Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
viksanlg
Автомобил: Пасат б3 Лада Калина
Двигател: пб
Контакти:

Re: Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Мнениеот viksanlg » Сря 18 ное 2020 21:56

Да споделя,че из съм на мнение, че прекаляваш .Неща като КПП за мен е абсурдно и глупаво. Ако е за зараза,човек може да я получи навсякъде.От ресто в магазина със заразени пари, до ръкохватката в градския транспорт. Пипнеш си после чанта,ключове за вкъщи,брави,кранчета на мивки и каквото се сетиш. Мисля че или изпитваш носталгия по тоталитаризма или има някаква мазохистична жилка в твоя милост. Не само аз а и десетки хиляди хора като мен имат роднини в други населени места и неможеха да си видят внуците и децата. Да трябва да се съблюдава строго за мерките. Незнам,може би е правилно да се слага маска в затворени пространства ,аз лично спазвам,но на открито както искаха да въведат за мен беше пълно безумие,както и КПП-тата.Потдръжник съм на твоята теория,че ваксините са изключително полезни и заради тях наистина човечеството е забравило какво е едрата шарка например. НО такава" прибързана" за мен ваксина лично аз не бих си сложил докато не минат поне 4-5 години да видя дали по света ще се появят някакви странични ефекти...До колкото обясняваха хората от щаба пролетта ,че номерът не е дали да се разболеем ,а да стане постепенно за да издържи здравната система. Лично аз не се страхувам,мога да умра или да оцеля, няма друга опция;),но за мен хората страдат не само поради спазване или не на мерките ,но и заради липса на правилен" шаблон" по който трябва да постъпи един болен.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 18 ное 2020 22:04

viksanlg написа:Да споделя,че из съм на мнение, че прекаляваш .Неща като КПП за мен е абсурдно и глупаво..

Аз казах следното - Имаше КПП-та седмици наред. Вместо просто да блокират всичко, можеха да пускат бързи тестове, да отсяват съмнителни, а останалите да се движат относително по-свободно, отколкото беше тогава. Така щяха да се проследят повече болни и нямаше да се затварят всички, без изключение. В момента, ако прочетеш BBC е факт, че англичаните де факто са си монтирали КПП-та на цели райони. Честно казано, ако никой не иска да сложи ваксината, защото трябва да минат 4-5 години, след 4-5 години пак ще сме на същата точка и този диалог ще продължи да се води в същия вид.
Не е задължително всички да се разболеят. За рестото - в колата имам спирт. Мия си рестото, мия си ръцете. Не пия от бутилка преди да я измия със спирт или с вода и сапун. Мия си и ключовете, предвид че ги пипам с ръце, които съм докосвал до нещо.
Хватката не е нищо да не пипаш, а да не се бараш преди да се измиеш. Лицето - Очи, уста, нос. Волан, скоростен лост, дръжки, радио - и те се дезинфекцират.
Сами виждаме какво се случва и как болниците вече са препълнени. А по статистика до февруари месец очакваме Ад-а да се стовари. Висока заболеваемост и смъртност от усложнения. Следователно колкото по-висока е дисциплината, толкова по-малък ще е темпът. А аз лично в градски транспорт не съм се качвал откакто имам кола. И никога не бих. Там и без да има вируси, всеки плюе, киха и кашля и не се знае какво ще си лепнеш. Като изключим, че цената на газта за същото разстояние в много случаи ми е по-ниска от цената на билетчето.
п.п Ако тази ваксина в момента работи, най-вероятно догодина няма. След 4-5 години забрави. Щамовете се сменят.
п.п2 Шаблони няма. В момента вече имаме критична ситуация. Не разбирате, че в момента системата едвам се справя.
Това е все едно да имаш една ел.инсталация, която в един критичен момент е закърпена с кламери и тиксо и да искаш
да има ред в нея. В някой идеален свят може би. Обаче не тук и сега. То не се смогва, вие очаквате преустройства.
Затова се пазете. Че инсталацията ако се натовари още ще се предаде и всички ще стоим на тъмно.

