С какво масло карате дизелите си?
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Re: С какво масло карате дизелите си?
Има и други . Не може всички в България да ги изкарвате мошеници :)
- Кайзен
- Автомобил:
- Двигател:
stefan4o написа:Маслото Тотал някакво мерило за качество ли е? Доколкото знам е нисък клас.
А кои са висок клас?
- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
samo_pechka написа:Има и други . Не може всички в България да ги изкарвате мошеници :)
Така е. Проблемът е, че има немалка вероятност да уцелиш точно такъв, особено ако търсиш ниски цени. Нещо ме лъха някакъв стремеж да си слагаме розови очила - дайте да сме оптимисти. И след 3 дни оптимизъм следва приземяване в реалността.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Кайзен написа:stefan4o написа:Маслото Тотал някакво мерило за качество ли е? Доколкото знам е нисък клас.
А кои са висок клас?
Предполагам тези, които са на двойна и отгоре цена на него.
- Кайзен
- Автомобил:
- Двигател:
Крайната потребителска цена не винаги, да не кажа почти никога, не определя качеството.
Total Quartz Ineo Longlife 5W-30 е масло с много добро качество и превъзхожда по-скъпи от него масла.
Total Quartz Ineo Longlife 5W-30 е масло с много добро качество и превъзхожда по-скъпи от него масла.
- stefan4o
- Контакти:
Добре, щом казваш.
Аз съм си направил изводите за тази марка масло - но 10В40. Не ми се влиза в спорове. Има защо цената му да е сравнително ниска на пазара. Да речем, че имам личен опит, но не на своя автомобил.

- samo_pechka
777 написа:samo_pechka написа:Има и други . Не може всички в България да ги изкарвате мошеници :)
Така е. Проблемът е, че има немалка вероятност да уцелиш точно такъв, особено ако търсиш ниски цени. Нещо ме лъха някакъв стремеж да си слагаме розови очила - дайте да сме оптимисти. И след 3 дни оптимизъм следва приземяване в реалността.
Т.е. да разбирам, че даден търговец води грешно бизнеса си и ако иска да го признават за честен , трябва вдигне яко цените си.
Нямам желание за спорове. Дай да приключим това. Всеки сам да си преценява, кое отде да е.

-
- Автомобил: VW Rabbit COOL 1.9TDI AHU
- Двигател: AHU 1997
Днес спрях на ШЕЛ и въпросното Helix Ultra 5W40 го има само на 1л разфасовки на цена 27лв/1л.Доста висока цена ми се стори
- samo_pechka
Да, така е по бензиностанциите . В АТО24 излиза 5 кила туба , дори и с доставката от 21 евро пак по-евтино от 5 литра купени от нашенските бензиностанции ...
- Водния дух1
- Автомобил: Golf 3 variant
- Двигател: 1Z
27лв за литър?-
няма да го наливам тоя шел. Явно ще му набутам някое по-евтинко.

