Golf MK4 ALH не ускорява при подаване на газ

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
milionervzeleno
Автомобил: VW Golf MK4
Двигател: ALH 2000

Golf MK4 ALH не ускорява при подаване на газ

Мнениеот milionervzeleno » Пет 04 дек 2020 14:27

Здравейте колеги, от няколко дни насам въпросната кола не иска да ускорява както по принцип на 3-та, 4-та и 5-та скорост. За по- ниските скорости не знам. Давам пълна газ (до 2000 оборота всичко е окей), а след това нищо не се случва, оборотите изключително бавно се покачват. Въпросът ми е от какво може да е породен този проблем, някой сблъсквал ли се е с подобно нещо и какви могат да бъдат причините? Примерно с вакуумите, горивна помпа, нещо по самият педал за газта, или пък спукана тръба от въздушния филтър към двигателя?

powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Re: Golf MK4 ALH не ускорява при подаване на газ

Мнениеот powerade » Пет 04 дек 2020 16:32

Я си откачи дебитомера и виж дали има разлика (на загряла кола). Иначе причините може да са много, трябва да се проверява. Ако върви до 3000 и забива е геометрия или управление на актуатора (спукан или пропускащ вакуум, клапан Н75 и т.н.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пет 04 дек 2020 16:34

Първо оглеждаш под капака за нещо видимо откачено, спукано , заяла клапа за меко гасене ( ако я има ) , проблем с ЕГР( дали не е блокирал в отворено състояние ) . Пускаш една проверка с вагком за грешки в компа .
Ще напиша и някои от често срещани проблеми по горивна уредба.
Ти си прецени кое съвпада с твоето.
1: недостиг на гориво ( горивен филтър задръстен ? ) . Колата почва чак да се "дави" . На моменти се спъва и пак тръгва. В този момент ако се изключи от скорост , може и да угасне. Да не се бърка явлението със сервизен режим. Подобни симпптоми има и при постоянен въздух в системата/нафтата.
2: проблем с потенциометър на педала, не реагира на подаване на газта. Ще го има на всички скорости.
3: проблем със замърсено ГНП. Работи и ускорява на пресекулки , често и задържа газ.
4: проблем с дебитомер, колата ускорява донякъде, след това много мудно. Няма черни газове отзад.
5: спукан кулер/тръбопровод. Колата при подаване на газ и на скорост пуши яко черно отзад. Няма тяга или е слаба тягата.
6: проблем с актуатор турбо /управление геометрия и други подобни , в зависимост на положението в което е застанала гривната , или диапазона на въртене на гривната се случват , липса на тяга, моментни импулси на яка тяга , пренадуване, изпадане в сервизен режим.
7: проблем с центровка/прехвърлен зъб. проверява се с оглед и комп какво е положението. колата често има неравномерна работа и лош старт. силно препоръчително да се спре и на сервиз.

Zinoto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zinoto » Пет 04 дек 2020 20:20

+1 за дебитомера, провери дали буксата не оставена откачена.

milionervzeleno

Мнениеот milionervzeleno » Нед 06 дек 2020 16:44

Здравейте, колеги. Благодаря много за съветите! Чак днес погледнах колата и всичко ми се стори окей, като изключим едно единствено нещо. Ще прикача снимки, тъй като не знам какво точно е. Тази тръбичка, която отива към throttle body-то (мисля, че на български се нарича дросел) видях, че е откачена. Пробвах да я закача, но се оказа, че е спукана. Възможно ли е това да е породило проблема, който имам и какъв е начинът да я оправя. Предполагам, че мога просто да я заменя с нова от някой магазин за авточасти?
Прикачени файлове
IMG_1060.JPEG
IMG_1062.JPEG
IMG_1063.JPEG

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Нед 06 дек 2020 17:42

Сменяй, и би трябвало всичко да се оправи.

milionervzeleno

Мнениеот milionervzeleno » Вто 08 дек 2020 20:12

Много благодаря на колегите, които се отзоваха и ми помогнаха, с полезна информация, макар и за такъв дребен проблем. След смяна на въпросният маркуч, излезе още един, който се беше изхлузил, смених и него, и всичко се оправи.

Върни се в “Дизелови агрегати”