Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Re: Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Мнениеот Кайзен » Чет 12 ное 2020 14:59

group® написа:
Кайзен написа:Аз болен все още не познавам.

Значи всичко е от телевизора :wink

Не само, но И от телевизора.
Без да съм голям привърженик на wikipedia, прочети текста, като заместваш Острият вирусен назофарингит с Covid-19 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0 ... 0%BA%D0%B0
"силно заразно вирусно заболяване"

"това са риновируси"

"пациентите често търсят лекарска помощ, прилагат домашна терапия с лекарства без рецепта"

"често срещаното инфекциозно заболяване"

"Не съществува ваксина за заболяването. Основен метод за предотвратяване на заразяването е миенето на ръцете и носенето на медицинска маска, което предотвратява предаването на болестта от човек на човек. Също така няма и официално одобрени лекарства, които пряко да лекуват"

"Възпримчивостта на човека е много висока. Контагиозният индекс .. достига почти 100%"

"Основните фактори на предаване са въздухът, водата, замърсени хранителни продукти, кърпи за ръце или замърсени ръце и предмети. При кихане и кашляне се отделят малки капчици съдържащи вируса дори и сле пълно изсъхване. Механизмът на предаване се улеснява в детски градини, училища, общежития и места, където работят големи колективи."

"Сезонността е трета характерна черта. Най-често периодът, през който се наблюдава чувствително увеличение на случаите е късната есен и зимата. Това може да се влияе и от факта, че през студените месеци хората прекарват голяма част от времето си заедно в затворени помещения и по този начин увеличават риска за взаимно заразяване..Въпреки това могат да се проявяват целогодишно."

"са възможни усложнения от развитие на пневмония и астматичен синдром"

"Патологичният процес десцендира под формата на бронхити, бронхиолити, бронхопневмония. Характерна за него е появата на остра дихателна недостатъчност."

Характерно е бавно проявление на симптомите до настъпване на пик на втория или третия ден

води до главоболие, вкусът, апетитът и обонянието са нарушени

температурата се повишава до 39 °C

може да доведе до инфекциозни усложнения или суперинфекции, като остър бронхит, пневмония

Хората с белодробни заболявания като астма или хронична белодробна обструкция са особено податливи

няма медицински доказан и приет медикамент, който директно да атакува причиняващия агент, се счита че няма лекарство против

И не, не искам да ги стравнявам двете, но ако не получиш по някаква причина положителен PCR, то може да минеш и с вирусен назофарингит.
Въпроса е от кога човека става болен - хрема, настинка, грип, Covid. За първите две до преди година се твърдеше, че не са болестно състояние и дори не се изписваха масово болнични.
И за да не ме разбереш отново погрешно, аз не съм в нито едната от двете крайности - няма вирус или носете чувалите. За мен истината е там някъде по средата.,

icoico написа:В Дойчланд-Мойчланд ако си се сковидясал го научаваш обикновено по този начин:

IMG_20201102_090941.jpg

На ШЕСТИЯ ден от теста, точно в този случай. И оттогава втора седмица, въпросните здравни власти ни хък, ни мък :bowdown

Дойчланд-Мойчланд не е само Hessen. Niedersachsen и NRW получават резултати на следващия ден.

vandu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vandu » Чет 12 ное 2020 15:25

Аз от една седмица съм с болка и изтръпване в краката, даже и на невролог ходих. От днес имам лека кашлица, а жена ми също започна да се оплаква от болки в краката.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 12 ное 2020 17:00

Кайзен написа:Дойчланд-Мойчланд не е само Hessen. Niedersachsen и NRW получават резултати на следващия ден.

Получават в зависимост от натоварването на лабораториите. В момента е отвратително голямо, до степен на тел. 116-117 да увъртат и да не дават адрес на тестпунктовете. Ми нямам личен лекар в Германия, кво да направя? "Идете в град Х. на мегдана и питайте, там някъде трябва да може..."

