Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Re: Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Мнениеот Кайзен » Чет 19 ное 2020 14:52

Ей така се прави бизнес..
Доставната цена на един PCR е 17-25 лв. НЗОК го плаща на лабораториите по 60 лв., а те го продават на клиентите си за 120-130-150 лв.
https://fakti.bg/bulgaria/529499-shefat ... t-krainata

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Чет 19 ное 2020 15:09

Само дето теста е консуматив за 1 тест.

А персонал, машини, лаборатотии, софтуерно покритие на процеса?

Купи си тестове на тая цена и се тествай сам. Или направи бизнес план за ковид лаборатория и тегли кредит щом е такава далавера :) .

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Чет 19 ное 2020 15:14

Не знам в Германия каква е цената, но за Австрия преди няколко седмици беше двойно на нашата цена.
Предполагам, работното заплащане е важен фактор в цената. Иначе нямам обяснение за тази разлика.
Братовчед ми в Австрия чака 6 дни резултат :no

Едит:
Интересно как на другия край на света има противоположното на 'нашето' схващане за манипулирани данни:

Впрочем, в социалните мрежи се появиха критики, че числата не били реални. Някои са убедени, че действителният брой на новозаразените е по-висок. Твърди се, че властите разкрасявали данните, за да не бъдат затворени училищата. Защото когато децата ходят на училище, родителите им могат да работят - а това означава икономическа активност и повече постъпления от данъци в градската хазна.

https://m.dw.com/bg/%D0%BA%D0%BE%D1%80% ... a-55660246

Потребителски аватар
viksanlg
Автомобил: Пасат б3 Лада Калина
Двигател: пб
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Чет 19 ное 2020 15:25

Колега,според теб колко по сложен е процеса и колко повече ресурс отива за него отколкото за други тестове или коя кръвна група си.Гледах интервюто с шефа на НЗОК и той специално каза ,че покритието на касата е доста над нужното и намекна доста не еднозначно ,че другото е спекулация...Мисля че коментара на Кайзен има резон...

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Чет 19 ное 2020 16:45

group® написа:Не знам в Германия каква е цената
В Германия тези неща са регламентирани по-добре
ab dem 1. Juli 2020 pro Test 39,40 Euro
От 01.07. - 39,40€/тест
Преди това са били 50,50€/тест. Преди това 52,50€/тест. А в началото - 60,33€/тест.
В цената влизат
Laborleistungen, Versandmaterial und Transportkosten
лабораторни разходи, опаковъчни и транспортни разходи.

Разбира се е предвиден и
üblichen Regelhöchstsatz
възможо най-висока ставка от 147 Euro.

brum

Мнениеот brum » Чет 19 ное 2020 17:00

Да сравняваш немските цени с нашите - определено съм за. Обаче да сочиш цената на консуматива за 1 тест и да очакваш толкова да струва теста е несериозно. Всеки който се опита да помисли по въпроса и да прецени кое колко струва ще види смисъл в цифрите. Ама това иска четене и отнема време...

Антиген тестовете струват 30-40 лева и е почти толкова надежден колкото PCR теста. Ама е по-прост за работа, та за това цената е доста по-различна. В ЕС сметнаха, че тестовете са взаимозаменяеми. Ако всичко беше конспирация и кожодерство цената на този тест щеше да е близка до тази на PCR теста.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 19 ное 2020 17:37

Като гледам как вълнообразно се е увеличил броя на лабораториите в БГ, които правят PCR тестове, със сигурност има доста хляб в този бизнес.

brum

Мнениеот brum » Чет 19 ное 2020 18:09

Ако нямаше хляб нямаше да има лаборатории. Свободен пазар на който не са регулирани цените. Нормално е щом има търсене да има и предлагане. Виж, ако регулират цените и кажат, че тоя тест не може да струва повече от 40лв не съм сигурен, дали някой ще го предлага.

Цялата ни икономика е на този принцип от както сме демократична държава. Търсенето определя цената, а не себестойността на продукта.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Чет 19 ное 2020 18:25

brum написа:да сочиш цената на консуматива за 1 тест и да очакваш толкова да струва теста е несериозно.
Ако някой си мисли, че НЗОК плаща само консуматив, то той е много заблуден. Когато отидеш и ти направят "безплатен" тест, то е логично да се запиташ кой плаща, защото няма нищо безплатно на този свят. А щом НЗОК плаща на лабораториите по 60 лв., то е логично в тези 60лв да влизат консумативи, всички лабораторни разходи и (малка) печалба.
brum написа:Всеки който се опита да помисли по въпроса и да прецени кое колко струва ще види смисъл в цифрите. Ама това иска четене и отнема време...
Тук между толкова видни учени и инженери си мислех, че всичко е ясно :Mr Green Fun

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Чет 19 ное 2020 19:08

Кайзен написа:Как хем маските и реда в Китай са досътатъчни, хем се появяват огнища и се налага "строга изолация"?

