Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Re: Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Мнениеот 777 » Чет 22 окт 2020 14:19

JuStan написа:и ако за теб нормалното дишане при което СЪЩО се отделят вируси е само кашляне и хвърляне на сополи - закъсал си го - ще трябва да се стречоваш многослойно за да се пазиш :)

Абе не съм мега авторитет и е възможно да се заблуждавам, но обясни ни ти как си представяш нещата. Тоя вирус къде точно стои в тялото ти, за да го издишаш спокойно без да плюеш (и при говорене излитат микро капки). Единственото обяснение, което си представям е, че вдишваш въздух с вирус (пак закачен на микро частица, но да кажем че минава през маската), после тоя вирус лети из дробовете ти без да залепва за повърхността и при издишане излита обратно и заразява друг човек. Такава ли е схемата? Защото се предполага, че си заразен, вирусът се е размножил и с дишане трябва да издишаш вирус(и) от новото поколение. Питането е къде са се размножили тия вируси и как са се отделили от средата си. Или стана твърде сложно и "научно" питането и не можеш да си го представиш? Ще поясня пак - вирусът е в кръвта, клетките или телесните течности. Питам как излита от там и стига до издишания въздух от дробовете? Изпарява ли се или има крила и излита от място?

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 22 окт 2020 14:32

group® написа:Болниците ни се пълнят. Лекарите ни намаляват.
Всеки е свободен да отиде в някоя от болниците на 1ва линия и да каже, че не вярва и иска да види с очите си. Почти съм сигурен, че докторите ще му позволят.

А аз съм 110% ,че няма да те пуснат да припариш до "препълнените с умиращи от Ковид" отделения....и то не защото ги е страх ,че ще се заразиш :a045

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 22 окт 2020 14:37

Да се каже, че маските не защитават на 100%, това е разбираемо. Но за това, че не искаш да изпълняваш заповеди (нещо от типа "ние не сме като вас овцете"), да тропаш с крачета и да защитаваш безмислена теза и нищо да не променя мнението ти (не говоря конкретно към който се припознае, а като цяло, и не е само за маските), не го разбирам. Примерно отдавна се доказа, че земята е плоска (във фейса и редица други места) и вече никой не вярва на лъжи, била сфера, друг път!

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Чет 22 окт 2020 15:16

milmar написа:Да се каже, че маските не защитават на 100%, това е разбираемо.

Картинката на JuStan по-горе твърди, че защитават 0%.

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Чет 22 окт 2020 15:22

Stivi написа:
Всеки е свободен да отиде в някоя от болниците на 1ва линия и да каже, че не вярва и иска да види с очите си. Почти съм сигурен, че докторите ще му позволят.

А аз съм 110% ,че няма да те пуснат да припариш до "препълнените с умиращи от Ковид" отделения....и то не защото ги е страх ,че ще се заразиш :a045

Даже канят:
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/10 ... /#comments
В интервю за Нова телевизия той дори призова хората, които не вярват в съществуването на COVID-19, да поработят на първа линия като доброволци в "Пирогов": "Всеки, който мисли, че няма вирус, да заповяда в "Пирогов", даваме по 1000 лева на доброволец. Елате, поработете, вижте го с очите си".

Потребителски аватар
kamaza11
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kamaza11 » Чет 22 окт 2020 15:29

Абе, вирус има. Болни има. Може и да са доста. Не отричам като кон с капаци всичко казано от НОЩ, но и не вярвам напълно. Според мен малко или много нещата са преувеличени, просто няма как буквално за 1-2 дни да стане такава какафония 300-500-1000-1500 заболели и така гръмово нарастване всеки ден. Нима за 105 дни протести от хиляди души не се вдигнаха заразените ?? А сега като другите държави започнаха масово да връщат мерките- хайде и ние на хорото...

