Passat B6 2.0 BMP гори масло , проблем с гумички на клапани или сегменти?

Техническа и сервизна информация за Passat
highline_4motion
Автомобил: Passat Variant B5-Passat Sedan B6
Двигател: AFN-BMP

Passat B6 2.0 BMP гори масло , проблем с гумички на клапани или сегменти?

Мнениеот highline_4motion » Вто 29 дек 2020 23:34

Здравейте , имам проблем с пасата - гори масло , цяла глава ревизирана , даже втори път смемихме гумички на клапани обаче майстора каза че гумичките влизат с много лекота , не е трябвало така по принцип , та първия въпрос ми е дали това е така ? Второ може би сигурно ще се смени сегменти колата е на 330-340хил км , турбината гледахме нямаше луфт грам , но не е правен нищо , чух че някъде харча масло можело да бъде от капака на главата (картерна вентилация),иначе изкарахме маркуча към интейка и сложихме туба 0.5л 500-600км каране нямаше грам масло ,та преди да почна за сегменти искам да пробвам първо "евтините"вариянти - колата е карано първо на 5-40,5-30 , 0-30 горенето горе долу е еднакво на 10хил е към 1.2-1.5л г/д , отзад няма пушек , преди 1к км софтуерно и затапено егр (дпф си стои), егр охладителя е байпаснато маркучите на антифриза , след затапването на егр разхода падна с 0.5-1л , незнам това дали ще има промяна на разхода , дайте мнения колеги , ако нещо съм изпуснал ще добавя

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: Passat B6 2.0 BMP гори масло , проблем с гумички на клапани или сегменти?

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 30 дек 2020 1:30

През картерната вентилация може да изсмуче литър на хиляда. Гумичките дето влизали хлабаво, като се ревизира главата е трябвало да смени и водачите на клапаните

highline_4motion

Мнениеот highline_4motion » Сря 30 дек 2020 10:39

Първия път като бях пратил за ревизия всичко беше сменено клапани, водачи гумички всичко , втори път майстора смени само гумички отгоре и така каза , и тях да ги сменим викаш наново с заедно гумичките ?

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 30 дек 2020 11:37

Литър и половина на 10к.км не е ужасна цифра. Щеше да е кофти ако беше на 1000км, но не и на 10к.км.
За гумичките: пазиш ли си старите водачи, каква беше причината за смяната им? Съмнява ме , че нещо си уцелил дето не е както трябва или гумичките са фалшименто. Не трябва супер лесно да влизат и излизат.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 30 дек 2020 13:27

За литър-два от смяна до смяна не бих даже отворил капака. Карай и не се впрягай излишно, нервите са по-ценни от някой лев за масло.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Сря 30 дек 2020 13:34

А аз даже и капака на багажника не бих барал...това си е жива набутвация на пари за нищо....по-добре ги похарчи тези пари за пиене и жени...поне спомени ще ти останат.... :mrgreen :mrgreen :mrgreen

highline_4motion

Мнениеот highline_4motion » Сря 30 дек 2020 19:28

samo_pechka написа:Литър и половина на 10к.км не е ужасна цифра. Щеше да е кофти ако беше на 1000км, но не и на 10к.км.
За гумичките: пазиш ли си старите водачи, каква беше причината за смяната им? Съмнява ме , че нещо си уцелил дето не е както трябва или гумичките са фалшименто. Не трябва супер лесно да влизат и излизат.

Гумичките не пазя мисля че хвърлих , старите водачи клапани при мен са за спомен , главата ревизирахме поради гарнитурата беше заминала и антифриза намаляваше , сега няма проблем с това , не помня преди да е харчило масло защото имаше проблема с антифриза (така купих за съжаление) и не съм карал много , гумичките втори път като смених аз купих частите уж са хубави на елринг след което при смяната майстора каза че прекалено лесно влизат с малкия пръс ще ги монтираш, колегите които казват че да не обърна внимание - дразнещо е даже вече гледам 2л доливка стана ....

