Зимни гуми - кой с какви - оценка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот group® » Нед 08 ное 2020 15:24

stefan4o написа:Галине, ти си единственият човек, който би предпочел да кара китайска гума пред Континентал.

Това ли само разбра от писанията ми :mhihi
Всъщност не съм казал такова нещо Стефане! Прочети пак!

Просто късмет да имам 2 комплекта гуми на джанти + тежки зимни условия, разочарование от Контито и възможност за експеримент :wink
Ако четеш и останалото ще разбереш, че става дума за конкретен размер и условия, а не препоръка за китайска гума пред Конти.
Та моля те, не ми криви думите :wink

stefan4o написа: Ако спечелиш ваучер за 4 нови зимни без оглед на пари, кое би избрал?

От 2007г насам не съм избирал гуми за колата си с бюджет!
Та няма да чуеш нищо за пари при избора ми. Условия и нужди съобразявам.
И това меля последните постове. Ти пак ме караш да посоча една гума за най-добра?! :dontknow

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Нед 08 ное 2020 15:42

Понеже ти едитваш, аз едитвам и става мазало. Искам да обърна внимание на това:
stefan4o написа:Миналото лято ползвах чифт ПремиумКонтакт, които преместих отзад.

Ако ще си говорим за сравнение на гуми при различни предни и задни гуми, аз нямам какво повече да кажа по тази тема. :eek :no

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 08 ное 2020 16:17

group® написа:Това ли само разбра от писанията ми :mhihi
Всъщност не съм казал такова нещо Стефане! Прочети пак!

Просто късмет да имам 2 комплекта гуми на джанти + тежки зимни условия, разочарование от Контито и възможност за експеримент :wink

И като споменах Black lion, назад съм описвал моя допир с тази гума и как разби Конти TS850.

Не си уточнил в кое и как ги е разбило. Аз няма как да зная, какво си имал предвид. А не ми се рови назад в темата да търся. Обикновено "разби" се ползва в моментите на тотално надмощие на едно над друго по всички параграфи.

stefan4o написа: Ако спечелиш ваучер за 4 нови зимни без оглед на пари, кое би избрал?

group® написа:От 2007г насам не съм избирал гуми за колата си с бюджет!

Ок, знам, че не си ограничен финансово. Ще ти задам пак въпроса, но по друг начин: какви гуми би предпочел ТИ, в твоя размер на твоя автомобил.

Ако ще си говорим за сравнение на гуми при различни предни и задни гуми, аз нямам какво повече да кажа по тази тема. :eek :no

Още едно важно уточнение.
2019 - Конти ПрК5 отпред + Конти ПрК5 отзад
2020 - Конти ЕК5 отпред + Конти Пр5 отзад
Разлика - за мен клоняща към нула. Винаги си купувам гумите 2 по 2 (зимни и летни), никога комплект 4, просто така съм си преценил, не е свързано с финанси. Колата ми е с предно задвижване и реално предницата отнася най-много тормоз - респективно и гумите.

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Нед 08 ное 2020 16:52

Ако говорим за промяна в съотношението в представянето при различни метеорологични условия ще се съглася, да, ако (примерно) гума Х спира с 5 м по рано от гума У на мокро, то при сняг съотношението може да е коренно различно, тук ориентацията на гумата оказва съществено значение, но в поста ти който коментирах, ти каза, че може да има разлика в следствие от наличие на прах, масло (може пък аз да не съм те разбра). С това не мога да се съглася, при еднакви метеорологични условия (например мокро), само наличието на прах, масло или промяна в грапавостта на асфалта не вярвам, че може да окаже съществено значение върху съотношението в представянето. И понеже се хвана за една от марките, които споменах (чисто произволно) и различните й модели, ще го кажа така, гума от ниските части на класацията в теста по даден показател няма как да доближи или да обърне резултата (по този показател) само на база наличие на прах, масло или грапавост на асфалта. Казваш, че праха, маслото, излъскания асфалт действат като лед, да така е, но зимна гума направена за добро представяне на вода има и добро представяне и на лед (до колкото това е възможно) защото на хлъзгава настилка основно значение има смеската, а на сняг грайфера. Предвид това идеята ми е, гледаме теста и избираме тази която е най-високо в класацията по търсен от нас показател (най-високата, която можем да си позволи де).
Колкото до така мразения от теб израз "премиум гума", ами може и да не ни харесва, но си има една групичка от марки гуми, които по тестовете са все по челните позиции, едни в средата и други които са все дъното. Да има отделни случаи в които по даден показател или в даден размер по-евтини марки/модели се намесват сред върхушката, но това е по-скоро рядкост (в таз годишните тестове Семперит яко се изстреляха в челните места , поне на мокро и в големите размери),но като цяло всички знаем кои са доминаторите.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Нед 08 ное 2020 19:14

Ето последните отзиви от Tyre reviews за зима 2020/21.

