Здравейте.
От няколко месеца живея в ново жилище , в края на града ,като до там се стига по един път около (200-250м) ,който е стръмен и в доста лошо състояние. Притесненията ми са , като дойде зимата и има непочистен сняг, дали няма да имам проблеми със сегашната ми кола, която е VW Polo . От друга страна сега мога да отделя пари за нова кола (около 10-12 к). Заглеждам се по два модела , които нямат нищо общо освен ,че са дизел и ,че имат екземпляри със задвижване на 4 те колела. Става дума за Audi a3 Sportback 8p Quattro с двигател 2.0 tdi (от 07 г. нагоре) и Тоyota RAV4 2.2 d4d 136 коня . Не гледам бензинови ,защото тези RAV-ки с бензинов са много скъпи ,бензиновия им е атмосферен , което хич не ме кефи , Ауди-тата бензиновите там пък имат друг проблем и т.н.
Та въпросите ми към вас са:
1. Не съм карал джип до сега.Тази Rav ка(трета генерация) тегава ли е ,като маневреност из града?
2. На прима виста ,понеже едното е Аudi а другото Toyota , би трябвало за Audi-то да ми струва повече , като разходи за подръжка ...но все пак другото е джип! Въпроса е коя от двете коли се подържа по- евтино?
3. Относно DPF-те , за Audi знам ,че без проблем се лекува..)) но въпросната Toyota ,ако ми се падне с dpf ,при проблем дали се оправят нещата, без да се купува нов?
Пиша тук при вас , защото във форума на Audi се дискутират само автомобили от съответната марка ,докато във форума на Toyota за всичко ти се отговаря използвай търсачката.
Избор на автомобил 4 по 4 . Колебание между Audi a3 2.0 tdi(07-12) и Toyota Rav4(06-09).
- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Re: Избор на автомобил 4 по 4 . Колебание между Audi a3 2.0 tdi(07-12) и Toyota Rav4(06-09).
Пробвай зимата как ще я изкараш с Полото, и на пролет със сигурност ще знаеш дали и от каква кола точно имаш нужда!
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
Re: Избор на автомобил 4 по 4 . Колебание между Audi a3 2.0 tdi(07-12) и Toyota Rav4(06-09).
дизел с дпф за 200 м не звучи добре по добре вземи нещо бензиново няма да усетиш голяма разлика в разхода за 200 м
forski написа:Пробвай зимата как ще я изкараш с Полото, и на пролет със сигурност ще знаеш дали и от каква кола точно имаш нужда!
Ами всъщност Полото смятам да засилвам за скрап преди да дойде зимата. Няма зимни гуми, съединител за смяна ,имам го над 10 години , колата е почти 20 годишна и ми е омръзнал зверски
tdi fen написа:дизел с дпф за 200 м не звучи добре по добре вземи нещо бензиново няма да усетиш голяма разлика в разхода за 200 м
Интересна препоръка от tdi fen...))) Шегата на страна. Нямам против бензина..., обаче от тия години от които мога да си позволя кола , почти няма читав бензинов двигател с турбо(говоря за всички марки въобще , а не само за vag и toyota). Сещам се евентуално за 1.4 tjet на Фиат и c180 компресор , c200 компресор на Мерцедес но не са моите коли. 1.8 турбо на VAG за съжаление го слагат само в модели , които не ми допадат . Защо искам да е с турбо.. Защото имам и някакво извънградско каране. Наскоро карах от Варна до София една Toyota Auris 1.6 valvematic 132 коня. На пръв поглед много коне за кола с такава големина , но като няма турбо , ти все трябва да връщаш предавки за да извършиш елементарно изпреварване на тир който кара пред теб с 80 км.
Rav-4 си е много удобен и за града и извън него. На дълъг път пак ще ти е по- удобна, ако си спокоен шофьор де.
Мисля, че няма нужда да казваме кое драпа повече, но за да не стават грешки, ще ти кажа- Тойотката.
Мисля, че няма нужда да казваме кое драпа повече, но за да не стават грешки, ще ти кажа- Тойотката.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Ако ще се кара повечко градско в големото село , търси бензинова тойота . Шурето имаше точно такава тройка от фейса на бензин+газ . Излезе определено безпроблемна кола ( с изключение на една сгъвка на маркуча за газовата и имаше калпаво парно, но го оправих ) . И на газ , и на бензин, вървеше добре за 150к.с. . Разход средно около 12 на газ + - .
С профилактиката и регистрацията му стъпа тогава малко над 14хилки. Разбира се вътре не е като на ауди табло , лостчета, но...
Дизели и в двата варианта ( тойота , алди) ми де да знам, прецени си , че имат доста скъпи компоненти и да не стане колата + 5-6 бона отгоре...умната там и дано случиш на кола.
С профилактиката и регистрацията му стъпа тогава малко над 14хилки. Разбира се вътре не е като на ауди табло , лостчета, но...
Дизели и в двата варианта ( тойота , алди) ми де да знам, прецени си , че имат доста скъпи компоненти и да не стане колата + 5-6 бона отгоре...умната там и дано случиш на кола.
