Мнения за Terracan 2.9 или друг бюджетен 4х4

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Мнения за Terracan 2.9 или друг бюджетен 4х4

Мнениеот stefan4o » Нед 24 май 2020 8:25

То, каква е гаранцията, че като купиш друга от 4к няма да стане 6? Само че тогава няма да караш Хонда, а някоя, която няма да ти е на сърце, примерно.

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Нед 24 май 2020 10:25

Това ако го вземеш за 2500 си заслужава според мен, обслужване 500 лева, станаха 3000. Газта може и да не я слагаш веднага, И пак няма да е повече от 4000 лв. Нови коли без външни забележки-само в магазина.

https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?a ... ink=finjw1

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Нед 24 май 2020 12:41

Пазарът в България е много изкривен. Какво имам предвид - внасят се на 95% най-евтините коли, най-често такива, които са за моргите и то поради не една причина. Ако се отвори немското мобиле, има над 40 обяви за такава Хонда CRV, от тях само 5-6 са под 1500 евро, а има и 5-6 по над 4000. За да дойде такава кола у нас на цена 2700лв, то тя трябва да е струвала доста под хиляда евро. Сами си смятайте в какво състояние трябва да е колата, за да се продаде за такава цена.
В България се почиства, замаскира, и се пуска на някакви такива пари, които почват да карат нормалните хора да казват, "няма да карам CRV 1 за 6000лв, то ги има по 2500"...или "няма да карам CRV 1 за 6000лв, то до толко може да се вземе Туарег".
Е, Хондата с всичкото обслужване и газ ще стъпи на тия пари, и ще кара безпроблемно доста време при някакъв доста изгоден разход на газ. По-луксозна за тия пари, може би ще и налееш още толкова за обслужвания и ремонти за същото време на ползване, и то при доста по-висок разход на гориво. Но явно малко хора ги осмислят така нещата.
И тази нагласа е такава за всякакви коли...
Има обаче и един друг момент. Когато някой си е взел читава кола, дали сам от чужбина, или нова от магазина, или както и да е... И когато в даден момент трябва да се продаде на нашия пазар, тя реално много трудно може да се продаде на същите пари, за които би се продала същата кола в същото състояние в чужбина. Т.е. точно такава кола е изгодно да се купи у нас, но едно, че по-рядко се продават такива, и второ, че цените им все пак са над средните за модела на нашия (изкривен) пазар. Специално за Хонда, идва и проблема с правенето на глава, ако е карана на газ, но пак може да си заслужава, все пак тогава се спестява от покупка и слагане на газовата уредба.
Въобще, трябва да се мисли хубаво, и да се гледа цялата картинка, отчитайки особеностите на пазара. Не е случайна оная приказка - "Не съм достатъчно богат, за да си купувам евтини неща". :a045

Аз карам в немско стара колица, но на малко километри, с нов ТЮФ, и взета на около средната цена за модела на този пазар. Даже не съм я обслужвал, беше направено от предишния собственик преди покупката(има собствен сервиз), имам едно допълване на климатика след близо година ползване, другото е само сипване на гориво.

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Нед 24 май 2020 13:18

cecoa1 написа:...Когато някой си е взел читава кола, дали сам от чужбина, или нова от магазина, или както и да е... И когато в даден момент трябва да се продаде на нашия пазар, тя реално много трудно може да се продаде на същите пари, за които би се продала същата кола в същото състояние в чужбина...

подкрепям! ако ми предстоеше покупка, бих търсил кола купена нова у нас и с ясна сервизна история.

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Нед 24 май 2020 13:26

Има го варианта и да не е била купена нова у нас, но примерно сравнително читава от чужбина, и след това карана и поддържана с мерак.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Нед 24 май 2020 13:40

Много точно казано! Когато аз си търсех преди години едно куатро, обиколих България няколко пъти. Описание и на снимки - повече от добро, обаждам се, питам конкретни неща . Отговор- " да няя проблем , сичко 6 , сядаш - караш, колата е бонбон отсекъде !".
Подминавам отговора , повтарям пак питането си и наблягам на нещата които ме интересуват , като въобще не отварям приказка за пазарлъци , отстъпки, цени, просто държах на определени неща. Пак същият отговор. Вдигам се на оглед , отивам при колата , е какво да ви кажа в 9 от 10 коли даже и не исках да я палят! Обръщам се към продавачът най-културно ,без тон, питам го защо ме е излъгал на конкретните въпроси, защо е трябвало да навъртя примерно 600км отиване и връщане.. В ответ отнесох "адресирани мераци" и " какво искаш за тия пари ве ?!Аре бегай търси друга! "
Разбира се , че не слязох на неговото ниво :biggrin запазих самообладание и си тръгнах , но друг на мое място вероятно щеше да му падне пердето и натрОши канчето с някоя щанга за думите му...
За пореден път се дигнах и си я намерих в немско, парите които дадох разбира се бяха доста повече , отколкото "вървяха" у нас . Не съжалявах и грам , нервите и спокойствието са мноого по-важни. Стана вече сигурно 8 или 9 години откакто съм ги взел моите с АФН мотор. И скоро не мисля да ги продавам. Нито пък някой ще оцени здравината и общото им състояние. Ще си ги карам докато вървят .

