Колко време подгрява вашия дизел?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Zinoto
Автомобил:
Двигател:

Re: Колко време подгрява вашия дизел?

Мнениеот Zinoto » Вто 01 дек 2020 19:09

За АHF и за останалите, случките да няма някой цилиндър 20 секунди при минусови температури да ти кажа не е от недостатъчен подгрев, а от това, че е имало нужда от регулировка на помпата и евентуално центровка. Иначе ако не се изчака подгрева наистина иска малко повече въртене за да запали, но чак да скапва само от това акумулатора... просто има и други фактори, които в комбинация с това да. Правил съм си експерименти с удължаване времето за подгрев и пали буквално от четвърт, но мисля, че както е заводски е най-добре.

valiosport
Автомобил: Golf 4 1.9 TDI
Двигател:

Мнениеот valiosport » Вто 01 дек 2020 19:26

Пич, всеки един дизел е така. Независимо дали е тди, хди, цди и т. н. Имаш проблем с колите щом на тия температури се налага да ги подгряваш, ами ако стане - 20? Предполагам знаеш на какви температури се тестват като са нови.
Имаш проблем с дюзи или помпа щом на тия температури губи цилиндър за по 20-30сек. евентуално и стартера не е добър щом не успява да върти докато греят свещите. Нали не смяташ че и като нова е била така?
Наблюдението ми е че Помпа-дюза мотора се нуждае от по мощен акумулатор от дизел с комън рейл система. Три комън рейла има в семейството, миналата година три годишния акумулатор на помпа-дюзата ми отказа да завърти и го прехвърлих на форда който е с комън рейл система. Още върти, но ако застои колата една седмица пада и въпреки че има 2 изгорели свещи миналата зима на - 7 градуса нито съм го чакал да подгрява, нито пък го чакам и лампата да гасне. И това стана само с една профилактика на стартер и ремонт на дюзите.

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Вто 01 дек 2020 19:30

samo_pechka написа:Не съм задълбавал в тази насока, но някои коли още с отварянето на шоф. врата почват подгрева, в зависимост и от температурата де. Сега не съм сигурен различните поколения фв как са. Сигурно е, че си има разлики , но никога не съм задълбавал, както казах.
Т.е. има вариант още преди самото палене вече да има някаква степен на подгряване.
П.п. лампата не е задължително и в тези случаи да светва.

Това с отварянето на вратата, сега се сещам, имаше тема за Пасат б3, но там вече е предкамерен дизел

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Вто 01 дек 2020 19:55

https://youtu.be/WeIwalDoUKk ето да видиш въпреки че бях с полуумрял акумулатор завъртях стартера в момента в който греят още свещите. Стартера го бях ремонтирал лятото. Сега съм с акумулатор на 5 месеца, дано утре сутринта да е студено за да направя ново видео.
Значи щом моята кола която на практика е същата успява значи и твоите машини трябва да могат.
Стартера е БОШ 2KW, акумулатор български 75АН

Потребителски аватар
blaze
Автомобил: Кораб Майка
Двигател: AHF BAU

Мнениеот blaze » Сря 02 дек 2020 0:50

Ето при теб лампата работи адекватно, свети 8-9 секунди, съвсем друго е от 2 секунди. Да , минус 13 е. ще видим утре на колко, как ще светят, греят и палаят моите.

Те колите си могат. Гарантирано 100% идеални дюзи и помпи и стартери. Горивото е най-доброто в града.
На тези температури АЗ няамм проблем, знам кое как защо се случва. Ама на жената как да й обясня първо да пали, после да пуска музиката или да си гласи огледалата!? И през ден ходя да давам ток. То само градско се кара и не си е работа, акумулаторите си мрат.

Конкретно Кадито е на млад шофьор. Притеснил се е , че пали трудно, че пуши синьо... нормално, незнае защо. Отишъл е и са го одрали 300лв. Можеше и главата да му правят за да не пуши, или накладките или още 1000лв ремонт. Защо !? Защото лампата на ннашите коли не е фактор за нормалнопто стартиране на двигателя. Ако ми е клиент, какво да му кажа? Еми то си е така, чади си, нормално е.... не е редно.

Относно градусите. Живея на Боровец, повярвайте ми, знам кой дизел как пали на -20 и т.н.
Куриозни са случки дето , от 21 коли, само ASV, единствен запали на 01.01.2017г при -22градуса под 1.5м сняг и даде ток на всички други да запалят. Оказа се юе това ASV е само с 1 здрава свещ. Лично го проверих.
Джип, нещо си ала бала, за 50 000лв, върти пред хотел и не пали, акумулатора пада. Излизам с чайника, поливам филтъра, пали и си отива. Така поне 20 коли на сезон изпращам. Хората се вайкат с ШЕЛ V power били, С добавки били, незнма си какво.. и като полея с чайника и запали , направо побесняват. Клиент ми се разсърди и скочи да вади от багажника с какъв Бардал кара, Бардала в багажника беше замръзнал.