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Сря 30 дек 2020 19:30

Гумичките наистина влизат много леко. Поставят се с лек натиск.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 31 дек 2020 13:16

Аз не съм разбрал, но за 1-2 литра масло на 10к, няма нужда да се прави каквото и да е, както са казали колегите преди мен

highline_4motion

Мнениеот highline_4motion » Чет 31 дек 2020 23:46

Какво масло да слагам вече незнам поне малко да намали, понякога се ядосвам ще купя от кауфланд 15-40 за 25лв еб*л съм му майката , на стария пасат афн слагам еуролуб държи не бара мисля и на това да сипя така 5-40 или 5-30 , поне да не моне над 2 литра

Потребителски аватар
jordan17772
Автомобил: Golf IV 105ps + Passat B6 200ps
Двигател: BCB + CAWB

Мнениеот jordan17772 » Пет 01 яну 2021 1:21

Сложи LIQUI MOLY TOP TEC 4200 5W30. Около 30лв литъра върви. Сменяй на макс 300моточаса. Както казаха колегите по-горе, дай парите за семейството и не се занимавай да ровиш по колата повече. То от макс до мин на щеката е точно 1 литър. Като минеш 5 Хил километра долей и после го сменяш направо.

Liminat
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Liminat » Пет 01 яну 2021 8:16

highline_4motion написа:Какво масло да слагам вече незнам поне малко да намали, понякога се ядосвам ще купя от кауфланд 15-40 за 25лв еб*л съм му майката , на стария пасат афн слагам еуролуб държи не бара мисля и на това да сипя така 5-40 или 5-30 , поне да не моне над 2 литра

Е, не, 15-40 ми се вижда доста еретично вече, дори и за 1.9 ТДИ АХФ. Карай го с 10-40 което отговаря, намираш на оферта някакво подходящо, купуваш 2 туби, за да има и за доливане и си караш, както го каза колегата - с доливане от литър на 5000 км и след това направо смяна - остатъка + някой и друг литър. Виждал съм промоции на 10-40 и по 35-40 лв за 5 литра, е такава някаква търси. Стига 30 лв/литър...

highline_4motion

Мнениеот highline_4motion » Пет 01 яну 2021 17:30

А повечето пъти , като запаля изкарва бял дим на момент и извезва ,него изкарва продължително , каква може да е причината точно и за това мисля че харчи маслото ?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 01 яну 2021 20:20

Имам корса, дето гори два пъти повече масло. И през ум не ми минава да търся причината, просто доливам. Не можеш да сменяш маслото с каквото ти е кеф или каквото са ти казали в интернет. За корсата първо купувах масло 5w30 по около 25 - 30лв литъра, но после видях 5w30 в Кауфланд и купих цяла тубичка за 40 - 50лв и сега наливам от него.
Поне едно време разход до 1 литър на 1000км за VAG се брои за нормален, едва ли числата са се променили. Не се хвърляй в скъпи ремонти с неясен завършек.

Liminat
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Liminat » Съб 02 яну 2021 9:11

Над 1.5, максимум 2 литра на 10000 вече си е тегаво, дори да е в норми, посочени от производителя. Помня, че за някакъв автомобил, който имах, че му даваха по 50 гр/100 км, сега се зачетох из търсачките и открих дори 75 гр/100 км, но не си го предстявям за нормално вечно да си с вдигнат капак и да доливаш. Имах фиат, на който доливах мъжки, да го речем, че стигаше 2-3 литра на 10К км, сляд смяна на гумички на клапаните не харчеше и грам до смяна. А колегата да е сменил гумички и пак да е за гумички... Или е за друг майстор, като са влизали лесно да е потърсена причината и да се направи така, че после да не остава съмнението дали е от гумички, или е друго.
Та, при този разход и неяснота - караш и доливаш и е възможно този двигател да надживее доста други, които не харчат и грам :)
Да добавя и друго,евтините масла от кауфланд може и да стават за доливане и до смяна, но имам чувството, че се губят доста по-бързо от по-класните марки. Последно набарах някакъв репсол на промоция и почти не съм доливал, много по-малко го харчи.
Нека спомена и склонноста на инж. Ганев силно да послъгва, като е до едно или друго, Оня фиат, който си похарчваше масло, отивам за заварка ауспух веднъж и там един със същата кола преди мен, заговорих го как му харчи масло, а никакъв харч на масло вика, и капка не гори :) След малко вдигат колата му на подемника и тя отдолу цялата омазана, целия двигател и пода отдолу - карикатура, сякаш боядисвана с валяк.

Върни се в “Passat”