бат рамбо
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот бат рамбо » Чет 22 окт 2020 15:44

На мен преди месец някъде , ми се запуши носа. На следващия ден , вече нямах вкус и обоняние. Не съм си правил тест , но ми е ясно какво е. Вкусът ми се върна след около 7-10 дни, обонянието ми още го няма напълно, но малко по малко се връща. Спомням си като дете така нямах за дълго време обоняние. Двете ми деца и жена ми бяха с хрема 10- на дена преди мен. Това ме навежда на мисълта , че и те са били с коронки [emoji3]. Ами да ви кажа честно, в сравнение с няколкото вирусни ангини които съм карал (от последната, една 70 год. докторка, каза , че такова нещо не е виждала) това е като първоаприлска шега.
Не мисля , че само вируса е повод за затварянето на цели държави.
Само не се шашкайте. Живейте си живота[emoji2][emoji3060][emoji2957]

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 22 окт 2020 17:21

nii написа:Даже канят:
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/10 ... /#comments
В интервю за Нова телевизия той дори призова хората, които не вярват в съществуването на COVID-19, да поработят на първа линия като доброволци в "Пирогов": "Всеки, който мисли, че няма вирус, да заповяда в "Пирогов", даваме по 1000 лева на доброволец. Елате, поработете, вижте го с очите си".

Ти вярваш ли ,че ако ида утре и кажа "пишете ме доброволец,но искам да разнасям лекарствата на болните без предпазни средства" и те ще се съгласят ?? Тези доброволци дето ги търсят /ако са без медицинско образование/ работата им е да търкат като луди с парцалите и да дезинфекцират коридори по цял ден,да не мислиш ,че работят с болни ?? :screwy

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Чет 22 окт 2020 17:23

Теб може и директор да те направят :mhihi

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Чет 22 окт 2020 17:32

То сега,да не кихнеш ,камоли да се закашляш-гледат те като прокажен...

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 22 окт 2020 22:15

Stivi написа:

ДжиПи то ми изкара доста тежко короната в Пирогов. БТВ в болницата беше обществена тайна, толкоз по въпроса за завишените бройки. Прескочи трапа, близо седемдесетгодишен е и в началото на истерията казваше "абе вие ще го изкарате, виж за себе си не гарантирам" Имам няколко съседи в карантина, лепнали са го в група за народни танци, чиято хореографка почина внезапно от белодробна емболия преди седмица. И да не мислите, че някой ги е викал да ги тества? Йок, всичките са си платили сами, разтревожени от това как здрав-прав човек може да друса хоро в събота и в понеделник вече да гледа дъските откъм неправилната страна. Та...малко хора се замислят преди да си отиде някой техен близък. Че нема да омрем сички е ясно...чий живот обаче сте склонни да рискувате, пита се? Баща, майка, баба?

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Чет 22 окт 2020 22:19

В контекста на предишните фейкове, пускам контра фейк. Наричам го фейк, защото не идва от проверим канал, но все пак е страницата на Гражданите, която се ползва с известно доверие на 50000++ българи.
https://www.facebook.com/14159633786976 ... 222469507/

Копирам и текста:
Чувстваме се длъжни да напишем това, защото смятаме, че всеки трябва да е наясно какво се случва в момента.

Рано сутрин отиваш до детската градина за да оставиш децата си - и двете групи са с болни от COVID деца.
Чуваш се с приятели от 4 различни приятелски групи - общо 9 от тях са с положителни тестове за COVID.
Отиваш на работа и получаваш имейл, че човек от офиса е с положителен тест за COVID.