Утре ще снимам и аз как палят. Но както казах, въпроса не е че ще запалят или не, а защо да ги мъчиме, за чий ни е тая лампа ако е неадекватна. Пак казвам, при +10 и при -10 все си свети 2 секунди, няма логика.

Потребителски аватар
polovera_9n3
Автомобил: VW POLO TDI
Двигател: BNM 2007

Мнениеот polovera_9n3 » Сря 02 дек 2020 1:25

Странно.. аз съм с 1,4 тди от доста години. Лампата за подгрева винаги остава да свети по-дълго, според колко е студено. Днес на обед беше 2 градуса- свети 2 секунди и загасна. Одеве в 23:30 - вънка -3 лампата светеше поне 5 секунди. А миналата зима на под-10 след като дам контакт и чакам- всичките лампи изгасят- оставаше само тази на погрева- около 10 секунди някъде. А след като я изчакам да загасне колата си пали на четвърт оборот- няма пушеци няма нищо...

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Сря 02 дек 2020 7:50

За ASV-то ти вярвам, лично знам как пали 1Z на - 10 с 4 изгорели свещи.

Лампата за подгрева задържа ама виж градусите и кадито ще задържи лампата при тая температура. Ето клип от днеска на - 6,5°С реалната температура беше - 8 толкова показваше като паркирах на същото место и на климатика у нас https://youtu.be/U0EgsLR_KNQ както виждаш лампата задържа 4-5 секунди, но подгряването трае около 7-8 секунди. След палене пак се включва за 1 минута и 30 секунди.
Извинявам се че клипа стана на обратно така и не можах да се оправя с тея модерни телефони....
На - 13 задържа лампата примерно 15 секунди, но подгрева реално ще е 30 секунди.
Релето за подгряването на BSU е по различно от това на първите помпа-дюзи, това е специално реле, въпреки че двигателя е Помпа-дюза свещите са 5 волтови, а не 12 както е при мен примерно, но принципа е същия. Температурния датчик ти управлява релето, ако той е дефектен няма да подгрява както трябва.
Предполагам знаеш за конзолно закрепените дюзи, с времето о пръстените се късат и от там лапа въздух и почва да пали трудно, тандем помпите също протичат. Огледай за течове около помпата като застанеш пред двигатела отдясно на разпределителния вал. Долния маркуч почти на всяка помпа дюза на която съм отворил капака сълзи.
Изключи температурния датчик и пробвай как ще пали така, на по старите помпа дюзи одължава подгрева максимално, на 2,0тди ПД 16 също е така.
Подгрева може да се одължи и от компютър, но варианта лампата на таблото и релето да спират по едно и също време няма как да стане. И не само на ТДИ ами на нито един дизел с комън рейл система. Така беше само на предкамерните дизели. Варианта е да сложиш крушка в купето вързана към подгрева, но трябва да се деби момента в който изгасне крушката на секундата да се завърти стартера, докато свещите още светят иначе бързо губят топлина и вече двигатела разчита само на компресията

Потребителски аватар
blaze

Мнениеот blaze » Сря 02 дек 2020 9:46

polovera_9n3 написа:Странно.. аз съм с 1,4 тди от доста години. Лампата за подгрева винаги остава да свети по-дълго, според колко е студено. Днес на обед беше 2 градуса- свети 2 секунди и загасна. Одеве в 23:30 - вънка -3 лампата светеше поне 5 секунди. А миналата зима на под-10 след като дам контакт и чакам- всичките лампи изгасят- оставаше само тази на погрева- около 10 секунди някъде. А след като я изчакам да загасне колата си пали на четвърт оборот- няма пушеци няма нищо...

valiosport написа:За ASV-то ти вярвам, лично знам как пали 1Z на - 10 с 4 изгорели свещи.

