Закупуване на автомобил от Румъния - особености?
- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Закупуване на автомобил от Румъния - особености?
Вярно бе - за ДДС-то от Румъния е все едно идва отвсякъде на ЕС. Значи и нотариус не трябва, макар че никой няма да се разсърди, ако договорът е заверен.
Благодаря за включването.
Да, явно със ДДС-то ядове няма да има.
Нотариални заверки и такива простотии ги има само във БГ и никъде другаде - така, че май обикновен договор ще свърши работата. Тук обаче не знам дали таксата, която се плаща при адвоката, който ще изготви договора е обвързана със сумата на сделката за да знам дали да я пиша възможно най ниска. И тази сума по договора обвърза ли ме с допълнителни такси и данъци тук във БГ???
Друг интересен въпрос е дали мога да я взема със Румънските номера без да е отписана колата от Румънският КАТ и тук след регистрация нашият КАТ да върне регистрационните табели във Румъния???
ПО тва какво ще кажете.
Да, явно със ДДС-то ядове няма да има.
Нотариални заверки и такива простотии ги има само във БГ и никъде другаде - така, че май обикновен договор ще свърши работата. Тук обаче не знам дали таксата, която се плаща при адвоката, който ще изготви договора е обвързана със сумата на сделката за да знам дали да я пиша възможно най ниска. И тази сума по договора обвърза ли ме с допълнителни такси и данъци тук във БГ???
Друг интересен въпрос е дали мога да я взема със Румънските номера без да е отписана колата от Румънският КАТ и тук след регистрация нашият КАТ да върне регистрационните табели във Румъния???
ПО тва какво ще кажете.
- 777
- Автомобил:
- Двигател:
Румънските номера са проблем на продавача - ако той е съгласен, за теб е все едно мисля. За румънски адвокат ако говориш - върви при нотариус по-добре. Адвокатът ще ти вземе повече пари за изготвяне на нов документ отколкото нотариуса. Нотариалните такси зависят от сумата, но трябва да разбереш конкретно техните какви са. По-важното е, че тук ще платиш 5% местни данъци на база обявената цена (поне преди 10г беше толкова, ако не се бъркам).
- jorkatta
- Автомобил: vw passat b6
- Двигател: BMR
Местният данък се определя от общината в която живееш,например за София е 2,5%
Добрич е 3%
Останалите общини не ги знам
Добрич е 3%
Останалите общини не ги знам

ДДС начислява само фирма, която е регистрирана по ДДС. Как физическо лице ще ти начислява? :D VIES декларация се попълва също от регистрирано лице по ДДС и то само при определени условия
- 777
- Автомобил:
- Двигател:
galder написа:ДДС начислява само фирма, която е регистрирана по ДДС. Как физическо лице ще ти начислява?
Не ти го начислява физическото лице, а митницата при внос на стока. Само че в случая за МПС втора употреба не се прилага, казвам го само по принцип - имаш доста мътни представи кой "начислява" ДДС-то.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Мога ли да попитам дали има някакво развитие с кола от Румъния.Интересува ме дали се ходи при нотариус там или става с договор които попълвате между вас и продавача.Как седят нещата с номерата-оставя ли ви ги Румънеца или си ги взима ,и ако си ги вземе транзитните как се вадят и става ли бързо.
-
- Автомобил:
- Двигател:
А какво ще кажете за бартер с румънец и румънска кола без доплащане от ничия страна?
- betaserk
- Автомобил: Renault Zoe
- Двигател: electric 2014
- Контакти:
The best Te написа:А какво ще кажете за бартер с румънец и румънска кола без доплащане от ничия страна?
+1 по тоя въпрос, и аз съм на тоя хал, същата кола същата година в България е на двойна цена, при мен продавача има фирма и колата е на фирма, има ли значение това? Другото което е, какви ддс-та каква митница какви щуротии, нали е регистрирана кола, кара я до Русе и правим бартера при нотариус там, после той си влиза в Румъния, аз си отивам в моя си град и после с документите на кат и като нов внос? Нищо не казах :D Ако е от фирма, тогава ще има ли ДДС, иначе за часни лица няма да има според мен, но в моя казус май излиза друго, и ако е така и трябва да плащам ДДС, нали ще я пишем 1000 лв и ддс ще е 20 лв или колкото там се пада.
Върни се в “Избор и покупка на автомобил”