Въпрос към пътуващите през Сърбия? Актуална информация?
Re: Въпрос към пътуващите през Сърбия? Актуална информация?
Ще пътувам с 2 непознати спътници за Германия, трябва ли да носим маски през време на пътуването?
Как ще реагират граничните полицаи в Сърбия като разберат, че не сме едно семейство или близки роднини?
Как ще реагират граничните полицаи в Сърбия като разберат, че не сме едно семейство или близки роднини?
- Курт Деликуртев
- предупреждение за БАН
- Автомобил: Passat Variant 2001
- Двигател: AWT
Аз ще пътувам през Сърбия за България. Имам два въпроса.
1. Ако нося значителна сума евро трябва ли да ги декларирам на влизане в Сърбия?
2. Може би ще имам спътник до Белград, при това положение минавам ли за транзитен?
Благодаря за отговорите.
1. Ако нося значителна сума евро трябва ли да ги декларирам на влизане в Сърбия?
2. Може би ще имам спътник до Белград, при това положение минавам ли за транзитен?
Благодаря за отговорите.
-
- Автомобил: VW GOLF
- Двигател: TSI 2017 DSG
1. Какво разбираш под значителна сума? Има двустранна спогодба. До 9999 евро може да не ги декларираш.
2. Транзитен си.
2. Транзитен си.
- jabre
- Автомобил: vw passat 35i vw golf mk1 1979
- Двигател: AAZ 1992
В Сърбия е задължително да се декларира сума над 10.000 евро, всичко над това ако ви хвана митник, а не е декларирано, ще задръжи до кога не се докаже на съд от каде са парите...
http://www.politika.rs/sr/clanak/379296 ... 0-000-evra
http://www.politika.rs/sr/clanak/379296 ... 0-000-evra
- Курт Деликуртев
- предупреждение за БАН
Сумата не е малка, но ще трябва да тръгна с 9999 евро, ще получа и документ от банката, че съм ги изтеглил. Мой познат немец е летял с четвърт милион евро до Румъния и не е имал проблем.
Вече отказах да взема няколко спътника до Белград, следващите ще ги взема, че да се пътува сма е много гадно!
Благодаря за отговорите.
Вече отказах да взема няколко спътника до Белград, следващите ще ги взема, че да се пътува сма е много гадно!
Благодаря за отговорите.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Не виждам проблем да си ги дръпнеш и от сметката. Банкомати има и при нас.
Ако пък имаш Бг сметка в някоя банка , преведи си ги на автомат в германия от немската и са там до 24 часа буквално. Това май е най-правилният начин.
Ако пък имаш Бг сметка в някоя банка , преведи си ги на автомат в германия от немската и са там до 24 часа буквално. Това май е най-правилният начин.
Курт Деликуртев написа:Сумата не е малка, но ще трябва да тръгна с 9999 евро, ще получа и документ от банката, че съм ги изтеглил. Мой познат немец е летял с четвърт милион евро до Румъния и не е имал проблем.
Благодаря за отговорите.
Какъв е проблемът да си декларираш цялата сума, все пак не е забранено?
https://www.zoll.de/DE/Fachthemen/Ausse ... _node.html
http://www.europa-mobil.de/eu-reisen/gr ... ontrollen/
От утре (15.08) Сърбия изисква PCR тест за гражданите на България, Хърватия, Северна Македония и Румъния.
Това дали важи за транзитно преминаващите или не?
Това дали важи за транзитно преминаващите или не?
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Ами май важи и за транзита, макар ме никъде в новините не е отразено точно.
Тъпото е, че и на сайта на МВнР не откривам новина или статия по въпроса. Явно ще трябва да им се звъни по телефона
Тъпото е, че и на сайта на МВнР не откривам новина или статия по въпроса. Явно ще трябва да им се звъни по телефона
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Да, написаха го по ясно на сайта на МВнР, и за транзит се изисква тест
Правителството на Република Сърбия взе решение, с което се въвежда задължително представяне на документ за отрицателен PCR-тест за всички граждани, влизащи в Република Сърбия от Република България, Румъния, Република Северна Македония и Република Хърватия, не по-стар от 48 часа, издаден от национална референтна лаборатория на държава, от която съответното лице влиза в Република Сърбия.
Изискването за предоставяне на документ за негативен PCR-тест няма да се отнася за граждани на Република Сърбия, пристигащи от гореизброените държави, както и за чужди граждани, в следните случаи:
I. Транзитно преминаващи през Република Сърбия, които са:
а/ Водачи на тежкотоварни МПС, извършващи международен товарен превоз и преминаващи транзитно през Република Сърбия. Същите трябва да напуснат територията на Република Сърбия в срок от 12 часа;
б/ Екипажи и обслужващ персонал на въздухоплавателни средства, чиято крайна точка на маршрута е Република Сърбия, както и екипажи, обслужващ персонал и пътуващи транзитно чужди граждани през международните летища в Република Сърбия;
II. Акредитираните в дипломатически и консулски представителства служители и работещите в международни организации, както и членовете на техните семейства, които имат издадени от МВнР на Република Сърбия или от Генералния секретариат на правителството специални лични карти или идентификационни документи;
III. Деца до 12 годишна възраст, чиито родители, настойници или придружаващи ги членове на домакинството притежават документ за отрицателен PCR тест;
IV. Лица, които имат временно или постоянно пребиваване в Република Сърбия.
- Курт Деликуртев
- предупреждение за БАН
Това за теста ми го каза граничния български полицай на влизане в България събота сутринта, явно е истина.
В Пловдив по първа информация теста струва 120 лева, дали обаче е от референтна лаборатория не мога да кажа.
На излизане от Унгария за 400 метра опашка, засечена по километраж, чаках 1,5 часа. От другата страна пространството между Сърбия и Унгария беше пълно с коли. Сърбия е много експедитивна, никакво бавене от тяхна страна.
В Пловдив по първа информация теста струва 120 лева, дали обаче е от референтна лаборатория не мога да кажа.
На излизане от Унгария за 400 метра опашка, засечена по километраж, чаках 1,5 часа. От другата страна пространството между Сърбия и Унгария беше пълно с коли. Сърбия е много експедитивна, никакво бавене от тяхна страна.
Искат ли PCR тест на влизане в Сърбия от Унгария на български граждани? Или искат тест на тези, които влизат от Хърватия?
- Курт Деликуртев
- предупреждение за БАН
На мен не са ми искали тест когато влизах на 15 август! Но ситуацията може да се е променила.
Друга информация за Унгария: По принцип транзитно преминаващите трябва да се движат само по магистралите и там да зареждат гориво. Аз обаче се отклоних за 4 километра от магистралата и заредих на Лукойл в Czem.
Друга информация за Унгария: По принцип транзитно преминаващите трябва да се движат само по магистралите и там да зареждат гориво. Аз обаче се отклоних за 4 километра от магистралата и заредих на Лукойл в Czem.
- Кайзен
- Автомобил:
- Двигател:
Отпадна изискването за представяне на отрицателен PCR тест при транзитно преминаване през Сърбия
https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/26236
https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/26236
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Здравейте колеги,
Сърбия изискват ли отрицателен PCR test за нейната територия, някой знае ли?
Сърбия изискват ли отрицателен PCR test за нейната територия, някой знае ли?