Като цяло имам двама приятели със същите д4д дизелови мотори на Рав-4 и един на лека кола, но за проблеми не съм чувал от тях. Все пак аз бих избрал бензинов мотор, няма да му е никак трудно да изкачва.
Ако си по- улегнал шофьор, във всички положения Рав-4 ще ти е по- удобен за каране.
Интериорът на Тойотата не е толкова зле, единствено дразнят разни лостчета и копчета от 90те, ползвани и до днес в още 3-4 марки автомобили.
Стига локуми, сега директно на въпросите ти:
1. Не, не е тегава за градско. Малка е, лесно се паркира, имаш видимост от висока позиция, можеш да катериш тротоари(предвид мястото на което каза, че живееш, може и да е от ползва височината), маневрена си е, не гори безбожно много.
2. Ами може би поддръжката ще е еднаква, но в никакъв случай Рав4 да е с по- скъпа. Тойота като цяло не са толкова скъпи за поддръжка, а и като знам приятелите ми, които притежават такива..разбери ме, ако беше със скъпа поддръжка те нямаше да си ги карат, а щяха да ги разкарат хаха
Иначе, Ауди е с надутите цени.
Ако си по- улегнал шофьор, във всички положения Рав-4 ще ти е по- удобен за каране.
Интериорът на Тойотата не е толкова зле, единствено дразнят разни лостчета и копчета от 90те, ползвани и до днес в още 3-4 марки автомобили.
Стига локуми, сега директно на въпросите ти:
1. Не, не е тегава за градско. Малка е, лесно се паркира, имаш видимост от висока позиция, можеш да катериш тротоари(предвид мястото на което каза, че живееш, може и да е от ползва височината), маневрена си е, не гори безбожно много.
2. Ами може би поддръжката ще е еднаква, но в никакъв случай Рав4 да е с по- скъпа. Тойота като цяло не са толкова скъпи за поддръжка, а и като знам приятелите ми, които притежават такива..разбери ме, ако беше със скъпа поддръжка те нямаше да си ги карат, а щяха да ги разкарат хаха
Иначе, Ауди е с надутите цени.
-
- VW експерт
- Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
- Двигател: AVF
Тойотата преди 2006г, т.е. второ поколение, с бензин 150к.с. По-добро задвижване 4х4.
Примерно - https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?a ... ink=gws4sd
Ауди с 1,8 турбо и правилно 4х4 има до 2008г в А4 B7. В България няма много такива обяви, но принципно са някъде около бюджета - https://m.mobile.de/auto-inserat/audi-a ... ml?ref=srp Има и по-евтини, също на сравнително не голям и преди всичко реален пробег. Не знам дали мога да копирам цялото търсене - https://m.mobile.de/auto/search.html?ms ... fe!=EXPORT
Ауди с 1,8 турбо и правилно 4х4 има до 2008г в А4 B7. В България няма много такива обяви, но принципно са някъде около бюджета - https://m.mobile.de/auto-inserat/audi-a ... ml?ref=srp Има и по-евтини, също на сравнително не голям и преди всичко реален пробег. Не знам дали мога да копирам цялото търсене - https://m.mobile.de/auto/search.html?ms ... fe!=EXPORT
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Имам две години и около 53 000 км на такава Рав4-ка. Вярно, беше нова, но е приятна, непретенциозна, товари добре, разходът е нисък, добра е за града и извън него. Ето повече информация за това как се представяше тогава този автомобил при мен като разход на гориво и т.н. Мисля, че има информация и за част от другите разходи по поддръжката. Ако търсиш колата за проблемен пътен участък, който ще минаваш всеки ден, Рав4-та е много по-добрият вариант. Аудито е ниско и независимо от това, че е 4х4 (халдекс), пак би имало проблем заради евентуални коловози и непочистен сняг. Системата на това поколение Рав4 е ОК за мен за целта, за която я търсиш. Има възможност за блокиране на разпределянето на въртящия момент към предна задна ос - 55/45 (задържа го до 40 км в час), което помага в такива ситуации. Не е джип, но има плюсовете на автомобил с по-висок клиренс и задвижване на 4-те колела, по-висока позиция. Аудито може би ще е по-обезшумено, по-качествено като материали вътре.
Относно препоръките за бензиновия двигател на тази и предната Тойтота - трудно се намира по-куц и лаком двигател. Карал съм и двете в пряко сравнение - разликата е поне 50 % нагоре за бензиновата като разход на гориво, а като вървене дизеловата е по-приятна за каране и почти сигурно по-пъргавата, особено за града.
П.С. Ако вземеш Рав4-ка ми пиши да ти подаря една рейка на 20 000 км с крив накрайник. Ако успееш да го изправиш си е супер попадение. По спомен струваше тогава 1800 лева.
П.С.2: Само един съвет към всички пишещи в този раздел. Опитвайте се да се придържате към въпроса на автора на темата. Ясно е, че всички имате предпочитания, но не мисля, че е удачно, независимо от питането, да си препоръчвате вечно едно и също. Очаквам вече при въпрос за Бентли някой да напише колко е удобно и евтино Поло на метан.
