Колко време подгрява вашия дизел?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
valiosport
Автомобил: Golf 4 1.9 TDI
Двигател:

Re: Колко време подгрява вашия дизел?

Мнениеот valiosport » Чет 03 дек 2020 6:58

Има и нещо друго, инженерите едва ли са мислели че ще искаме да ги караме 400-500 000+км. Предполага се че автомобила като мине 6-7 години ще си вземем следващия модел.
Един приятел сложи по големи дюзи на AHU и се оплака че повече върти преди да пали, а със оригиналните палеше с чукането. Та дето разправят че помпите били еднакви... Най-вероятно гърбичната шайба е различна при 90/110
На помпа дюза специално има толкова много места откъдето може да не пали, като се почне о-пръстени, тандем помпа, датчици, подгреви(в студеното), наскоро разбрах че и от подкачващата помпа може да пали трудно, дори да е намалена тягата, при коли които имат подкачваща помпа.
Сменях горивен филтър на моята кола и напомпих с ключа над 50 пъти, колата даже не припали, извадих маркучите и бяха сухи, дадох контакт да пробвам колко гориво подава помпата, точно 15 грама нафта изкара.....
Свалих помпата цедката чиста, но явно самата помпа се е прецакала. Разгледах внимателно цялата помпа след като я разглобих и има нещо като байпас на постъпващата тръбичка, но с малък отвор, който позволява ако самата помпа блокира тотално да не изгасне колата на пътя.
Извадих маркучите преди филтъра и ги забих в едно шише с нафта, като поставих клапани да не връща горивото. Колата пали с чукането на ключа и се подобри значително тягата колкото и да не ми се вярваше

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Чет 03 дек 2020 11:13

То другите причини за лошо палене, не ги коментираме в тая тема.
Но подгрева си е изчислен от умни глави кога да гасне лампата. Със сигурност си има причини за алгоритъма на подгряване, и е предвидено потребителя да не си затормозява мозъка с друго, освен да си прочете ръководството, и както пише в него да гледа само лампата за подгрев.
Тая теория, че паленето било много по-лесно, когато чакаш цъкане на реле и пр, може и да е вярна за някой прост предкамерен дизел, ама за TDI по-скоро няма логика. Най-малкото, че свещите нямат толкова голяма роля при директното впръскване. Случвало ми се е, майстора да ми проверява свещи, и после забравил да закачи лулите на тях... Никакви симптоми, видях го случайно, когато отварях за нещо друго. Това на помпа-дюза. На 1Z отидох да си проверя свещите, чак когато при минус 10 градуса, се усъмних, че върти половин секунда повече от обичайното(зиме/лете, все еднакво си палеше). Оказа се, че работила само една свещ.
Има обаче и нещо друго, много е важна и стартовата циклова порция. А тя се определя от заложеното в софтуера, и там не знаем кога как се изменят нещата.

Преди 11-12 години, една зима, сутринта температурите бяха паднали под минус 20 градуса. Мой колега, имаше Ауди B4 с мотор 1Z, но преправян с механична ГНП. Та акумулатора му въобще не поискал да завърти, а на мен тъкмо ми се намираше един излишен ползван акумулатор. Спазарихме се, запали ли му колата с моя акумулатор, да го купи за някакви дребни пари. Колата не само че запали, а запали буквално от четвърт. Отгоре на всичко, той си провери свещите после, нито една не работеше. Обаче механичната ГНП даваше много голяма стартова циклова порция, и свещите не влияеха въобще на паленето.

Zinoto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zinoto » Чет 03 дек 2020 17:29

Много пъти съм се намесвал в темите за лош студен старт на роторни ТДИ, че причината в повечето случаи е в помпата. 1Z e с по-голяма стартова порция от АLH и сродния му ASV, отделно те са с по-голямо налягане на отваряне на дюзите и са по-чувствителни на износването на помпата. Затова с регулиране на помпата и правилна центровка се решават проблемите.

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Чет 03 дек 2020 18:28

Има и един друг аспект при студения старт, за който може би не си даваме сметка, а вероятно конструктора го е взел предвид.
Всички харесваме мотора да пали от четвърт, в камионджийските среди даже има и нарицателен израз - "пали като КрАЗ". Обаче бързото палене на студен мотор(вероятно в по-малка степен и на топъл), не е баш най-полезното нещо за минимизиране на износването. По разни големи и скъпи двигатели(локомотиви, танкове, минна/строителна техника и др), има процедури и възмажност за определени мерки намаляващи износването, преди да стартира мотора. Някои подкачват предварително масло с електрически помпи, други развъртат мотора предварително пак с подобна цел, дори елементарните декомпресори по старите трактори се ползват и за това.... В автомобилите обаче не е прието да се усложнява конструкцията с такива цели, поради различни обективни причини. От друга страна, с навлизането на електронното управление на горивните уредби и при дизела, възможността за леко забавяне на старта е въпрос на софтуерни настройки. Т.е. вече е лесно да се направи, и остава само да се постигне разумен баланс кога, как и колко да бъде това забавяне, за да не се застраши прекалено сигурността на стартирането. Така че не трябва да бъдем толкова критични, към малко по-продължителното въртене при стартиране на някои мотори, възможно е да си е направено съвсем нарочно, и да не се дължи на проблеми(включително и с подгрева).
Лично съм го виждал това достатъчно очевидно при някои камиони, може да го има в някаква степен и при колите.
Да, вярно е че когато старта е на кантар, тия неща биха били недостатък, но зависи и баш как е написана програмата, някои могат да вземат предвид допълнителни фактори(напрежение на акумулатор и подобни), за да осигурят все пак сигурността на старта и при такива условия.