Защото маските не са скафандри. И все още ти се налага да общуваш с хора, които може да пренасят нещо. Те просто възпрепятстват разпространението. Те и легналите полицаи възпрепятстват движението с висока скорост, но това не пречи някои коли въпреки всичко да ги прелитат. Обаче повечето не го правят.
Никоя мярка не те прави безсмъртен. Просто ограничава възможността да се разболееш или да го лепнеш на друг.
Кайзен написа:Когато отидеш и ти направят "безплатен" тест, то е логично да се запиташ кой плаща, защото няма нищо безплатно на този свят.

Мисля си, че няма смисъл да си правим никакви изследвания. Дори кръвната картина за 2.50лв е много пари за хазната. Най-добре е, ако всички слаби измрат от...настинка да речем. Да е по-евтино за държавата, нали така? Въобще, за какво има болници? Това са само разходи. Ако теглиш по един куршум на всеки в спешното, толкова пари ще спестиш.То изследвания, лечения - скъпотия. А един патрон - колко да струва?
Според теб, от кого се плаща каквото и да е било лечение, изследвания и т.н? Касата работи на принципа на солидарност. Ти си здрав, плащаш му изследването. Лекуват го. Утре ти си болен, той плаща твоето. Не виждам нищо възмутително в това, че видиш ли трябвало да се плаща изследване. Обаче би било възмутително, ако има спекула.
След като си написал държава = Германия, то ти нищо не плащаш, очевидно. От какво по-точно се възмущаваш тогава?
С радост ще си платя осигуровката, ако това значи, че някой вместо да умре и да го опява попа, ще работи и ще произвежда. С нерадост бих го сторил, ако знам че има спекула. Не виждам тестът да струва 500 или 1000лв. Евтините изследвания с техника, наложена от години са...евтини. Нововъведенията струват пари. Ти вземи попитай един скенер колко струва, примерно. А мое лично мнение е, че човек който не е дал пари няма думата относно това как се разпределят същите.

Последна промяна от Spas на Пет 20 ное 2020 10:06, променено общо 1 път.
Причина: Айде малко по-кротко го раздавай, моля!

Потребителски аватар
viksanlg
Автомобил: Пасат б3 Лада Калина
Двигател: пб
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Чет 19 ное 2020 19:33

По кротко колега...примера в първия ти абзац е подходящ и съм склонен да се съглася, но пак завършваш с лични нападки...

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Чет 19 ное 2020 19:49

инжектопляктор написа:След като си написал държава = Германия, то ти нищо не плащаш, очевидно.

Къде съм написал, че държава = Германия? Посочи ми. Защо постоянно се опитваш да изкривиш нещо и после свободни съчинения и безпочвени нападки?
И как така е очевидно, че нищо не плащам? Като с маската от вчера ли?

Успокой се, пий си хапчетата, че ставаш много несъстоятелен вече.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Чет 19 ное 2020 20:21

Кайзен написа:Къде съм написал, че държава = Германия.

В "Местоположение" на профила си си написал "Германия".
Хората решават проблемите с масово тестване и използване на предпазни средства. Мистериозно ми е как презервативите са популярни, а маските - хич.
По-рано тръгна дискусия за цената на тестовете. Извинявам се много, никой не работи залудо без пари. Предвид това колко са натоварени лабораториите и цялата здравна система и колко техника е било необходимо допълнително да се въведе в експлоатация, няма как един тест за Ковид да е с цената на кръвна картина или тест за грип. При условие, че банален тест за грип струва 20лв. Субсидирането от страна на държавата не е с цел пране на пари или прехвърляне на такива. Или поне по принцип не би трябвало да е така. То се прави от страна на Здравната каса, защото иначе много услуги биха били непосилни като цена за гражданите. Затова и тук функционира солидарната система, не здравните застраховки както в САЩ.
Ако погледнем някои държави като САЩ например, там ако нямаш застраховка си пътник. И освен това такова нещо като болничен и отпуска повечето не са чували. Там няма гарантирана отпуска по никой закон. Почиваш - не ти се плаща. Болен си - твой проблем. Някои особености на тукашната система са доста по-привлекателни. А, да - освен, че ако нямаш застраховка в САЩ си пътник, ами ако в един момент се окаже че цената на лечението прехвърля полицата - пак ядец.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Чет 19 ное 2020 20:50

Май наистина още живееш в миналия век. :banghead

Това, че към момента съм избрал да работя и живея в Германия не означава, че в България и не заплащам като осигуряващ (работодател) 60% от задължителната здравноосигурителна вноска.

бат рамбо
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот бат рамбо » Съб 21 ное 2020 21:09

https://m.dir.bg/dnes/burgas/mlad-mazh- ... i-v-burgas
Ами да ме извините . Ама е.ем ви и мерките и маските, и пандемията , и тестовете ....
По - лошото е , че със сигурност такива случаи не са малко .

Върни се в “ОФФ-Топик - други”