Лампата за подгрева задържа ама виж градусите и кадито ще задържи лампата при тая температура. Ето клип от днеска на - 6,5°С реалната температура беше - 8 толкова показваше като паркирах на същото место и на климатика у нас https://youtu.be/U0EgsLR_KNQ както виждаш лампата задържа 4-5 секунди, но подгряването трае около 7-8 секунди. След палене пак се включва за 1 минута и 30 секунди.
Извинявам се че клипа стана на обратно така и не можах да се оправя с тея модерни телефони....
На - 13 задържа лампата примерно 15 секунди, но подгрева реално ще е 30 секунди.
Релето за подгряването на BSU е по различно от това на първите помпа-дюзи, това е специално реле, въпреки че двигателя е Помпа-дюза свещите са 5 волтови, а не 12 както е при мен примерно, но принципа е същия. Температурния датчик ти управлява релето, ако той е дефектен няма да подгрява както трябва.
Предполагам знаеш за конзолно закрепените дюзи, с времето о пръстените се късат и от там лапа въздух и почва да пали трудно, тандем помпите също протичат. Огледай за течове около помпата като застанеш пред двигатела отдясно на разпределителния вал. Долния маркуч почти на всяка помпа дюза на която съм отворил капака сълзи.
Изключи температурния датчик и пробвай как ще пали така, на по старите помпа дюзи одължава подгрева максимално, на 2,0тди ПД 16 също е така.
Подгрева може да се одължи и от компютър, но варианта лампата на таблото и релето да спират по едно и също време няма как да стане. И не само на ТДИ ами на нито един дизел с комън рейл система. Така беше само на предкамерните дизели. Варианта е да сложиш крушка в купето вързана към подгрева, но трябва да се деби момента в който изгасне крушката на секундата да се завърти стартера, докато свещите още светят иначе бързо губят топлина и вече двигатела разчита само на компресията

Благодаря. С тези 2 чудесни мнение, се изясняват и решават нещата. Благодаря на всички за усилията.

Значи ако всичко е топ, трябва да може да запалим като угасне лампата, така са сметнали от VW .

Нафти, акумулатори, стартери, лампи, датчици и още куп фактори са ключа към перфектния старт, който явно малко коли имат. То увредените са масовото, а търсим нормално палене като при polovera, и човек се побърка кое е нормално и кое не.

Zinoto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zinoto » Сря 02 дек 2020 11:58

Виждал съм и аз, не помня на какво ТДИ беше лампата на минус 10 и + 10 все си светеше по 2 секунди имаше и проблем с паленето в тази връзка. Човека се ослушваше за релето кога ще чуе за да върти.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Сря 02 дек 2020 11:58

blaze написа:...индикацийте...

Когато жена ти скапе 2 акумулатора по 300лв за 1 година, Ще й сложиш и ти лампа да я гледа.

Струва ми се, че има някаква друга причина/проблем.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 02 дек 2020 12:01

777 написа:Струва ми се, че има някаква друга причина/проблем.

+1

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Сря 02 дек 2020 17:58

Моята лампа светва за 2 сек.,когато е 0 или до минус 2-3гр. Стане ли по-студено си светка по-дълго. На минус 13,14 свети около 8-10секунди.

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Сря 02 дек 2020 18:33

Инженерите са го измислили, няма какво да го мислим. Освен когато не е еднакво с останалите коли от същия модел. При мен на 1Z даже под секунда пали лампата, независимо от температурата, което явно не трябва да е така(даже тема имах някъде). Ама тоя мотор до доста студено пали и без свещи, и разлика не се усеща. Освен това колата получи печка Вебасто по други причини, та много студени стартове не се очертават. Отделно, че свещите все пак си греят, и пали и при -15.

ПП: Замислих се, че има мотори при които на един и същ модел возило, ги има с различни системи за свещите, та и това трябва да се съобразява.

Потребителски аватар
blaze

Мнениеот blaze » Чет 03 дек 2020 0:38

Е значи все пак има някаква логика в индикацията. Ясно е на Шофьорите, че ако подгрееш повече, ще запали по-лесно, ама си има хора, както казах дето се шашкат и пари летят на вятъра.

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Чет 03 дек 2020 6:09

samo_pechka написа:Не съм задълбавал в тази насока, но някои коли още с отварянето на шоф. врата почват подгрева, в зависимост и от температурата де. Сега не съм сигурен различните поколения фв как са. Сигурно е, че си има разлики , но никога не съм задълбавал, както казах.
Т.е. има вариант още преди самото палене вече да има някаква степен на подгряване.
П.п. лампата не е задължително и в тези случаи да светва.

Печка,предкамерните бяха така . Вентото ми я имаше тази ''екстра'' да подгрява с отварянето на вратата,но лампата за подгрев не светваше.Чак ,като дам на контакт -тогава.Аз го разбрах от форума това-даже си бях направил контролна лампа да се уверя. Не можах да разбера обаче ,при каква точно температура ставаше.

Върни се в “Дизелови агрегати”