Потребителски аватар
Mario951
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mario951 » Нед 24 май 2020 14:43

" За 2 дни съм видял 12-15 дарака "

Ами, нормално е като се гледа в най-долния ценови спектър (под 3000 лв), да гледаш само дараци и то при изброените коли, които примерно видях:
- Audi A4 B6 2.0 TDI
- Touran 1.9 TDI
- Forester TURBO

Аз като човек, който си уважава труда, автомобила, парите не бих продал от тези изброени коли на подобни пари. То аз моята А4 Б5-ца я продадох на такива пари миналата година, какво остава за по-новото поколение, че и дизел. При тая скъпа поддръжка, ако знам че съм налял пари да се грижа за автомобила и че следващия модел сносен почва от около 7-8000 лв ( с голямата решетка Б7 ), то смятай че под 4500 лв за читава B6 не бих я продал. Тук бих се съгласил ако някой търговец каже " за тея пари, толкова - какво искаш "

lion_heart002

Мнениеот lion_heart002 » Нед 24 май 2020 15:04

За всеки влак си има пътници явно...

Да споделя и моя опит... Така като сме заговорили... Около 40 лични автомобила съм имал (просто много бързо ми омръзват, както искате така го разбирайте). 90 процента от тях съм купил или развалени или в лошо (поне визуално) състояние, купувал съм предимно що-годе поддържани коли на много ниски цени предимно заради механични проблеми. Последния пример с ЦРВ-то 2002-а година ЦРВ 4х4 , взех го за 400 евро. Всичко по колата работи... Прибрах я на ход. Мотора е за верига. Важно е да знаеш кое и как да гледаш при покупката и да знаеш как и колко ще похарчиш за колата,за какво ти трябва и колко време ще я караш. Колата я взех толкова евтино, че даже и веригата не се потрудих да сменя сам. Резултата е че имам автомобил с нова верига, на 190 000км с две нови предни и две много добри задни гуми за 900 евро. Както казах,абсолютно всичко по колата работи включително и шибедаха и климатика. Страх ме е не от развалени автомобили с явни проблеми а от тези дето са ''качваш се и караш''. Все с такива обикновено излизат ядове. Иначе с покупката се сменяват спирачки, ремъци масла, термостат, гумите в повечето случай и се качваш и караш спокойно. Това е моето мнение по въпроса. Освен ако не си решил да дадеш 40 000 за автомобил, тогава предполагам е оправдано да имаш очаквания , че само масло ще купуваш. Колко пъти съм взимал и със счупени скоростни кутии... Е да, ама същевременно слагам и нов съединител, какво излиза, накрая ми излиза на половината пари и колата е надеждна. Толкова от мен. То затова и колата се преглежда преди покупка. От ибей също съм взимал без дори да ги гледам, кола с ясно описан проблем, решаваш го,обслужваш я и забравяш, ясно ми е колко ще вложа и колко ще я карам. Никога не съм имал проблем, никога кола не ме е оставяла на пътя. Когато става въпрос за продажба,единствените коли от който съм загубил пари (тоест продал за по-малко отколкото съм купил са два мерцедеса и едно бмв), това от тези около 40. Никога не съм бракувал автомобил.

Последна промяна от lion_heart002 на Нед 24 май 2020 15:07, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Нед 24 май 2020 15:10

То там е работата, че примерно аз като търсех , цените бяха /почваха от около 6-7 хилки за А4 б5 куатро фейс с 1.9 мотор. За същите пари тогава преспокойно имаше и в немско, дори и в по-добро състояние , но накрая взех една такава с двоен дин , босе , кожа , чейнджър , нави и т.н., кажи речи вс. екстри за модела в много добро състояние . Е дадох още малко , но знам за какво нали.
Отделно както казах
samo_pechka написа: като въобще не отварям приказка за пазарлъци , отстъпки, цени, просто държах на определени неща.
нямах нищо против цената му, а тя вярвайте не беше ниска . Но за тези пари беше кенеф. Сякаш като съм от село, ям доматите с колците , аман.
Спирам..