Потребителски аватар
viksanlg
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Сря 18 ное 2020 22:24

С риск много хора фа ме намразят но и много хора са в рисковата група и са в опасност заради алчния си мозък. Зет ми е един от тях. Лаком,яде сладко в промишлени количества, наднормено тегло колкото искаш.Казвах му да започне ограничения когато беше на 30 и спорт за да не отключи диабет , че тогава мамата си трака,гледаше ме с насмешка. Е сега диабет,високо кръвно и още куп проблеми и когато се видим на вън ми вика слагай маска че съм в рискова група. Абе превърнал си си сам тялото в боклукджийско кошче, станал си кръгъл и болен благодарение на твоите "усилия" а после другите му виновни. Гледайки колко дебели хора чакат за готови кюфтета и кебапета муцат гадните майонези и всякакви мазгочи без никаква динамика в живота си и някакви хранителни ограничения, а после се вайкат, все едно друг им е тикал говната в устата..
Тези по възрастните много добре знаят ,че преди 3 десетилетия нямяаше толкова затлъстели хора.хората си готвеха и небяха толокова мързеливи.направо за мен гледката е много тъжна като гледам как хора като качат 15-20 стъпала на подлеза и после немогат да си кажат името.Не, не ковид ще ни убие, а алчните ни мозъци!

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 18 ное 2020 22:31

viksanlg написа:С риск много хора фа ме намразят но и много хора са в рисковата група и са в опасност заради алчния си мозък.

Без да ми се обиждаш. Преди 30 години е нямало вихреща се еманципация, работа на 2 работни места, толкова много извънреден труд и такова количество стрес. Колкото повече се "цифровизираме" толкова повече информация се налага и да обработваме. Изключвам глупостите като фейсбуци и т.н. Преди 30 години като нямаше мобилни, никой не ти звънеше в 10 вечерта в събота от работа и въобще животът е имал съвсем друг вид.
Освен урбанизацията, постоянният стрес и нерви карат хората да бъдат болни. В днешно време да си 70 кила с мокри гащи и да си с високо кръвно не е изключение, а що млади хора си заминават от сърдечни удари и заболявания, които преди са спохождали хора, много по-възрастни и изтормозени от годините. Добави и повишена доза егоизъм, срещаща се и в двата пола, сложи стрес и нерви и имаш идеалната среда, в която по-голямата част от хората са готови, съборени от каквото и да е било по-сериозно заболяване.

Последна промяна от инжектопляктор на Сря 18 ное 2020 22:50, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
viksanlg
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Сря 18 ное 2020 22:49

Незнам за каква еманципация ми говориш,но едно време майка ми и баща ми да работили на смени и двамата ,а хоратаа от това време знаят ,че посред бял ден нямаше по улиците лентяи и хора,които да безделничат.майка ми се прибираше претрепана от дневна или нощна смяна,но първото нещо беше да си сготви на семейството и тя не е била така единствения човек във вселената, но виж мързела не убива ...той мори..
То и сега никой не ми звъни след 22 часа,както ги научиш...

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Сря 18 ное 2020 22:51

инжектопляктор почини малко де.
Преди 30 години ...
Сега ако ти имаш 2 работи за нета и Планета, поръчки онлайн от Китай.
Родителите ни нямаха работа, загубиха си спестяванията, а дори и да имаха някой останал лев, нямаше нищо в магазина.

Нека да остане място и за чужди мнения в тази тема.
viksanlg е много прав!

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 19 ное 2020 9:37

За затлъстяването и боледуването всичко е вярно, и освен това храната (основно вредната) стана супер достъпна и разнообразна. Преди 30г, всъщност преди 35г, преди магазините да станат тотално празни имаше един вид хлаб, два вида салам и два вида сирене. Шоколад по принцип нямаше, но каквото там беше - 1-2 вида и някоя вафла. И всичко сравнено със съотношение цена/заплата сега, беше в пъти по-скъпо тогава. Вафлата беше 6ст., обикновена вафла, шоколадите 50-60ст, до над лев . Заплатите на (обикновените) хората тогава бяха от 100 до 300лв. Сега са да речем 7 пъти повече. Един шоколад излиза да е бил 5-6лв сегашни пари (а и тогава не бяха по 100г.). А за подобно качество, сега има шоколади на цена много под 1лв. За месото също, в пъти е по евтино сега.... Парите не са проблем да се тъпчеш колкото можеш, и това е проблем, за хората кото трудно се контролират в хрането и малко се движат :-( .
За еманципацията кое не е ясно (може термина да не е удачен точно в случая), но ето пример:"И аз ходя на работа, защо мъжа ми не готви?". Колко от жените (мъжете :biggrin ) могат да готвят и колко от тях редовно го правят у дома? Става въпрос не за цър-пър във фритюрника или на скарата .... ако някой брои това за готвено?