Правиш онлайн интервю на евентуален бъдещ служител - задъхва се и едва говори, защото... е болен от COVID.
Възрастен човек от семейството ти от няколко дена е с положителен тест за COVID, има диабет и е с наднормено тегло. Последните няколко дена е с 39 градуса температура, която едва се сваля на 37 - 37.5 с компреси и медикаменти, но след няколко часа отново се покачва до 39. Говориш с него по телефона и при всяко вдишване кашля. Чувства се много зле, рухва психически. Звъниш на 112 - няма места в болниците. Звъниш на РЗИ - ... никой. Цял ден звъниш в болниците - УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", Военномедицинска академия - ВМА, Умбал"царица Йоанна-Исул", Acibadem City Clinic Болница Токуда, Софиямед МБАЛ и т.н. - няма свободни легла. С познати (разбира се) успяваш да заведеш човека поне на преглед. Правят се изследвания и снимки на дробовете - вече има пневмония. Но няма да го приемат, защото... няма легла.
Започваш да търсиш познати, които те свързват с лекари, директори и собственици на болниците - няма места, не звъниш само ти. Минават 2 дена. Човекът се влошава. След пореден сигнал на 112 и близо 4 часа чакане идва линейка, но... има по-спешни случаи! Човекът си остава вкъщи. На следващия ден отново с много молби и помощ от познати (разбира се) той е приет в болница. В момента е на кислородно обдишване. Лекарите твърдят, че е трябвало много по-рано да бъде приет.

Пазете себе си и пазете възрастните и особено тези с придружаващи заболявания!

И за финал ето и как протича един телефонен разговор със служители на регистратура, спешно отделение и COVID отделение в реномирана столична болница:

Роднина на болен от COVID: "Здравейте, обаждам се във връзка с мой роднина, който е болен от COVID, диабетик е и вече има пневмония. Можете ли да го приемете?"
Служител на болницата: "Господине, ние нямаме COVID отделение."
Роднина на болен от COVID: "Но лекари, които работят при вас ми казаха, че имате COVID отделение."
Следва 5 до 10 секундно мълчание.
Роднина на болен от COVID: "Ало."
Служител на болницата: "Да, но нямаме свободни легла."
Роднина на болен от COVID: "Да, но те ми казаха че имате и свободни легла."
Отново следва 5 до 10 секундно мълчание.
Служител на болницата: "Изчакайте, ще ви прехвърля към мениджмънта."
1 до 2 минути изчакване.
Мениджмънт на болницата: "Здравейте. Ние приемаме само пациенти, за които е установено в болницата, че са заразени с COVID."
Роднина на болен от COVID: "Това означава ли, че ако човека някак си успее да стигне до болницата ви и след като вече е в нея разберете, че е болен от COVID и е в тежко състояние ще го приемете за лечение?"
Мениджмънт на болницата: "Нямате право да правите това."
След няколко минути обяснения ни се казва да се обадим по-късно в "Спешното отделение". Така и правим.
Роднина на болен от COVID: "Здравейте, говорих с ваши колеги по-рано, обаждам се във връзка с мой роднина, който е болен от COVID, диабетик е и вече има пневмония. Можете ли да го приемете?"
Служител в спешното отделение: "Здравейте... Аз не мога да ви кажа, трябва да се обадите на 112."
Роднина на болен от COVID: "Вече говорихме няколко пъти. Казват ни, че няма легла."
Служител в спешното отделение: "Пробвахте ли РЗИ?"
Роднина на болен от COVID: "С тях дори не можем да се свържем вече."
Служител в спешното отделение: "Ще ви прехвърля към COVID отделението. Изчакайте."
1 до 2 минути изчакване.
Служител в COVID отделение: "Здравейте!"
Роднина на болен от COVID: "Здравейте, обаждам се във връзка с мой роднина, който е болен от COVID, диабетик е и вече има пневмония. Можете ли да го приемете?"
Служител в COVID отделение: "Не разбирам защо звъните на нас. Ние сме интензивно COVID отделение. Вие сте третия човек за последните 10 минути, който ни звъни за роднина. Трябва да говорите със спешното отделение. Прехвърлям ви..."
1 до 2 минути изчакване.
Служител в спешното отделение: "Здравейте!"
Роднина на болен от COVID: "Вашата колежка от COVID отделението каза, че трябва да разговарям с Вас."
Служител в спешното отделение: "Господине, съжаляваме, но нямаме свободни легла и не приемаме COVID пациенти в момента. Обадете се на РЗИ, за да ни кажат да разкрием повече легла."
Министерство на здравеопазването Проф. д-р Костадин Ангелов, дм

И още веднъж, пазете себе си, възрастните и най-вече тези, които имат придружаващи заболявания.

