане и гума 255 на джантите? 

- group®
- Темерут
На джантите ще стане, ама каква е идеята? (8j поема до 265)
255/45 е с 9мм разлика от 245/45, което е почти нищо. (То и 17мм е малко, а това съвсем).
255/50 е 34мм, което на тази широчина 100% ще опира.
Въпрос лично към теб:
Ще се 'усети' ли разлика в ширината от 1см?
Единствено това ме мъчи още за 235/50
255/45 е с 9мм разлика от 245/45, което е почти нищо. (То и 17мм е малко, а това съвсем).
255/50 е 34мм, което на тази широчина 100% ще опира.
Въпрос лично към теб:
Ще се 'усети' ли разлика в ширината от 1см?
Единствено това ме мъчи още за 235/50
- hooligan_sk
- Модератор
Няма да се усети, а при гаранционни ремонти, няма да му обърнат никакво внимание. Идеята ми за 255/45/18 е, че е среден вариант между стоковия размер и по-големият. Бидейки по-широка гумата, ще постигнеш визуалния резултат на 235/50, че и по-добър. Сега, ако просвета е главно съображение, мятай смело 235/50. Размера си е основно за леки коли, Тигуан например стъпва на 235/55/18 и също е с обикновени модели гуми. 

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”