Отделно, конструктора мисли и за екология и разни такива подробности, та оптимизира нещата и според това, включително и продължителността на подгрева на свещите след стартиране.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Вто 15 дек 2020 23:20

Водния дух1 написа:
samo_pechka написа:Не съм задълбавал в тази насока, но някои коли още с отварянето на шоф. врата почват подгрева, в зависимост и от температурата де. Сега не съм сигурен различните поколения фв как са. Сигурно е, че си има разлики , но никога не съм задълбавал, както казах.
Т.е. има вариант още преди самото палене вече да има някаква степен на подгряване.
П.п. лампата не е задължително и в тези случаи да светва.

Печка,предкамерните бяха така . Вентото ми я имаше тази ''екстра'' да подгрява с отварянето на вратата,но лампата за подгрев не светваше.Чак ,като дам на контакт -тогава.Аз го разбрах от форума това-даже си бях направил контролна лампа да се уверя. Не можах да разбера обаче ,при каква точно температура ставаше.

След като го казвате, не се съмнявам, че е било така, макар, че съм карал предкамерен дизел, а не съм знаел... За мен това е пълна глупост. При минус 20, когато имам право на едно завъртане, а отварям-затварям и товаря багаж, чистя лед, по нашия край отварянето на врата е цял процес.... а това да ми се лигави и да подгрява, когато изобщо не съм стигнал до момента да паля......

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Сря 16 дек 2020 6:41

При минус 20 да товариш багаж и да чистиш лед, преди да си запалил дизела, също не е много умно... :mhihi Най-малкото, щото няма смисъл да се гласиш за път, ако колата не запали. :mrgreen

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Сря 16 дек 2020 6:59

На - 20 и колонката ще е замръзнала. А това че имаш само един опит за палене не съм съгласен. При - 20 предкамерен дизел пали. Специално ALH съм го гледал в Канада на - 20 запали доста лесно, същия ALH на - 30 вече видя зор.
https://youtu.be/yOc2Zw-XBzc ето на - 20
https://youtu.be/hXE2A10_BdM ето и на - 30,но тук падна акумулатора, ако акумулатора и стартера бяха изправни щеше да запали, ако не е замръзнало горивото

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Сря 16 дек 2020 18:56

ALH не е предкамерна печка.Аз обаче не можах да разбера ТДИ то ,при минус колко градуса ми пуска подгревните свещи на антифриза. Ако някой е запознат да сподели.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 16 дек 2020 19:32

На моята А4 с афн е около +5 градуса и надолу . Но съм забелязал, че не всеки път ги пуска. Или ако пуска, пуска само едната, другите две-не. Някой път и трите . Не мога му фана спатиите. Има някакъв алгоритъм и е свързан с моментното състояние на акумулатора, обороти на мотора, зареждането и т.н. Не съм се замислял дали има влияние нещо с панела на климатика , дали зависи от това как е нагласена температурата , въздух, зони .
И ако се включат, таман поотлепи стрелка и изключват .
Може би е по-добре да се изведат на отделно управление, но да е направено кадърно със защити , да се справи с товара на свещите, че може да стане сакатлък я аку да думне, я да изкипи нещо.

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Сря 16 дек 2020 22:00

Може би е като с отоплителя на въздуха, има определен алгоритъм. Писал съм в една друга тема viewtopic.php?f=5&t=482550&p=4758394#p4758394

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Сря 16 дек 2020 23:02

В студеното пуска трите, не ти ли прави впечатление че като е минус градуси стопля по бързо отколкото като е +4/+5. Свещите се командват от две релета, едното е за две свещи, другото е за третата.
Има един алфаджия от село, направил си е подгряване на 147 с копче и разправа че от тях до центъра е на 70 градуса вече за няма и километър

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Чет 17 дек 2020 6:38

Аз даже и не знам дали и трите работят. Явно поне две работят защото усещам моментен срив (леко изсвирване на ремъка) някъде 7-8сек. след като запаля в студа.Обаче като ги гледам къде са навряни ,хич не ми се вадят за да ги проверя-да не си отворя някоя рана на .....Иначе е вярно,че като е по-студено стопля по-бързо (по точно започва да духа топличко) ,ама чак за един км. 70 градуса не мога да постигна.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 17 дек 2020 11:11

Водния дух1 написа:ама чак за един км. 70 градуса не мога да постигна.

Споко,няма дизелова кола без вградена печка на антифириза която да направи такова постижение :wink Стандартно при 0 градуса си трябват 7-8км за да ги докараш .

valiosport
Двигател:

Мнениеот valiosport » Чет 17 дек 2020 15:37

Стандартно за 7км е на 90. На - 8 за 3/4км съм на 70 без да минавам на 4-та

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Чет 17 дек 2020 16:16

Като искате бързо загряване на дизел, трябва да се монтира топлообменник на изх.газове, да е вързан към малкия кръг. И до достигане на 70градуса на охл.течност примерно, да преминават горещи газове през него , а след достигането им, да се спре преминаването на газовете оттам.
Изпълнимо е. Имам купен ЕГР охладител и смук.колектор от шаран 131к.с. дизел да го слагам на АФН надлъжен , ама... все не остава време през лятото и се сещам вече в студа за него :redface Но си пазя нещата и ако влезе в бокса за нещо колата , ще го направя. Предполагам на втория км в студа ще бъде поне на 60 градуса.

Върни се в “Дизелови агрегати”