JuStan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JuStan » Чет 19 ное 2020 9:47

Д-р Бодо Шифман цитира Бил Гейтс

https://www.facebook.com/okodavidi/vide ... 9519834006

Потребителски аватар
viksanlg
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Чет 19 ное 2020 11:09

milmar :th_up ! за мен е точно така,но причината за това за мен е слабата психика на хората , липсата на всякаква борба със себе си и липса на контрол върху самите тях.Виждам богати хора,които контролират успешно огромни екипи от хора, но немогат да контролират собствените си нагони за храна. Яде се безразборно не само долнопробна храна, но проблема е и кога се яде и колко се яде. За да наддава едно същество каквото и да е то, трябва да консумира значително повече храна отколкото е необходимо на организма. Един от личните примери е една колежка на съпругата ми. Тя има страшни проблеми с бъбреците и черния си дроб по бащина линия. Все повтаря това не трябва да ям,онова не трябва да ям, но когато шефката и сложи всеки ден на масата нещо забранено за нея тя муца от "забранения плод" без да се спре докато не свърши...Тя има пресен пример,тъй като баща и скоро почина и тя лично на него го спираше да не яде люто солено,но той не се интересува от молбите и така си и отиде от лакумия.
За мен истинския контрол е контрола над ума. Тези които, успяват да контролират това за мен са истинските възрастни индивиди,другото за мен са едни пораснали тялом деца,защото само те немогат да се самоконтролират.
Човек е това,което яде и не само , ние като уж възрастни даваме пример за начина на живот на нашите деца и те приемат за нормалност нашия пример.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Чет 19 ное 2020 11:37

Не коментирам,просто прочетох съдържанието.
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/te ... 19-6117844

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Чет 19 ное 2020 11:38

Пляктора преди време се вайкаше за какво ли не (да ровя теми ако трябва). Сега явно е пораснал и добил увереност - громи всеки, които не е съгласен с вижданията му.

Последна промяна от Spas на Чет 19 ное 2020 11:41, променено общо 1 път.
Причина: Поредното мнение не по темата, вече почвам с предупрежденията!

Потребителски аватар
Spas
Модератор
Модератор
Автомобил: VW Golf 2
Двигател: 1800 RP

Мнениеот Spas » Чет 19 ное 2020 11:43

Айде спрете се де, някой чел глупости тук-там, ние от модераторския екип четем глупостите на всички! Всяко следващо мнение, което не е по темата ще е с наказание!

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Чет 19 ное 2020 12:31

Zdravko Zankov написа:Не коментирам,просто прочетох съдържанието.
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/te ... 19-6117844

И в този дух, нещо което и аз няма да коментирам:
https:
За няма втора вълна в Китай?

https://m.dw.com/bg/%D0%B7%D0%B0%D1%89% ... a-55482626

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Чет 19 ное 2020 13:37

И тук следват въпросите:
- Защо въпреки, че "в Китай няма дискусии за носенето на маски, държавните защитни мерки обикновено не се поставят под въпрос, а доверието в правителството е високо" се появяват "избухване на огнища като тези в северозападния регион Синдзян", което от своя страна води до "Незабавно тестване, строга изолация на заразените и болните"?
- Как хем маските и реда в Китай са досътатъчни, хем се появяват огнища и се налага "строга изолация"?

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Чет 19 ное 2020 14:35

За тях огнище е повече от 2ма човека в един регион.
Аз мисля, че не може да се изкорени вируса, ако ще само Фууд панда да работи. Има си някакво предаване и циркулация. Но с мерките държат ситуацията под контрол.
Принципно бих бил склонен да се съмнявам в данните, които изнасят, но не мисля за възможно да се прикрива широка вълна на заразата дори и в Китай.

Следенето на хората дава добри резултати и в Южна Корея. Но в западния свят това е невъзможно.
Забележи, че се знае всеки контакт дори и в ресторант. Всеки, който е бил там по време на заразения, ще бъде под карантина. Такова проследяване на заразата няма как да не даде по-добри резултати и от тотален локдаун.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”