Колко време подгрява вашия дизел?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Re: Колко време подгрява вашия дизел?

Мнениеот cecoa1 » Чет 17 дек 2020 20:10

С турбо с водно охлаждане, няма ли да е сходен ефекта?! Има такива турбокомпресори по някои мотори.

valiosport
Автомобил: Golf 4 1.9 TDI
Двигател:

Мнениеот valiosport » Чет 17 дек 2020 21:09

samo_pechka написа:Като искате бързо загряване на дизел, трябва да се монтира топлообменник на изх.газове. Но си пазя нещата и ако влезе в бокса за нещо колата , ще го направя. Предполагам на втория км в студа ще бъде поне на 60 градуса.

Не се подлъгвай да слагаш тия боклуци, имах такъв оригинално и не виждам ефект от него, много често дефектират и губи антифриз от там.
Ако беше казал че търсиш щях да ти подаря моя от голфа, здрав е и не е губила антифриз.
Турбото с водно охлаждане което се ползва за тунинг на 1,9 е GTB2056vL от Волво, само че е много трудно изпълнимо да се сложи на тоя двигател, знам двама човека които монтират такива турбини и никой не се наема да завари конкретно тоя модел за колектора.
Подгряването на антифриза няма връзка с климатроника(пробвано) а със IAT. IAT датчика е в Map сензора, знаеш че е в турбо пътищата, ако имаш 5 градуса на въздуха, вътре в турбо пътя ще е 7-8 градуса. На 1 градус над нулата свещите съм ги пробвал и работят. Затова в студеното ми загрява бързо, а на такива междинни температури от 4-5 градуса по бавно.
Опаковай колата с кора отдолу, помага да загрява по бързо, зимата си слагам кора

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Пет 18 дек 2020 19:27

Най-лесния начин е с елетрически радиатор от пасат 5.5, но не съм сигурен дали всички го имат. Аз съм с Ауди а6 и там го има. Стои монтиран залепен върху радиатора на парното. На минусови температури почва да ми топи лед от съклото след 2-3 минути. Сигурно 2-3 години карах без да подозирам, че имам тази благинка, докато samo_pechka не ми го каза. Малко нелогично са го направили да работи. Трябва да не свети ЕКОН, да пуснеш климатика, естествено компресора не тръгва на студ. При изправен термостат е добре, даже помага за затоплянето на малкия кръг. Доста сериозен консуматор е , вървят кабели 5-6кв
Ефекта е такъв, че стрелката не е мръднала, а духа топло като на 60-70гр на антифриза. След 60гр се изключва само

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Мнениеот Vasseto » Пет 18 дек 2020 20:35

А най-добрия начин е Webasto. Или си го програмираш или си ползваш дистанционното преди пътуване.

Потребителски аватар
110afn

Мнениеот 110afn » Пет 18 дек 2020 21:13

Е то ако не беше кисело гроздето, всеки щеше да има Webasto и нямаше да я има тая тема.

И по-важното, колко човека познаваш, които ремонтират печки

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Пет 18 дек 2020 22:03

Ако си майстор, може и много тънко да излезе слагането на печка. Ако искаш без да си мръднеш пръста да получиш монтирана Webasto, излиза около хиляда лева. Плюс-минус, в зависимост с какво управление я искаш(таймер, дистанционно и пр), и според цената за монтажа.
Аз наскоро сложих на стария Пасат B4 на баща ми, че няма и свещи в антифриза(италианските понякога са така), и на място беше зор с топлото...

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Съб 19 дек 2020 6:30

То и топлия гараж е по-добър от вебастото...

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Съб 19 дек 2020 10:46

Печката определено вече си е голяма благинка .
Наскоро ми изпаднаха два алуминиеви фланеца с по три подгревни свещи от пасат ( мисля са ) . Та гледам може да се сглобят един с/у друг с големите отвори и да стане нещо като буренце с два щуцера и шест свещи . Това вече ми замяза на нещо по-яко. Може да се монтира въздушно някъде по малкия кръг , преди или след радиаторчето на парното. Само да му се измисли добро управление на тоя "модул", че не е шега консумацията му .