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 12 ное 2020 17:04

бат рамбо
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот бат рамбо » Чет 12 ное 2020 19:04

Някой знае ли ли са големите производители на тези фризери? Да си купя акции малко аз.
И сега слънцето ще почне да ни обяснява, как трябва да отделим няколко милионамилиардабилиона ( баси сложното) за 17 216 фризера. Ама то няма да е проблем , щото сме спестили малко по-малко от половината пари от чувалите и горивото за камионите. И всичко това само заради свежите новаторски идеи и мерки на щаба.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 12 ное 2020 19:48

Младежи безгрижни, да не дава Оня от първо лице да се сблъсквате, тоест уязвим приятел/член на семейството да пипне тая мизерия. Макар, че някои сигурно таят мисли във формат "време е тристайният на Витошка да се освободи най-накрая"...

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Чет 12 ное 2020 21:00

VWGT написа:https://www.svobodnaevropa.bg/a/30944057.html

https://www.economic.bg/bg/a/view/ups-v ... ina-119752
Виж датата на статията.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Чет 12 ное 2020 21:07

Кайзен, наистина не схванах идеята на този линк към Острият вирусен назофарингит?

Не желая да те разбирам отново погрешно, но си мисля, че пропускаш сам да прочетеш:
Причинители на настинка могат да бъдат над 200 вирусни щама, като в най-честия случай това са риновируси.

И най-вече това:
Острият вирусен назофарингит, познат най-вече като настинка, представлява силно заразно вирусно заболяване на горните дихателни пътища.

Ако желанието ти е да омаловажиш К19, не става с това.
А и малко трудно ще ми илюстрираш тази идея, защото аз толкова близки и приятели в болница не съм имал по време на никоя настинка или грип.
Защото никога не съм виждал здрави, прави мъже да се тръшнат за по близо месец.
Изобщо да не споменавам косвените жертви и т.н.

Та не ме разбирай погрешно и ти мен. Не съм си 'сложил чувала'. Не съм се и психясал и парализирал. Всъщност съм доста деен да ходя до ковид отделения заради някой близък, да пазарувам и нося лекарства на други, които са в карантина.
И да не забравя - не бях виждал заради настинка, дете 8ми клас да гледа само сестра си - 5ти клас, защото и двамата родители са в болница с К19. :confused

Недоверието ни играе кофти номера. Може и на мен да са платили 40лв на ден...

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Чет 12 ное 2020 21:18

Положението не е никак розово- наистина. Видях го с очите си,понеже работехме преди 12-13 дена из туб.диспансера. Правихме стаи за ковид-болни. Нямам болни колеги за сега -вече минаха 13дена.Или сме го изкарали без симптоми( За това не са ни правили тестове).Постоянно пристигат линейки с хора,които имат силна симптоматика и повечето остават на лечение. Повечето лекари вече и те са болни .Фразата-'' на мен няма да ми се случи'' не е вървежна .

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Чет 12 ное 2020 23:57

group® написа:Не желая да те разбирам отново погрешно, но си мисля, че пропускаш сам да прочетеш:
Причинители на настинка могат да бъдат над 200 вирусни щама, като в най-честия случай това са риновируси.
Според немските учени още в началото на септември бяха известни над 100 мутирали вирусни щама на SARS-CoV-2.
group® написа:Ако желанието ти е да омаловажиш К19, не става с това.
Мисля, че точно и ясно казах, че не принижавам К19, но не го поставям и на пиедестал.
group® написа:Може и на мен да са платили 40лв на ден...
Точно това не мога да го разбера. Защо е необходимо винаги с ирония? Мен не ме интересува дали или колко пари си взел. Нито ти, нито хората от малцинствата с бусовете от ямболската лаборатория.

От написаното от теб виждам, че положителен PCR = болен (точно с това не съм съгласен!), а скоро може да се премине и към болен от К19 = мъртъв.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пет 13 ное 2020 0:04

Иронията ми не е към теб! Съжалявам, че не става ясно!

