С какво масло карате дизелите си?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Re: С какво масло карате дизелите си?

Мнениеот 777 » Чет 09 юли 2020 13:42

Преди време влизам в едно магазинче, беше отворено не много отдавна. Питам за масло, показват ми Тотал на съмнително добра цена. Питам има ли лепенка под капачката - оня разви да погледне, нямаше нищо, т.е. спокойно може да наливаш и изливаш без следи от разпечатване. Въпросите са:
1) Какво пречи вместо Тотал вътре да е налято какво да е по-евтино масло от обявения тип (10W40);
2) След като е възможно, какъв е шансът една дребна фирмичка да не се възползва от възможността да вдигне оборота или печалбата.

Интересно ми е всичките лаборатории, които правят изследване на масла доколко могат да констатират съдържанието дали е еди коя си марка или някоя друга? Ще анализират състава на течността, може да различат дали е 5W30 или 10W40. Но точно марка А модел Б или нещо друго ми се струва, че ще ги затрудни или констатацията ще е с условности "Лабораторията не гарантира еди какво си...".

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Чет 09 юли 2020 14:07

Не зная къде ги намирате такива.. В днешно време лимонада не може да си купиш без капачката да има защитен пръстен.
А добрите лаборатории, ако вече веднъж са тествали едно масло, то като получат дадена проба могат много точно да кажат, че пробата отговаря на вече тествано масло марка А модел Б.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Чет 09 юли 2020 14:28

Мен друго ме интересува. Има ли в България лаборатории , където с/у заплащане правят достоверен и качествен анализ на употребявано масло?

Потребителски аватар
stefarata
Автомобил: Ford S Max MK1
Двигател: TDCI

Мнениеот stefarata » Чет 09 юли 2020 14:36

Аз си поръчах масло шел от ato24, във фейсбук един човек прави групови поръчки. Лошото е,че ще приключва вече с тях и реших да се включа в последната поръчка.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Чет 09 юли 2020 14:42

https://ns.neochim.bg/laban/lab_m.html
https://audibg.com/forum/index.php?/top ... %81%D0%B5/
http://www.eurotest-control.bg/uslugi/izpitvane/masla
https://www.sgs.bg/bg-bg/transportation ... monitoring
Сигурно има и други в България.

Всеки, който има желание може да си изпрати пробите където си поиска - от Европа (Германия, Полша) до САЩ (Blackstone).

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Чет 09 юли 2020 14:54

аз съм решил следващата смяна да бъде с ravenol цените му са нормални при вносителя и ми го препоръчват,като доста добро в съотношение цена/качество

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Чет 09 юли 2020 15:18

Кайзен написа:А добрите лаборатории, ако вече веднъж са тествали едно масло, то като получат дадена проба могат много точно да кажат, че пробата отговаря на вече тествано масло марка А модел Б.

Дали могат не е много ясно. Пише какво могат да изследват - не разпознават дадено масло, а вадят някакви стойности. Никой няма да налее в туби имитации на масло или нещо напълно различно. Ще бъде пак ново масло с подобни показатели. Така че резултатът ще е едни числа, които най-грубо покриват някакви изисквания. Не знам кой и при какви условия ще тръгне да изследва, доказва и разобличава търговец? Дори да му е блокирал двигателя и да е дал 10хил за ремонт, първо едва ли ще му се занимава, второ едва ли ще е толкова сигурен, че виновен е търговецът и трето - шансът да осъди търговеца, че му е продал фалшиво масло е доста нисък според мен. Не знам какви експертизи и документи ще трябват за да се докаже виновност. Освен всичко едва ли някой продава фалшиво масло (т.е. не такова за каквото го представя) без да има истинско и може според клиента да преценява на кого да го пробута. Маслото е малко като търговията с парфюми - има голяма разлика в цените, а подмяната е трудна за изобличаване.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Чет 09 юли 2020 15:36

Аз съм виждал анализ на масло, където лабораторията пише, че предоставения материал на отговаря на техните референтни данни. Така че, има такива лаборатории. В какво ти вярваш си е твоя работа.
При дефектирал мотор на автомобил в гаранция в Германия винаги се прави проба на маслото в двигателя и ако не отговаря на изискванията на производителя, то гаранцията за този двигател отпада. На мен са ми известни два случая, при които производителя отказа гаранция и ремонтите бяха поети от сервиза, където са обслужвани автомобилите и където е правена последната смяна на маслото.

Руснаците бяха намерили фалшифицирана туба и бяха тествали оригинал срещу фалшификат. Разтърси се и може да намери и да видиш какво са установили те.

Аз не искам да убеждавам никой с това, което съм видял и прочел. Всеки има глава на раменете си и носи отговорност за своите действия и бездействия. Хубаво е човек да е съмнителен, но се съмнявам, че някои с такава грижа си избират млякото и салама, с каквато двигателното масло и парфюмите. А здравето на човек е по-важно от купчината ламарина пред блока.

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Чет 09 юли 2020 15:45

Това което си виждал в Германия ли е или България? Защото във форума обсъждаме хипотези за българските условия или поне така предполагам. Освен лабораторията трябва да убедиш и българския съд, а там нещата са разтегливи.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Чет 09 юли 2020 16:05

За какво трябва да убеждавам български съд? Защо въобще намесваш съд?

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Чет 09 юли 2020 16:38

Ако няма съд, за какво са ти лаборатории и резултати? Да плащаш анализ за собствена утеха ли. И ако няма вариант за намеса на съд, по каква причина някой търговец ще се въздържа да те измами.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Чет 09 юли 2020 18:23

Значи като си купиш автомобил на над 10г с незнайно колко предишни собственика и незнайно какво обслужване от Италия и започнеш да го караш в България с дадено масло и автомобила се повреди, ти ще искаш да съдиш някой търговец на масло за това, че той ти е продал масло, което не отговаря на етикета?!? Нали не си мислиш, че дори и да си купил фалшиво масло някой съдия ще отсъди в твоя полза за ремонт на 15г кошник на незнайни километри?

Иначе има два вида анализ на масла - на прясно масло и на употребявано масло.
Анализа на прясно масло е за да се установи съдържанието на маслото до някаква степен - базово масло, добавки и други параметри, интересни за хора с интерес в тази сфера. По този начин може да се направи избор с какво масло да си караш автомобила.
Анализа на употребявано масло е за да се установи до какъв пробег може да използваш дадено масло в твоя режим на упореба на автомобила.
Това най-, най-общо казано.

И още нещо - търговците по принцип не се занимават с измами. Те само една част от веригата между производител и краен потребител. Търговец на дребно може да ти смеси ракията с вода под тезгяха в хоремага, но не може да ти забърка масло отзад в склада.

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Чет 09 юли 2020 19:09

Много далеч отидохте- лаборатории.съд... Всеки си има глава на раменете. Кой,откъдето иска-от там да си купува маслото .Чак пък толкова много да му се кланям на кошника.... Верно-няма да си купя масло от продавалника,ама пък да дам 27-30лв за литър-няма да го бъде...

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пет 10 юли 2020 0:24

777 написа:Питам има ли лепенка под капачката - оня разви да погледне, нямаше нищо, т.е. спокойно може да наливаш и изливаш без следи от разпечатване.

Vag масло идва по същия начин.
Няма лепенка.

Иначе анализ на употребявано масло се прави за наличие на на различни метали в него, а не за самото масло. Тоест диагностика на двигател.
Може да има някакви супер спец тестове за качества на масла, но те не са налични и в Сащ.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пет 10 юли 2020 9:15

BMW маслото също е без лепенка. По произход - М кар.

Върни се в “Дизелови агрегати”