Относно препоръките за бензиновия двигател на тази и предната Тойтота - трудно се намира по-куц и лаком двигател. Карал съм и двете в пряко сравнение - разликата е поне 50 % нагоре за бензиновата като разход на гориво, а като вървене дизеловата е по-приятна за каране и почти сигурно по-пъргавата, особено за града.
П.С. Ако вземеш Рав4-ка ми пиши да ти подаря една рейка на 20 000 км с крив накрайник. Ако успееш да го изправиш си е супер попадение. По спомен струваше тогава 1800 лева.
П.С.2: Само един съвет към всички пишещи в този раздел. Опитвайте се да се придържате към въпроса на автора на темата. Ясно е, че всички имате предпочитания, но не мисля, че е удачно, независимо от питането, да си препоръчвате вечно едно и също. Очаквам вече при въпрос за Бентли някой да напише колко е удобно и евтино Поло на метан.
cecoa1 написа:Тойотата преди 2006г, т.е. второ поколение, с бензин 150к.с. По-добро задвижване 4х4.
Имам представа от тези A4 ки. С оглед на това ,че от време на време жената може да се наложи да я ползва , габаритите на колата са проблем. Зная ,че тоя мотор си заслужава много...,но сякаш цените им са твърде, твърде високи.
Благодаря на всички , които писаха. Всяко споделено мнение е полезно. Благодаря и специално на Dobrin. Сайта Spritmonitor си е много полезен. От това , което чета при Равката с тоя двигател 2.2d4d 137 коня , следва да очаквам межди 0,5 и 1 литър по- виско разход на дизел в сравнение с А3 quatro 2.0 tdi (140,170 коня). Предполагам ,че се дължи на това ,че Ауди то има по ниско въздушно съпротивление, по- леко и т.н. Аудите също така ми се струва с по- ниски разходи за гуми. Рав ката , май не е с от най- масовите размери. От друга старна Рав е с ангренажна верига ,която не се пипа и вероятно окачването на япончето ще е по- здраво. За тоя двигател 2.2 d4d 137 коня не съм наясно. Много плашат с тия дюзи на Тойота дизел , различни мнение срещам дали се рециклират или не ,dpf дали може да се разкара безпроблемно , съединител по- скъп от на 2.0 tdi...Ако някой може да сподели мнение по- тези питанки?
инак за 1.9 tdi , 2.0 tdi знам ,че всичко може всичко се оправя на поносими цени
инак за 1.9 tdi , 2.0 tdi знам ,че всичко може всичко се оправя на поносими цени
Видно от темата от тоя двигател има и без dpf.Даден е и линк за проверка според вин кода. https://www.toyotabg.eu/viewtopic.php?t=28477&start=75
-
- VW експерт
- Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
- Двигател: AVF
dobrin написа:Относно препоръките за бензиновия двигател на тази и предната Тойтота - трудно се намира по-куц и лаком двигател. Карал съм и двете в пряко сравнение - разликата е поне 50 % нагоре за бензиновата като разход на гориво, а като вървене дизеловата е по-приятна за каране и почти сигурно по-пъргавата, особено за града.
Дълго се чудих дали няма да сме много оффтопик ако коментирам цитираното, но все пак:
Цитираният бензинов мотор е един от много добрите такива мотори въобще. Сравняваш го с по-голям мотор, дизел с комън рейл, и турбо. Да, дизелът има малко по-добро субективно усещане за тяга, но на максимално ускорение от място бензиновия не отстъпва. Разходът на бензин естествено, че е по-висок от на дизела, но тия бензинови се карат без проблем на газ. Всичко друго са негативи за тоя дизел, които докато е нов и се кара и на дълго, не са от значение. Но на старо бензиновите са за предпочитане, не случайно и държат по-високи цени. На дизела само като му сметнеш комплект съединител, дюзи/помпа, DPF, и бензиновата става по-изгодна дори и да се кара на бензин. А като сметнеш, че на газ е и много по-изгодно от на нафта, хептен няма база за сравнение.
По принцип не е зле да се погледне и Хонда CRV, ако стига бюджета за трета генерация. Като размери е пренебрежимо малко по-голяма от Рав4. Там и дизелите са с дюзи Бош, бензина също е безпроблемен.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
cecoa1 написа:..
+1 Тъй като насоката за "съвременен" дизел е плашеща за коли на сериозен пробег, лично аз ако ще е дизел от по-новите , не бих си позволил да поглеждам коли на над 100-120к.км . 200+ к.км е притеснителен пробег, отделно, че ако се случи на замаскирани км, картинката става страшна , без проблем ти изкормва от сметката още 5-6-7 бонбона, отделно от "планираните" разходи, за да влезе в релси.
Ще се повторя : успех желая.
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
ЦРВ трета генерация след 2010 година читав двулитров атмосферен бензин под 15000 няма
много търсих и аз
много търсих и аз
Върни се в “Избор и покупка на автомобил”