Изобщо не мисля, че положителен ПСР е = болен.
Мисля назад съм писал, че има хора около мен, които го карат безсимптомно. А и знам отлично разликата.
За съжаление някои от тях смело коментират, че вируса не бил нищо. Защото си гледат само от тяхната камбанария.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пет 13 ное 2020 0:51

бат рамбо написа:Ще трябва да те разочаровам- вече го минах. И не се изживявам като някой гуру или съдник да пращам хората по болниците , ама с такова наивно мислене.... То за това няма лекарства по аптеките за наистина нуждаещите се.

Не, напротив. С подобни линкове и заобиколни изказвания един вид се изживяваш като гуру и намекваш, че нещата не били така и едва ли не нямало особен смисъл да се пазиш. Ти лично мен с нищо не можеш да ме разочароваш. Не знам какво си минал, как си го минал и дали си го минал. Ако обичаш, това не е мястото за конспиративни теории и кой от болестта имал сметка. Особено предвид масите в България, разсъждението на глас и изказване на мисли на глас е добре да се ограничава.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Пет 13 ное 2020 12:24

Мисля си за това ограничение за хора над 65г. Уж за добро, но реално май е обратното. През пролетта първо, че нямаше много заразени - като се изолират възрастните в отделна група идеята беше да се опазят. Отделно, че пролетта нямаха ограничение да ходят когато искат в магазин, само не можеха други (по-млади) да влизат сутрин от 8 до 10ч. Сега 65+ могат да влизат само между 8 и 10. Какво се получава: първо - сред тях вече има доста заразени; второ - имат само 2 часа през които да ходят и до магазин и до аптека. Като се знае какви навалици има по принцип по аптеките сутрин, сега даже нямат избор да отидат по-късно. Краен ефект - препълнена аптека с потенциално болни или другият вариант да стоят отвън на дистанция... сутрин в 8ч през ноември. Сигурно ще станат по-здрави като се поохладят за половин-един час. В магазините също - навалица от хора, сред които има и заразени.

Потребителски аватар
kamaza11
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kamaza11 » Пет 13 ное 2020 13:44

За всичко е така. Колкото по- малък часови диапазон, то повече народ наблъскан на едно.
Аз съм малко по средата между двете крайности за ковид19. Пазя старите роднини, като не се навирам много до тях, сега дори обмислям и да не се събираме в една стая. От друга страна си ходя по магазините без да се ограничавам и за най- малките и маловажни неща и изобщо гледам да не си променям много начина на живот. Нося си маската щом ме задължават, мия си ръцете и от преди вируса редовно, гледам да не пипам дръжките и парапетите. Според мен бройката си е голяма, вирус има, много познати и колеги заболяха, но все пак според мен не е чак така както го казват. Не вярвам, че вмомента няма други вируси и настинки и видиш ли “ако имате запушен нос, гърлобол и температура- имате ковид”.. Ами няма как да го приема просто. Да, хората сега са по- предпазливи, но това не значи, че гриповете не се проявяват.
Не настройвам никой. Искам да запазя роднините си и всички контактуващи с мен здрави, но айде малко по- спокойно, така или иначе повечето от нас рано или късно ще минем през този така наречен “ужас”. Важното е за старите и хронично болните да отложим, че не всички ще го изкарат. То и аз имам слаби места, чрез които може да ме повали, но все пак съм млад и организмът ми може и да се справи. Пазете си бабите, дядовците и родителите, това е моят съвет. И не се панирайте, че не един- двама си умряха от страх.
Живи и здрави, повечко люто и късмет.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пет 13 ное 2020 13:47

Никой не забранява на хората над 65 да ходят до магазина когато поискат, а се казва, че има време само за тях в посочения интервал. Не преиначавайте

Върни се в “ОФФ-Топик - други”