-
- Автомобил: VW Rabbit COOL 1.9TDI AHU
- Двигател: AHU 1997
Питах дали няма по-голяма разфасовка,те ми казаха,че са само литровки
- samo_pechka
ГТЛ масло ли беше или е от "другата" версия ?
П.п. наскоро го сменях на едната ни , а тези дни предстои и на другата ни кола, и двете са със 1.9 мотори. 27лв за литър е много. От миналата покупка от Левойл , ми бяха останали две шишета , март месец купих още 12 литра ( 10 броя 5в40 и 2 броя 10в60 ) този път от Ато24 , излизат средно по 12 и 15 лв + - стотинки, това сегашни цени. Те ще ми стигнат до следващото лято. Доволен съм . Хубаво масло , приемливи цени ( в ато24 и левойл примерно , има и други доказани в Германия ) . Колата работи 1а , както казват немците :)
На всеки две смени ползвам задължително промивка на база детергенти. И тогава наливам новото.
Смяната на маслото я правя на километри , но зависи как съм я карал и къде. Общо взето правилото ми е следното : тегля ли ремарке редовно, сменя се на не повече от 5-6к.км , градско над 50% - пак там, на 5-6 к.км , ако колата се ползва магистрално / извън ( соло ) до 10 к.км . Ползвам маслени филтри за бус Т4 ТДИ и ЛТ . Разликата е единствено във височината и вместимостта му ( и в квадратурата на фитърната хартия разбира) . Всичко останало е еднакво , резби, отвори, клапани и диаметър на филтъра.
П.п. наскоро го сменях на едната ни , а тези дни предстои и на другата ни кола, и двете са със 1.9 мотори. 27лв за литър е много. От миналата покупка от Левойл , ми бяха останали две шишета , март месец купих още 12 литра ( 10 броя 5в40 и 2 броя 10в60 ) този път от Ато24 , излизат средно по 12 и 15 лв + - стотинки, това сегашни цени. Те ще ми стигнат до следващото лято. Доволен съм . Хубаво масло , приемливи цени ( в ато24 и левойл примерно , има и други доказани в Германия ) . Колата работи 1а , както казват немците :)
На всеки две смени ползвам задължително промивка на база детергенти. И тогава наливам новото.
Смяната на маслото я правя на километри , но зависи как съм я карал и къде. Общо взето правилото ми е следното : тегля ли ремарке редовно, сменя се на не повече от 5-6к.км , градско над 50% - пак там, на 5-6 к.км , ако колата се ползва магистрално / извън ( соло ) до 10 к.км . Ползвам маслени филтри за бус Т4 ТДИ и ЛТ . Разликата е единствено във височината и вместимостта му ( и в квадратурата на фитърната хартия разбира) . Всичко останало е еднакво , резби, отвори, клапани и диаметър на филтъра.
- Кайзен
- Автомобил:
- Двигател:
stefan4o написа:Аз съм си направил изводите за тази марка масло - но 10В40. Не ми се влиза в спорове. Има защо цената му да е сравнително ниска на пазара. Да речем, че имам личен опит, но не на своя автомобил.
Аз не искам да променям твоето или на някой друг мнението за дадено масло, обаче актуалната реалност е доста по-различна от това, което е било преди години. Все едно някой, който е имал Polo 9N 1.2 да каже, че всички VW са смотани и двигателите им за нищо не стават и никога да не си купи ID3.
Затова TOTAL, както повечето производители на масла, имат различни серии:
TOTAL QUARTZ 7000
TOTAL QUARTZ 9000
TOTAL QUARTZ INEO
и когато купиш нещо от серията 7000, то не може да очакваш качество на INEO.
Същото е и при Mobil:
Mobil 1, където има и под-серии - ESP, FS и X1.
Mobil Super, където има и под-серии - 1000, 2000 и 3000.
и когато купиш нещо от серията Mobil Super 3000, то не може да очакваш качество на Mobil 1 ESP.
Същото е и при Shell:
Shell Helix HX6
Shell Helix HX7
Shell Helix HX7 Professional
Shell Helix Ultra
Shell Helix Ultra Professional
От друга страна маслата се развиват и при някои производители новите формули са по-добри от старите.
Пример:
1) Total Quartz Ineo Long Life 5W-30 от 2013 със сравнително слаб пакет от добавки (малко/почти никакво количество бор и много калций)
2) Total Quartz Ineo Long Life 5W-30 от 2018 с много модерен и добър пакет от добавки (много бор и намален калций, още по-ниско съдържание на сяра)
И понеже темата е за масло за дизелови автомобили, то "новото" Total Quartz Ineo Long Life 5W-30 е подходящо и силно препоръчително за всички "нов внос" TDI с DPF, които трябва да отговарят на VW 504/507 особено ако имат и разход на масло - голямото количество бор ще им изчиства двигателя и освободи сегментите от нагар, а ниското съдържание на сяра ще запази DPF по-дълго време в добра кондиция.
Малко по-добри от него са Shell Helix Ultra Professional AV-L 5W-30 и Mobil 1 ESP 5W-30, но и цените им са други. Затова според мен потребителите, които търсят най-доброто съотношение цена-качество спокойно могат да използват Total-а.
- samo_pechka
Хубав и изчерпателен пост на колегата Кайзен
Така е, както го е описал за маслата. Има промени, някои по-добри във времето, а някои са станали малко по-зле .
Честно казано по-добре Тотал-а ( Инео ) и да се сменя на 8-10 к.км , отколкото "супер яко" и скъпо масло и да се мъчим с него 20-30к.км ?! Много сбъркана насока ще е ....

Така е, както го е описал за маслата. Има промени, някои по-добри във времето, а някои са станали малко по-зле .
Честно казано по-добре Тотал-а ( Инео ) и да се сменя на 8-10 к.км , отколкото "супер яко" и скъпо масло и да се мъчим с него 20-30к.км ?! Много сбъркана насока ще е ....
- stefan4o
- Контакти:
Благодаря за изчерпателния пост. 10в40 беше от най-ниската серия.
Върни се в “Дизелови агрегати”