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 24 май 2020 15:40

Като има балами да си купуват лустросани таратайки ще има и тарикати да им ги продават. На мен скоро ми предстои да придобия автомобил с дефект, който ще отремонтирам (не сам). Но на реални 50-60к км пробег

lion_heart002

Мнениеот lion_heart002 » Нед 24 май 2020 15:45

Това имам предвид, от счупени не ме е страх... :mhihi :mhihi :mhihi

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Нед 24 май 2020 16:11

https://offroad-bulgaria.com/forum/осно ... ost6599197

Това е моя бюджетен джип в България. Аз лично го купих от разстояние, видях обявата, пратих приятел да го види, и после баща ми с парите(на негово име е).
Тоя предишния собственик е бил някакъв възрастен човек, счетоводител или нещо подобно, ползвал го е рядко за вилата си, а го е купувал преди години директно от Германия. Няма и 200 хиляди километра на таблото, много вероятно са реални. За мерцедесов атмосферен дизел са на практика нищо, вероятно заради това работи като часовник, въобще не може да изпуши и пали супер при всякакви температури.
Та човекът го продавал, защото отивал да живее при сина си в Англия, доколкото е обяснил... Може би заради това цената беше около средната за нашия пазар тогава(доста подценена марка, особено у нас).
Около три години минаха от тогава... Баща ми го кара рядко, стои малко като резервна кола... Аз пък си го карам постоянно когато съм в България, и градско и извън пътя... Харесва ми, че е безотказен, прост, и сравнително икономичен... А за българските пътища и толкова много естествени и изкуствени неравности, ми е по-комфортен от кола. Има един основен недостатък, който за мен е предимство - не е много динамичен автомобил...да не каже, че си е малко мъртвец... :mrgreen Това особено се усеща на извънградско с баири...по равното и в града няма проблем. За мен е добре, че не е много бърз, доста камери, радари има вече и в България, а пък с шофиране си вадя хляба... Уж съм примерен, и не превишавам ама понякога се отпускам малко, та по-добре така.
В баирите не че толкова не върви, но съм се разглезил с турбо моторите, и тоя примерно иска обороти, сваляне на предавка...А и все пак 95 коня на близо два тона празен, динамика на стар бус му е нормална, а на мен достатъчна.
Сипал съм му хубаво масло в мотора и всички други масла съм сменил с качествени. Сега само моторно сменям на около две години, че той и без друго не може да направи пробег с моето каране. За моите нужди това е разумен компромис - не ми се поддържа още една кола в България, а обичам и лек оффроад да покарвам... (Да се прибирам с кола 18-20 часа, вместо 3-4 часа със самолет(с все чакането), не ми е оферта нито като удобство нито като пари(евтини полети)).
Поддръжката му е минимална, частите му са евтини ако някога нещо се наложи... Не ми трябва и застраховка за стара кола, от която никой не се интересува. :biggrin
Мерцедесовите мотори вече са по моргите, щото колите изгниха... Може по-натам ако нещо се наканя, да му метна един OM 605 с турбо и сменена с механична ГНП(не е философия, почти плъг енд плей :mrgreen ).

Не го препоръчвам на автора, баш щото е стар и слаб. Но примерно Рекстън не е лош вариант, а и е доста подценен, особено у нас. Моторите също са с верига, която кара доста без проблем.

lion_heart002

Мнениеот lion_heart002 » Нед 24 май 2020 16:23

cecoa1 написа:Това е моя бюджетен джип в България.

Страхотно е MUSSOTO, умна покупка от човек, знаещ колко пари и за какво си заслужава да бъдат похарчени. С частите не знам как е само. Май са доста редки. Страхотен пример,че не е нужно да изсипеш една торба пари за такова нещо а всъщност може и да е по друг начин. :th_up

Я да видим какво има тук...

https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?a ... ink=fisiq9

Абе то и рекстън има за тия пари....

https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?a ... ink=fisney

Бих го купил без да се колебая ако имах нужда от нещо с по-висока проходимост. :th_up

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Нед 24 май 2020 16:54

Има части и са евтини. Даже едрогабаритни има нови на сносни цени, отделно втора употреба.
Аватара ми в онзи форум, към който е линка, е всъщност снимка на чисто нов диференциал за тоя модел, взех го него, плюс чисто ново табло с уредите, плюс чисто нова сонда за резервоара, комплект ОРИГИНАЛНИ, чисто нови, гарнитури за картера с уплътнения за вакуум помпа и не помня още какво...дали не беше някаква електронна кутийка, компютър за ABS, също чисто нова... Всичко за около 50лв с доставката....от известен сайт за части втора употреба(ама пък частите чисто нови). Взех ги защото ги видях в сайта тогава, и исках да видя дали е истина... От къде и как ги имаха нямам представа... Само оригиналните гарнитури(запечатани в оригиналната опаковка си дойдоха), са някаква трицифрена сума в нормалния магазин.

Тоя по-мощния мотор с турбо, вече има демпферен съединител, а и малко се опасявах да няма проблеми с пукането на глава(някои такива мерцове с турбо го правят). Пък и за мен с по-нисък данък е по-изгодно.

Последна промяна от cecoa1 на Нед 24 май 2020 18:23, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
S.Stefanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот S.Stefanov » Нед 24 май 2020 17:38

Форестъра е твоята кола, аман вече от слухове и от всякакви форумни разбирачи. Тея коли не са за всеки, но предлагат доста неща в едно купе, двулитров турбо боксер с газ по-хубаво от това, тая кола съм я виждал да гази в такива мучурища че и УАЗ-ка няма да мине. Надежден и здрав, но иска и малко грижи относно това за пушека такъв им е модела.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”