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 19 дек 2020 11:00

Ще стане страшна фурна, ама.... консумацията ще те разплаче. Свещите имат малка нагревна площ, ако се изработи нещо с по-голяма площ, според мен ефектът би бил по-добър.

valiosport
Автомобил: Golf 4 1.9 TDI
Двигател:

Мнениеот valiosport » Съб 19 дек 2020 11:44

Тея радиатори електрическите ги има и на пасатите/ауди а4 и пак не може да размразява като на форда. Стария Ескорд 98 година има подгряване на предното стъкло. На голф 5 има такъв радиатор, на голф 4/бора не знам що не слагат, аз бях намислил да слагам такъв ако свалям таблото за ремонт на клапите.
Консумацията не знам каква е, ама кабелите които го захранват са като на перките 4 квадрата и по тях съдя че е голяма консумация

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Съб 19 дек 2020 11:59

Не им знам консумацията колко е , но няма ме учуди ако се върти около 7-800 ако не и 1000 вата. И като се раздели на 14в става кофти цифра ампераж . Трябва е кадърно направено , че ще се подпалиш одма
stefan4o написа:ама.... консумацията ще те разплаче.

Мхм... не е лъжа . То ясно, че освен на ампераж да устисква , трябва да следи и други параметри това управление , поне обороти на мотора , че да не товари зверски и извън границите си алтернатора. Да превключва примерно автоматично 2, 4 или 6-те свещи според тока . Дълга и широка става

Потребителски аватар
110afn

Мнениеот 110afn » Съб 19 дек 2020 12:15

samo_pechka написа:Печката определено вече си е голяма благинка .
Наскоро ми изпаднаха два алуминиеви фланеца с по три подгревни свещи от пасат ( мисля са ) . Та гледам може да се сглобят един с/у друг с големите отвори и да стане нещо като буренце с два щуцера и шест свещи . Това вече ми замяза на нещо по-яко. Може да се монтира въздушно някъде по малкия кръг , преди или след радиаторчето на парното. Само да му се измисли добро управление на тоя "модул", че не е шега консумацията му .

Множко ще дойдат шест броя, отделно като запалиш остават да греят определено време и четирите на двигателя.Неслучайно , когато са оригинално три броя се пускат една или две
Алтернатор 140А май си имаш

cecoa1
VW експерт
VW експерт

Мнениеот cecoa1 » Съб 19 дек 2020 12:24

Той алтернатора 120/140А, ама на ниски обороти не може да ги даде всичките.

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Съб 19 дек 2020 12:51

Разбира се , и двамата сте прави.
За мен все още най-практичното решение за бързо парно си е топлообменник на газовете . Имам го и него , ма да видим кога ще се прави...
П.п. тоя догревател със шесте свещи не мисля да го слагам при мен. Приятел който има ФВ Т4 дока, отзад фургон, но без печка ме беше питал за варианти. Знам само, че е с два алтернатора ( имало е някакво оборудване във фургона според думите му ) .
Казах му, че щом е с два алтернатора , да си сложи още един акумулатор , една дизелова печка и да си реши проблема. Но не се е решил все още кое как да процедира. А аз се притеснявам да му присадя такова буре с 6 свещи след като нямам решение за управлението им.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 19 дек 2020 12:54

Принципно може да се измисли някакво аналогово решение с релета и термо-шалтери. Но няма да е готско така. :mhihi
Продават разни готови схемни решения, вероятно може да се приспособи нещо за оперативна верига от магазините на млад техник :mhihi А може и с Ардуино, примерно, ама... четене му е майката. Да не бъркам, но има и по-яки от 140А алтернатори.

Върни се в “Дизелови агрегати”