бат рамбо
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот бат рамбо » Чет 22 окт 2020 23:19

Ами извинявайте , дано не обидя някой , ама сега ли разбрахте , че трябва да пазите хората които имат и други заболявания? Това се знае отдавна , даже преди да започнат да ни спускат цифри за починали ( забележи от една болест). И ако здравна система със 7 млн.население ,не може да се справи със 100 в интензивни отделения за какъв чеп ни е? Закривай!!!
И други неща има от поста ама ще си премълча.....

JuStan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JuStan » Пет 23 окт 2020 8:34

думи на професионалист!

Д-р Стоян Алексов е Председател на Българската асоциация по патология и като такъв участва в семинар на Европейската асоциация по патология. Основният извод на патолозите от Швейцария, Франция, Германия, Италия, Испания е, че коронавирусът не е смъртоносен. Няма починал от коронавирус! За да кажем, че човек е починал от коронавирус трябва да установим възпалителна реакция, довела до смъртта, без да има други несъвместими с живота заболявания. Такива случаи няма.

https://www.facebook.com/beh.gov/videos ... 327600737/

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Пет 23 окт 2020 10:08

От един блог:
- А.. вие, защо сте без маска? - ми задава въпрос напълно непозната жена на улицата.
Всичко това се случва навън, на място, на което нямаше никакви хора освен мен и минаващата жена. Денят бе сряда, а тази мярка щеше да влезе в сила от четвъртък.
Първо няма сила, нито закон, който да ме накара да си сложа маска на открито, когато съм сама по улиците. Да гледам хора в планината, разхождащи се с маски е, меко казано, тъжно! Наистина не мога да проумея как е възможно да има толкова много немислещи хора! Да, грип има! Дори няма да коментирам дали е толкова страшен или не! Дали има конспирации, или не! Нито едно от тези неща няма никакво значение! Единствено значение има съсипаната психика на света! И за това не са виновни медиите, политиката или конспирациите, а цяло едно човечество, което не мисли. Нека приемем, че този грип е чума! И ще измрем масово! И какво от това питам аз? Ако е дошло време да си отида, аз или близките ми, това ще се случи, дори, ако се скрия в най-дълбоката пещера и не си свалям наморника денонощно. Какво пазим? Пазим някакъв живот, който обричаме на тотална мизерия, но важното е да сме живи! Да сме живи, за да съсипем бъдещето на поколения след нас, а ние да прекараме остатъка от живота си в страх, треперещи в кой миг ще ни настигне болест или смърт! Изгубих най-близките си хора като дете от най-различни други болести, не от грип. Да, болката е неописуема! Но живота продължава! Така е устроен! Ако ми остават още двадесет и четири часа живот, то със сигурност не искам да живея в страх, ограничавана от фобиите на хората или чакаща чумата да отнеме живота ми. И нека пак да си кажем, че това дори не е чума!!!
Разбирам страха на хората! Но да бъдеш смел, не означава да нямаш страхове, а да действаш и живееш пълноценно въпреки тях! И, ако наистина всички се осъзнаем и мислим повече, нито държавата, нито световните организации биха могли да побъркат цяло едно човечество!
Виждам как хората мизерстват, но са готови да живеят така, само, за да останат живи! Дали това е смисъла на живота! Да живеем като мишки, завряни в дупки, с изпържени мозъци от страх! Светът се превърна в психиатрична клиника! Това ли ще оставим на децата си? Живи хора, без никаква стойност!

Автор:
Милена Римпева

Върни се в “ОФФ-Топик - други”