Jonathan Benson дава за мен много удачен съвет: за много европейски региони е добра идея да се ползват всесезонни гуми за зимни. В предишни техни тестове се вижда, че се справят близо до изцяло зимните модели в зимните дисциплини, а в същото време дават малко повече на мокро и сухо от тях. Това е превод преразказ от видеото.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Нед 08 ное 2020 19:18

Аз съм приключил със изцяло зимни. Отсега нататък гумите ми ще са предимно всесезонни.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Нед 08 ное 2020 19:21

Не ми предстои скоро никаква такава покупка, но когато се наложи, ще са всесезонни за зимата, а може и за цялата година. :th_up

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 08 ное 2020 20:26

Направило ли е впечатление на някой разликата в цената на BF Goodrich и Клебер ХП3. Уж еднакви, а пък... На клипчето в UK ги дават на една цена.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Нед 08 ное 2020 20:46

И аз бих минал на всесезонни, ако не живеех в планината и не ходех по такива места.

Иначе да отговоря на Стефан:
Купъра бих сменил с Nokian Hakkapeliitta 9 или ако установя, че карам повече и по магистрала Nokian Hakkapeliitta R3
А ако слагах всесезонна и нямах моите си нужди - Nokian WeatherProof
(Правя уговорката, че от всесезонни почти не съм се интересувал и имам много малко знания)

Абе изобщо Nokian са гумите, с които бих експериментирал за зимни. Имат доволно предложения за всякакви нужди (поне според тестове и ревюта).

Потребителски аватар
Burner_inc
Автомобил: Touran Kawasaki Versys 1000
Двигател: BLS 2009

Мнениеот Burner_inc » Нед 08 ное 2020 21:01

Понятията премиум, среден и бюджетен сегмент се използват от самите производители на гуми и заради това е редно да се използва тази терминология. A сравнението с централно Европейски тип зимни гуми и Nordic не е никак удачно и всички интересуващи се от гуми знаят защо.

Абсолютно съм съгласен с с колегата Asko VW, че при еднакви условия няма как при идеалните тестови условия най-добрата гума в теста да спира над 10 метра по-добре на мокро от най-зле представящата се, но когато условията са същите, но с отежняващи фактори част от изброените прах, кал и тн. най-зле представящата се от тестът в идеални условия да се представи по-добре от топ гумата. Няма как да съм сигурен, но мисля, че в такава ситуация разликата между двете гуми дори ще се увеличи.

Всеки има глава на раменете и да решава за себе си. Не упреквам никой за изборът му, а просто изказвам мнение, че ако мога да си осигуря дори и малко предимство с покупката на възможно по-хубава гума за условията в които карам, бих го направил и го правя с автомобилите си и най-вече с моторът, където контактните петна са още по-малки и където човек разбира колко жизненоважно е сцеплението и колко крехка величина е то.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Нед 08 ное 2020 21:16

Всеки производител се нарича премиум. Недей да вкарваш някакво значение в тази дума повече от маркетинг. Нокиан, за които говоря по-горе, са среден клас според много хора, но се наричат премиум.
Тук вече изпадаме в излишно тълкуване на отворено понятие.

Има само един начин да разберем истината за различен сух асфалт. Събираме няколко пасата (защото се сещам за няколко) и тестваме с един на различни условия, с различни гуми, еднакъв размер (аз тук не мога да помогна освен със самата кола за теста).
Желаещи да се включат могат да ми пишат.

И понеже спомена мотори - относно гумите изобщо, много е интересно филмчето за Дукати Мултистрада. Предполагам си го гледал.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Пон 09 ное 2020 8:53

Уау какъв прогрес...в началото на темата всеки обесняваше поучително как няма такава всесезонна гума и дър бъра още глупости....
да се спука човек от смях ..сега се оказа че маса народ е открил всесезонната гума....прогрес.....Като отявлен фен на всесезонната гума ще кажа че е много добър избор за ежедневно каране в града и извън него в в нормални зимни условия....и карах с такива до миналата година ...но отидох да живея на място където ако не мине да изчисти снегорин ще трябва изцяло да разчиташ на себе си...и сложих зимни гуми и тъй като приоритета ми е да издрапам в снега избрах тези с най-добри резултати на сняг..спиране и теглителна сила....така че колегите са прави по-горе всеки трябва да се води по потребностите си....

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 09 ное 2020 10:24

Ти ако видиш във Фейсбук, като им кажеш всесезонна, какво отричане е, какво чудо. Не мой такова нещо да има - как така за всички сезони :mhihi
Аз имам много малък опит с всесезонни, но за нашия град биха били достатъчни, определено. Миналата година нЕмахме снЕг изобщо :cry

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Пон 09 ное 2020 10:51

group® написа:
Burner_inc написа:...НО голямата разлика идва при една екстремна ситуация, където гумите от премиум сегмента оправдават цената си...

Това е доста елементарно деление на гумите и подвеждащо твърдение.
Обсъждано е многократно и в тази, и в другата тема за летните гуми.
Непознаването на собствените гуми и окачествяване само с простото 'премиум' може да бъде по-опасно и от китайска гума с руски каучук icon_idea

Екстремните ситуации стават непредвидено и без желание на шофьора, така че познаването на гумите му няма значение. Или смяташ, че всеки с китайски гуми кара много внимателно и няма как да му се случи неочаквана случка? Те ако са толкова зле, че да усеща несигурност, няма да изкара дълго и ще ги смени.

Потребителски аватар
Sarafov_03
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Sarafov_03 » Чет 12 ное 2020 12:09

От вчера със зимните Sottozero 3 (понеже някой питаше по- назад)- пробвах ги на магистралата до 190 - не са по- шумни от летните, няма вибрации, доволен съм.

Изображение

Изображение

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”